foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 74 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: käpik 430
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 01, 2009 11:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
430L peaks nüüd lähema paari nädala jooksul käima saama. Tegelikult on siin tegemist rohkem nagu põhjaliku restardiga. Selle käigus läksid vahetusse ka klaaskast ja väike osa tehnikast, mis olid käigus olnud 2 aastat ilma vaheajata .Eelmine kast nüüdseks juba uues kohas ja heas seltskonnas, kus tahtmist mõelda ja aru pidada usun et rohkem kui minul seda oligi.
Kahe aastaga ei juhtunud midagi eriti tähelepanuväärselt head ega ka väga hullu. Midagi päris maha ei põlenud ja veeuputust minu teada ei olnud, niiöelda normi piires toimis. Tehnika, mida kasti all kapis ja ülal kaane all on oluliselt rohkem kui mõistlik oleks, töötas nii nagu mõeldud oli (kaks seadet välja arvatud, millest esimese käivitamiseni ei jõudnudki ja teise saatsin kohe üle õla minema). enamus asjadest jääb alles ka uue kasti juures. Arvatavasti tuleb neist asjadest siin teemas lähemalt juttu, kui on huvilisi. Ma ei oska ise oma seletusi väga süsteemseks kujundada ja jään lootma küsimustele, mille järgi on näha, mida oluliseks peetakse.Muidu tavaliselt omal jõul kirjeldan sündmusi nagu elevanti, kelle juurest jutt iga kord sujuvalt nagunii erineva hiireni jõuab.

Igatahes ma ei täheldanud selle kahe aasta jooksul midagi sellist, mis oleks kujutanud väärtuslikku infot jagamiseks. Asi oli tegelikult kogemuse puudumises. Isegi küsimuste jaoks peab enne tekkima mingi taust. Infot on võimalik koguda kiiresti aga see ei hakka praktiliselt toimima ilma isikliku kogemuseta. Kasuks on see kindlasti, kui info hulk on rakendusest eespool. Kuidagi on vaja aru saada, et üle oma varju ei saa, mis sellest et hea mõte.

Alguseks tänud kõigile kaasvõitlejatele / heixer, lyy, Aza, -Karl-, Marko, ecolog, Durin /, kellega koos mõni mõte on tiksuma läinud või tegelikult arusaamine tekkinud, kuidas neid mõtteid üldse võiks veeretada või milles avaldub mõnikord enda küündimatus, enesekesksus või kiirustamine teadmata põhjusel.

Praeguse teema juures võib olla, et mõtted ilma nähtava ja hinnatava teostuseta jäävad nagu poolikuks ja ei eristu muudest samaväärsetest olenemata allikast. See tähendab et jutt jutuks, mis edeneb ilma suurema pingutuseta, aga reaalsed teostused tekitavad ikka rohkem emotsiooni ja et usk ära ei kaoks, on hea vahel midagi lähemalt näha või ise nuputada. Nagu kustahes mujalgi, on siin väärtus toimivatel asjadel mis peaks kokkuvõttes andma rohkem võimalust mõelda kastis toimuvale. Mõnikord tekkiv kahtlus, et tehnikasõbrad möllavad oma akva ümber mingite kahtlaste vidinatega niisama puhtast rõõmust teadmistele vähegi rakendust leida ei ole vist õige.

Tundub, et on sellised perioodid, mil mõte peab end koguma ja siis on jälle võimalik midagi nähtavat luua. Ajanihe mõtte ja valmis asja vahel tekitab kahtlusi ja ei tahaks enne müttama hakata, kui lahendus päris hea tundub. Ei saa kogu aeg sebida ja kastis „olulisi” muudatusi teha, nii ei saagi tegelikult aru, mis toimub.

Pildimaterjal kohati kahtlane (seletamatu tahtmine pimedas ilma välguta toimetada)

Akva samas paigas pappkasti (hea kast) peal seisnud juba üle poole aasta, ei jõudnud kuidagi tegevuseni.

Pilt

Küljeklaasid 10mm valge klaas (optiwhite) Natuke kiiksuga küsimus see klaasi asi oli, aga isu läks suureks ja tahtsin kindlasti teada saada, mis see klaas suure kasti juures näitab.

Üleval täisring tugevdusribad ja põhi 12mm tavaline aknaklaas. Silikooni kulutasin minimaalselt. Loodan, et see asi laiali ei jookse, 70cm kõrgust ka kastil. Ma ei tea, kes seal põhjas hakkab käima :) , kui vaja peaks olema.

Pilt

Põhjas läbiviigud, nagu suurematel kastidel viimsel ajal tehakse.

Pilt

1. Ülevool. Seda praegu ei kasuta, olemasoleval veevahetusel käib vee ärasaatmine lisapumbaga. Ei hakka seal midagi muutma. Reaalset võitu annab lisapump sellega, et kastis üks toru vähem sees. Ülevoolu saaks muidugi väljapoole kasti ehitada aga praegusel juhul on see suur lisatöö, sest akva lähedal ei ole vabavooluga kasutatavat äravoolu.

2.Filtri tagasivool. See on lühike vertikaalne flööt, millega veepinda liigutama ei hakka.

3. Filtri sissevool koos pinnakoorijaga. Lihtne ja töökindel asi.

Eraldi läbiviigu sees on veel:

4. Juhtmed põhjakütte ühendamiseks.

5. LED valgusti juhe. Selle ehitus veel lahtine, aga ilmselt hakkab tööle koos araatoriga (väga peened mullid alt küljelt valgustusega)

6. Aeraatori läbiviik

Juhtmete läbiviik lähemalt:

Pilt

Lahtine alus samal kujul nagu 2 aastat tagasi tehtud sai:

Pilt

Akva kommunikatsioonid "välismaailmaga":

Pilt

Päris lahtine kast tundub hea. Ei usugi et siit edasi paremaks läheb...

Pilt

alumised ribad autoteibiga külge. Enne nad seal olid, vist vajalikud:

Pilt

Põhjakütte matt ja kapp koos, läks siiski paremaks :) .

Pilt



Küttematt näeb täiesti kahlane välja, tumedad anaeroobsed alad ka peal näha.

Pilt

Huvitav, et selliseid tumedaid laike oli kogu pinna kohta ainult 2 ja seal kasvasid kogu aeg mitte kuigi suured Proserpinaca palustris Cuba taimed, millel juurestikku pole ollagi. Küttetraadi isolatsioon on hästi vastu pidanud, sama hea kui 2 aastat tagasi. Traat on kinnitatud 3mm valge PVC peale kaablisidemetega. Hea konstruktsioon, tugevate juurtega taime väljatirimisel ei tule "küttesüsteem" kaasa. Kaablisidemed on selle ajaga küll väga rabedaks muutunud, nii hull ei ole, et välja peaks vahetama.

Kogu selle õuduse katan ära tumeda flouriidiga:

Pilt


Saab selline kahe rohelise postiga tööstusmaastik, kus kollid on jupi kaablit maha unustanud...

Pilt

Pinnas on värvuselt musta-punase-pruunikirju sodi, nagu märg männikoorepuru. Ei olegi varem tumedat põhja kasutanud, neelab vist palju valgust ära ?

Pilt

Järgmine kord edastan natuke tehnouudiseid, seniks üks pilt mõistatamiseks :

Pilt

Mis asi see on ja kas sellest akva juures võiks abi olla ? Sisu poolest on see 10mm kroomitud vasktoru, pikkusega 2.8m, mille ma normaalse arusaamise järgi just ära raiskasin :) . Laiemalt on teada, et juba metsavennad kasutasid sellist jubinat eluliselt tähtsa aparaadi osana aga see vastus ei ole siin õige, seda ärge pakkuge.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2009 12:44 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 02, 2008 03:09
Postitusi: 250
Asukoht: Tallinn
Ehee mina juba tean.Aga las teised kah nuputavad.

Suht vinge värk tuleb


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2009 02:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Ma ei tea, aga olen huviga asja juures. Edu Sulle!

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2009 01:51 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Veebr 03, 2005 03:08
Postitusi: 644
Pildid: 3
Asukoht: tln/prnu
Ma teen sarnase seadmega uhhaad, aga ... külmutus seade? Lased freooni läbi?

_________________
200L + 30L sump, DIY wet/dry, malawi mbuna cichlidid ... ca 20.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2009 01:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Ma pakuks ka et see jubin on jahutuseks?

Aga muidu on klaaskast mõnus... 70 cm on vist tiba kõrge kui põhja peaks olema vaja minna...

Aga akva aluskapp on ka põnev ja ilus... Terve esikülg on üks klaasplaat? Kudas asi lahti käib? Kas tegu on toonitud klaasiga või on peale kleebitud must kile / tagakülg mustaks värvitud?

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2009 10:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Jahutuseks see toru läks :

Pilt


Akvaariumile panen külge filtrid Eheim 2226 ja 2028
2028 filtril jätsin ära alumise kasti, sain sinna 12,4cm kõrguse vaba ruumi. Kanistri sisenurkadesse liimisin täpse kõrgusega toed, mille peale käivad järgmised kastid:

Pilt

Eheim´i asjadega töötades närv puhkab, väga hea materjal on :

Pilt



augud ettevaatuse mõttes tegin viiliga, muidu kui jämeda puuriga lastes topsik laiali lendab, ülearust tööd tuleb juurde.

Kõik jupid ühenduste tegemiseks Bauhoffi poest:

Pilt

Kas keegi valgustusega välisfiltri peale ka juba mõelnud on ?

Pilt

(Nii hulluks asi ei läinud, laualamp on seal taga).

Freooni ei taha filtris kasutada, siis on filtri korpus kapis väga seotud. Vehepeal mõtlesin, et eraldi väike jahuti läheb üles lae peale ja freooni ring käibki läbi filtri, siis loobusin. Voolikute teise otsa tuleb soojusvaheti, mille proovin siduda suure külmkapiga. Mul ei ole küll mingit nägemust sellest soojushulgast, mis akva juurest ära on vaja saada, aga tundub et seda on lihtsam katsetada kui arvutama hakata.

Kapi esikülg on 4mm tumeda kilega klaas, liigub peegli kinnitamiseks mõeldud alumiiniumliistude peal. Kuni 3/4 ulatuses saab lükata kummalegi poole. Vasakul jääb sein ette, paremalt poolt saab ära tõsta.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 10:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 12, 2004 09:47
Postitusi: 661
Asukoht: Tallinn, Mustamäe
käpik - hämmastav lausa =D>
Ma ehk nüüd lugesin "mööda" aga mis kalad sa sinna sisse plaanid?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 11:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Kas millegi sellise kasutamine jahutamiseks poleks lihtsam?Neid on üsna suures võimsusvahemikus ning minu meelest täitsa vastuvõetava hinnaga. Kui keegi viitsiks tellida võiksin isegi kampa lüüa.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 01:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Veebr 28, 2004 11:31
Postitusi: 165
Asukoht: Tartu
Peltier elemendi kasutamine jahutamiseks tuleb pikemas perspektiivis ilmselt suhteliselt kulukas, sest nagu ka Reinu toodud lingilt näha tarbib asi päris kenasti elektrit. Gaasi peal tehtud jahutus ilmselt kordades vähem.

Aga Käpik, edu, vinge projekt paistab käsil olemas :D .

_________________
200l, 128l, 54l
http://posija.wordpress.com


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 02:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Peltier elemendiga on nii et ta tarbib elektrit niipalju kui konkreetsele elemendile on ette nähtud - ning ka vastavalt jahutab. :) Näiteks toodud element oli jah 130-170 W, kuid miski ei keela valida 45W või hoopis 400W elementi. Ega jahutust pole sarnaselt soojendusega tarvis kogu aeg tarvis sees hoida, soojenduspulgal olevaid vatte miskipärast kardetakse vähem.
Loomulikult võib mässata ka freooniga, või siis sellise seguga mis maasoojuspumba kontuuris ringleb ning elektrikulu osas on loomulikult kokkuhoid, samas mulle ei meeldi selline torudega mässamine ning päris ilma elektrita ei käi ilmselt ka selline lahendus.
Ma ei taha sugugi käpiku lahendust maha teha, see on nagu käpiku puhul kombeks, väga elegantne ja läbi mõeldud. Ainult et selle hetkel puuduva osaga saab olema veel tublisti peamurdmist. Võib-olla arvutite jaoks tehtud vedelikjahutuse komplektist oleks abi? Aga küllap me varsti näeme. :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 04:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 27, 2009 11:03
Postitusi: 552
Asukoht: Finland,Honkajoki
OK. Võib olla kõlab vähe lollilt aga Milleks kogu se jama????? Samas olen jälginud teiste blogisid eriti Marko 1000 ja nüüd siis suure huviga ka seda siin, Tahes tahtmata tekib küsimus ,et milleks teha mõistlikult lihtne asi kui akvarism nii keerukaks....................meeldivast hobist võib ju nii tekkita peadmurdvaid probleeme mis samas vähendavad kogu seda ilu mida võib inimene oma purku üllesse seada.
Mis aga puudutab hetkelist teemat siis vaatates kasti silikooni vuuke arvan ,et asi ei taha kesta veepoolset survet.
((PS: Kui tegemist peaks olema külmaveekaladega või siis mereakvaariumiga vabandan sügavalt ja võtan sõnad tagasi.)

_________________
363L-- /pildid/17867/index.html
Umbes 160L /pildid/16737/index.html
U.420L /pildid/18455/index.html
Hardscape /pildid/26031/index.html


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 05:17 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Momeelest see jahuti integreerimine filtrisse pole vb. väga hea mõte, bakteritel meeldib toimetada soojemas keskonnas. Vahetult pärast jahutuselementi võib vee temperatuur päris kõvasti kukkuda ja seega ei toimi filter enam. Mõistlikum oleks see paigutada kuhugi filtri väljundisse.

_________________
54L kollaseid tigusid roheluses


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 06:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Veebr 17, 2005 10:19
Postitusi: 930
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
meedium kirjutas:
OK. Võib olla kõlab vähe lollilt aga Milleks kogu se jama?????


...ja sellise küsimuse esitab mees, kes pusis valmis ilma põhjata akvaariumi... :D:D:D

_________________
"Eestikeelsed kalanimed massidesse" projekt
Minu akvaariumid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 06:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
p6lts kirjutas:
meedium kirjutas:
OK. Võib olla kõlab vähe lollilt aga Milleks kogu se jama?????


...ja sellise küsimuse esitab mees, kes pusis valmis ilma põhjata akvaariumi... :D:D:D


Võtsid sõnad suust, põlts :)

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2009 09:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 21, 2007 03:13
Postitusi: 966
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe/ Pärnu
p6lts kirjutas:
...ja sellise küsimuse esitab mees, kes pusis valmis ilma põhjata akvaariumi... :D :D :D


Puhas kuld, puhas kuld, P6lts :D (meedium ära aind solvu...kerge huumorinurk)

tv kirjutas:
Momeelest see jahuti integreerimine filtrisse pole vb. väga hea mõte, bakteritel meeldib toimetada soojemas keskonnas. Vahetult pärast jahutuselementi võib vee temperatuur päris kõvasti kukkuda ja seega ei toimi filter enam. Mõistlikum oleks see paigutada kuhugi filtri väljundisse.


Paneb mõtlema..probleemi haripunkt võib tekkida just süsteemi "käivitamise" ajal ja tiba aega peale seda...kus külm jahutusvedelik külmkapist spirali jõuab (kerge šokk)...see võib hetkeks tepmperatuuri filtris üsna alla viia (oleneb kui kiiresti vesi filtris ringi käib). tuleks asi kuidagi sujuvamaks teha..?
kui bakterid peaks haiget saama siis on õnneks teine filter abiks.

Märksa kindlam lahendus oleks teha eraldi soojusvaheti..viia see kokku näiteks "lahustajaga" (viitan oma tehtud co2 reaktorile)..sellest tuleks mega universaalne krempel...jahuti, lahustaja (co2, väetised..)..niiet mõtlemisainet on :wink:

üldiselt kena värk :wink: high tech..

_________________
15l Nano


Üles
 [ 74 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver