Oma kogemuse pealt päris kõigega ei nõustu. Esmalt, temperatuur pole minu meelest üldse piirang. Suvel on minu kastis pidevalt kuni 33 C ja pole nähtavaid probleeme. Teiseks pole ka tingimata vaja ühe oksa kaupa maha panna. Mul on see taim hetkel kolme nutsakuna ja igas 9 - 10 vart. Valgust see taim muidugi tahab, aga mulle tundub, et talle piisab kui kõva laksu valgust saab vaid ka osa taimest. Mul on ta hetkel tihedasti Didiplis diandra ja Nesaea crassicaulise vahel ja tegelikult praetakse valguse all vaid taime latva. Alumine osa on täiesti hämar tihe võpsik, kus Mollinesia maimud ja krevetid omaette elu elavad. Samas on kõik lehed kuni alla välja terved ja ka õiget punakat värvi (vt. Marko pandud fotot). Õnneks on üsna aeglase kasvuga taim, ei pea sageli kääridega kallal käima. Kord 4 - 5 nädala tagant. Aga pügamisel on kaks teed. Kui on plaan seda taime kas müüki viia või siis ära jagada, nagu viimane kord Markole, siis tuleb lihtsalt soovitud arv varsi mingi kõrguse pealt maha lõigata. Selle variandi miinus on, et "töödeldud" taim näeb üsna kaua üsna inetu välja, eelis aga, et äralõigatud kohast tärkab kohe mitu kuni palju uusi harusid. Seega on võimalik mitme lõikusega ühe hästi juurdunud varre otsa väga massiivne taim kasvatada. Teine variant on lihtsam, kakun kogu taime välja ja ära lõikan hoopis alumise osa ja istutan tagasi. Tulemuseks ilus, madal, tihe taim. Minu jaoks on see probleemivaba ja lihtne, ise toime tulev taim. Samas on iga akva erinev, lausa müstiliselt oma erilist elu elav. Minu suures kastis kasvab kenasti selline taim nagu Rotala macrandra, minu meelest kõikide akvataimede kuninganna. Väidetavalt ülikõrgeid nõudmisi esitav taim, isegi Tropica toodete lehelt on maha võetud, ilmselt rahvas ei ostnud teda. Ja selline väidetav kapriisitar, nagu Cabomba furcata kasvab minu kastis kiirusega 30 cm. nädalas. Selle taime kakun igal pühapäeval üles lõikan vartel alumised osad mada köidan uuesti punti ja topin pinnasesse tagasi. Ja nii üha uuesti. Samal ajal pole ma oma suures kastis saanudki kasvama selliseid nimesid, nagu Nesaea pedicellata, Bolbitis heudelotii ja Rotala wallichii. Lihtsalt ei edenenud ja kõik. Viimaste puhul piisas vaid mõned varred ümber istutada minu väiksemasse kasti kui kõik probleemid kadusid. Kasvavad nii, et lust vaadata ja ainus mulle teada olev erinevus on et väikeses kastis on tiba veel tugevam valgustus, aga Bolbitise jaoks ei peaks valgus üldse mingi eriline teema olema. Kusjuures väikses kastis ei tunne ennast kuigi hästi Didiplis Diandra, mis suures jälle ülbelt laiutab. Aga eks see teebki akvaristika atraktiivseks, et igal veemahutil oma eriline hingeelu on, mida lõpuni ära arvata pole võimalik. Nüüd on aga kõik, muutusingi juba liiga paljusõnaliseks. Vabandust. Ilusat aastavahetust kõigile. _________________ 500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud. Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.
|