foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 398 postitust ]  Eelmine  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 28, 2009 11:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Cardo kirjutas:
Üks küsimus valgustuse kohapealt. Ei meenu, et oleksid sellest põhjalikumalt rääkinud või kui oligi, siis jäi see märkamata. Kuidas lülituvad sul lambid, kas kõik korraga ? Sujuv lülitus oleks üsnagi popp, kui jagad valgustuse kolmeks või neljaks etapiks nagu ka loomulik valgus. Rahaliselt ei tohiks sellise projektijuures see eriline väljaminek olla. Ise hetkel plaanin kolmeetapilist valgust projekteerida. Samas näiteks värviliste LED-idega annaks veel küllaga lisaefekti luua.
Suure akvaariumipuhul oleks see üsnagi atraktiivne.

See valguse teema on minu akvas hetkel küll säästurežiimil, selle BGA pärast mis mu kasti suve keskel tekkis ja hakkas võimust võtma.
Reziim on siis järgmine. Valgustus 6x80w lülitub sisse 11 tunniks ja päris sujuvalt. 80w toru hakkab järkjärgult valgustugevust koguma ja u 10 minuti pärast jõuab täisvõimsuseni. Eraldi mingit sujuvat lülitust ma ehitanud ei ole. Paari tunni järel lülituvad keskosas sisse 2x39w torud ja valgustavad 4 tundi. Tippajal on siis kastil valgust 558w. reservis on veel 4x39w toru. Neid praegu ei kasuta.
Mis puutub haliidprožektoritesse siis neid ma ka ei kasuta...ei saagi, sest mõlemad on ikaldunud ja enam ei sütti. Arvan, et niiskusest on see tingitud.
Öine, 4 sinist külmkatoodi, millest selles teemas juttu ei ole olnud, lülituvad sisse 1 tunniks peale põhivalguse kustumist. Nendega väga ei liialda. Tunnist piisab ja siis katan akva tekkidega, et valgus sisse ei paistaks ei hommikul, ei õhtul. Seda ikka vetika kartuses. Missest ei asi on vetika suhtes palju paremaks läinud. 3x üle vasaka õla...

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri: Vlgustus
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 29, 2009 05:40 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 23, 2005 11:45
Postitusi: 187
Asukoht: Tartu-Riia
Minu 500 l. kastis on etapiline valgustus lahendatud täiesti labasel moel. 18 39 W toru on jagatud kolmeks grupiks ja igaüks on ühendatud eraldi programmkella taha. Valgustuspäeva alguses siis süttivad poole tunnise vahega ja vastu ööd sama moodi kustu.

_________________
500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud.
Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 30, 2009 08:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Olen Erwinilt saanud kaks korda korralikud pundid sellist taime:
Proserpinaca palustris ''Cuba''
Pilt
Kurb on aga see, et mõlemal korral ei ole ma seda kasvama saanud. Vars laguneb, muutub hapraks ja katkeb, Taime ülaots tõuseb pinnale. Osaliselt laseb ka lehti lahti. Istutanud olen neid umbes 5 taimevarre puntidena. Erwini kastis kasvab jõudsalt. Ma ei tea kui tihti Erwin seda kärbib, aga vajadus selleks on ikka olemas. Kas on olemas kogemusi, et neid minuga jagada?
Veest niipalju, et KH 3, Ph 6,6, Fe 0,1-0,2, NO3 20, PO4 1,5, temp 29-30C

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 30, 2009 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 25, 2009 10:31
Postitusi: 506
Asukoht: Tallinn/Laagri
MARKO, veekeemia on Sul normi piires, aga temperatuur on selle taime jaoks veidi kõrge ehk ülevalpool optimaalset.
Temperatuuriga on see point, et mida kõrgem, seda intensiivsemad on keemilised reaktsioonid ja ainevahetus.
Kuna Sul juba on arvude järgi mõnusalt rammus vesi, siis soovitan lihtsalt rohkem valgust ja energiat fotosünteesiks.
See on punaste lehtedega taim, mis seega juba loogika järgi vajab rohkem valgust, kui rohelised taimed.

Ka ei ole see 100% vee all kasvav taim, vaid kasvab ilusti ka kuiva maa peal, kus teatavasti on valgem kui vees.
Seega minu hinnangul jääb Sul asi pidama valguse taha - isikliku kogemuse põhjal nii arvaks.
Alguses pusisin kah selle taimega ja kasvama sain lõpuks ainult akvaariumi väga valgustatud osades.
Ja kui lasin pinnale veidi rohkem vesiroosi ujuvaid lehti peale kasvada, hakkas Proserpinaca kohe lehti maha viskama.
Nii et istuta valgemasse kohta ja võimalusel metall-haliid lambi alla, kui Sul on selline installeeritud.

Lisaks jälgi seda, et istik oleks värske/noore varre osaga ja ilusad lehed küljes ning mitte vanad.
Alt otsast muidugi katkud need lehed ära ja võimalusel ootad, et sinna asemele mingid juured külge tekkiks,
aga see juurte ootamine enne istutamist pole tegelikult kohustuslik - kasvavad ka ise peale istutamist.
Lihtsam oleks muidugi istutada, kui juured küljes. Ning seda kah veel, et istuta kindlasti ükshaaval!
See taim vajab ilusaks olemiseks pidevalt kärpimist ja kärbitud osadega vana massi välja vahetamist.


Viimati muutis Silver, Neljapäev Dets 31, 2009 02:12, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 31, 2009 01:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Täpselt Sinu kirjeldatud olukord oligi. Valgusega hoidsin tagasi. Režiimist kirjutasin mõned postitused tagasi. Samuti oli taim istutatud vesiroosi lehtede alla. Haliidid on olemas, aga ei tööta. Niiskuse süü äkki. Alguses ei hakanud üks tööle ja hiljem teine ka.
Veel, taimed istutasin viieses pundis mitte üksikult. Vana varrega. Oleks siis pidanud just need noored osad ainult istutama.
Sa oleks nagu minu tegemisi kõrvalt näinud. :)
Järeldus asjast on selline, et punaseid taimi saan istutada alles siis kui olen veendunud, et BGA on saadud lõplikult taganema. Seejärel saan hakata reservis olevat valgust kasutama.

Lõbusat vana-aasta lõppu kõigile!

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri: Proserpinaca
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 31, 2009 04:30 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Aug 23, 2005 11:45
Postitusi: 187
Asukoht: Tartu-Riia
Oma kogemuse pealt päris kõigega ei nõustu. Esmalt, temperatuur pole minu meelest üldse piirang. Suvel on minu kastis pidevalt kuni 33 C ja pole nähtavaid probleeme. Teiseks pole ka tingimata vaja ühe oksa kaupa maha panna. Mul on see taim hetkel kolme nutsakuna ja igas 9 - 10 vart. Valgust see taim muidugi tahab, aga mulle tundub, et talle piisab kui kõva laksu valgust saab vaid ka osa taimest. Mul on ta hetkel tihedasti Didiplis diandra ja Nesaea crassicaulise vahel ja tegelikult praetakse valguse all vaid taime latva. Alumine osa on täiesti hämar tihe võpsik, kus Mollinesia maimud ja krevetid omaette elu elavad. Samas on kõik lehed kuni alla välja terved ja ka õiget punakat värvi (vt. Marko pandud fotot). Õnneks on üsna aeglase kasvuga taim, ei pea sageli kääridega kallal käima. Kord 4 - 5 nädala tagant. Aga pügamisel on kaks teed. Kui on plaan seda taime kas müüki viia või siis ära jagada, nagu viimane kord Markole, siis tuleb lihtsalt soovitud arv varsi mingi kõrguse pealt maha lõigata. Selle variandi miinus on, et "töödeldud" taim näeb üsna kaua üsna inetu välja, eelis aga, et äralõigatud kohast tärkab kohe mitu kuni palju uusi harusid. Seega on võimalik mitme lõikusega ühe hästi juurdunud varre otsa väga massiivne taim kasvatada. Teine variant on lihtsam, kakun kogu taime välja ja ära lõikan hoopis alumise osa ja istutan tagasi. Tulemuseks ilus, madal, tihe taim. Minu jaoks on see probleemivaba ja lihtne, ise toime tulev taim. Samas on iga akva erinev, lausa müstiliselt oma erilist elu elav. Minu suures kastis kasvab kenasti selline taim nagu Rotala macrandra, minu meelest kõikide akvataimede kuninganna. Väidetavalt ülikõrgeid nõudmisi esitav taim, isegi Tropica toodete lehelt on maha võetud, ilmselt rahvas ei ostnud teda. Ja selline väidetav kapriisitar, nagu Cabomba furcata kasvab minu kastis kiirusega 30 cm. nädalas. Selle taime kakun igal pühapäeval üles lõikan vartel alumised osad mada köidan uuesti punti ja topin pinnasesse tagasi. Ja nii üha uuesti. Samal ajal pole ma oma suures kastis saanudki kasvama selliseid nimesid, nagu Nesaea pedicellata, Bolbitis heudelotii ja Rotala wallichii. Lihtsalt ei edenenud ja kõik. Viimaste puhul piisas vaid mõned varred ümber istutada minu väiksemasse kasti kui kõik probleemid kadusid. Kasvavad nii, et lust vaadata ja ainus mulle teada olev erinevus on et väikeses kastis on tiba veel tugevam valgustus, aga Bolbitise jaoks ei peaks valgus üldse mingi eriline teema olema. Kusjuures väikses kastis ei tunne ennast kuigi hästi Didiplis Diandra, mis suures jälle ülbelt laiutab. Aga eks see teebki akvaristika atraktiivseks, et igal veemahutil oma eriline hingeelu on, mida lõpuni ära arvata pole võimalik. Nüüd on aga kõik, muutusingi juba liiga paljusõnaliseks. Vabandust.
Ilusat aastavahetust kõigile.

_________________
500 liitrit, 16x39W(T5), Eheim II2028+2128, Tunze pinnaseküte, Sander pH kontroll. Temp 28-29C, gh-2, kh-2, ph 6,3, CO2, väetamine ja söötmine automatiseeritud.
Põhirõhk taimedel, aga mõni kala on muidugi ka.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 05, 2010 03:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Sain kolmandat korda Erwinilt Proserpinaca palustris ''Cuba'' ja kaks suurt vihta Didiplis diandra. Istutasin siis Teie näpunäidete järgi akva keskele, kõige valgusküllasemasse kohta. Lülitasin ka sisse neli varuks olnud valgustoru. Kokku on nüüd tippajal üle 700w. Vaatame kuidas taimed käituvad. Kui endiselt murduma hakkavad siis vist loobun katsetamast palustrisega.
Haliidid endiselt ei taha süttida. Tunniks sain ühe tööle ja kui tahtsin pistikut teise taimeri taha tõsta siis enam ei süttinud. Kas seetõttu, et oli veel kuum. Jahtudes proovin uuesti.

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 07, 2010 02:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
MARKO kirjutas:
Haliidid endiselt ei taha süttida. Tunniks sain ühe tööle ja kui tahtsin pistikut teise taimeri taha tõsta siis enam ei süttinud. Kas seetõttu, et oli veel kuum. Jahtudes proovin uuesti.

Tõepoolest haliid ei tahtnud süttida kui oli kuum. Jahtununa ei olnud probleemi. Teine on ikka tuksis. Seoses sellega tahaksin ma osta 150w metallhaliidile elektroonilise süüteseadme. Siisni oli magnetiline. Prooviks ümber ehitada. Kellel oleks pakkuda?
Lubasin rääkida ka oma akva kuuvalgusest mis töötab 1 tund peale põhivalgustuse kustumist.
Oomipoest on ostetud kaks komplekti külmkatood torusid ja lisaks veel kaks toru. Vaja oli ka toiteplokki. Kokku põleb siis 4 toru ja annavad järgmise efekti:
Pilt

Pilt

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 07, 2010 11:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 25, 2009 10:31
Postitusi: 506
Asukoht: Tallinn/Laagri
Black light kui selline on oma olemuselt küll kuuvalgusest nii maksimaalselt kaugel, kui üldse olla saab... :|


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 07, 2010 02:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Silver kirjutas:
Black light kui selline on oma olemuselt küll kuuvalgusest nii maksimaalselt kaugel, kui üldse olla saab... :|

:) Ja-jah, need torud mida kasutasin olid sinist värvi. Kui pakendit lugeda ei ole foto õige, aga välimus oli selline. Oomipoe kodulehel olid veel fotod kollase ja roosat värvi toruga. Igal juhul on foto illustreeriv ja valida võiks ikka sinist värvi külmkatoodi, ilma UVta. 150eek Punaseid on ka. Mõned eelistavad seda öövalgusena. Selle sinise ploki külge saab ka teise toru ühendada. 75 eek.
Igal juhul ei peaks seda öövalgust ka kogu öö põletama. Kõike mõõdukalt.

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 10, 2010 11:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Sai ´muruga´ tegeletud. Fotod on tehtud kolm päeva tagasi.
Eleocharis pravula:
Pilt
Hemianthus callitrichoides Cuba:
Pilt
Pogostemon helferi ees ja taga Hemianthus micranthemoides, keskel Cryptocoryne beckettii ´´petchii´´:
Pilt
Jälgin arengut.
Veenäidud: Kh 3; ph 6,6; Fe 0,1-0,2; Po4 1,5; NO3 15-20. Ferropoli läheb antud situstsioonis iga päev 20 ml. Siis peab sellise Fe näidu üleval. Taimed ikka õgivad igapäevaselt palju toitaineid.

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
MARKO kirjutas:
10.detsembri postituses oli vetikapilt. Nüüdseks on vetikas kadunud. Aitas uus kogus Algolit ja põhja sifoonimine. Selline olukord on püsinud umbes 5 päeva. Loodetavastisaan lahti. BGA tikub tulema tagatausta kõrgematesse kohtadesse, paremini valgustatud kohtadesse.

Nüüd kui BGAst on kuu aega rahu majas olnud siis olen siinkohal täis optimismi ütlemaks, et olen sellest nuhtlusest lõplikult lahti saanud. BGA on kadunud kõikidest akvaariumi piirkondadest. Algoli mõju on taandunud ja taimed on hoo kasvuks sisse saanud. Olen lisanud valgust, et taimedele veelgi hoogu anda. Valgustuse koguperiood on 11h. 12-23ni. 13-22 on peal umbes 860w, st umbes 1w/liitri vee kohta.
Meetmed mida arvan olnud abiks nuhtlusest lahti saamiseks:
* JBL Algol
* Mehaaniline eemaldamine koos sifoonimisega
* Pidev aereerimine algul ja hiljem öine
* Kiirekasvuliste taimede lisamine
Tsiteeri:
Räni-kardheina kasutatakse veekogude puhastamiseks, sest nad eritavad aineid, mis takistavad tsüanobakterite arengut.
http://et.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ni-kardhein
Hetke Üldpilt ka:

Pilt

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Viimati muutis MARKO, Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:55, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:22 
Ma kadestan Sind, Marko! oled pogostemon helferi ilusasti kasti saanud. jään huviga jälgima, kuidas ta Sul edeneb. kas teod jätsid akvaariumisse alles?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 11, 2010 11:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Matten kirjutas:
Ma kadestan Sind, Marko! oled pogostemon helferi ilusasti kasti saanud. jään huviga jälgima, kuidas ta Sul edeneb. kas teod jätsid akvaariumisse alles?

Jah, tänu kaasakvaristi abile. Oleksin sellest taimest huvitatud veelgi kui kellelgi oleks pakkuda. Teod on sees ja ei puutu. Ju neil on piisavalt muud matsutamist rohevetika näol mis ilmub tagataustale ja vajab puhastusmeeskonna teeneid (loe õunatigude).

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 07:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 02, 2007 12:20
Postitusi: 803
Asukoht: Tartu
Matten kirjutas:
Ma kadestan Sind, Marko! oled pogostemon helferi ilusasti kasti saanud. jään huviga jälgima, kuidas ta Sul edeneb. kas teod jätsid akvaariumisse alles?

Kes seda Pogostemon helferit sooviks siis võiks ühineda Maria poolt planeeritava Tropica tellimusega. Kuna sealt tellides on miinimumkogus 5tk siis oleks vaja juurde kambajõmme. 3 potti on soovija leidnud ja min 2-le oleks ostjat vaja. Hind 130 eek.
Kirjutage Mariale!
/404.html

_________________
1000 liitrine - /viewtopic.php ... sc&start=0


Üles
 [ 398 postitust ]  Eelmine  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver