foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 398 postitust ]  Eelmine  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 10:57 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
MARKO kirjutas:
Hetkel vaevab mind hoopis eelnevalt kõlanud väide liigse orgaanika hulgast vees ja seda mõõta on keeruline. Ehk on selles süüdi mu akvaariumi ehitus? 3D taust koos pinnakoorijaga. Seetõttu võib tausta taha jõuda taimede lehti ja hakata seal lagunema....mida arvate?

liigne orgaanika on probleem ainult siis kui tausta tagune vesi seisab.
täiesti seisev vesi läheb varem või hiljem pahaks.
kui need lehed seal tausta taga on liikuvas vees, on kõik ok.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2009 06:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

indrek kirjutas:
MARKO kirjutas:
Hetkel vaevab mind hoopis eelnevalt kõlanud väide liigse orgaanika hulgast vees ja seda mõõta on keeruline. Ehk on selles süüdi mu akvaariumi ehitus? 3D taust koos pinnakoorijaga. Seetõttu võib tausta taha jõuda taimede lehti ja hakata seal lagunema....mida arvate?

liigne orgaanika on probleem ainult siis kui tausta tagune vesi seisab.
täiesti seisev vesi läheb varem või hiljem pahaks.
kui need lehed seal tausta taga on liikuvas vees, on kõik ok.

Kui asi nii, siis om muret vähem. Vesi liigub tausta taga päris reipalt. Nii alt kui ülalt sisse ja siis filtritesse.

Üles
 Teema pealkiri: Akvaarium.
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 18, 2009 11:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas seda akvat ka kuskil näha saab?

Üles
 Teema pealkiri: Re: Akvaarium.
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 20, 2009 01:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

undu kirjutas:

No enamasti asub see akva minu juures kodus... :) :wink:

Üles
PostitusPostitatud: Reede Aug 21, 2009 05:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

MARKO kirjutas:
undu kirjutas:

Ja sellest siis järeldan,et......?

Üles
PostitusPostitatud: Reede Aug 21, 2009 07:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
undu kirjutas:
MARKO kirjutas:
undu kirjutas:

Ja sellest siis järeldan,et......?

eks siis võiks akvaomanikuga kontakteeruda huvi korral ilmselt ...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 01:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

BGA on täielik nuhtlus, kui hakkab pinda käima. Pool aastat tagasi oli sama küsimus 400L kastis ja ega eriti mingeid järeldusi ei tekkinud. Kuidagi see BGA tekib ka sissetöötanud stabiilses kastis ja siis lõpuks läheb ise ära ka. Ainus asi, mis kadumist kiirendas, oli lisapump 500L/h kasti nurgas, mis vett kiiremini mööda põhja liigutas. Nii nagu pumba välja lülitasin, nädalaga oli BGA uuesti kohal. Nii proovisin 2 korda.

Järeldused, mis selle juhtumi juures päris kindlad on (õigemini on need sellised tähelepanekud, millest praktilist kasu ei ole, asi seegi :) , tähendab on võimalik nendest edasi mõelda. Mõni neist võib ka vale olla mõnes teises akvaariumis.

1. Agrimix on koostiselt väga lähedane "päris " akvaariumiväetisele ja kindlasti ei mõjuta BGA elu. Seda Agrimix Profi segu olen kasutanud kahes kastis ja kõrvalmõjusid ei ole näinud. Samas ei julge ka öelda, et täpselt sama hea on, kui näiteks Tropica Plant Nutrition. Päris võrdlemiseni ei ole jõudnud, suvel ajas kõrge temp kogu majapidamise sassi ja 31-32c juures ei ole taimede olukord enam katsetamiseks sobiv.

2. Pimendamisel ei ole mõtet. Peale kogu BGA väljashifoonimist tegin paar korda pimendamist, et see väike allesjäänud osa välja sureks, aga paari päeva pärast kogu jama jälle kohal ja nädala pärast uus puhastamine. Tegelikult käis see mehaaniline töö kaks korda nädalas ja nii kuu aega. Selle aja jooksul sai proovida vee koostisega kõiki lihtsamaid kättesaadavaid trikke:

3. Veevahetus kuni 30% ööpäevas (peaks orgaanika taseme täiesti alla viima, kui põhjus selles) Ei mingit tulemust. Nii on muidugi oht head bakterid nälga jätta, aga kui uskuda, et märgatav osa bakteritest elab pinnases, siis madala biokoormusega akvas ei tohiks filtribakterite kadu veel jama põhjustada. Pinnases on bakteritel tegemist küll ja vee "lahjaks" muutumine neid väga ei ohusta.

4. NO3-PO4 erinevad suhted, suure veevahetusega on seda lihtne teha. Ei näinud mingit vahet. Võimalik, et BGA tekkimise algne põhjus on seotud selle suhtega, aga vetikast lahtisaamisel ei näe küll, et sellest abi oleks.

5. UV filter mul ka olemas, see ei ole vetikate elus midagi muutnud (välja arvatud roheline vesi, selle "nokib" hästi ära)

6. CO2 rohkem või vähem ei näidanud ka erinevust. Selle käigus muutus kuu aja jooksul ka pH päris suures ulatuses, sest veevahetusel sai proovitud erineva karedusega vett (RO filter + trassis Gh, Kh 15)

Et kogu mässamisest lõpuks vähe kasu oli, nõustun Reinu arvamusega, et laiskus on tarvilik omadus akva edukal majandamisel. Praegu ma ei teagi, kas BGA kadumine olenes mõnest minu tehtud muudatusest või oleks ilma vahelesegamiseta asi ehk kiiremini korda saanud. Ainus kindel asi oli, et vee kiirem liikumine põhja peal hoidis ära BGA uuesti tekkimise.
Samas ei ole vee vähene liikumine BGA tekkimise põhjus. Siis peab ikka täiesti seisev, surnud tsoon olema, kus orgaanika koguneb ja arvatavasti see koht on vetikale meelepärane. Praegu on akva käinud ilma selle lisapumbata kuu aega, taimed on võsaks sirgunud ja BGA tekkimisest ei ole jälgegi.

Peamine häda - BGA on pika "reaktsiooniajaga". Tegelikult on akvaariumis kõik protsessid pika inertsiga. BGA on lihtsalt sellise juhmi iseloomuga, et mingist hetkest levib jubeda kiirusega ja siis tundub, et kadumine peaks sama kiiresti võimalik olema.

Põhjused, soodsad tingimused on ammu olemas ja lõpuks silmaga nähtav kiiresti leviv BGA on lõpptulemus. Häda ongi selles, et kui nüüd ka õiged muudatused akvaariumis teha, nähtav tulemus hakkab ehk paari nädala pärast tekkima. Seni saab ainult mehaaniliselt eemaldada, väiksem valgustus ka natuke pidurdab levikut. Suurem osa taimi saavad vähese valgusega hakkama. Ei ole mõtet max valgust peal hoida ja sellega lisatööd tekitada.

MARKO kirjutas:
Arvan, et ammoniaagi näit läks üles siis kui tegin selle pimendamiskatsetuse.
Pimedas lagunev BGA siis tekitas selle ammoniaagi ? Ma oletan, et taimedel on ka mingi suhe BGA levikuga. Et päris pimedas taimed ei "toimi", siis vähene valgustus peale BGA meh.eemaldamist tundub parem - BGA ei lagune ja samal ajal väga ei kasva juurde, taimed mingil määral kasvavad, süsteem on nagu aktiivne. Täielik pimendamine jätab kõik protsessi seisma ja ei vii edasi, sest pimendamisega BGA probleemis midagi ei muutu.

MARKO kirjutas:
Veevahetus, arvan, oli kindlasti liiga suur ja seetõttu võisidki bakterid kannatada.
Veevahetus 7 või 10% ei peaks mingit erinevust tähendama nii suures kastis. Selle inerts on väga suur. Kui vahetada nii 20% ööpäevas ja paar nädalat järjest, võib-olla sellest hakkab midagi juhtuma.

Orgaanika hulga mõõtmiseks on selline lihtne võimalus, kuigi väljendab vist ainult ekstreemseid ulatusi: http://www.aqa.ru/forum/redirect.php?ht ... o/kh.shtml

Vee omadustest ORP mõõtmine http://theaquariumwiki.com/Redox annaks ka mingit infot, aga selleks mingit aparaati vaja ja asi rohkem huvitav kui vajalik.

Üles
 Teema pealkiri: Pinnas
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 09:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänan märkuse eest. :wink: Aga ega ma oma texte ei kirjutagi siia selleks,et mõnel neid huvitav lugeda oleks.Kes huvitavat lugemist tahab,võiks mõne juturaamatu vahelduseks läbi lugeda.

Viimati muutis undu, Teisipäev Aug 25, 2009 02:12, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Pinnas
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 11:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
undu kirjutas:
Aga mina tõin oma akvaariumile 1.pinnase Hiiumaalt mere äärest ja 2.nüüd hiljuti Musta mere äärest... :roll:

Tead undu, ma juba üsna mitu korda proovinud asjatult aru saada, kuidas sinu kommentaarid teemaga seotud on. Pole igale poole ka suvalisi kommentaare vaja loopida ... siin foorumis postituste arv ei anna kõrgemat staatust vöi taset. Vaata palju on siin foorumis neid kes kui kirjutavad, siis on huvitav lugeda ja jälgida, või huvitav probleemile kaasa mõelda ja arutleda. On ka siis mõned, kellel on palju postitusi aga öelda pole midagi.
See Marko 1000 L teema on minu jaoks üks huvitavamaid teemasid olnud.
Lihtsalt eelistatud oleks vähemalt proovida oma kommentaaridega teemas püsida. Ja kui uitmõte teemasse ei lähe siis alusta uut teemat (näiteks "Musta Mere mudaga biotüüp akvaariumi käivitamine".)

Marko, vabanda OT posti pärast.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 12:25 
Akvarist

=D> chris!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 26, 2009 09:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

=D>

Üles
 Teema pealkiri: Re: Pinnas
PostitusPostitatud: Reede Aug 28, 2009 03:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

chris kirjutas:
Marko, vabanda OT posti pärast.

Pole hullu. Ma olen täiesti päri Sinuga.

Aga teemasse tagasi tulles siis 2,5 nädalaga midagi vetikaga juhtunud ei ole. Elutseb ikkagi. Kui taimedelt see maha hõõruda siis tekib see mõne päeva mööduses uuesti. Muru pügasin vetika tõttu täiesti nulli. Tagataustale tekib ka seda kogu aeg juurde. Niisama maha hõõrudes ei saa seda kötte ja see jääb akvasse hõljuma ja hiljem settib.
Kuna selle löga kätte saamine on raskendatud siis leiutasin käepärastest vahenditest puhastusharja mis samas imeb BGA välja.
Selleks kasutasin kahte tolmuimeja otsikut ja lisaks oststi Trixie väiksemat mõõtu sifooni (100eek). Sifoonil kasutasin ainult seda otsa mis vooliku poole jääb. Lammutasin laiali ja kinnitasin sinna otsa tolmuimeja otsikud. Kuna mõõt ei sobinud täpselt siis kerisin vajele toruteipi ja surusin tihedalt otsa.
Katsetades tõdesin, et asi töötab ilusasti. Harjaga tasakesi tupsutades-liigutades eraldub BGA kergesti ja imetakse akvast välja. Ühesõnaga otsustasin Käpiku soovitust kastada. Mehhaaniline eemaldamine ja ootamine. Veevahetuse viisin ka täna 5% ööpäevas. NO3 on hetkel 15 , NH4 on 0,15, PO4 hoian 1,0 juures.
Selline see ongi:
Pilt Pilt

Viimati muutis MARKO, Kolmapäev Nov 25, 2009 01:51, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 24, 2009 09:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere jälle üle pika aja! Teema on soikunud tänu üleüldisele nõutusele midagi ette võtta. Nimelt kogu selle aja kestis ootus, et ehk hakkab nuhtlus BGA näol taanduma. Aga ei.
Veevool on piisav...ikkagi kaks võimast Eheimi filtrit ajavad akvas vett ringi. Põhjast üles tõusva mehaanilise sademe liikumine näitab, et nn surnud piirkondi ei ole akvas. Veenäidud on olnud ok. Nitraadipuudust ei ole. Üle ei väeta. Temperatuur 30*C. Veevahetus 7% ööpäevas. Väiksemaks ka ei taha reguleerida, sest NO3 näit püsib 25-30.
BGA mehaaniliselt eemaldades tekkis see nädalaga tagasi ja kattis u 75% ulatuses tagtausta, põhjapinnast ja taimi...paljud taimed ei pidanud vastu...ühesõnaga - masendav.
Eelmisel neljapäeval aga, lööge või risti, lajatasin akvasse JBL Algol vetikatõrje vahendit. Manustasin vastavalt kasutusjuhendle ja jäin ootama. Asi hakkas toimima. BGA muutus tumedamaks ehk hakkas surema. Klaasidele ka ei tekinud enam rohelist veitikat.

Järgneb. Kuna pean hetkel arvuti eest lahkuma...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 24, 2009 11:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pilt

Tagasi. Jätkub.

Niisiis ma lajatasin täisdoosi soovituslikust kogusest JBL vetikakillerit. Instruktsioonis lubati muutusi kolme ööpäeva jooksul ja kui ei aita siis lubati lisada veel pool doosi, nädala pärast.
Kaks ööpäeva oli kõik ok. Vetikas muutis värvi ja hakkas kokku tõmbuma moodustades tompe mida oli hea akvast välja sifoonida. Tegin ka korraliku mehaanilise eemaldamise vetikale. Kui akva settis siis imesin põhjast sifooniga sodi välja. See oli suht hõlbus, sest sodi kogunes veevoolu mõjutustel nurkadesse. Sa palju parem ja vähemalt 48 tunni jooksul tundus, et vahend ja minu ponnistused toimivad.
Mõõtsin ka vee parameetreid, kartuses, et vetika lagunedes hakkab ammoniaagi näit tõusma üle lubatu. NH4 oli 0,15, natuke tõusnud, aga mitte hull. Ph oli 6,8 (ilma CO2-ta, see oli välja lülitatud); Kh 2; NO3 30; PO4 1,0; Fe 0,1

Tore oli seniks kuni selgus tõsiasi mida Rein oli ühes teemas käsitlenud. Pühapäeva lõuna paiku kui valgustus süttis, avanes järgmine pilt: pooled Discustest otsisid pinnalt õhku, paar SAE-d samuti. Botiad istusid juurika sees varjul ja ei käitunud tule süttides tavapäraselt. Tavaliselt tulevad nad toitu manguma. Ainuke liik mis tavapärasest ei erinenud olid Barbus Tetrazonad. Ju on siis vähem tundlikumad. Mulle tuli meelde see jutt lõpuste kokku kleepumisest vetikatõrjevahendite tõttu.
Reageerisin situatsioonile järgmiselt: panin tööle aeratori, rikastamaks vett hapnikuga ja tõstsin kraadi võtta vee temperatuuri (nagu Maria on esmaabiks soovitanud).
Varsti hakkasid kalad toibuma ja õhtuks tõusis taimede najalt üles ka vahepeal peaaegu külili vajunud Discus. Seda trikki on ta ühel korral ennegi teinud, aga siis ma ei oskanud põhjust arvata. Seekord piisas temperatuuri tõstmisest paari kraadi võrra, u nädalaks.

Reinu arvamus Algoli kohta

Paar päeva on olnud olukord selline nagu fotodelt näha. Näis mis edasi, annan teada.

Pilt

Pilt

Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 25, 2009 12:52 
Akvarist

Pildidelt paistab olukord üsna räbal. Kui ta pole seni taandunud, siis ikkagi midagi on valesti ja peaks strateegiat muutma. Omast kogemusest võin öelda, et selline olukord võib kesta lõputult. Keemiast rääkides, on olemas mingi sinivetikale mõjuv antibiootikum, mida on võimalik ehk loomaarstilt saada. Mina olen proovinud sinivetika vastu vesinikperoksiidi (H2O2). Enda vajadusteks piisava koguse sain ma apteegist aga Sul on ilmselt mõistlik pöörduda keemiaga kauplevate ettevõtete poole. Ohutud doosid peaks vaatama internetist. Minul aitas ka näiteks aktiivsöe lisamiine filtrisse. Pärast keemiaga solberdamist on see mõistlik nagunii. Kui CO2 kinni keerata, siis pole ka ülejäänud väetistest mingit tolku. Mulle on jäänud mulje, et ammoniaagi tase on Sul pidevalt üle nulli, mis näitab, et kas filtrid pole piisavalt võimasad või ei saa mingil põhjusel piisaval võimsusel toimida (näiteks pole piisavalt õhku ammoniaagi ümber töötlemiseks). Sinu akvaariumi eripära on kõrgem temperatuur, mis ühtlasi tähendab seda, gaasid lahustuvad selles vähemal määral. Mina mõtleks sellises olukorras hapniku-testi peale, kuigi see ei pruugi eriti midagi näidata.

Üles
 [ 398 postitust ]  Eelmine  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 27  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver