Jõudu Marko
Koperdasin siin kalafoorumis sinu järjejutu otsa. Ei oska muud kosta kui, et raha eest saab ilusaid asju, ja kui see kõik on veel kombineeritud õilsa huviga looduse vastu, on tõeliselt kena sinu "väikse" purgi arengut jälgida. Näe, kohe kuidagi ei tahaks sinu entusiasmi piirata või halvustada, aga ei saa, pean natuke hipijuttu ajama. Ma olen mitmeid purke vett täis kallanud ja siis neid erinevate asukatega sisustanud, ning alati mõelnud, et mis kuramuse vetikajuttu ja mürgiteemat aetakse. Aga asi ilmselt selles, et enamus tahavad kõike ja kohe. Loogiline ju, sa oled N tuhat krooni välja käinud, ja nüüd pead ootama. Mida sa ikka ootad, vesi sisse, filter käima, purgist mikromehi sauhti filtrisse, ja siis kohe kapsad ja kalad järgi. Kuid oh imet, küll pakivad kalad ketsid (loe: uimed) paberisse ning kapsad ja klaasid kattuvad mingi kange kraamiga. Minu jutu sügavam mõte on see, et rahunege maha, looduse vastu päeva lõpuks ikkagi ei saa. Vast kõige parem näide on oma uue maja aia sisustamine. Kui tõsisemad akvaristid, keda on protsentuaalselt rohkem kui tõsiseid aiapidajaid, on ootamise tähtsust mõistnud, siis tavakodanik aialooja, on üsna hädas ja närviline mõistes, et tema ilus Jaapani Enelas tüüpi põõsas lähebki päriselt „käima“ alles kolme aasta pärast. See „käima minek“ on akvaariumis tunduvalt kiirem, aga ma tahaks ikkagi nimetada maagiliseks numbriks 1 aasta. Ilmselt saan ma nüüd kohe hirmsasti hurjutatud, et mis aasta, vaata kus mul kõik kahe kuuga kasvab nagu bambus Jaapanis. Aga ikkagi, ka akvaariumi elu tahab rahulikult käima minna. Ja lase tal seda rahulikult teha. See osa puudutab just seda väetamist ja valgustamist. Anna alguses vähem valu. Las bakter kasvab ja sadestub kuhu saab. Taimi pane harvemini ja alguses rohkem selliseid, mis aeglasemalt kuid lõpuks jämedama juurega kasvavad. Taimede istutamist planeeri enne mitmeid kordi, et hiljem ümber tõsta ei oleks vaja. Kaladega oota, või pane algul mõned, kellesse sa emotsionaalselt nii kiindunud ei ole. Ja siis see valgustamine, pane programmkell vahele, ja valgusta alguses kõvasti vähem kui justkui normaalne tunduks. Ei tule mingit rohelist jama mida siis pimendamise ehk keemiga rookima pead.
Kuna mul on jäänud mulje, et sulle see taimedega ning rahulikemate kaladega pusimine südamelähedane, soovitan soojalt googeldada sellist mees nagu Takashi Amano. Ma olen tema raamatuid (
http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss?url ... no&x=0&y=0 ) mitmeid kordi lehitsenud. Mis ma oskan öelda, need pildiraamatud peksavad s..a Kroonikast välja kiiremini kui ma jõuan kodus sokke vahetada. See Amano jutt käib just selle taimemajanduse planeerimise kohta. Mõtle enne hoolega, mida sa oma akvaariumis näha tahad, planeeri mitu korda, ja arvesta sulle saadaolevate vahenditega. Mis parata, Eestis ongi paljusid asju vähem valida/saada kui kuskil mujal. Vaata ka (
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2 ... w-showcase ).
Läheb natuke offtopic, aga. Minu meelest räägitakse liiga vähe veest. Ma pean just silmas seda osa, et mis vesi sul torus tuleb. Mina elan oma väikses majas, ja mul on oma väike puurkaev, ja sealt tuleb minu Malawi ning Tanganika tegelaste jaoks puhast kulda. Iga kord kui vett vahetan, on pärast vesi spermast ja marjast hägune. Niimoodi tahavad kõik kohe paljunema hakata. Sest mul on tõeliselt lubjane (kare) vesi. Ja mul ei tuleks mõttessegi mingite Amazonase tüüpidega maadelda, tassi turvast ja kände vee pehmendamiseks. Sama jutt, ärge võidelge. Arvestage sellega mis teil on ja võtke sellest parim.
Kuid veelkord Marko. Võta rahulikult, ära songa saa, selle keemia ja tasakaalu ajamisega, las asjad loksuvad rahulikult paika. Ja jumala eest, ära lase ennast mingitel (minusugustel) virisejatel heidutada. Sisusta oma purki edasi ning kui vähegi aega annab, pane aga pilte, kuidas sinu tehniliselt ekstreemselt korralik kast elab.
Tervitades
andrues