Rein kirjutas:
Nii palju veevahetust ma ise küll ei teeks. Kui palju on paras on keerulisem küsimus.
Kõrge NH3/NH4 näit minu meelest vihjab sellele et jääkainete kasv on olnud äkiline ning bakterikoloonia kasv pole järgi jõudnud - kas on tulnud juurde hulk uusi elanikke, on toitmist suurendatud või on baktereid tabanud mingi ikaldus (ntx on neid häiritud liigse veevahetusega). Ise kaldun arvama et süüdi on pigem kõrge NH3/NH4 näit kui liiga madal nitraatide näit, võimalik et ntx mingi bakterpreparaadi (nn. biostarter) lisamine parandaks olukorda.
Tänud! Tegin siin enda jaoks järeldusi ning ajugümnastikat. Arvan, et ammoniaagi näit läks üles siis kui tegin selle pimendamiskatsetuse. Nüüd kui on sellest kõrgest näidust 2 ööpäeva möödas ja olen veevahetuse teinud ühe kolmandiku võrra väiksemaks, on näidud järgmised: NO3 on tõusnud 15 ni; NH4 on langenud 0,20-ni; PO4 on 1,0.
Muud näidud on Ph 6,7-6,8 (kuigi lisasin aereerimisseade ph ei tõusnud samade mullide arvuga). Kh on seejuures 4-ni jõudnud.
Veevahetus, arvan, oli kindlasti liiga suur ja seetõttu võisidki bakterid kannatada. Hetkel biostarteri lisamist ei poolda kuna NO2 on täiesti nullis. Ehk siis protsessid peaksid toimima.
Hetkel vaevab mind hoopis eelnevalt kõlanud väide liigse orgaanika hulgast vees ja seda mõõta on keeruline. Ehk on selles süüdi mu akvaariumi ehitus? 3D taust koos pinnakoorijaga. Seetõttu võib tausta taha jõuda taimede lehti ja hakata seal lagunema....mida arvate?