foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 398 postitust ]  Eelmine  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 29, 2009 11:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vetika kohapealt - mul esines sama vetikas ja seda just mõnda aega peale akva käimapanekut. Abiks oli väetiste tasakaalu hoidmine ja paari SAE ja OTO palkamine - paari nädalaga sai vetikas tõrjutud.

Tihedasti alustaimsetikku kinnitunud vetika puhul aitab veidi ka Kiiversäga(Corydoras), kes pinnases ringi tuhnides ei lase vetikal rahulikku elu elada. Kuna Sul paistab olevat tegu siiski Hemianthus micranthemoides -ga, mitte Hemianthus callitrichoides -ga, siis võib mõnest corydorasest täitsa abi olla (callitrichoides-e puhul on corydorase tegutsemine pisut liiga jõuline ja ta kipub taime üles tuhnima).

Üles
 Teema pealkiri: Vetikas
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 29, 2009 03:19 
Akvarist

Marko, see on Hemianthus Micranthemoides. Hambaharjaga ma usun tõmbad taimed koos vetikga põhjast välja. Juured on neil nõrgukesed. Siin aitab ainult pea pinnaseni maha pügamine. Kui juured jäävad sisse ja paar mm. rohelist pinnasest välja ka, siis hakkab uusi tulema. Aga mingit keemiat küll pole mõtet kasutada, see võtab õrnemad taimed lausa oimetuks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 29, 2009 03:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Kui too vetikaline on Cladophora siis kiika seda artiklit, Aquatic Eden'is on sellest just jutu.
http://www.aquatic-eden.com/2009/04/cla ... algae.html

Ühe võimaliku ravina sellele vetikale on paljud kirjutanud ka Exceli üledoosist, või siis Exceli manustamiset süstlaga otse probleemsesse piirkonda, ehk vetika vahele.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 30, 2009 01:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud vastajaile!
-Karl- kirjutas:
muru saamiseks peab seda ka hooldama. Nagu oma teemas kirjutasin jäi mu lilaeopsise muru harimine natuke soiku, ja oligi jama majas. Eks seal tiheda muru vahel ole vetikal hea kasvada.
Minul on hambaharja ots kinnitatud Eheim'i pikkade näpitsate külge, niiet ei pea isegi käsi märjaks tegema :wink:

Selge! Mul on muruga esimene kogemus-hakkan harima. Kuidas Sa kinnitasid näpitsate otsa? Näpitsate teise otsa või? Mis meetodil?

Tsiteeri:
Marko, see on Hemianthus Micranthemoides

Näedsasiis, paningi puusse nagu kahtlustasingi. :) Proovin natuke seda hambaharja, aga kui ei, siis pügan ära.

Tsiteeri:
Vetika kohapealt - mul esines sama vetikas ja seda just mõnda aega peale akva käimapanekut. Abiks oli väetiste tasakaalu hoidmine ja paari SAE ja OTO palkamine - paari nädalaga sai vetikas tõrjutud.

Ehk see ongi nn lapsehaigused uues akvas. Tasakaalu ei ole. Veel on mul testides pidev fosfaadi puudus. Nii nagu kontrollin on puudus.

Matten, sellel JBL Clearmec plus karbil on märgid, et viib fosfaadid ja nitraadid alla, seetõttu ei saa ma esialgu seda kasutada. Nitraadid normis, fosfaati pidevalt puudu.
Samas, Chris, Lisan Excelit. Miks mitte seda otse vetikale lisada...teen ära!

Peale selle on probleem: ei saa kuidagi kh-d väiksemaks. Sooviks paar pügalat allapoole. Veevahetus on automaatne läbi RO sedame ööpäevaringselt u 10% . Trassist karedat ei lisa üldse, aga karedus ei lange. Kh mõõtes saan tulemuse 7. Ehk annab põhjakruus midagi välja mis karedust tõstab?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 30, 2009 09:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Hei Marko
Mul tuli üks möte veel pähe. Ma ei te mis NO3/po4 suhet või taset sa üritad akvas hoida.
Sul on Discuste kast ja RO vesi, ilmselt on sul vesi ka väga peme.
Klassikaliselt räägitakse et no3 võiks olla 10-20 ja PO4 1. Olen lugenud ja endale maha kirjutanud mõned vihjed kus esitatakse väide et Makrode tase pehmes vees peaks olema tunduvalt madalam kui keskmiselt karedas vees. Ehk see 10-20 oleks pädev keskmiselt kareda veega kuid mitte enam pehme kergelt happelise veega.

Sellise klausli olen endale kusagilt maha kirjutanud, kahju et täpset viidet ei salvestanud.

1. If NO3 is above 10 ppm try to lower it to max. 5..10 ppm (for very soft water GH = 2..5 try to keep no more than 5 ppm; for harder water 10 ppm should be more than enough)
2. If you have soft water dose little NO3 and PO4; in many cases with very soft water no NO3 dosing is needed

Kui mälu ei peta siis on see kuskilt aquaticplantcentral.com forumist lõigatud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 01, 2009 08:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pilt

vot selline lihtne vigur...hea lihtne ja kiire kokku-lahti monteerida (hambaharja ots kinnitub näpitsate külge eheim'i voolikujupi abil). Tegelikult saab nende näpitsate külge igasugu asju "kruvida"...Käpikul olid näiteks küünekäärid :wink: ja Lauteri tänava poes nägin sama disainiga näpitsaid (mingi hiinakad), millel oli kaks otsikut komplektis...need samad näpitsad ja käärid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 01, 2009 08:19 
Akvarist
Akvarist
Kasutaja avatar

ma ei tea, kui palju ja tõhusalt see ro-seade trassiveele mõjub, aga tartu vesi on ikka julmalt kare.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 04, 2009 12:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

ussisaba kirjutas:
ma ei tea, kui palju ja tõhusalt see ro-seade trassiveele mõjub, aga tartu vesi on ikka julmalt kare.

Tartu vesi on vist igas linnaosas julgelt üle 20-ne, aga RO peaks ikka GH ja KH nullilähedale viima. Arvatavalt on ikkagi põhjapinnas mis selle vee omakorda karedamaks teeb. Ajapikku see peaks paika minema. Pinnas enam ei anna nii palju välja ja karedus hakkab langema, arvan.

Selle vetika vastu hakkasin võitlema nii hambaharjaga kammisdes ja veevoolu suurendades. Nimelt saabus mul netipoest teine filter mille lisasin akva vabadesse läbiviikudesse. Nüüd opereerivad akvat Eheim 2080 ja 2180 Thermo. Praktikas peaks nüüd akva vesi läbima filtreid 2,2-2,5 korda tunnis.
Tänud kõigile kes arvamust avaldasid!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 11, 2009 01:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Täna lisasin väiksemast akvast ühe suure kollase Discuse ja 3 Siamese Algae Eaterit. Nüüd oan akvas kokku 24 kala: 6+3 Barbus Tetrazonat, 4 Botia Marchantust, 5 Discust, 6 SAE-d. Rohisin taimi ka. Tervelt pool ämbritäit jäi üle.
Kalade uue veega harjutamine kestis 20 liitrises klaaskastis u 2 tundi. Esmalt pool kasti vett klaaskasti (endisest elupaigast).... kalad sisse ja siis lisan 1/4 vett juurde (uuest elupaigast)...siis 15-20 minuti pärast veel 1/4. Järgneva 15-20 min järel lasen harjutamiskastist poole vett välja ja viskan klosetti. Siis uuesti sinna 1/4 vett tulevasest akvast juurde. 15-20 min pärast veel korra 1/4 uuest akvast juurde.
Nii veel üks kord täpselt sama moodi. Vesi muutub harjutamisakvas samaks mis uues elupaigas. Kahe tunni pärast tõstan kahvaga kalad uude elupaika.
Tasub vaeva näha kalade vähesema stressi nimel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 17, 2009 11:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Palju on privaatselt küsitud akvaariumi kaane ehitamise kohta. Seletaksingi nüüd lahti täpsemalt.
http://www.proplastik.ee/. Ostsin tahvli 5mm musta PVC-d ja lasin enda kirjutatud mõõtude järgi tükid valmis lõigata. Tahvel 3005 x 1560 mm maksis küll 1700 eek, aga lõikamine oli tasuta. Oma jõududega lõikamine ei oleks arvatavasti nii täpne. Müüakse ainult tahvel korraga. Müügil oli ka valget ja paksemat. Eelistasin musta ja olude sunnil natuke õhemat.

Fotod kaane valmimusest leiate sama teema 8. leheküljelt. Liimi ja lahustit kasutasin sama, netist tellitud PVC liimi. Kuna liim hakkab kiiresti kuivama siis pindade katmine ja kokku surumine ei tohi kaua aega võtta.

Pilt

Üldiselt nõuab töö aega ja kannatust. Täpsus tuleb ka kasuks. Seega soovitan kõik enne lõikamist/ostmist läbi mõelda. Mõelda tuleks kõik tugevus/jäikusribad ka ühtlasi. Minu suure kaane puhul oli see hädavajalik, aga usun, et jäikusribad õigustavad end ka väiksemate kaante puhul.
Edu ja kannatust iseehitajaile!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 19, 2009 11:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olidki paar! Tundub, et uued punanahad on ilusasti kohanenud ja planeerivad järeltulevat põlvkonda.

Pilt Pilt

Pilt Pilt

Pilt Pilt

Valvasid nädal aega kordamööda kuniks lasid silma pealt, ja läinud see oligi. Punase delikatessi otsa saamises kahtlustusalusteks loen Barbusi või Bootiaid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 25, 2009 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nüüd siis natuke akvaristika varjupoolest. Üks 4 aastane Discus (poiss)otsustas ühel hommikul hakata imelikult käituma. Hakkas vähe liikuma ja rohkem põhja lähedal. Mõne aja pärast lebas suht abitult põhjas kreenis ja oli apaatne. Päeva jooksul keeras aeg ajalt külge ainult. Kohati oli ikka väga lapiti põhjas.
Esmaabiks tõstsin vee pemperatuuri 2 kraadi võrra. 29-lt 31-ni. Muud eriti teha ei oskanudki, sest põhjus oli teadmata. Väliselt kalal mingeid haiguse märke ei olnud.
Õnneks kala hakkas liikuma peale valgustuse kustumist ja seejärel hakkas talle eluvaim sisse tulema. Nüüdseks on nädal möödas ja kala, kelle olin juba mõttes maha kandnud, on siiani elus ja käitub normaalselt.
Veetestid ei näitanud midagi. Testisin kohe probleemi ilmnedes Ph. Oli 6,9 ja kh 6. NO3 on endiselt 2-3 juures.
Nüüd hakkasin 0,5 kraadi võrra veetemperatuuri alla tooma. Näis mis elu toob.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 03, 2009 05:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nüüdseks on üle nädala möödunud ja eelmises postituses mainitud kala on elu ja tervise juures. Nagu ei oleks midagi vahepeal olnudki. Sööb ja toimetab teiste Discustega ilusasti parves. Mõnikord ikka togivad ka teineteist kui midagi ei meeldi. Temperatuur on nüüd alla toodud 30 kraadi peale, aga päeval tõstab seda valgustuse soojus 31-ni.
Loodan, et seesama kala mis on minu avataril on toibunud ja jääb ellu. Põhjuseks tema käitumisele arvan olevat lihtaslt stress mis tekkis tema kolimise järele. Täiskasvanud Discus on ikka suhteliselt stressialdis kala igasuguste muutumiste järel. Noored harjuvad muretumalt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 09, 2009 02:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nüüd natuke taimejuttu.
Olin mitmet sorti vetikatega hädas ja soetasin heas usus Seachemi Exceli ja hakkasin akvasse seda lisama lootuses, et Excel on vetikavõitluses vajalik ja hea abimees. Oligi. Vetikas hakkas taanduma, aga kõigile taimedele see lisand küll ei meeldinud. Eriti tundlik oli üks mu lemmikutest, Rotala wallichii.
Pilt

Oli ka teisi kannatajaid, aga temast oli väga kahju. Oli teine mul alul väga ilus ja kasvas/paljunes mis mühiseb.
Mis tehtud see tehtud...ehk keegi teine akvarist võtab sellest õppust.
Lõpetuseks pean ütlema, et sain suure pundi taime uuesti Lõunakeskuse Bettast kaasakvaristi abiga. Vaatan mida elu toob...kas läheb samamoodi kasvama kui esimesed akva algusnädalatel.
Nüüd on algamas selle akva 15. nädal. Veenäidud on Ph 6,9; Kh 5; NH4 0,1; NO2 0; NO3 15; PO4 0,75, Fe 0,3. Veevahetused u 70 L/24h

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 13, 2009 03:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Õnnelik õnnetus.
Paar päeva tagasi, hommikul, käis akva juures mürts ja siis järgnes imelik klõbin. Igasugused mõtted, ka kõige halvemad, käisid peast läbi. Kaant tõstes sain aru, et üks Siamese Algae Eater oli hullates veest välja hüppanud ja maandunud valgustiraamile. Tegin käed märjaks ja aitasin ta vette tagasi. Aitamise käigus suutis ta veel põrandalegi rabeleda. Ootasin, et mis järgneb, aga nüüd paistab, et kala on selle kõik üle elanud ja toimetab vanaviisi edasi.
Õnn oli see, et sattusin seda pauku kuulma ja valgustus veel ei põlenud. Vastasel korral oleks ta hetkega ära küpsenud. Igasugu asju juhtub elus, aga sellist ma ei oleks osanud ette kujutadagi.Lõpp hea kõik hea.
Kes ei tea millisest valgustiraamist jutt on, võib sirvida seda teemat eestpoolt.

Üles
 [ 398 postitust ]  Eelmine  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 27  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver