foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 141 postitust ]  Eelmine  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 10:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Pets kirjutas:
Kergitan korra teemat: Kuidas taimed sellisele 5 päevasele pimendamisele vastu peavad. Kas tuleb karta halvimat (väljaminekut) või kiduvad nad ainult veidi ja siis korras jälle!

Minul pole pimendamiste käigus ükski taim välja läinud, küll on mõned neist üsna pikaks veninud ja osa Cryptocoryne liike kasvas nende päevadega väga ilusaks. On kuulda olnud et mõnel on taimedega osaliselt ka kehvasti läinud, kuid enamasti tegu valgusnõudlike taimedega kes juba enne kehvas seisus "rohelise vee" poolt blokeeritud valguse tõttu.
Pets kirjutas:
Nimelt on mul vesi kergelt hägune(rohekas) ja taimelehtedel ja pinnasel rohevetikas. Kalad söövad seda pidevalt, aga jagu ei saa. Kas on mul liiga palju valgustust või liigselt toitaineid, mida taimed ei suuda ära tarbida.

Pakuks et nitraate on liiga palju. Testida on igal juhul mõttekas, milleks oletada kui on võimalik täpselt kindlaks teha. Samas kui on juba "roheline vesi" siis võib juhtuda ka nii et testide järgi pole enam midagi liigset (tegelikult nii fosfaadid, nitraadid kui raud võivad näidata lausa nulli), sest need vetikad mis "rohelist vett" tekitavad panevad kõik pintslisse, vähemalt on mul nii olnud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 11:11 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Liiga palju valgustust ei ole sul kindlasti mitte.
Pigem selline hea keskmine.
Ise vahetaks vähemalt ühe gro-luxi full-daylighti vastu.
Näiteks mõne firma 860 või 965 seeria. (Osram, Philips)

Pimendamise käigus lähevad kergesti välja raskestikasvatatavad punased taimed.
Enamik nö tavataimi ei tee selle peale enamasti teist nägugi.
Kui, siis lähevad heledamaks ja venivad pikemaks, nagu ka Rein kirjutas.

Tundub, et see kast on sul väga noor ja igasugu sissetöötamistsüklid läbimata ?
See võib tähendada vähest bakterihulka, erivate lämmastikuühendite üleküllust jne.
Pole kursis su kasti detailidega, kuid loodetavasti on kasutusel ka co2 ja adekvaatne väetis.
Sellise hea valgustuse juures jääb ilmselt ilma nendeta vetikatele väga suur mängumaa.
Eriti algusfaasis.

ps Mis filtrit kasutad ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 05:30 
Administraator
Kasutaja avatar

Kast on mul tõesti alles noor ca 1,5 kuud ja tsüklid kindlasti läbimata. Kas oleks soovitatav kasutada Sera Biostarterit ja Sera Nitrivec'i. CO2 on kasutusel ja taimed kasvavad, nii et peaaegu on kuulda :D , aga ei ole kasutanud mingit väetist, kuid millist soovitate. Filter Eheim Ecco 2236. Testid on plaanis lähimate päevade jooksul muretseda, nimelt NO3, Fe ja PO4. Need vist kõige vajalikumad antud olukorras. Aga nagu lugesin siit, No panic :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 05:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Pets kirjutas:
Kast on mul tõesti alles noor ca 1,5 kuud ja tsüklid kindlasti läbimata.

See võib olla nii ja naa. Üks võimalik variant on muide see et kuna "roheline vesi" paneb toitained pinstlisse siis kasulikud bakterid kui neid ka oli koolesid nälga.
Pets kirjutas:
Kas oleks soovitatav kasutada Sera Biostarterit ja Sera Nitrivec'i.

Nendega on segane lugu, on väidetud nii seda et aitas kui seda et ei aidanud, üsna oluline on säilivusaeg. Bakterid vajavad toitu ja seda pole potskus lõputult. Kuni "roheline vesi" akvas on sedalaadi vidinate kasutamine mõttetu. Sera Nitrivec vähemalt kahju ei tekita nii et soovi korral võib seda hiljem proovida, mõned muud "superbakterid" aga tundusid aitavat kaasa rohevetikate levikule (kahtlustan et needsamad kaasa pandud toitained süüdi).

Pets kirjutas:
CO2 on kasutusel ja taimed kasvavad, nii et peaaegu on kuulda :D , aga ei ole kasutanud mingit väetist, kuid millist soovitate.

Kui veel värske akva siis eelistaks juurtega taimede korral väetisepalle - JBL ja AZOO on head. Pinnases olevale väetisele ei pääse vetikas nii lihtsalt ligi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 06:21 
Administraator
Kasutaja avatar

Rein, mida pead silmas "kaasapandud toitained" all?

Olen veidi segaduses. Kuna taimekasv on hea, paistab isegi väga hea. Vaata juuresolevaid piltide linke - esimene on tehtud 1. novembril ja teine täna, 22. novembril. Pole kuudki möödas.

/404.html

/404.html

Tekkis küsimus, milleks väetis, kui taimed kasvavad või on sellel ka mingi muu eesmärk :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 09:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Pets kirjutas:
Rein, mida pead silmas "kaasapandud toitained" all?

Kui kasulikud bakterid potsikusse pannakse siis nad kindlasti ei püsi elus ilma toiduta, vat sedasama nendele kaasa toitu ma silmas peangi.

Pets kirjutas:
Tekkis küsimus, milleks väetis, kui taimed kasvavad või on sellel ka mingi muu eesmärk :?

No ega peagi panema, vedelväetisest nii noores akvas ma küll hoiduksin. Seda hägu hulka on raske hinnata kuid midagi hullu minu meelsest küll pole, testid oleks aga siiski hea teha. Küll aga IMHO (minu arvates) torgid filtrit liiga tihti, kanisterfiltrit on mõtet puhastada siis kui veevool nõrgaks jääb. Algusaegadel toppisin filtrisse vatti ja see ummistus kah üsna kiirelt nii et nädala-kahe tagant pidi lahti kiskuma ja selline hägu oli alailma akvas. Viskasin kõik peene filtrimaterjali filtrist välja nii et vaid jäme poroloon on jäänud ning puhastan üldjuhul vaid voolikuid ja kraane kui veevool nõrgaks jääb, mingit hägu akvas enam pole. Ehk siis üks hägu võimalikke põhjusi on häiritud bakterid - see pole küll roheline hägu kuid ega pildi järgi see kah teabmis roheline ole, suht sarnane bakterite "ülestõusuga".
Puhastad filtrit ikka akvast võetud vees?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 22, 2005 10:07 
Administraator
Kasutaja avatar

Puhastan filtri elemente akvast võetud vees, lugesin sellest siit, et õige on nii teha, bakterite säilimise seisukohalt. Hakkan siis harvemini puhastama.

Hägu ei ole eestpoolt vaadates tõesti suur, aga ühest otsast vaadates teist otsa ei näe. Selle vaatenurga alt on vesi kindlasti roheline, kuigi algas see sellisest hallikast hägust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 23, 2005 08:26 
Administraator
Kasutaja avatar

Mida teha siis, kui siiski on Reinu poolt mainitud bakterite "ülestõusuga"!

Tänan!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 23, 2005 09:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Pets kirjutas:
Mida teha siis, kui siiski on Reinu poolt mainitud bakterite "ülestõusuga"!

Sel juhul parim mida saab teha on mitte midagi teha. :) Kaladele vähem süüa anda kuni asi möödas võib ka olla hea mõte, vähendab jääkide hulka. Selline asi juhtubki enamasti kui bakterite eluolu on liialt häiritud. Kui pesed usinalt filtrit ja kõiki svamme siis pesed sealt välja ka neid baktereid, kui nad siis hiljem jälle paljunevad akva vees siis tuleb ka see bakterite hallikas hägu. Seepärast on ka üks soovitusi omada filtris 2 svammi millest siis ühe puhastuskorra ajal vaid üht akva vees pestakse ja nende kohad omavahel vahetatakse (pestum-puhtam tahapoole) et vähem baktereid häirida. Muide, need korrad kui mul "rohelise veega" tegemist teha tuli algas see kõik samamoodi häiritud bakteritest (tõsi, enamasti olin samal ajal ka taimi kärpinud mis ilmselt suurendas mõju). Minu oletus on selline et kannatada saanud bakterikoloonia ei jõua kõiki jääke piisavalt kiiresti ümber töötada ning kuni bakterikoloonia jälle vajaliku suuruseni kasvab on vetikatel kasutamata toitainete abil võimalik jäme ots enda kätte haarata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 08, 2005 08:27 
Administraator
Kasutaja avatar

Nüüd siis asi nii kaugel, et vesi ikka roheline. Tõin ühest teisest üle aasta töötanud akvast 5L vett ka, arvasin, et aitan bakterite tekkele kaasa, aga järgmine hommik tundus vesi veelgi rohelisem.

Kahjuks on minu tarnija testide toomisega lootusetult hiljaks jäänud, seoses sellega ei oska nitraatide taset veel öelda.

Kas tuleks kasuks mingi nädalane paus teha kalade söötmisele?

Otsustasin siis enne pimendamist küsida veel üht asja: Lugesin siin, et kasu on ka UV lambist. Kas need lambid on ühendatavad torude pesasse või tuleb eraldi pesad ja muu osta. Kuidas UV kiirgus mõjub taimedele ja kaladele?

Tänan abi eest!

EDIT: Sain testid ja tunduvad vist normis olevat:
NO3 - 10
NO2 - 0
PH - 7,4
Kh - 10
Gh - 15
Temp - 26

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 11, 2005 12:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

UV lamp põhjustab paljude bakterite hävinemist, nimelt on UV lamp mõeldud desinfitseerimiseks. Seega pole ta parim lahendus akva vee puhastamiseks. Ühes eelnevas postituses viitasin lingile kus seda rohelise vee teemat oli päris põhjalikult iseloomustatud, kuid kahjuks see link enam ei tööta.
Sealse teksti eesmärk oli selgitada rohelise vee tekke põhjusi ja ka sellega võitlemise erinevaid võimalusi. Parimaks lahenduseks oli siiski pimendamine. Pimendamisega saavutatakse vetika suremine mis on põhjustatud valguse puudumisest. Sealse teksti peamine väide oli see, et vetikas surres tekkitab vette doksiini mis on selle sama vetika vastane. Seega piisava doksiini olemasolu vees pärsib vetika uue vohamise. Eelduseks on et vee vahetus ei oleks suurem kui 25% üldisest akvaariumi mahust.
Ka mina võitlesin selle rohelise veega, peale pimendamist muutus vesi selgeks ja jäigi nii, hoolimata otsesest päikese valgusest. Nimelt ruumi puuduse tõttu asus akvaarium otse akna all ja oli päevas vähemalt viis tundi otse päikese käes kuid roheliseks vesi enam ei läinud.
Kuna sa said 5 liitrit sissetöötanud akvaariumi vett siis selle doksiini hulk sinu avaariumi puhul polnud lihtsalt piisav.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 16, 2005 01:06 
Administraator
Kasutaja avatar

Täna lõpeb minu elu esimene pimendus :) . Kas oleks otstarbekas ka kasutada aktiivsütt mingi aeg, et lagunemisest tekkinud mürgiseid aineid välja filtreerida? Osalise veevahetuse teen nagunii.

Tänan

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 16, 2005 01:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Ega see aktiivsüsi kahju küll ei tee, kuid ise olen vaid osalise veevahetusega piirdunud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 18, 2005 07:14 
Administraator
Kasutaja avatar

Teema juba päris pikk, peaks olema küllalt õpetusi, aga minu mõistus on otsas. Lõpetasin 5 päevase pimenduse. Vees oli õige pisut märgata hägu. tänase päeva lõpuks hakkab olukord jälle kehvemaks minema - vaata pilti lingilt: /404.html

Targemad, mida teha edasi. Mis võiks olla viltu! Akva oli korralikult topelt prügikottidega kinni kaetud.

Testid olid pimeduse lõppedes:
NO3 15
NO2 0
Ph 7,4
Kh 10
Gh 19(ainuke tõusnud näitaja) enne pimendamist 15
Temp 26

Mis teste peaks veel tegema.

Tänan!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 18, 2005 07:54 
Moderator
Kasutaja avatar

On see ikka päris kindel et pimendamine oli täielik, mitte kusagilt ei pääsenud valgust sisse? Selleks et pimendamist ära nullida pole palju valgust vajagi, piisab pisikesest praost. Pimendamise lõppedes on mul olnud vesi alati kristallselge - nii selge nagu vett polekski kastis. Muidu nitraate on pisut paljuvõitu ja fosfaadinäit on puudu.

Üles
 [ 141 postitust ]  Eelmine  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver