Tere!
Olen Helina, TÜ Sotsiaal- ja Haridusteaduskonna ülõpilane. 23 aastane.
Minu huvi akvaariumite ja kalade vastu sai alguse (vist) 2003 aasta kevadel, kui mu vennale sünnipäevaks väikeses ümmarguses akvaariumis Betta Splendens kingiti. Siis teadsime teda vaid Kukekese nime all ja nii kutsusime ka
Akvat pestes lõhkusin selle kogemata ära (ei tea, miks üldse MINA seda pesin, venna oma ju
). Ise lõhkusin, ise ostsin asemele ka, sel korral 16 liitrise kasti. Kukeke kolis minu tuppa.
Millalgi sain akvaariumisse ka filtri ning siis elasid seal vahelduva eduga ja paari-kolme kaupa gupid, terneetsiad/leinasalmerid (kõigi minu terneetsiate nimeks oli Kilunägu), mõõksabad. Aga ega neile seal 16 liitrises väga ei meeldinud, ja pole ka ime - tol ajal ei teadnud ma kalade pidamisest eriti miskit. Akvaarium jäi tühjalt seisma ja sai hiljem välja laenatud.
Nüüd, 2011 aasta mais jõudis 16 liitrine kast koju tagasi. Võtsin endale Betta - ilusa ja sinise. Nädala pärast sai ta aga õnnetult hukka... Mul oli nii nii kahju. Ühestki kalast pole varem nii kahju olnud... Ja üsna kindlasti oli tema surm minu süü, millest ma alles nüüd aru saan, pärast põhjalikku foorumites sobramist. Akvaariumipidamisest ei tahtnud ma aga nii lihtsalt loobuda, seega kolisid sisse uus Betta - üsna sarnane eelmisele - ja õunatigu. See Betta sai aga filtrita akvaariumis elamisest uimemädaniku ning otsustasin, et aitab küll - väiksesse akvaariumisse filtri ostmise asemel tuleb suurem akvaarium muretseda
Sellest saati on asjad üsna kiirelt käinud. Juba järgmisel päeval olin kasutatud 72 liitrise akva omanik, mis on minu esimene tõeline akvaarium - korraliku filti, valgustuse, soojenduse ja elustaimedega. Uurisin ka suuremaid, aga otsustasin esialgu ikkagi selle kasuks. Bettake sai terveks ravitud ja kolis koos teoga suuremasse akvasse. Betta'ga üsna samal ajal lisandusid akvaariumisse veel kaks harjasnina ja punasaba-hai. Hiljem kolisid sisse veel ka sinine õunatigu ja neoonid.
Praeguseks on Betta tagasi 16 liitrises, sest suuremas akvas ei saa ta enda ja teistega hästi läbi - saba on kohe ribadeks. Otsustasin loobuda proovimast teda sinna tagasi kolida - üksi elades on ta märksa tervem ja õnnelikum, muudkui mullitab.
Suuremas akvas otsustasid mu õunateod lapsed saada, niisiis on seal lisaks kahele harjasninale, haile ja 7 neoonile veel ka umbes 35 väikest õunatigu.
Kodus on veel kaks kassi ja koer