Kui alles kooli tööle läksin, leidsin koliruumist vana akvaariumikolaka. Alguses proovisin karjäärist püütud kokredega, kas nii rahvarohkes ja vahetundidel lärmakas kohas üldse saab kalu kasvatada. Kui selgus, et saab, rändasid kogred ühe poisi kodutiiki ja tõin poest kuldkalad asemele. Taimed pärinesid samuti karjäärist. Talvisel koolivaheajal jäin haigeks. Pakane paukus. Mõtlesin, et palavikuga kodust välja ei roni, küllap need kuldkalad saavad taimedest ja pisitigudest ka kõhu kuidagi täis. Aga... kütjal olid külmapühad... Kui koolimajja vaatama läksin, siis esimene ehmatus oli näha härmas lilli aknalaudadel. Ja akvaarium oli põhjani läbi külmunud! Ühes alumises nurgas 10-15 cm vaba vett kuldkala laipadega. Viisin lilled prügikasti. Akvaga polnud midagi peale hakata. Käisin direktorile kitumas ja läksin koju nutma. Kahju oli kaladest ja 20-st toalillest ka. Tegelesin kodus enda ravimisega ja koolimajja enne uue veerandi algust nägu ei näidanud. Veerandi esimesel päeval tuli üks laps mulle juba uksel vastu (koristaja avab hommikul uksed) ja arvas, et kalad tahavad süüa, sest üks kala ujub nii imelikult. "Ee... mmm... ma arvan, et see kala ei taha tegelikult praegu süüa. Eks ma peale tunde vaatan seda asja." Kirusin ennast mõttes, et eelmisel päeval laipu koristama ei tulnud. Oleks saanud lastele öelda, et kalad viisin vaheajaks koju ja noh... poest oleks laupäeval ju peaaegu sarnased saanud osta. Ega need lapsed niiiiiii täpselt ka ei tea, kui palju kalad vaheajaga kasvavad! Tuli teine laps, kes arvas samuti, et kala on näljast nõrgaks jäänud. Ajab külge vee peale ja laperdab uimedega. Kahtlane värk... Et oma silm on kuningas, läksime siis koos vaatama. Oh, imet! Üks kuldkala oli täitsa rõõmus, aga teine tõesti ujus külg vee peal! Panime süüa, katsusin näpuga vett...külm! Ega see "näljane" söögi vastu küll huvi ei tundnud... Laperdas edasi. Päeva peale andsid ahjud ruumi järjest rohkem sooja. "Näljane" laperdas järjest vähem ja hakkas sööma. Ja üle nad selle ekstreemse koolivaheaja elasidki! Aga edaspidi, kui ei ole ise mingil põhjusel kalu söötma minna saanud, olen leidnud kellegi, kes läheb ja vaatab, mis toimub. _________________ 400 l platidoras costatus, thoracatum, SAE, kollane ancistrus, japonica krevett, kuhlii loach, molli, kuldguraam, gupi, skalaar, hemigrammus, õunateod, tornteod 180 l ancistrus, thoracatum, SAE, hiina vetikasööja, neolamprologus brichardi
|