foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 97 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Veebr 03, 2017 03:51 
Akvarist

Pildid: 0
Tere,

Juba mõni aeg olen plaaninud endale akvaariumit rajada.
Kuna kogemusi ei esine ja ka rahakott ei ole priske, siis alustaks mõõdukalt.
Ja kuna ei ole eriti virk kah, siis plaaniks Low-tech akvaariumi luua. CO2 lisamisega ei taha tegeleda.
Akvaarium oleks midagi sellist: Aquael Pearl high 60 75l 2x6W LED (aquatica.ee-st) kaane sisse installitud veefiltri ja automaatse soojendusega
Majapidamine on jahedamapoolne 20-22c.
Taimedest:
Java moss, Vallisneria väiksema mõõdulist liiki (kui saab), sagittariat, Pogostemon helferit, cryptocoryne wendti, võib olla midagi muud ka.
plaan on sisse tuua- järjekorras:
1.mõned teod (elus katsetuseks) prügiteod esialgu ja hiljem mõned edevamad vetikasööjad
2. Neon tetra- 6-8 (vbl rohkem)
3.Black neon tetrad 6-8 (vbl rohkem)
4. Clown pleco
5. ja viimasena isase Betta (edevuse mõttes) half mooni!?
2-3 variatsioonid on võimalikud, kuna need liigid on teadaolevalt parvekalad siis 2 kaupa neid ju ei lisa?eks
Kas selline koosseis töötab? Kalade puhul advisori ei saanud katsetada sest plecot sealt ei leidnud?
Plaan on akvaarium sisse töötada taimede ja tigude abil.
Osad valitud taimedest vajavad paksemat pinnast ja low-tech nõuab ka vist seda.
Siis mis materjal on alumises kihis? Tavaline muld? Pealmine kiht tuleks mingit sorti ümarate kivikestena tumedatooniline graniitmaterjal 2-6mm. Kihtide eraldamiseks võiks olla mingit sorti võrk mis ei laseks kihte kergelt segi minna aga juur oleks võimeline vajadusel läbi minema.
Kuna ma oma vee numbreid ei tea, siis on vist kõige targem osta veetestide komplekt ja see selgeks teha. Allikavesi ei ole siinse info põhjal variant- kui olen õieti aru saanud. Ilmselt pean muretsema ka konditsioneeri- et eemaldada klooriühendeid.
Hooldustarbed: kahv, kaabits-klaasipuhastaja, sifoon, taimer, termomeeter, see kas PEARL-i sisseehitatud filter ka õhupumpa sisaldab- ei saa aru, pole nii teadlik (kui ei siis ka õhupump-missugune sel juhul?)
Keemiast:
JBL tilkade komplekt
JBL juurväetis pallikestena
mingi veega lisatav väetis veel
Seashemi starter
Seashemi biofiltri käivitaja
seashemi konditsioneer

Ootan oma plaani kohta kommentaare/korrektuure. Ette tänades.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2017 11:27 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
=D> tere tulemast, näib et oled teemat veidi uurinud, minu soovitus-jätta välja pleco ja betta kaladest, taimedest-pogestemon pole just algaja taim....
Egas muud kui too akva koju ja hakka servast pihta - EDu :wink:

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2017 07:19 
Akvarist

OK. Sai uuritud ja uurin edasi, ja kogu aeg tuleb infot juurde, mõnikord lausa vastupidist.
Pleco plaanisin põhja koristajaks võtta. Mis liik selle töö pleco asemel ära teeks? Ja bettaga sobiks?
Sest kui aus olla siis algas minu akvaariumi huvi just bettast. Tema plaanisin sisse tuua ikka palju hiljem, kui kõik juba laabub.
Kuna interneti info põhjal on väikest akvaariumi keerulisem normis hoida, siis ainult betta-le suuremat vajalikust...
Kas need liigid ei sobi minu plaanitavat tüüpi akvaariumisse?

Pole võimalik et ülejäänu minu plaanist on ok?!?

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2017 07:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Kuna sissetöötamine pikk protsess siis kőigepealt tuleb akva koju tuua ehk siis otsustada milline akva sobiks ja tehnika, kalade kohta on ju aega moelda küll...pleco asemele sobivad pőhja patrullima ,,nn antsud,, keda siinfoorumis tihti niisama jagatakse vői corydorased...muide kas algajalemőeldud teemad on ikka loetud eriti ,,reinu,, artiklid mida mőelda enne akva soetamist

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2017 08:49 
Akvarist

Reinu artiklid on läbi loetud ja ka edaspidi pidevalt lugemisel.
Teema ongi mõnes mõttes see- et kas antud akvaarium sobib nn mudaakvaariumiks ja kas need kalad (eriti betta) seda tüüpi akvaariumiga sobivad.
Õnnetuseks pole akva kohta ka adekvaatset infot võtta- peale mõõtude ja valgustuse info (nii et võibolla te ei saagi mulle vastust anda).
Kuna algajana on vee, taimede, kalade ja muu looduslikuga niigi probleeme, siis tahaks et tehnika vähemalt lisaprobleeme ei tekitaks.
Algajale on Betta tõenäoliselt katsumus, aga ma üldse ei soovi lõpuks avastada et bettat ma pidada ei saa. Ilma et uut akvat muretsema ei pea.
:)

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2017 10:19 
Moderator
Kasutaja avatar

#-o kahjuks ei pannud ma tähelegi et tahad mulla põhja- seda ma küll algajale ei soovitaks -soovitan hoopis tavalist silikaadi kuivliiva ja usu - on palju rahulikum.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 04, 2017 11:00 
Akvarist

Kas soovitatud põhi lubab mul pääseda Co2 lisamisest ja igapäevasest möllamisest akvaariumi kallal?
Süvendatud tähelepanu on küll vaja kuni akva ennast käima jookseb, aga mul oli mõte et hiljem pääsen sellest.
Kuidagi kujunes loetud info põhjal nii et: mullapõhjaga akvaarium=low-tech= mõõdukas valgus= aeglase kasvuga palju taimestikku= ei pea co2 lisama= vee vahetus ei pea olema tihe= õieti valitud kalad ja taimed.
See rida on meelevaldne, ja tegelikult ei oska ma oma mõttekäiku selgitada.
Sain just teada (kui oma veemüüja ametlikke veeproove uurisin) et minu kasutatav veel on ph-8.0. Juba see paneb ühtteist ümber hindama.
Nii et lähen nüüd ja mõtlen uuesti kõik ümber.
Bettat tahaks ikkagi :)

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2017 06:01 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Tahaks ka üht-teist sekka öelda
Low-Tech akvaariumi all peetakse tavaliselt silmas akvaariumi, kus ei kasutata CO2. Kindlasti ei tähenda low-tech seda, et võib akvaariumi nädalateks ilma igasuguse tähelepanuta jätta. Taimeakvaariumi ehk küll, aga mitte kaladega asustatud akvaariumi. Tegu on ikkagi elusa asjaga, mille puhul võiks nädalas tunnikese ohverdada. Kui selleks valmis ei olda, tasuks akvaariumi soetamisest ilmselt loobuda. Mitte miski ei toimi iseenesest, kui just loodusega tegemist ei ole :)

Mullapõhja ei pea olema, piisab eelpool mainitud ehitusliivast fraktsiooniga 2-6mm. Corydorastele see pigem ei sobi, sest tegu on purustatud graniidiga, millel on teravad servad, mis vigastavad kalade suu ümber paiknevaid poiseid.
Plecode või Ancistruste puhul peab kindlasti silmas pidama, et nad peavad saama toitu, mis sisaldab puidukiusi. Võimalus on ka kasutada kändusi, juurikaid akvaariumis.
CO2 ei ole ainus mida taimedele vaja, vaja on ka valgust ja toitaineid. Toitaineid saavad sinu taimed ilmselt kalade poolt tekitatud "ümbertöödeldud" mustusest. Valguse puhul oleks kindlasti vaja teada mõndagi muud, peale selle, et torud on 6W ja valgustemperatuur u. 6500K. Kui palju need 2 toru nt. luumeneid välja annavad? vaja oleks vähemalt 10-20 luumenit ühe akvaariumivee liitri kohta, et taimed kuidagigi kasvaksid.

Ma arvan, et oled asja uurinud ja loodan, et uurid veelgi :), siis läheb asi hulga libedamalt. Ja põhiline asi, nagu vanasõnagi ütleb - Kes tasa sõuab, see kaugele jõuab!

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2017 09:29 
Akvarist

Sain aru.. Selline arusaam tekkis Reinu taimeakvaariumite liigitusest... Kahe silma vahele jäi sõna "taime".
Tegelikult ei plaaninudki akvat üksi tiksuma jätta. Nii hajameelne ja laisk ma ka ei ole.
Üks küsimus- Kuidas ma saan teada mitu luumenit akva lambid välja annavad?
Minu esimene valik- vist veidi nagu "noname" variant. Ei leia kuskilt infot- arusaadav. Puhtalt liitrite ja wattide suhtarvu põhjal ei ole see akva minu plaanide jaoks sobiv. Liiga vähe valgust
Võtame siis tuntuma- EHEIM MP Aquapro 60 XL, kirjelduses- valgustus 2x15w, mitte kuskil ei ole luumenitest juttu. Lambi tüübist ka mitte. Isegi tootja kodulehel mitte. Kui oleks, siis arvutaks.. Leidsin isegi wattide luumeniteks convertimise lehekülje...lausa.
Hirmus hala, eksole.
Igal juhul aitäh nõuannete eest.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 05, 2017 09:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
15W T8 toru on ca 1000 luumenit
Andmeid saab valgusallikate tootjate lehtedelt

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 06, 2017 03:59 
Moderator
Kasutaja avatar

Tõsi on see, et low-tech puhul on sebimist vähem ning mitte pelgalt co2 pärast - siin lihtsalt kõik toimub aeglasemas rütmis. Tõesti pole vaja lisada väetisi, CO2 ega selle aseaineid. Toitmiseks saab nii ehk naa kasutada soovi korral automaatsöötjat, hästi tasakaalus taimeakva korral pole vaja ka veevahetusi kuigi sageli teha. Nii et peamiseks iganädalaseks hooldustööks jääb low-tech akvas klaaside puhtaks kraapimine. High tech akva korral on soovitav nädala sees ka väetist lisada, tuleb teha kas kord nädalas suuremaid veevahetusi või testide abil hoida toitainete tase sobiv, lisaks taimed kipuvad kiiresti kasvama nii et tuleb ka sagedamini harvendada. CO2 lisamine on lisakoormus hooldamise poolel vaid siis kui kasutada vedelaid aseaineid a'la Excel, just soetasin veel ühe CO2 ballooni et ei peaks iga päev Exceliga mässama (Excel-i/EacyCarbo jt. toime kaob 24 tunniga, nii et kui seda lisada siis iga päev).

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 06, 2017 11:15 
Akvarist

Tänud info eest.
Aga nüüd konkreetsemalt.
Kas Efeimi MP AQUAPRO 60 XL (84L, mõõtmed 60x35x40 cm, valgus 2*15w (kokku u 2000 luumenit), Aquaball 2210 sisefilter, Jäger termoregulaator 75W) lubab mul sellist Low tech taimeakvaariumit rajada? Millesse saaks- siis kui piisavalt aega möödas on ja juhul kui ma ikka jätkuvalt soovin- mõned kalad lisada. Ja ei peaks akvaariumi kohe valgustuse osas tuunima hakkama.
Saan aru et sel juhul muutub akvaarium muidugi tavalist tüüpi akvaariumiks (sest koos kaladega vajab akva tihedamat/rohkem hoolitsust).
Või on see utoopia valdkonda kuuluv soov, mingit sorti erialaloogika vastane? Olen uurinud siit ja sealt, aga vastus ei tule lihtsalt välja.
Kui ei sobi, siis mõtlen plaani ümber, kiiret pole.
Vastust ootama jäädes ja ette tänades..

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 07, 2017 12:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Mainitud akvaga on see täiesti teostatav. Tegelikult low-tech akvas enamasti on realiseeritud ökosüsteem mille üheks osaks on ka kalad - kaladele antav toit läheb väljaheidetena ringlusse ning töödeldakse bakterite poolt ümber taimedele sobivateks toitaineteks. Vt. http://akvarist.eu/vesi/lammastikuringe
Aga kui kasutada mullapõhja või muud pinnast mis tagab piisavalt toitaineid, saab loomulikult ka ilma kaladeta hakkama.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 07, 2017 06:50 
Akvarist

Kas Eheimi aquaball 2210 on uue nimetusega Eheimi aquaball 130?
Esimene on aqadvisori nimekirjas leitav, teine aga eheimi kodulehel.
https://www.eheim.com/en_GB/products/fi ... all%202210
On vist nii et aquaball 2208=60, 2210=130 ja 2212=180?
Põnev oli kalakese kodulehel muudatust avastada..

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 08, 2017 09:30 
Moderator
Kasutaja avatar

maximason kirjutas:
Kas Eheimi aquaball 2210 on uue nimetusega Eheimi aquaball 130?

Tõsi on see et 2210 on vana mudel ja 130 on uus. Muus osas on aga lugu pisut omapärasem. Nimelt Eheim pakub et 2210 sobib kuni 160 liitrisele akvale, 130 aga 130 liitrisele akvale. Kui aga vaadata filtrite spetsifikatsioone, siis mõlemal lööb pump 180-550 l/h. :) Ehk siis Eheim kaudselt tunnistab seda mida on saanud varemgi kirjutada - nad on olnud oma filtrite võimekuse osas pisut liiga optimistlikud. Samas ei maksa arvata et Eheimi filtritel miskit viga oleks, pigem vastupidi, tegu on väga heade ja kvaliteetsete riistadega mis on minu puhul üldjuhul esimeseks valikuks. Lihtsalt mudeli valikul ei maksa võtta Eheimi akvaariumi mahu alusel tehtud soovitusi järgides mitte seda kõige odavamat ja lahjemat, vaid toekam mudel.

Üles
 [ 97 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver