maximason kirjutas:
Olen aru saanud et loodusliku allikavee/arteesiavee kasutamine on libedale teele minek. Et kvaliteet kõigub liiga palju ja et vesi võib olla liiga kare.
Kindlam on kasutada veevärgi vett.
Nii ja naa. Kui puurkaevust tulev vesi on sobivate parameetritega, siis enamasti on ta üsna stabiilne nii et kannataks kasutada küll. Allikaveega on nirum lugu, kuna tegu enamasti pinnaveega (on ka mäe külje seest välja voolavaid allikaid), siis seal võib tõesti kvaliteet kõikuda, eriti just vihmadega võib sinna igasugu kraami sisse sattuda. Veevärgi vesi on reeglina stabiilsem ja ohutum, samas tuleb sageli tegemist teha klooriühenditega. Veemüüjalt saab üldjuhul küsida nende vee näidud, neil on kohustus seda analüüsi teha ning selleks kasutatakse täpsemaid vahendeid kui meie hobitestid. Ühtlasi saab teada, kas nad kloori kasutavad.
maximason kirjutas:
Vee testidest:
Kalakeses on müügil kaks tüüpi JBL combiteste. Ühes on: ph (3-10ph), kh, no2, no3 ja fe. Teises: ph (3-10ph), kh, no2, no3, nh3/nh4 ja lisaks ka co2 tabel.
Minu arusaamist mööda (mis võib ka väga vale olla) on esimene taimeakvaariumi testikomplekt aga teine on kalaakvaariumi oma.
Nii et kui ma tahan endale taimeakvaariumit millesse hilisemal ajal ka kalu lisandub, siis tasub ikka võtta teine variant. Ja kuna esialgsete andmete põhjal on vee ph 8,0 kanti, siis on hiljem tark juurde võtta JBL ph 7,4-9,0 (kui combitest selles vahemikus näidu annab). Et täpsemalt teada.
Olen õieti aru saanud?
Esmalähenduses on Sul tarvis ammoniaagi (NH3/NH4), nitriti (NO2) ja nitraatide (NO3) testi. Ammoniaagi jaoks mina võtaks hoopis
ammoniaagi indikaatori. Sellega pole vaja pidevalt solberdada ning kestab kaua. Nitriti ja nitraatide jaoks võtaks tilgatesti:
JBL NO2 ,
JBL NO3. Ph testiga on nii, et 3-10 skaalaga test on kehvakene oma ebatäpsuse tõttu, eelistaks kas
JBL PH 6,0-7,6 või kui tõesti on selline vesi siis
JBL PH 7,4-9,0- eelduseks on paraku teadmine, kuhupoole meil PH jääb. Või siis hoopis
Seachem PH alert. PH-ga on nii, et kui just eritingimustega tegu pole, siis kui korra mõõdetud, siis tihti mõõtmiseks puudub vajadus. Ohtlikud on just PH kõikumised. PH-ga on lisaks nii, et seda on mõtet mõõta vaid koha peal (vett saab muidu lasta testida ka kalapoes, kui nendega kokkuleppele saada). PH ja KH taset mõõdetakse vahel selleks, et leida CO2 taset vees - selleks otstarbeks on aga palju mõistlikum kasutada CO2 indikaatorit ja see on juba taimeakva teema.
Ehk siis kriitilised on ammoniaak ja nitrit, neid teste hiljem sissetöötanud akva korral eriti tihti just vaja ei lähe. Nitraate on vaja mõõta sissetöötamise lõppjärgus, seda testi läheb ka hiljem vaja et kontrollida kas veevahetuste hulk ja/või sagedus on piisav. PH testi hiljem pidevalt vaja pole. Võimalik, et mõistlik on osta hoopis testide komplekt, ntx
http://www.kalake.ee/9b3b05b4fd7ee83690 ... 93b13.html - siis on nad kõik olemas ning on ka mugav neid hoida. PH test on seal mitte kõige asisem, aga käib kah.
Ja kui saada veefirmast vee analüüsi tulemused ning seal miskit hullu silma ei torka torka, siis on võimalik ka täiesti ilma testideta hakkama saada, vt. ntx veevahetustega sissetöötamist
http://akvarist.eu/alustame/sissetootamine - aga siis tuleb ka tõesti teha regulaarselt suuri veevahetusi, muidu võib halvasti lõppeda. Pean tunnistama, et tegin veeteste viimati päris hulk aega tagasi.