Mariom kirjutas:
Kas NO2 siis polegi nitrtit?
NO2 on loomulikult nitrit.
Lämmastikuringe toimib väga lihtsustatult nii, et kalade väljaheidete, katkiste taimeosade, toidujääkide jms. lagunemisel tekib ammoniaak (NH3). Bakterid töötlevad ammoniaagi nitritiks (NO2), teised bakterid jälle töötlevad nitriti ümber nitraatideks (NO3). Nitraadid pruugitakse taimede poolt toitainetena või viiakse veevahetustega akvast välja. Pikemalt lämmastikuringest
siin.
Mariom kirjutas:
Ja ma ei tea kas ma söödan neid õigeti. Ma panen selle koguse vette koik korraga, aga vool on peal nii tugev, et kannab selle kõik kohe laiali ja siis kalad on seal kust hakkab kõige rohkem neid langema ja osades kohtades nagu näiteks kännu taha ja kivi juurde nad ei lähe sööma ja sinna on mõned tükid maha langenud. Kas peaks voolu vähemaks võtma söötmise ajaks?
Selles osas on erinevaid arvamusi. Mõned panevad selleks ajaks filtri seisma, kui Sa pole hajameelne ning pole riski, et unustad pärast jälle käima panna, võib ka nii teha. Mina ei pane filtrit seisma, küll aga annan toitu mitte kõik korraga, vaid jupikaupa - nii on väiksem võimalus, et midagi söömata põhja vajub, lisaks saan vähendada kalade vahelist konkurentsi, pannes näpuotsaga ühte ja seejärel ka teise akvaariumi otsa, et ka tõrjutumad pisemad kalad toidu ligi pääseks. Mõned kasutavad toitmisrõngast, mis on veepinnal ja ei lase voolul toitu ära kanda - taas maitseasi, olen seda vidinat proovinud, mulle ei meeldinud, tekitas kalade hulgas liigse madina.
Mariom kirjutas:
NO2 test näitas ikka 0,1 juba kolmas päev pole tõusnud õnneks. Kuna nüüd oleks hea vett vahetada? Ja palju?
Ei tahaks kohe vahetama hakata, kuna kalu niigi palju häirinud ja paktereid välja visanud...kui näiteks 5ndal päeval vahetada pool?
No vähemalt kaks korda nädalas 50% mina küll vahetaks esimestel nädalatel, eriti veel kuni nitrit pole nullis. Vees olevate bakterite väljaviskamise pärast ei maksa liigselt muretseda, vees ujub neist väike osa, kasulikud bakterid on reeglina hoopis pindadele (filtri meedia, akvaariumi küljeklaasid, akvaariumi põhjapinnas, taimed, dekoratsioonid) kinnitunud.