Pange aga lugemisprillid ette, siit tuleb jälle pikem jutt.
Pildiseeriat igapäevaselt teha ei viitsiks. Aegajalt mõne klõpsu teen ikka, iseasi, kas alati sama nurga alt. Olen jäädvustanud alates sellest, kui akvaariumikapp alles tuli, kuni siis praeguseni välja.
Taimi tublisti juurde ei ole plaaninud, 1-2 Anubias barteri var. nana, nagu hiljuti mainitud. Tahaksin loota, et kalad väga halvasti ennast ei tunne, kui rohkem varjumiskohti ei ole. Kui üks panna kännu külge vasakule poole ja teine näiteks paremale suurema kivi juurde, siis oleks parasjagu laia ruumi keskel, mis HC vaiba puhul näeb, vähemalt minu vaimusilmas, päris kena välja. Loomulikult, kui kogenumad teavad kindlalt väita, et sellest väheks jääb, siis peab midagi juurde vaatama.
Tetrate koha pealt veel, neid pisemaid, keda ma sooviksin, (näiteks:
Hyphessobrycon bentosi või
Boehlkea fredcochui) ei soovitata, väljamaiste foorumite põhjal, akvaariumi sisse töötamiseks. Ega enamust kaladest ei soovitata tegelikult. Ma ei tunne väga sellist sadismuse lainet ka lähenemas, et väga õrnade kaladega tahaks oma esimest eksperimenti tegema hakata. Teisalt ei tahaks võtta ka kedagi, kes pikema plaani sisse ei sobi. Kuigi korraks käis peast läbi ka see variant, et võtta mõni "tunnustatud filtrikäivitaja" ja siis järgmiste kalade saabudes kellelegi heasse peresse ära anda. Ma ei ole kindel kuidas kalad nii tihedat ümber solgutamist taluvad.
Ideaalis sooviksin üldse
Hyphessobrycon amandae. Aga nende pikkust arvestades, on Betta saabumise järel varsti vist kogu seltskond söödud? Parvekala pidada samas paremini parve hoidma, kui keegi suurem läheduses on... Vaata mis varianti tahes, alati on asjal kaks või rohkem otsa.
Jaantaadile olen veel võlgu vastuse neon tetra ja cardinal tetra kohta. Neid ei taha puht sellel põhjusel, et neid on igal pool. Ju kõlab egoistlikuna algaja suust, et ei taha levinumaid ja võib-olla kergemini hoitavaid kalu, aga samas ei taha ma ka, et mu enda akvaarium mulle väga tavaline, või veel hullem, tüütu tunduks.
Filtrisse on mul ka 1 riiulitäis pandud Biohome ultra mini pulgakesi, millega tulid kaasa mingid pallid, mis peaksid teoorias bakterimajanduse käima ajama. Kui ma asjast õigesti aru olen saanud, siis sisaldavad need nii baktereid kui ka toitu bakteritele. Vaevalt, et see erineb nendest purgikestest, mida siinsedki kauplused müüvad filtri käivitamise vahenditena. Kas selline vahend omab piisavat efekti, et kui mingi X aeg ennem kalu need pallid kurjaks ajada, siis kalad tunnevad ennast nagu ... vees ja elu on kohe veerandi/kolmandiku/poole stabiilsem ja üldse kena nagu telepoes?