foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 58 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 03:49 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Tere!

Palun vabandust, et see jutt nii pikk on, aga ehk siiski keegi kogemustega inimestest leiab aega läbi lugeda ja nõu anda.

Lugesin suure huviga Maire 300 l akvaariumist, kuna endal on kogu see töö veel ees. Laual seisab 100x50x65 cm (325 l) klaaskast vineerist kaanega, muud midagi veel pole. Eesmärgiks on saada stabiilne low-tech taimeakva, mis oleks koduks minu 8-le skalaarile ja nende seltsilistele (1 harjasnina, 4 tähnilist kiiversäga ja 1 pärlguraami). Nõudlikke taimi kasvatada plaanis pole. Toimiv vähest hooldust vajav akva peaks valmis olema hiljemalt juuli lõpuks. Ma väga loodan, et pole sisseseadmisega veel hiljaks jäänud.

Plaanid on siis sellised:

1. Filter
Kuna ise ma seda teha ei saa, tuleb patakas raha välja käia. Olen pidama jäänud JBL CristalProfi e1501 greenline juurde, akva.ee poes 140 eurot. On see mõistlik valik? Sisefiltrit ei taha lihtsalt seepärast, et kole on. Veel kaalusin Fluval 406 ja Eheim professionel 3 350 filtreid.
-------------------

2. Valgustus
See on küll hirmus peavalu. Ka hinnad võtavad jalad nõrgaks. Oli võimalus koos akvaga ka valgustus saada, kuid siis polnud raha, nüüd tuleb endal ehitama hakata. LED-id ja metallhaliidlambid jäävad ära (vähemalt esialgu küll), mõtlen kruttida kaane külge 4 x 39W T5 toru. Sain siit foorumist hulga kasulikke nõuandeid, suur tänu kõigile, kes sel teemal oma kogemusi jagasid. Pesad, ballastid ja torukinnitusklambrid Effexist vms, reflektorid saaksin tuttava abiga poleeritud alumiiniumlehest. Torude valimisega olen end juba täitsa segi lugenud. Mõtlesin, et võtaks 2 tavalist toru, siin keegi foorumis soovitas Osrami või Philipsi 865 seeria torusid (6500 K). Teised 2 toru paneks mingid spetsiaalsed, taimekasvu soodustavad. Vaatasin selliseid:
Arcadia T5 Freshwater Pro http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4
Arcadia T5 Plant Pro http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4
Arcadia T5 Original Tropical Pro http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4
Aqua Medic aqualine T5 Plant Grow http://www.aqua-medic.de/index.php?r=ca ... =19&id=216
Osram Sylvania torudest lugemiseks jõudu enam ei jätkunud :-(

Vaatasin ka valmislampe (nt http://www.akva.ee/552-quad-4x24w-led-4 ... -90cm.html), aga need tuleb kas akvaariumi kohale riputada või selle äärtele toetada, mis vineerist kaanega kuidagi kokku ei lähe. Võib muidugi uue läbipaistva kaane teha, võib-olla oleks see isegi lihtsam.

Kõige rohkem muret tegevad küsimused:
1. Kas 4 x 39W T5 on low-tech taimeakvale paras? Liiga vähe? Liiga palju? Kusagilt lugesin, et T5 lampide puhul peaks low-tech akvas vaid 1-1.2 W galloni kohta olema (0.26 - 0.32 W/L). Akva on üsna sügav - kasti kõrgus 65 cm. Walstad soovitab tunnike-paar päevas päikesevalgust - seda saaks ka, kui sirmi ette mitte panna.
2. Millised torud valida ja kust neid Tartus osta saab? Või tuleks netist tellida?
3. Kuidas ballastid veekindlaks teha? Kas ballast kuumeneb? S.t. kas ma võin ballasti väikesesse kinnisesse kasti panna või nt polüetüleeni joota?
4. Kui kaugel üksteisest, kaanest ja veepinnast peavad torud olema? Ma mõtlen minimaalkaugust, et mingeid pahandusi ei tekiks.

Kaas on kaheosaline, kitsast eespool olevat osa võib ka kogu aeg lahti hoida, et kaane alla aurusauna ei tekiks.

Muide, LED-idest otsustasin loobuda mitte ainult kulukuse ja jahutusprobleemide pärast, vaid ka seetõttu, et mu noored skalaarid silmnähtavalt pelgavad eredat valgust.
--------------------

3. Soojendus
Sel teemal pole kuigipalju lugenud. Põhjakütet ehitama ei hakka, seega hetkel on küsimus vaid selles, kas osta kaks väiksemat või üks suurem pulk ja kas see peaks olema üleni uputatav. Mulle tundub kindlam 2 pulka ja kuhugi põhjale lähemale, kuigi eks filter ajab ju vett ringi, mingit temperatuuri gradienti ei peaks tekkima.
--------------------

4. Muu varustus
Õhupump, termomeeter, taimer, veetestid, akvaariumi puhastusvahendid, kahv, ämber ja hunnik pörandalappe on olemas :-) CO2 seadet osta ei kavatse.
--------------------

5. Põhi
Alla paneks mulla, peale peenikese kruusa, nagu Rein on soovitanud. Kuidagi pisut hirm on Biolani musta mulda kasutada - sisaldab ju väetisi ja kanasõnnikut, nagu paki peal kirjas. Kekkilä veetaimemuld pole Tartus kusagil ette jäänud, kuigi sihikindlalt pole otsinud. Lemmikloomapoes müüakse mingit turbataolist ollust - oleks see mullast parem-halvem?
Plaanis on rabast või jõest mõned juurikad õngitseda, muid dekoratsioone ei kavatse kasutada, ka 3D taustaga jändama ei hakka. Kuna akva sügavus lubab, mängiks pisut maastikuga - täpselt pole veel välja mõelnud.
--------------------

6. Taimed
Nagu ma juba ütlesin, kedagi pirtsakat ma ei taha. Suhteliselt kindlad on hetkel vaid Echinodorus bleheri ja Vallisneria americana - üsna lollikindlad ja pidavat skalaaridele sobima (native plants). Mingi murutaime peaks välja valima ja vast ka midagi, mis juurikate küljes kasvab. Stardiks tuleks vist ka suurem punt räni-kardheina muretseda. Aga see kõik tahab veel kõvasti mõtlemist (ja lugemist). Mulle hirmsasti meeldivad Hollandi stiilis akvaariumid, aga arvatavasti sellist metsa Walstadi tüüpi akvaariumis, mis Reinu sõnul laisale ja hajameelsele akvaristile kõige paremini sobib, kasvatada ei õnnestu.
---------------------

7. Kalad
Muret teeb see, et mu armsatele pisikesetele sägadele vist ei meeldiks tihedalt taimedega kaetud põhi. Kus nad siis tuhnivad? Või piisaks, kui jätaks nende jaoks mõned lagedad liivased-kruusased kohad?
---------------------

Ma oleksin siiralt tänulik kriitika, hoiatuste ja soovituste eest, mis aitaksid mul suuremaid ämbrisseastumisi vältida. Segadus peas suurest lugemisest aina kasvab, kogemusi pole pea üldse. Hetkel tõstan veel mööblit ringi, et akvale ruumi teha, aga varsti tuleb filter ja valgustus ära osta ja meisterdama hakata.

Parimate soovidega,

Anna

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Viimati muutis AA, Reede Juun 29, 2012 10:32, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 09:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
:wink: valguse koha pealt peaks olema 4x39 täitsa OK!, Ise plaanisin ka 250l akvale sama võimast valgustust-aga plaanis oli kasvatada ka nõdlikke taimi.
Kui on soov ikka hästi lihtsalt hakkama saada, siis mulla põhjaga akva seda vist ei ole-teadjamad las kommenteerivad! Mullapõhjaga akvas tuleb väga põhjlikult planeerida kuhu mida istutad, sest hiljem ei saa ju pinnases kogu aeg rahmeldada...taimi ümber istutada...
Mulle tundub ikka lihtsam sisustada akva tavalise ehituspoes müüdava kuivliivaga fraktsioon 2-6mm vist oli...
tundub et sa oled endale ikka ühtteist juba selgeks teinud nö kodutööd on ikka tehtud :D ja tead mida soovid saavutada :wink:

Akva soojendust planeerides mõtle läbi:
1.kui soe on tuba kus akva hakkab asetsema
2.kui pikalt hakkavad sul seal 4x39w põlema

kui pikalt valgust-soojust ja tuba piisavalt soe, siis võib-olla polegi eraldi soojendust akvale vaja.

Näide on mul omast käest: 3x18w 100l akvale mis valm paksemast klaasist ja valgus põleb ca 10h. Elan keskküttega korteris, kus keskm Õhu temp 22 kuni 24. Akva vee temp on hommikul tulede süttides u. 25 õhtuks u. 28. Nii et soojendajat vaja pole läinudki. :wink:

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
Pole mõtet vabandada, mõistlikud küsimused ja hea, kui nendele mõeldakse ennem.

Kuna teed mullapõhjaga akvaariumi siis soovitav leida ikka vastav tiigitaimede muld.

Kuna teed mullapõhja siis põhjasoojendust ei saa panna, soojenduspulkade valikul vaata sellised millel nn kaitse ümber, et kalad ennast selle vastu ennast ei kõrvetaks.

Filter oleks OK (alati võib filter suurem olla)

Kuna sul seal põhjassonkijad siis pead panema piisavalt paksu kruusa kihi sinna mulla peale, et need sonkijad seda mulda välja ei kaeva.

Valgustus.
Ballastid saad panna kaane tagaseinale väljapoole (muidugi kui see akva mõlemalt poolt vaadeldav ei ole) või teed nn kõrgendatud karbi akva peale nagu siin foorumis kellegil oli tehtud.
ballastide valikul soovitaks vaata sellised, et saaksid kõiki torusi eraldi lülitada.

sobiva valguse koguse LT akva jaoks jätaks spetsialistide hooleks ;)

ise kasutan oma HT akvaariumil 180L kohta 2x JBL Solar Ultra Tropic ja 2x Osram Sylvania taime toru
visuaalselt külje poolest on need JBL torud täitsa ilusad, osramid ananvad juurde punaka tooni seega plaanis üks osram vahetada välja mingi sooja valguse vastu.
torude kõrgus veest võiks olla ~2-3cm, Kui mullitaja paned siis pead jälgima, et mullid ei pritsiks torude vastu (mingi klaas vahele)

mullitajat pole sisuliselt tarvis kui sul filter veepinda natikenegi liigutab
ja kui sul just mingi mullikardina soovi pole.

Tagaseina jaoks osta alguses kohe see must kile ja pane paika- pärast vett täis akva taha märksa raske ronida.

Juurikad too rabast ja keeda soolveega läbi, või leota neid kuumas soolvees (võtab kauem aega),

Taimede valikul vaata siis taimi mis ei taha palju valgust ega CO2 manustamist.
tropica lehel on kohe eraldi leht selleks.
Murutaimedega võib probleeme tekkida kuna need tahavad enamuses tugevamat valgust.
Stardiks võid pinnataimi võtta neid pärast lihtne minema visata ning ei pea mullapõhjas sonkima. Sisuliselt sealt on võimatu taimi kätte saada.

valguse vaatevinklis sobivad erinevad Cryptocoryne liigid.

Jõudu!

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 11:15 
Akvarist

Liitunud: Pühapäev Jaan 23, 2011 05:35
Postitusi: 251
Asukoht: Tallinn
Tere.Ma eriti mullapõhja ei soovitaks Echinodorus bleheri kasvab ka kruusal väga hästi.Valgustus võiks ka veepinnast natuke kõrgemal olla.

_________________
vana saga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 11:35 
Hei!
Endal mitu aastat töös 194l mullapõhjaga akva. Kui ma ei eksi siis kasutasin siinkohal just seda Biolan Musta aiamulda. Müügil 55l kottides ja ise panin ca 3cm põhja. Selle peale ehituspoes müüdav võrk ning ca 2-6 fraktsiooniga kruusa.
Filtri valikul võid kaaluda JBL kõrval ka Eheim filtreid. Endal olnud nii JBL kui ka Eheim ning Eheim tundub vaiksem. Hind küll tiba soolasem, ent olen rahul. EHEIM professionel 3 2075 oleks Sinule näiteks üsna hea valik. JBL on aga hinna ja kvantiteedi suhtes vast kõige parem kesktee.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 03:12 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Suur tänu kõigile vastajatele! Pani lausa heldima :-)

Valguse panen siis 4x39w T5 ja nii, et saaks ühekaupa lülitada. Siis saaksin nt kahe taimeri abil reguleerida, kui kaua kõik torud põlevad, kui kaua aga vaid osa neist. Low-tech akva spetsialisti nõuanne oleks siinkohal muidugi väga teretulnud.

Jaantat, kas see punakas toon on väga häiriv? Fotosünteesi jaoks on ju 640 nm, s.t. punane, kõige olulisem, kui ma asjast õigesti aru sain?
Millised need kaitsega soojenduspulgad on? Praegused näevad välja kui katseklaas, millel spiraal sees.
Tagaseinale mingi kile kleepimise unustasin ma sootuks ära. Mis musta kilet Sa silmas pidasid?

See on väärt idee - panna ballastid tagumisele seinale :-) Akva tuleb seina äärde, nii et ei jää nähtavale. Ma mõlgutasin mõttes hoopis teha kaane alla n.ö. topeltpõhi (õhuke kast), nii et kogu juhtmestik ja ka ballastid jääks kaane ja selle põhja vahele. Materjaliks nt PVC, mida Käpik oma akva kaane jaoks kasutas (/iseehitajale/27232/index.html). Tihendaks korralikult silikooniga ära, nii et saaks veekindel. Võibolla oleks tõesti mõistlikum teha hoopis kaane peale see kast, et vee ja lampide vahele pisut suurem vahe jääks. Eks ma siis mõõdan, kui koju saan :-)

Ikkagi jäi veel lahtiseks küsimus, kust neid luminofoortorusid osta saab.
----------------

Bardatulus, ma siiski paneks soojenduspulga(d) kas või lihtsalt südamerahuks - et kindel olla, et temperatuur on stabiilne. Väga võimalik, et valgustus kütab ära, mul on praegu soojenduspulk filtri sees, nii et ei näe, kas ta kütab või mitte. Maimuakvas, kus on vaid marginaalne valgustus, põleb pulgal aeg-ajalt tuluke küll. Mis puudutab taimede ümberistutamist, siis sellist kihku mul küll pole. Ma olen väga konservatiivne inimene :-) Püüan alguses kõik võimalikult hästi ära planeerida, nii et ümberistutamine tuleb kõne alla vaid juhul, kui midagi põhjalikult untsu läheb.

Nii et ma ikkagi kaldun mullapõhja poole. Ma olen tihti pikemat aega ära, oleks lausa häbematus lisaks kalade toitmisele veel ka taimede väetamine lähedastele kaela määrida. Mullapõhjaga peaks ka erilise väetamiseta hakkama saama, kui ma õigesti aru sain?

Jaantat, veel kaks küsimust Sulle:
1) kui paks on piisavalt paks kruusa kiht? Kas 3 cm mulda + 3 cm kruusa on OK? Püüan tiigitaimede mulda leida ja kruusaks ostaks siin korduvalt soovitatud Silikaadi sõelutud kuivliiva 2-6mm.
2) Mille poolest rabast õngitsetud juurikad jõe omadest paremad on? Rappa praegu ei julgeks minna, Emajõe äärde (Tartust ülespoole, loomulikult) peaks saama küll. Abordaažikonks vette ja eks näis, mis sealt tuleb ;-)

Lugupeetud Vana saga, juhtumisi ma tean, et Echinodorus bleheri kasvab ka kruusal väga hästi - see on ainus taim, mis mu praeguses kruusapõhjaga akvas tõesti võimsalt kasvab. Paar JBL-i savikuuli on juurte all. Midagi muud aga eriti kasvada ei taha, ilmselt väetamine on (pehmelt öeldes) puudulik.
----------------

Matten, ma vaatasin ausalt öeldes EHEIM professionel 3 2073 poole, mis on kuni 350 l akvale mõeldud. Kas see oleks nõrgaks jäänud? Ma tean, et mida suurem filter seda parem, aga eks rahakott ka sea omad piirangud. Eheim on muidugi kõva tegija ja ma oleks arvatavasti selle filtriga rahul, kuid kas on mõtet nime eest nii palju juurde maksta? JBL-i soovitas akva.ee, olevat ka garantiiga lihtsam asju ajada.

Muide, kui palju lärmi see kanisterfilter teeb? Saaks keegi mingit võrdlust pakkuda? Võibolla saaks kusagil (nt loomapoes) kuulamas käia? Mul käis poolteist kuud non-stop arteemiate kasvatus, kus kahes 0.4 l purgis vesi pigem kees kui mulises - see heli minu und küll ei häirinud.

Tänades,

Anna

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 04:02 
Moderator

Liitunud: Kolmapäev Jaan 25, 2006 01:18
Postitusi: 705
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
T5 torudest
Mul on 300 liitrise peal 4*54 W koos reflektoritega ja seda oli ilma CO2-ta liiga palju. Ilma CO2-ta piisab vähenõudlikele taimedele (ehinodorused, cryptocoryned jms) täiesti 2*54 W (pildid albumis on tehtud 2*54 valgustusega setupis).
Torudest kasutasin pikka aega 2*840 ja 2*965 ja polnud mingit vajadust eritorude järgi. 965 torud "väsivad" kiiremini ja siis hiljem jõuad ükshaaval vahetada.
Kui tahad kokku hoida, siis 2 toru ballastid peaksid olema soodsamad kui et igale torule eraldi ballast osta.

Soojendusest
2*200W on stabiilsem, olukorras kus üks läbi läheb jääb akva ikka soojaks.
Soojuspulga kaitseümbriseid võid Tartus küsida Bettast. Kokkutulekul Maria minu mäletamist mööda müüs neid plastmassist ümbriseid

Mullapõhjaga mul kogemus puudub, aga kui teeksin, siis valiksin taimed, mis ei paljuneks juurt pidi, nagu vallisneeria või cryptid - hilisemal harvendamisel tirid muidu mulda kaasa.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 04:22 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Ma ei saa 54 W torusid kasutada, akva on ainult 1 m pikk, nii et jäävad ikkagi 39 W torud. Eks ma poes vaata, kui suur see ballastide hinnavahe tuleb, siis otsustan.

Peaks tõepoolest Bettas ära käima, pole päris ammu juba sattunud. Kui skalaarimaimud väikesed olid, siis jooksin iga paari päeva tagant poe vahet :-)

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 04:26 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Matten, saaksid Sa palun täpsustada, millist võrku Sa silmas pidasid? Mis materjalist ja kui suure silmaga?

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 04:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
AA kirjutas:
Jaantat, kas see punakas toon on väga häiriv? Fotosünteesi jaoks on ju 640 nm, s.t. punane, kõige olulisem, kui ma asjast õigesti aru sain?
Millised need kaitsega soojenduspulgad on? Praegused näevad välja kui katseklaas, millel spiraal sees.
Tagaseinale mingi kile kleepimise unustasin ma sootuks ära. Mis musta kilet Sa silmas pidasid?

nati jah häirib. Tegelt mitte läbi vee vaid kui osa vett on ära auranud siis sellest ribast peegeldub lillakas toon.

Poes (kalakeses) müüdi nagu tavaline aga lisaks veel on musta plast raamistik ümber. Vesi pääseb vahelt vabalt liikuma aga kalad ei lähe vastu. Mul üks "tarakan" kipub alatasa tavalise pulga vastu end kõrvetama :(

Tagaseina kile on selline spetsiaalne kile (ükspool must teine sinine aga on ka mingid pildid olemas) mille siis saab nn spets liimiga klaasi külge kinnitada (saab ka fairi veega seda teha). Jälgima pead, et ei tekkiks poest toomisel kortse ja mingi hea pehme rull/labidas abiks

AA kirjutas:
Ma mõlgutasin mõttes hoopis teha kaane alla n.ö. topeltpõhi (õhuke kast), nii et kogu juhtmestik ja ka ballastid jääks kaane ja selle põhja vahele.Tihendaks korralikult silikooniga ära, nii et saaks veekindel. Võibolla oleks tõesti mõistlikum teha hoopis kaane peale see kast, et vee ja lampide vahele pisut suurem vahe jääks. Eks ma siis mõõdan, kui koju saan :-)

ballastid kuumenevad ja on piisavalt suured seega parem tee kaanele kõrgendus karp või vii taha.

Arvesta kaanele mõned augud kah sisse, et kondentsvett ei tekkiks

AA kirjutas:
Ikkagi jäi veel lahtiseks küsimus, kust neid luminofoortorusid osta saab.

Tallinnas saadaks kalakesse (kõik torud olemas) ja bauhouse poodi (ainult osrami tooted aga tuled põlevad seega näed mida ostad) aga tartus ei tea.

AA kirjutas:
Jaantat, veel kaks küsimust Sulle:
1) kui paks on piisavalt paks kruusa kiht? Kas 3 cm mulda + 3 cm kruusa on OK?

Pole ise mullapõhja teinud (on plaanis aga arvan), et sobib. vaata siin foorumis ringi.
AA kirjutas:
2) Mille poolest rabast õngitsetud juurikad jõe omadest paremad on?

Raba juurikad paremad sellepärast, et need on olnud happelises keskonnas ning sisaldavad vähem looduslikku parkainet ning kahjulikke elukaid. samuti ei hakka need niikiiresti lagunema.
Ega rabast sa ise midagi välja ei kaeva, mine sinna kohta kus toimub turba freesimine seal tavaliselt tee ääres suured hunnikud juurikatest mis rabast välja võetud ;)

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 05:22 
Moderator

Liitunud: Kolmapäev Jaan 25, 2006 01:18
Postitusi: 705
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Torud soovitaksin osta Silman Elektrist - neil on Tartus oma kontor olemas.
Kui tahad eritorusid, siis Silman on ka Sylvana maaletooja, niiet kõige otsem tee.
Neilt on võimalik saada ka muud jupid: ballastid, pistikud jms


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 06:39 
Võrgu võtsin 0,4 või 0,5 auguavaga. Idee võrgul selles, et muld kruusaga sassi ei läheks, sellest lähtuvalt tee ka enda valik.
Ka Sinu poolt valitud Eheim jäi mulle silma. JBL on kindla peale minek aga kui Eheimile üle lähed kunagi siis naljalt JBL'ile tagasi ei lähe. Eks rolli mängib nii kvaliteet kui ka see et ta vaiksem on.

Edit: Mingisugune võrdlus välja toodud /tehnika/24259/index.html


Üles
 Teema pealkiri: ...
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 07:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Sept 19, 2004 03:35
Postitusi: 260
Asukoht: tallinn
Tere,

ei olnud aega kogu juttu veel läbi lugeda aga kui filtri ostu plaan meilt siis saame pakkuda ka 39W t5 torusid ning ka ballaste:
T5 toru 39W:
3000k 5,5.-
4000k 5,5.-
6500k 8,5.-
10000k 8,5.-
Grolux 12.-
Elektrooniline ballast 1x39W 22.-, 2x39W 25.-

Ps elektri hind läheb kallimaks seega ka selline pakkumine:
LED lamp 87,7x12,5x2,3cm 120 valget ledi ning 12 sinist 70.-

_________________
http://www.akva.ee
Lisainfo:
info@akva.ee
55 904 954


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 08:48 
Mis puutub tagaseina, siis soovitaksin sinna panna reljeefse tagatausta. Annab 3d efekti ning sinna saab väga eduliselt kasvama panna java mossi jne.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 03, 2012 10:21 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Tere õhtust!

Tunnen end nagu Buridani eesel kahe heinakuhja vahel... Asi valgustusega läheb aina segasemaks :-(

Küsiks tolle 70-eurose LED lambi kohta pisut rohkem infot. Milline on võimsus ja mitu sellist lampi vaja on, et nelja 39W T5 lambiga enam-vähem võrdse valgustuse saaks? Kas see on valmislamp, s.t. pista seina ja põleb, või tuleb midagi juurde meisterdada? Pilt ei teeks ka paha :-) Ja võimalikult detailne tehniline tooteinfo, mille ma tuttavale füüsikule kommentaaride saamiseks ette sööta võiksin.

Reljeefse tagatausta suhtes olen pisut skeptiline, kuid java moss on peibutuseks. Eks ma vaata, mis lemmikloomapoodides leidub. Paneks hoopis võrgu tagaseina ja sellele sambla kasvama - saaks pikapeale rohelise karvase tausta :-) Ma pole teab mis disainer, tahaks lihtsalt võimalikult hästi toimivat kooslust luua. Kui kaladel ja taimedel on hea, siis on ka endal rõõm neid vaadata.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 [ 58 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver