Tere!
Palun vabandust, et see jutt nii pikk on, aga ehk siiski keegi kogemustega inimestest leiab aega läbi lugeda ja nõu anda.
Lugesin suure huviga Maire 300 l akvaariumist, kuna endal on kogu see töö veel ees. Laual seisab 100x50x65 cm (325 l) klaaskast vineerist kaanega, muud midagi veel pole.
Eesmärgiks on saada stabiilne low-tech taimeakva, mis oleks koduks minu 8-le skalaarile ja nende seltsilistele (1 harjasnina, 4 tähnilist kiiversäga ja 1 pärlguraami). Nõudlikke taimi kasvatada plaanis pole. Toimiv vähest hooldust vajav akva peaks valmis olema hiljemalt juuli lõpuks. Ma väga loodan, et pole sisseseadmisega veel hiljaks jäänud.
Plaanid on siis sellised:
1. FilterKuna ise ma seda teha ei saa, tuleb patakas raha välja käia. Olen pidama jäänud JBL CristalProfi e1501 greenline juurde, akva.ee poes 140 eurot. On see mõistlik valik? Sisefiltrit ei taha lihtsalt seepärast, et kole on. Veel kaalusin Fluval 406 ja Eheim professionel 3 350 filtreid.
-------------------
2. Valgustus See on küll hirmus peavalu. Ka hinnad võtavad jalad nõrgaks. Oli võimalus koos akvaga ka valgustus saada, kuid siis polnud raha, nüüd tuleb endal ehitama hakata. LED-id ja metallhaliidlambid jäävad ära (vähemalt esialgu küll), mõtlen kruttida kaane külge 4 x 39W T5 toru. Sain siit foorumist hulga kasulikke nõuandeid, suur tänu kõigile, kes sel teemal oma kogemusi jagasid. Pesad, ballastid ja torukinnitusklambrid Effexist vms, reflektorid saaksin tuttava abiga poleeritud alumiiniumlehest. Torude valimisega olen end juba täitsa segi lugenud. Mõtlesin, et võtaks 2 tavalist toru, siin keegi foorumis soovitas Osrami või Philipsi 865 seeria torusid (6500 K). Teised 2 toru paneks mingid spetsiaalsed, taimekasvu soodustavad. Vaatasin selliseid:
Arcadia T5 Freshwater Pro
http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4Arcadia T5 Plant Pro
http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4Arcadia T5 Original Tropical Pro
http://www.arcadia-uk.info/product.php? ... &sub=&id=4Aqua Medic aqualine T5 Plant Grow
http://www.aqua-medic.de/index.php?r=ca ... =19&id=216Osram Sylvania torudest lugemiseks jõudu enam ei jätkunud
Vaatasin ka valmislampe (nt
http://www.akva.ee/552-quad-4x24w-led-4 ... -90cm.html), aga need tuleb kas akvaariumi kohale riputada või selle äärtele toetada, mis vineerist kaanega kuidagi kokku ei lähe. Võib muidugi uue läbipaistva kaane teha, võib-olla oleks see isegi lihtsam.
Kõige rohkem muret tegevad küsimused:
1. Kas 4 x 39W T5 on low-tech taimeakvale paras? Liiga vähe? Liiga palju? Kusagilt lugesin, et T5 lampide puhul peaks low-tech akvas vaid 1-1.2 W galloni kohta olema (0.26 - 0.32 W/L). Akva on üsna sügav - kasti kõrgus 65 cm. Walstad soovitab tunnike-paar päevas päikesevalgust - seda saaks ka, kui sirmi ette mitte panna.
2. Millised torud valida ja kust neid Tartus osta saab? Või tuleks netist tellida?
3. Kuidas ballastid veekindlaks teha? Kas ballast kuumeneb? S.t. kas ma võin ballasti väikesesse kinnisesse kasti panna või nt polüetüleeni joota?
4. Kui kaugel üksteisest, kaanest ja veepinnast peavad torud olema? Ma mõtlen minimaalkaugust, et mingeid pahandusi ei tekiks.
Kaas on kaheosaline, kitsast eespool olevat osa võib ka kogu aeg lahti hoida, et kaane alla aurusauna ei tekiks.
Muide, LED-idest otsustasin loobuda mitte ainult kulukuse ja jahutusprobleemide pärast, vaid ka seetõttu, et mu noored skalaarid silmnähtavalt pelgavad eredat valgust.
--------------------
3. SoojendusSel teemal pole kuigipalju lugenud. Põhjakütet ehitama ei hakka, seega hetkel on küsimus vaid selles, kas osta kaks väiksemat või üks suurem pulk ja kas see peaks olema üleni uputatav. Mulle tundub kindlam 2 pulka ja kuhugi põhjale lähemale, kuigi eks filter ajab ju vett ringi, mingit temperatuuri gradienti ei peaks tekkima.
--------------------
4. Muu varustusÕhupump, termomeeter, taimer, veetestid, akvaariumi puhastusvahendid, kahv, ämber ja hunnik pörandalappe on olemas
CO2 seadet osta ei kavatse.
--------------------
5. PõhiAlla paneks mulla, peale peenikese kruusa, nagu Rein on soovitanud. Kuidagi pisut hirm on Biolani musta mulda kasutada - sisaldab ju väetisi ja kanasõnnikut, nagu paki peal kirjas. Kekkilä veetaimemuld pole Tartus kusagil ette jäänud, kuigi sihikindlalt pole otsinud. Lemmikloomapoes müüakse mingit turbataolist ollust - oleks see mullast parem-halvem?
Plaanis on rabast või jõest mõned juurikad õngitseda, muid dekoratsioone ei kavatse kasutada, ka 3D taustaga jändama ei hakka. Kuna akva sügavus lubab, mängiks pisut maastikuga - täpselt pole veel välja mõelnud.
--------------------
6. TaimedNagu ma juba ütlesin, kedagi pirtsakat ma ei taha. Suhteliselt kindlad on hetkel vaid Echinodorus bleheri ja Vallisneria americana - üsna lollikindlad ja pidavat skalaaridele sobima (native plants). Mingi murutaime peaks välja valima ja vast ka midagi, mis juurikate küljes kasvab. Stardiks tuleks vist ka suurem punt räni-kardheina muretseda. Aga see kõik tahab veel kõvasti mõtlemist (ja lugemist). Mulle hirmsasti meeldivad Hollandi stiilis akvaariumid, aga arvatavasti sellist metsa Walstadi tüüpi akvaariumis, mis Reinu sõnul laisale ja hajameelsele akvaristile kõige paremini sobib, kasvatada ei õnnestu.
---------------------
7. KaladMuret teeb see, et mu armsatele pisikesetele sägadele vist ei meeldiks tihedalt taimedega kaetud põhi. Kus nad siis tuhnivad? Või piisaks, kui jätaks nende jaoks mõned lagedad liivased-kruusased kohad?
---------------------
Ma oleksin siiralt tänulik kriitika, hoiatuste ja soovituste eest, mis aitaksid mul suuremaid ämbrisseastumisi vältida. Segadus peas suurest lugemisest aina kasvab, kogemusi pole pea üldse. Hetkel tõstan veel mööblit ringi, et akvale ruumi teha, aga varsti tuleb filter ja valgustus ära osta ja meisterdama hakata.
Parimate soovidega,
Anna