foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 58 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2012 02:20 
Akvarist

Pildid: 4
jaantat kirjutas:
Värvimiseks võid kasutada tavalist nitrovärvi

Nitrovärv olevat Euroliidus keelatud, pentaftaalemaili haisust on mul nii jubedad mälestused, et vabatahtlikult ma seda küll ei kasutaks. Suures ostutuhinas sai krahmatud purk miskit eriti veekindlat fassaadivärvi, kuid kodus luubiga kirbukirja uurides jõudsin järeldusele, et kuhugi oma kalade lähedusse ma seda küll ei taha. Lahendus probleemile tuli üsna ootamatu - minu hala peale küsis üks sõber, et kas ma värvimise asemel ei tahaks panna kaane külge toda 0,7 mm roostevaba lehte, mis tal juba aastaid kapi taga vedeleb ja ikka aeg-ajalt talle kätte lõikab... Nii et värvimine, jumal tänatud, jääb ära :-)

jaantat kirjutas:
Lihtsalt üks tähelepanek mulle tundub, et sul ei jää ühtegi toru paika mis valgustaks akvaariumi puhastamise ajal.
st kui tõstad mõlemad kaane osad üles jääb sul ainult see kitsas ballasti karbi osa paika ja sinna alla ei saa toru panna /või saab?

seega tõstaks ma selle ballasti karbi tagaseinale väljapoole ning paneks ühe toru (mis valgustaks akvaariumi puhastamise ajal) sinna alla.
Samas tundub silma järgi vaadates et see kaane tagumine riba on ainult 5cm lai
seega võib see jääda väheks et toru sinna panna samuti jääks ta ette nendele filtri torudele.
Ühe variandina saad sa kinnitada toru selle ballasti karbi külge

Jumalast õige tähelepanek! Mulle tegi see probleem ka muret. Ja ka lahendus tuli pähe samasugune :-D Vaatasin otsa neljale kasti topitud ballastile (laupäeva hommikul sai Effexis käidud) ja mõtlesin, kuidas ma neile juhtmeid külge panen ja mis saab, kui nad 70-ne kraadini kuumenevad... See asi ilma sundvendita küll hästi ei lõppeks. Las parem pikutavad värske õhu käes kaane tagaseinal nagu Sinulgi, nagunii pole neid näha. Ballastide kast saab lammutatud, selle asemele mahub suurepäraselt üks toru koos juba olemasoleva reflektoriga, mõõtsin (enda arust) kõik korralikult ära. Ei tohiks ka filtri voolikuid segada. Ülejäänud kolm toru tulevad lahtikäiva osa külge, nende alla siis sõbra lubatud roostevaba leht.

Ehitamiseks siiski veel ei läinud, olen totaalselt invaliidistunud - sai esimest korda elus jõusaalis käidud ;-) Eks näis, millal käed-jalad jälle liikuma ja selg painduma hakkavad, siis vast saan ka lõpuks midagi reaalset valmis tehtud, muidu piinlik juba - nädal aega ainult vatran.

käpik kirjutas:
Kui on niisugune filter kasutada, kus algselt 12/16mm kaasas, paneks siiski üleminekud ja jämedamad 16/22 kohe alguses. Läbiviikude tegemine on suurem töö ja effekt lisaks paremale veevoolule (voolikud siis vähemalt 2 korda lühemad) ka visuaalne - vähem jubinaid on nähtaval. Mõlemad muudatused on õige kohe alguses teha, hiljem akvat sellepärast ju tühjaks ei tõsat ja kui vesi kuidagi ringleb, ei ole see vooliku jämedus ka suur põhjus midagi muuta.

JBL CristalProfi e1501-l olevat 16/22 voolikud kaasas, eks ma varsti näe :-) Kui on peenemad, siis vahetan jämedamate vastu välja, aitäh hoiatamast! Läbiviikude kohta ütlen, et tagane minust, saatan! :twisted: Vaevlesin mitu tundi hirmsate kahtluste käes, ma saan aru küll, et läbiviikudega oleks parem, aga see asi käib mul lihtsalt üle pea. Peaksin leidma kellegi, kes need augud teeks ja ära tihendaks jne. Akvaariumi start lükkuks aina edasi...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 09, 2012 05:44 
Akvarist

Rein kirjutas:
Väga ilus on tõesti, loodetavasti ka tugev. Kui saladus pole, siis mis on hinnaklass ja kas meister on ka tulevikus valmis selliseid töid ette võtma?

Hinnaklass poolteist, kuni paarsada euri.
Jah, on nõus, aga kõik on väga individuaalne ja individuaalselt kokku lepitav, sest oleneb ju ka mõõdust.
Parem oleks minuga kontakteeruda, tema telefoninumbrit ei hakka panema siia. Kui konkreetne huvi on, siis jagan PS-i teel.
Tugevust peaks asjal jätkuma, need jalad on 3" torudest ning neid nii naljalt kokku ei pressi ka 400kg :)
Meister ei tegele siiski autodega, vaid valmistab metallist erinevaid juppe/detaile vabrikus.

Alus värvi alla ei lähe - puhastab pinnad korralikult ära ja laseb lihtsalt autolakiga üle, peaks normaalne jääma küll. Kõige tähtsam on, et nähtavad pinnad ära ei oksüdeeruks, lakk peaks selle eest kaitsma küll.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 29, 2012 10:31 
Akvarist

Lõpuks ometi, pärast 2-kuist vaheaega, sain akvaariumiga tegelda. Suur tänu kõigile, kes nõu andsid! Nüüd on vesi sees ja katsejänesteks õunateod - kalu pole veel julgenud sisse lasta.

Mis mul seal siis on:
325 l, 100x50x65 cm (p x l x k)
Filter JBL CristalProfi e1501 greenline
Valgus 2x39W Sylvania Aquastar T5, 2x39W Sylvania Gro-lux T5 (praegu põleb 2 lampi 10 tundi)
JBL 300 W soojenduspulk (paistab, et üleliigne)

Tuleb veel õhupump vanast akvast - kuna põhjakoristajatele meeldib mullivanne võtta.

Põhjas on keskeltläbi 3 cm mulda (Kekkilä veetaimemuld), selle peal umbes sama palju kruusa (kuivliiv 2-6 mm ehituspoest). Juurikad on Sangla soost, taimed headelt inimestelt ja Bettast. Taimi tahaks veel - sammalt (Taxiphyllum barbieri), Echinodorus tenellust ja Ludwigia repens 'Rubin'it.

Käima sai pandud 23. juunil, praegu näeb välja nii:

Pilt
Pilt

Vesi on see, mis kraani alt tuleb, olen kasutanud JBL FilterStarti, Denitroli ja loputanud uues akvas vana akva filtrisvammi. Täna hommikul olid näitajad:
NO2 0,1 ppm
NO3 20 ppm
Fe nullis (kuigi uhasin eile õhtul sinna hea peotäie Ferotab-e sisse)
KH 14
GH 21
pH 7,6
muid teste polnud aega teha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 01, 2012 12:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
ilus akvaarium!
kuna panid mullapõhja ja vallisneria siis arvan, et tuleb sul tublisti rohimisega tegelema hakata sest see kipub kasvama kõikjale ja teisi taimi lämmatama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 01, 2012 07:24 
Akvarist

Aitäh kiitmast :-) Vallisneria mulle tegelikult väga meeldib, mis siis, et teda umbrohuks sõimatakse. Ja skalaaridele, keda mul 8 tükki, on see native plant ...eee, ei oska seda eesti keeles öelda :-( Rohimise vastu pole mul midagi, eriti talvel, kui aiamaa rohimine päevakorrast langeb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 02, 2012 11:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

mullitaja vajalikuses kahtlen, kuna sul lihtne akvaarium siis sa CO2 lisada ei plaani ja mullitaja viib CO2 minuteada välja.

Kui piisav veepinna likumine siis ei tohiks õhupuududt tekkida

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 04, 2012 10:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tervitused ka minu poolt!

Tsiteeri:
kuna panid mullapõhja ja vallisneria siis arvan, et tuleb sul tublisti rohimisega tegelema hakata sest see kipub kasvama kõikjale ja teisi taimi lämmatama.

Mul on nüüd akva käivitamisest vast pea 6kuud ja alustasin pisikese pundi Vallisneeriaga, too eriti kasvu ei visanud, hoo sai taim sisse siis kui sain veel ühe kimbu teda juurde. Igatahes on Vallisneeria ka minu jaoks sümpaatne ja kui regulaarselt uitama kippuvaid risoome kärpida, pole hullu midagi.

Kardhein oli hulga tüütum, jäi aga alt rääbakaks ja ülalt muudkui uhas kasvada, lõpuks kui Vallisneeria kasvama hakkas viskasin kardheina minema. Aga, alustavas akvas on kardhein tõepoolest asendamatu. Mina toppisin kardheina otsapidi potikesse, millega veetaimi müüakse panin kruusa täis. Kui taim rääbakaks venis, lõikasin pealt kena tiheda tuti ja uuesti potti.

Mõningad vetikad on olnud ja on praegugi, õnneks mitte muretsema panevas koguses. Prügiteod korjasin lihtsalt lolli järjekindlusega akvast välja, neid tuli pea iga taimejupiga kaasa.

Aga kõige enam tuleb ilmselt varuda kannatust, alguses tahaks hirmsasti kõike teha aga tuleb lihtsalt kannatlik olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 04, 2012 05:29 
Akvarist

jaantat kirjutas:
mullitaja vajalikuses kahtlen, kuna sul lihtne akvaarium siis sa CO2 lisada ei plaani ja mullitaja viib CO2 minuteada välja.

Väga võimalik, et seda pole vaja, aga, nagu ma juba kirjutasin, meeldib mu pisikestele kiiversägadele mullivanne võtta: aeg-ajalt sätib mõni neist end kõhuli mullitaja kivi peale ja lesib seal päris tükk aega. Ei tea, kas meeldib mullikõdi või on siiski õhupuudus.

jaantat kirjutas:
Kui piisav veepinna liikumine siis ei tohiks õhupuudust tekkida

Veepinna liikumine on hetkel mureks küll, ei tea, kui palju see "piisav" on. Filter on JBL CristalProfi e1501, juhendis oli kirjas, et kui akvas on taimi, ei soovitata flööti kasutada, viib liiga palju CO2 välja. Proovisingi kõigepealt ilma flöödita - tekkis tõeline Golfi hoovus, vaat et kisub taimed üles :-( Flöödiga tundub asi rahulikum olevat, kuid siiski, kui vesi voolab välja horisontaalselt esiklaasi suunas, kobrutab veepind koledasti ja kõik taimed akvas õõtsuvad. Flööt on 3-4 cm sügavusel, umbes 80 cm pikk. Ja CO2 sisaldus läks tõepoolest liiga madalaks (arvutasin KH ja pH järgi). Keerasin eile flöödi augukestega seina poole, nüüd kobrutab veepind oluliselt vähem ja ka taimed peaaegu ei õõtsu. Aga vist hakkas veepinnale tasapisi kile tekkima. Mida selle väljavooluga ette võtta ja mille järgi aru saada, milline see optimaalne veepinna liikumine on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 04, 2012 06:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Mida selle väljavooluga ette võtta ja mille järgi aru saada, milline see optimaalne veepinna liikumine on?

Mul pole küll mingit pikka kogemust, kuid arvan et Sul pole vaja eriliselt muretseda. Kui filter ja torud biokilet täis kasvavad, siis jääb ka veevool tunduvalt rahulikumaks. Äkki on oma osa ka sellel, et veevool põrkab liiga ruttu vastu esiseina.
Minul on flööt otsaseinas, hoovus liigub vastu teist otsaseina ja keerab sealt tagaseina mööda tagasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 07, 2012 11:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

mul oli sama mure flöödiga ma võtsin flöödil otsast korgi ära ja pistsin sinna sellise lapiku lehtri (tehtud veepudelist soojapuhuriga lapikuks)
2 võimalus oli et pistsin sinna ota põlve ja suunasin veevoolu alla (CO2 mullitaja peale)

Kuna pole torusi kordagi puhastanud siis tundub et veevool om märksa vaiksemaks jäänud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juul 08, 2012 01:15 
Moderator

Pildid: 10
Ma lõikasin flöödi niipalju lühemaks et ta otsaseina ära mahuks.
Ja et lühem flööt siis vee tagasivoolu niipalju ei takistaks puurisin flöödi augud natuke suuremaks (olen näinud ka et flöödile puuriti teine rida aukusid juurde).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 10, 2012 08:15 
Akvarist

Noored skalaarid on lõpuks 20-liitrisest 300-sesse kolinud, vesi on acclimolist roheline ja neli kaifis teenagerit ajavad taga antsu, üritades temaga lähemat tutvust teha :-D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 10, 2012 08:43 
Akvarist

jaantat kirjutas:
mul oli sama mure flöödiga ma võtsin flöödil otsast korgi ära ja pistsin sinna sellise lapiku lehtri (tehtud veepudelist soojapuhuriga lapikuks)
2 võimalus oli et pistsin sinna ota põlve ja suunasin veevoolu alla (CO2 mullitaja peale)

Paistab, et piisas lihtsalt flöödi otsast korgi ära võtmisest. Nüüd ei tule vesi flöödi aukudest enam endise jõuga, samas raugeb flöödi lõpuks veevool piisavalt, et mitte tekitada akvas hullu pöörist.

Suur tänu kõigile, kes nõu andsid!

Üles
 [ 58 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver