foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 12, 2012 12:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Idee selles, kuidas oleks võimalik LED elemendiga tavalisele luminofoorvalgustusele natuke lisaeffekti juurde anda. Luminofoortorud seni hea lahendus. (Metallhaliid + luminofoortorud on proovitud ja hea asi, teostuse poolest aga mahukas ja normaalsele kasutajale ebamugav teostada, eriti kui soov seda kõike akva kaane alla mahutada. LED võiks sellele juba natuke alternatiivi pakkuda).

Niipalju on seni selgeks saanud, et üht sorti LED akva peal ei anna sellist valgust, millega päris rahul oleks.

Akvaariumi teemal kuuldused muude valgusallikate kadumise kohta seni natuke ennatlikud. Tundub küll, et mageveakvaariumi peal praegune LED iseseisvalt lumiofoori ei asenda.

Mispoolest LED ei asenda luminofoori, vähemalt seni ? Kallivõitu ja vähevõitu. Palju eri spektriga elemente vaja, et normaalne valgus saada. Aja küsimus.

Projekti peategelane: 10w RGB Led, tellitud Dealextreme. com: http://www.dealextreme.com/p/10w-450lm-colorful-rgb-led-emitter-metal-plate-66291 hind 10.7 EUR / tk


Pilt

Siin passiivjahutuseks suure radiaatori külge kinnitatud. Mõte kasutada neid 4 tk 150cm kasti pikkuse peal.

Kinnituseks - jahutuseks kasutame alumiiniumist U - profiili, kusagilt välja kaevatud ja natuke kõver ka, hind teadmata, töötab küll.....

Pilt

Pilt

Mispoolest RGB Led erineb "tavalisest" ? Tegelikult 3 eri kristalli ühes korpuses ja toimib nagu kolm eraldi Led´i (R - punane G - roheline B - sinine ). 3000K või 6500K (warm / cool white ) on ühe kristalliga ja luminofooriga kaetud Led, mis peaks andma võimalikult ühtlase spektrijoone võimalikult laias ulatuses. Mõlemal omad probleemid, oleneb mis vajadused. Cool white Led värvi poolest nagu hea, punase osa niru.

Tegin kaks pilti mis natuke iseloomustab värviülekande erinevust RGB vs 6500K cool white Led.

6500K ja päris hea cri´ga led, tähendab värvid peaksid olema päris OK:
Pilt
midagi päris puudu ei ole, punast vähe, nagu teada oligi.
Siin RGB Led, värvid nagu Disney filmist. Ei ütle, et hea, aga punane on nähtavalt tugevam:
Pilt

Mis tundub - RGB Led nagu parem.
Nende kahe pildi võrdluses on veel üks oluline moment : Piltide valgebalanss on hiljem arvutis nihutatud ( taustal A4 valge leht on "määratud" valgeks). See nagu inimese mälu erineva värvibalansi kohta - kui on kõrval mingi võrdlusmoment, tekib eelistus, kumb on parem / meeldivam. Kui ei ole võrdlust, ei ole mälus täpset eelistust, milline värvuspilt parem oli. Nägemine kohaneb sellega, mis parajasti silma all on. Väikesd nihked ei olegi nii olulised.

Algselt on RGB Led´i pilt tunduvalt punase alatooniga, ja seda päris ainsa valgusallikana kasutada ei ole mõeldav.

Tegelikult on RGB Led´i iga värv muudetav - kristallide otsad on eraldi välja toodud ja punase ülejääki saab soovi korral vähendada. Mul siin kõik kristallid järjestikku ühendatud, soov ikka effekti kogu raha eest saada :) ja LED käib täisvõimsusel, ei hakka midagi reguleerima. Elemendid ühendatud paralleelselt, kokku 1,5A ja 27V toitepinge.

See RGB Led proovimine sai alguse mõttest, nagu võiks R+G+B anda valge valguse, nagu see toimub Led ekraanidel uutes telerites.

Täiesti erinevad asjad tegelikult. Ekraani maatriks loob värvid läbi RGB värvifiltri. RGB led aga koosneb kolmest eri koostisega kristallist ja selle CRI http://en.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index on tegelikult olematu. Cool white 6000K + punane powrLed koos oleks vist parem.

Koos luminofoortoruga ehk saab asja.

Mis probleem tekib ? Arusaadavalt on kristallid veidi nihkes (sama küsimus tekib mistahes eri spektriga LED´de kasutamisel

Pilt

ja objekti taga saame värvilised varjud:

Pilt

Kui palju see koos luminofoortorudega näha jääb, saab näha.

LED käib profiili peale nii :


Pilt

Elemendi kõrval on kinnitused mingi hajuti tarvis, mida vist on vaja, et varjud nii värvilised ei oleks.

Juhtmed teisele poole, maitse asi.

Pilt

kaane ehitus nii, et taga 2 T5 54W toru ja ees 4 10w LED´i

Pilt

Tagantpoolt langev luminofoorvalgus jätab ettepoole minimaalse varju, selle täiteks läheb eest LED valgus ja summaarselt väikese võimsuse kohta (350L / 150W) peaks siit midagi nähtavat tulema.
Ei ole seda veel kasti peal proovinud.

esimene 2/3 kaanest koos LED asjandusega käib üles.

Pilt

Valgustuse jaotus ei ole nagu hea torud väga taga servas, aga kasti sügavus on 40cm ja esimene osa ei saa väiksem olla.

Pilt

Õhu liigutamiseks 2 väikest ventilaatorit:

Pilt

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 12, 2012 01:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Hea ja õpetlik kirjatükk, Käpik ikka oskab ja viitsib. :) Huvitav, ma ei mäleta, et keegi oleks varem rääkinud seda varjude teemat - erinevatest LED-idest valgusti kombineerimisel pidanuks see ju silma torkama...

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 12, 2012 11:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
RGB-LEDil on minu meelest mõte siis, kui teda kasutada sobiva/meeldiva valgustooni saavutamiseks. See tähendab, et kõiki kristalle kokku ühendada ei saa, tuleb eri värvide hreledusi erali sättida. Kuna vajaliku heleduse saavutamiseks nõutav vool on suur, ei saa lihtsalt eeltakisteid kasutada. Üks variant on spets kontroller. Ja loomulikult võib ka ise ehitada...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 12, 2012 01:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Selline värviliste varjude küsimus teeb natuke murelikuks jah. See vist avaldub, kui on suure võimsusega eri spektriga LED´id. Suur hulk väiksemaid ja erinevaid valguspunkte kustutavad vastastikku sellised varjud ära, vähemalt ei ole nii märgatavad. Loodan, et mingisuguse hajutiga saab asja parandada. Enne ei hakka nuputama, kui kasti peal proovitud.

Nähtud osa projektist on tehtud minimaalsete kulutustega ja võimalikult lihtne, et praktiline väärtus suurem oleks.

Praegune võimalik kättesaadavate jubinate hulk on ju selline, et alguses lihtsa asja saaks kohe kosmosetehnika lähedale välja ajada (hinna poolest ka).

RGB led on lootustandev selle poolest, et ühes tükis põhivärvid olemas ja asendab siis kolme muidu eraldi kruvitavat powerLed´i. Spektri ebaühtlus muidugi suur, aga ma ei mõtlegi seda iseseisva valgusallikana kasutada. Läheb ju lihtsalt luminofoorvalguse hajutatud valguse täienduseks, et natuke "elus valguse" effekti tekitada.

Punase värvuse ülekaal sellel asjandusel on ka hea. Muidu talutava spektriga valgetel powerLed elementidel on punase osa ikka väga kahvatu. Punase värviga kalad külma alatooniga valguses ei ole suurem asi. Ütleks isegi, et taimede roheline värv 6000K ledi all ei ole kuigi roheline. Nii et eri värvi Ledide kasutamisest ei pääse nagunii. Ehk RGB Led teeb asja ära, vähemalt sellise kombineeritud valgustuse juures.

Kui neist varjudest õnnestub vabaneda, on lootust head asja näha.

RGB kontroller võiks ehk hiljem lisaks tulla, kui ülejäänud asi heaks tunnistada

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 12, 2012 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
huvitav lahendus
ei usu, et need erivärvilised varjud kaugema maa peal näha jäävad.
Ja ongi huvutavam kala ujub ja läigib erinevates toonides :)

Aga mul tekkis nati teemast välja küsimus-
millest su kaas tehtud on?
Kas otsasid ja hingi ei ole?

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 14, 2012 01:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Apr 15, 2007 11:11
Postitusi: 18
Asukoht: Tallinn, Lasnamäe
Väga hea ülevaade ja infot kõrvataha panna küllaga.
Kui LED-id veel Felchi kontrolleri külge ühendada siis saab päeva jooksul erinevate toonide vahel varieerida. Jään edasisi postitusi ootama.

_________________
Juwel 112L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 15, 2012 11:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
magi kirjutas:
Väga hea ülevaade ja infot kõrvataha panna küllaga.
Kui LED-id veel Felchi kontrolleri külge ühendada siis saab päeva jooksul erinevate toonide vahel varieerida. Jään edasisi postitusi ootama.

Saab ühendada aga miski "võimendi" tuleb vahele teha, sest kontroller üle 0.5A/kanal ei seedi. Ja "säästuvariandis" on vaid 2 LEDidele mõeldud väljundit kuigi saaks lihtsalt juurde teha.
Aga eks vaatame kui koodi esimese "release" välja toon. See võiks juhtuda varsti, on jäänud veel mõned probleemid: andurite kalibreerimine jne. Ja ilmastiku juhtpaneeli ka veel pole... Aga see tuleb ehk ver. 0.4 b-s... :)
Mu hakkab tasapisi toimima.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 21, 2012 11:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Esimene väike tulemus nüüd olemas. Akva, mille peale LED lahendus läks, alles algusjärgus. Kasutaja Supersonic1 lubas lähemal ajal esitleda ka 3D tausta, milega koos saaks üldpilt tunduvalt tõepärasem. Praegune sein tema akva taga tekitab natuke segadust.

Pilt

jaantat kirjutas:
Aga mul tekkis nati teemast välja küsimus-
millest su kaas tehtud on?
Kas otsasid ja hingi ei ole?


Kaane marerjal 5mm pvc, allikas Proplastik, müüvad ka teised kontorid. Vist see materjal, ma ise ei tellinud http://www.proplastik.ee/poluvinuulkloriid Hea materjal, saab inimliku jõupingutusega töödelda. Saag, joonlaud ja pliiats. Kirjutuslaua nurga peal võib kaane valmis teha. Väga hästi liimitav, kruvide ja nurkadega ei ole midagi selle materjali juures teha. Puuduseks on see, et musta värvi plastikut müüakse ainult terve tahvel korraga ja selle pikkus ulatub peaaegu et silmapiirini, hind ka.(võrreldes selle kogusega, mis ühe 400L kasti kaane tegemiseks kulub ). Selle akva kaane tegemisel kasutati valget 5mm, plastikut, hiljem üle värvitud. Plastiku peale kulus 30eur piires.

Tundub küll kõige lihtsam viis kaane tegemiseks ja päris sileda tulemuse saab väikese vaevaga. Paari tunniga ei saa, aga palju rohkem ka ei läinud. Oleneb kui keeruline ehitus valida.

Kaan koosneb nagu kolmest sidumata osast:

1. raam tagasein+küljed.

2. 1/3 ulatuses tagumine osa, selle küljes luminofoortorud 2tk, ballastid, ventilaatorid 2tk.

3. 2/3 esiosa koos esiservaga, selle all Led valgustid. See osa on äratõstetav, Led toide 26v on kahelt poolt kontaktidega ja eraldi lahtiühendamist ei ole vaja. Esimene osa saaks olla ka hingedega ülestõstetav, siis läheb aga akva pealt päris lahtivõtmine keeruliseks - kaane tagumisel osal juhtmed küljes 3tk. Led toide, luminofoortorudele 220v, ventilaatoritele 5v. Kui esimest osa saab lihtsalt maha tõsta, on parem.

Küljed esi/tagaserv on kahekordsest plastikust. Parem esinurk:

Pilt

Tagumise osa võib üles tõsta ja millegagi toestada, ei pea maha võtma:

Pilt

Kalad väikesed ja valgust pildi tegemiseks vähe. Väga wow effekti ei saa. Tegelikkuses on vaatepilt parem:

Pilt

Värvilised varjud on näha ainult tausta peal, hajutamist ei ole proovinud. Üks Led annab tugevamad varjud. 4tk koos ei ole niipalju märgata. Muude akva sees olevate "3D" objektide peal varjusid näha ei ole:

Pilt

RGB Led annab sooja valguspildi. Punane laavakivi on natuke sürrealistliku olemisega, aga tundub vägagi "elus":

Pilt

Valgustus on siin Sylvania aquastar T5 54w + Sylvania Grolux T5 54w + RGB Led 10w 4tk. 148w ja 400L akvaarium ehk 0.37w/L Taimed ei ole seda nägu, et kiiresti kasvaksid (co2 ei ole ka kavas, ei ole taimeakvaarium). Grolux toru mõte siin on pruunvetikat tagasi hoida, ei tea kas toimib niimoodi. Väikestel valgustugevustel võivad asjad teistmoodi olla. Oma 1w/L kastis nägin küll, et uued valgustorud ajasid pruunvetika minema.
`
Üldine valguspilt on siin natuke punase varjundiga, aga mitte ebameeldivalt.

40w Led ühtekokku soojeneb niipalju, et selline alumiiniumprofiil on passiivjahutusena täpselt paras.

Led koguvõimsus selle 400L veehulga peale ? Midagi vähemaks keerata siin ei ole mõtet. Et RGB segmente eraldi reguleerida (mis tundub väga hea võimalus), peaksid Led elemendid olema 30w 4 tk. See tähendab alguseks ka 3 korda suuremat jahutuspinda või ventilaatoreid Led´i peale. Kuival maal vaadates 10w led pimestab, läbi vee on elu palju rahulikum. Väga palju väikesi Led elemente kasutada ei tundu hea, need hakkavad vist läbisegi kasulikke varje kustutama, ja pilt ei ole enam see, mis väikese hulga punktidega. Led punktide hulk võiks olla minimaalne, millega akva pikkus ära katta. Siin 150cm peale 4 Led´i. 3 jääb juba liiga ebaühtlane. (see muidugi siis, kui led on kaane all ja paar cm veepinnast). Mida kõrgemal oleks, seda laiema ala valgustaks. Rippvalgusti valgustab kõigepealt tuba ja siis akvat. Ruumi valgus sööb kontrasti ära, jälle tulemusel omad piirangud.

Luminofoorvalguse ja Led suhe 2/1 on ok, midagi ei näi ebaloomulik ja kõigel elaval on ka liikuvad vajud näha, mis on täiesti teine asi, kui tavaline luminofoorvalgus. Ilmselt oleks ka võimsuse suhe 1/1 hea. Oleneb kindlasti üldisest w/L suhtest, ega nii täpselt ei saa öelda.

Võib-olla on abiks, kui arvestada, et minimaalne Led võimsus, mida tasub koos luminofooriga proovida, ongi 0,1w/L Led + 0,2w/L luminofoorvalgus. Alla selle jääb väheks, jama nähtud, effekti vähe (ajaraiskamine). Suuremalt jaolt oletus, aga midagi on nüüd nähtud ja sellest saab edasi minna.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 22, 2012 12:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Väga viis! Head ideed ja materjalid kaane tarbeks. Eriti hea esitlus!!!
Ääremärkus/küsimus: mida võiksid kalad heledast valgusest arvata?
Reserveerin óma kontrolleril vajalikud koivad valgustuse juhtimiseks.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 02, 2012 08:55 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Erakordselt kasulik info! Suur-suur tänu Käpikule vaeva eest. Ma just nuputan, kuidas uuele 300-liitrisele akvale valgustust ehitada, kaalusin ka LED-e, kuid pean ilmselt neist loobuma - avastasin, et mu noored skalaarid silmnähtavalt pelgavad eredat valgust.


Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver