foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 52 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2012 12:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere kõigile akvahulludele.

Olen nüüdseks siis ka jõudnud nii kaugele et 35l sai 300l. Käiku läks Põltsi 400l kast, mis pea kolm kuud ootas 'õiget aega'. Tervitusi Sulle Põlts!
Niisiis tehnika EHEIM Professionel 2228, soojenduspulk Jäger 250W (Kalakesest). Väljavoolu ja filtri vahel lisaks mehhaaniline filter, millel võrgust filtrelement sees. Valgustuseks 2x35w päevavalguslamp. Akvakapi meisterdas vennas, ehitusest järgi jäänud prussidest.

Start 14.01.2012
Pinnas:
1) muld - Kekkilä garden Kukkamulta 30l (ca 5l jäi järgi);
2) valge liiv - akvastabil 0,2-1mm, 10l (Kalakesest);
3) kruus - Silikaat, sõelutud kuivliiv 2-6mm, 25kg.
4) üks suurem ja viis väiksemat kändu kohalikust rabast.

Taimed:
Tänud Kasutajale Jaantat, tema Pistia stratoides, Sagittaria subulata ja sammal (vist taxiphyllum barbieri) juba näitavad uusi kasve.
Kiirekasvulistest stardiataimedest akvas veel kardhein - mis nädalaga on juba 10cm kasvanud.
Aeglase kasvuga taimedest kännul Microsorum ja Anubias barteri var Nana.
Lisaks veel istutasin väiksemaid punte pirtsakamaid taimi: Echinorodus tenellus (teises ilma pinnaseta akvas ta mul kiratseb), Eleocharis parvula, Hydrocotyle 'Japan', Marsilea hirsuta, Lilaeopsis mauritania, Staurogyne repens, Vallisneria nana ja oksake ilmset kõige levinumat liiki Vallisneriat veel.

Nüüd siis tagasilöökidest ka. Suuremate jamade ärahoidmiseks lugesin Reinu soovituste nurgakese läbi, siinkohal sügav kummardus Reinule - väga asjakohased nõuanded. Kõigepealt pesin kännud kuuma veega puhtaks, uputada ei õnnestunud sest nii suurt anumat kuhu suur känd mahtunud oleks lihtsalt polnud. Siis kinnitasin nad silikooniga põhja külge. Päev hiljem sättisin mullakuhjad paika. Siis aga õhtul lampi peale sättides avastasin et känd oli liiga ees servas ja varjas kõik mu plaanitavad esiplaanitaimed valguse eest. Öösel une ajal tuli hää mõte ja sättisin järgmisel päeval kännu tahapoole, muidugi sikutasin ta silikoonist lahti! Edasi pinnas ja kruus, siis taimed niisutatud pinnasesse ja minimaalsel hulgal vell takka. Kõik oli ilus ja puhas, ei mingeid mudavulkaane ja pahti. Õnnelik ja rahul, muudkui lisasin vaikselt vett et kast jõuaks 'harjuda' pingetega. Kogenud ilmselt juba said eelnevalt aru mis edasi juhtuma hakkab. Kui vett oli tiba üle poole akva, tõusis mu suur uhke känd pinnale. Loomulikult ujus selle tulemusena ka muld põhjakruusa alt üles ja kogu minu akvaristiks olemise rõõm haihtus mõneks ajaks. Uuesti vesi välja, taimed välja ja kändu kinnitama. Uue stardi lükkasin uude päeva. Põhjas olevate silikoonipunnide külge kinnitasin tamiili ja sidusin kännu külge, mees otsis kuskil ühe õhukese laia plaadi mille lükkasin pinnase alla kinni ja kinnitasin kännu sinna külge tamiiliga.
Uus start sai tänu mullaga segamini olevale pinnasele suhteliselt sogane aga seekord ilma üllatusteta. Soga kinnipüüdmiseks panin eelfiltrisse esialgu tiheda elemendi, hiljem hakkas see filtri tööd takistama ja vahetasin ta hõredama vastu välja. Hetkel on vesi kas kännust või mullast (pigem viimasest) helepruun.

Stardielukateks on sõbranna geenivaramust isased suuresabalised guppyd - rahvaloendus andis tulemuseks 38tk.
Veetestid andsid 14.01.1012 järgmise tulemuse:
NO2 - 0,05; NO3 - 30 mg/l
KH - 24, GH - 25
Ph - 7,4
Esimesel päeval 30ml JBL Denitroli+ teisest akvast 7l vana vett ja filrtipesu, igal järgneval päeval 10ml Denitroli.

Võrdluseks väike(35l) akva millel polnud ammu 50% veevahetust teinud:
No2 - 0; NO3 - 20mg/l
GH - 28; KH - 27;
Ph - 7,6 + (Kuna tilgatest skaalas 6-7,6, siis täpset tulemust mõõta võimatu).

Veetest 300 liitrises 21.01.2012
NO2 - 0,05; NO3 - 20 mg/l
GH - 24; KH - 16;
Ph - 7,6 + (taas ei mahu mõõdetavasse skaalasse)

Temp hetkel 24C.
Nüüd siis ootan kommentaare kogenutelt. Kummaline et NO3 tase on juba alguses kõrge, on võimalik et see pärineb mullast? Naljakas ka et NO2 juba alguses kõrge, mida ma ei oska kuidagi seletada. Põhjavesi on meil pärit karbonaatsete kivimite vahelt, mistõttu vee karedusnäitajad ei ole üllatus, sama on üllatus se et nädalaga Ca, Mg soolade sisasldus nii palju langes.

Väikese akva GH ja KH näitajad on ka minumeelest liiga kõrged, arvan et põhjus selles et pole ammu 50% veevahetust teinud.

Miks ma seda kõike jagan? Seepärast et kalade valiku teeksin hea meelega veenäitajate järgi ja kuulaskin hea meelega teie soovitusi. Guppyd vahetaksin järgemööda parvekalade vastu. Vaimusilmas on ka mõni suurem, keskmise veekihi asukas ja kindlasti mõni põhjaelukas. Veel ütleksin et kiired paljunejad, tülinorijad ja suured taimesöödikud välistaksin.

Lisaksin protsessist ka pilte siia aga oskustest jääb tiba vajaka...

Päikest,
Maire

Viimati muutis Maire, Teisipäev Juul 31, 2012 12:43, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2012 08:09 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
:D huvitav kuidas :-k sai põltsi 400l akvast 300l akva :-k :-k
aga see selleks pole eriline probleem 100l vett panemata jätta :D
tegelt tahtsin soovida edu nii suure akvaga tegutsemisel! :wink:

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2012 09:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Maire kirjutas:
Valgustuseks 2x35w päevavalguslamp.

Sellest jääb su 300-400l taime akva jaoks väga-väga väheks.

Hangi sinna raudselt mingi 2x39w või isegi 4x
on võimalik et see pärineb mullast?
Tsiteeri:
NO3 tase on juba alguses kõrge, on võimalik et see pärineb mullast

Kas see??
http://www.kekkila.ee/aednik/tooted/mullad/aiamuld
Ikka mullast kus mujalt sest isegi kirjelduses sees "Mineraalväetis annab taimedele kiirelt toitaineid....."

Tsiteeri:
vee karedusnäitajad ei ole üllatus, sama on üllatus se et nädalaga Ca, Mg soolade sisasldus nii palju langes.

Minuteada see tavaline asi mullapõhja ja juurikate kasutamisel.

Kuna kasutad ribateste siis ära oota väga suurt täpsust.

Kui ma ei eksi siis karedam vesi peaks sobima Melanotaeniidae perekonda kuuluvatele kaladele

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2012 09:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tõsi, vikerkaladele on selline vesi ok

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2012 10:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
huvitav kuidas sai põltsi 400l akvast 300l akva

Väga lihtsalt. Akva väline kubatuur on 400l, võta muld, kännud, pinnas, vesi pole veel päris ääreni kah ja jääbki 300l kasulikku vett kalade jaoks :P
Tsiteeri:
Kuna kasutad ribateste siis ära oota väga suurt täpsust.

Testid mul kõik kenasti tilgatestid, niisiis võiksid näidud üsna usaldusväärsed olla.
Tsiteeri:

Jah, tundub küll sama olevat. Hetkel kui Bauhofist mulda ostsin oli see ainuke millel kanasõnnikut sees polnud.
Valguse osas olen nõus et tiba vähe, mul paar taimetoru ka kusagil. Ja kuna meil kodus on LED vaimustus, siis arvatavasti saab akva ka varsti oma osa.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 23, 2012 11:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sinu akval on valgustuseks ainult 0,175W/l seda on VÄGA vähe

Kuna taimede kasvatamiseks on soovitav 0,5 W/l siis 400L akava kohta teeks see ~200W
Mulla valikust oleks võinud kasutada seda:
http://www.kekkila.ee/aednik/tooted/mullad/veetaimemuld

Tsiteeri:
Ph - 7,6 + (Kuna ribatest skaalas 6-7,6, siis täpset tulemust mõõta võimatu).

Kuna kasutasid siin sõna "ribatest" siis oletasin, et kõik testid ribatestid

vabandan ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2012 09:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Kuna kasutasid siin sõna "ribatest" siis oletasin, et kõik testid ribatestid
Minu viga, parandasin ära, ei teagi kuskohast see sõna ribatest mul sinna lipsas.

Kui veel mullast rääkida siis muidugi ma oleksin pannud tiigitaimede mulla või selle Biolani aiamulla mida Rein katsetanud on. Mul on kahjuks selline elukohaline eripära et suurem kaubandus on igas suunas 100km kaugusel ja kui juhtun nii kaugele siis pole ka just seda saada mida otsid. Kuna põhimõtteliselt on see muld midagi sarnast kui Biolani aiamuld ja Kekkilä toodete kasutamises on mul aastaid positiivne kogemus (seda küll kõikvõimalike istikutega) siis arvan et sellega loodetvasti probleemi ei teki. Päris õudne asi oli Biolani must muld, kasutasin seda kunagi amplitaimedel - pärast kastmist jooksis must nire kastmisvett ampliaukudest välja. Seepärast ütleks igaksjuhuks et kui valida muld aiataimede valikust siis kindlasti ilma kompstita! See on minu mälu järgi siit foorumis kuskil ka teemaks olnud.

Valgusest siis.
Tsiteeri:
Kuna taimede kasvatamiseks on soovitav 0,5 W/l siis 400L akava kohta teeks see ~200W

Siinkohal tekib mul küsimus miks Sa jagad akva välise kubatuuri ehk 400l? Minu loogika ütleb et põhipoint peaks olema akvas olevas vee hulgas, mida on reaalselt 300l. Kalade hulga arvutamisel on ju vaks vahet kas panna siia 400cm kalu või 300cm kalu... Esimesel juhul oleks tugev üleasustus.
Kui ma jagan sama lambi 300l peale, saan 0,23W/l. Nõus et seda on vähe, ei vaidle. Toon täna oma taimetorud ka lakast alla, siis lisandub veel 70W, mida võiks alustuseks parasjagu olla :roll:

Või kuidas selle akva mahu või veemahu ja valguse kalade suhte arvutamisega siis on?
Ütleks veel et mul on akva vett täis, ülevalt 5cm puudu ja ülevoolu tõttu ei saa veetaset hetkel kõrgemale ka tõsta. Kui kõrgema ülevoolukammi saan, siis saan max 20l vett veel lisada. :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2012 11:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 20
:wink: minu meelest on ikka kõikide arvutuste aluseks teoreetiline akva mahtuvus - mitte reaalne mahtuvus..... :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2012 11:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuna see on nn rusikareegel siis tavaliselt arvestatakse W ikka akva üldkubatuuri järgi.
Kuid alati võid arvestada sisse akva erisusi, seega kui arvestad 300l olu aga 2,3W on ka siis vähe.
Kui tahad täpsemalt siis peaksid hoopis PARi mõõtma
Kui ma ei eksi siis P6lts tegi minutada selle sama akvaariumiga neid katseid /tehnika/24656/index.html

ning ta kasutas sellel akval 6x54W

Kuskil oli veel midagi valguse mõõtmistest aga hetkel ei leia.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2012 01:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Kui ma ei eksi siis P6lts tegi minutada selle sama akvaariumiga neid katseid /tehnika/24656/index.html
ning ta kasutas sellel akval 6x54W

Niinii, kui juba aruteluks läks siis see mida sa kirjeldasid on tal suurel akval. Sellel mis minuni jõudis oli 4x54W. :)
http://www.reefshops.com/t5-ho-light-fi ... 120cm.html Mul oligi juba jõudnud meelest ära minna et Põltsil tõepoolest hulk katseid blogis. Tänud meeldetulejatele. Ju siis kui toda teemat lugesin oli valguse peale mõtlemine minu jaoks veel mäekaugusel.

Lisasin äsja veel 2x36W. Ma vist kirjutasin enne 35W. Taimetorusid ei õnnestunud panna, üks korraks põles ja teist ma ei saanudki kenasti pesasse. Aga olukord läks ikka valgemaks küll :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2012 04:05 
Moderator
Kasutaja avatar

bardatulus kirjutas:
:wink: minu meelest on ikka kõikide arvutuste aluseks teoreetiline akva mahtuvus - mitte reaalne mahtuvus..... :wink:

Ma kardan, et siin ei ole eri allikad eriti järjepidevad :)
Tõenäoliselt kui räägitakse kalade asustamistihedusest või valguse hulgast siis enamasti vist mõeldakse ikka väliseid mõõte. Kui läheb väetiste doseerimiseks või veel olulisem mõne mürgi või ravimi lisamiseks, siis ilmselt kõik mõtlevad ikka reaalset vee hulka.

Valguse puhul leob päris palju ka akvaariumi kõrgus ja see akvaarium on "tavalistest" ikka suhteliselt kõrgem.
Kui ma kunagi mõõtmisi tegin, siis selle akvaariumi puhul oli mul tõesti 4x54 lamp ja tookord ma mõõtsin luxe väljaspool akvaariumit. PARe sai mõõdetud juba järgmise akvaariumiga :)

Selle praeguse valgusega kasvab näiteks E.tenellus sul vist üsna pikaks, kui ta muidugi üldse kasvab.

Aga muidu veelkord edu :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 24, 2012 04:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tervitusi Põlts! Tore et kaasa elad :P

Tsiteeri:
kui räägitakse kalade asustamistihedusest või valguse hulgast siis enamasti vist mõeldakse ikka väliseid mõõte. Kui läheb väetiste doseerimiseks või veel olulisem mõne mürgi või ravimi lisamiseks, siis ilmselt kõik mõtlevad ikka reaalset vee hulka
Siis on selge selle segase asjaga. Kuigi ma arvan et kalade valikul ma esialgu arvestan siiski 300cm-ga.
Eks see 4x36W üks hädaabi variant ole hetkel. Sättisin paar lampi mis muidu lakke plaanitud, lihtsalt ajutiselt akvale. Akvakaan on mõttes ja koos torudega sinna plaanis ka LED RGB. Väikesel akval on RGB esindatud ja see teeb kalakesed mõnusalt värviliseks.

E.tenellus mui väikeses akvas üldse ei kasva. Eriti nadi on olukord siis kui sammal ülemise korruse vallutab. Võtsin säält paar surevat juppi suurde akvasse, näis kuidas see eksperiment lõpeb.

Üks küsimus oleks ka veel. Mäletan et oli kuskil teemaks seesama pruun vesi aga otsingud ei viinud edule. Millal oleks mõistlik suurem veevahetus ette võtta, sest ilma selleta ma vett selgeks ei saa. Peaksin bakterikooslustel ilmselt ikka enne korralikult sisse 'kolida' laskma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 01, 2012 10:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mida sa pead silmas vee selgeks saamisel? Mis sellel praegu viga?

Pruun vesi on tavaliselt mingist juurikast või nagu sinu puhul mullast.
Seega harju sellega :D

Minuarust kui sul seal kedagi ei ela siis pole sellel veevahetusel ka mingit mõtet taimedele pole veevahetust vaja.
Ole ettevaatlik, et sul ei tekkiks vetikate puhangut. Se võib kergesti tekkida kuna sul seal palju toitu aga samas vähe valgust ning taimi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 02, 2012 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Pruun vesi on tavaliselt mingist juurikast või nagu sinu puhul mullast.
Seega harju sellega

No muidu on vesi ikka läbipaistev :) No saan aru küll et see midagi ebaloomulikku ole, aga see on ilmselt minu kiiks sest see pruunikas toon lihtsalt ei meeldi. Valguse levimist akvas takistavad vees hõljuvad imepeened osakesed minumeelest samuti. Ajapikku peaks suuremate veevahetuste abil pruunikast toonist ju lahti saama...?

Stardielukad on sees, umbes 40isast guppyt. No2 on kõikunud seal 0 ja 0,25 vahel. No3 tase oli aga viimase nädalaga langenud 20nelt 5le - mis minumeelest vihjab taimede aktiivsele tarbimisele (Anubias ajab uusi lehti, samuti Microsorum, sammal on pikemaks veninud ja kardheinast ma üldse ei räägi, see vist kasvab igal pool mühinal).
Kh ja Gh mõlemad 16, Ph on endiselt üle 7,6.
Tsiteeri:
Ole ettevaatlik, et sul ei tekkiks vetikate puhangut.

No ma ei tea pole mingi ekspert aga kas nii madala No3 taseme juures on suurem vetikapuhang üldse võimalik? Pruunvetikat on küll mõnede mitte väga elujõuliste taimeosade peal näha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 02, 2012 10:49 
Akvarist

Võiksid proovida kasutada Easy life flüssiges filtermedium.Algul olin selle suhtes suht skeptiline,kuna olin varem kasutanud JBL clynol ja mingit erilist effekti ei märganud,kuid nüüd paar nädalat peale kasutamist võin seda soojalt soovitada.Muutis vee kuidagi "paremaks".Kõrvalmõjudest täheldasin-kh+1,ravimeid ei saa kasutada.Arvan,et kalakeses võib seda saada olla,nad saadavad ka postiga,kui midagi veel vaja tasub ehk ära,hind ka teisel soodsam,kui sechemi toodetel.Edu uue akva puhul!!!

Üles
 [ 52 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver