foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 112 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 03, 2015 11:41 
Akvarist

Olen uus ja ärge kõvasti lööge kuivõrd akvaariumide ja selle valgustamisega on mul kokkupuude vaid paar kuud. Aga kuivõrd minu igapäevane töö on seotud värvuste võrdlemise ja kvaliteediga, siis julgen väita, et CRI on puhas propaganda ja tegelikult suurt midagi ei näita sest metoodika nõrkus seisneb valgusallika värviedastuskvaliteeti võrdluses etalonvalgusallikaga, mitte ideaalse spektraalse koostise või päevavalgusega (vabalt saab lihtne hõõglamp endale 95 CRI kuigi emiteerib vaid 2800 K ning üle 5000 K lampide puhul on säärane võrdlusmetoodika vaid kohvipaksu pealt ennustamine.

Tootjate poolt antud spektraalse koostise diagramme ma ei usaldaks, seda enam, et valgus levib vees erinevalt st. erinevates kihtides neelduvad erinevad lainepikkused. Pakun, et heavyuserid kel oma aja ja rahaga midagi paremat peale pole hakata, peaks mõõtma valgust akvaariumi põhjast (selleks peab muidugi lisaseadmega spektrofotomeeter olema) siis peaks selge olema, milline valgus on akvaariumis ja kuidas seda muuta, et kalad oleks õiget värvi ja taimed kasvaksid.

LEDide põhiprobleem ei ole minu arvates mitte katmata alad spektris vaid suure intensiivusega praktiliselt monokromaatilised piigid, mis inimsilmale (ja vist ka kaladele) just väga tervislikud pole (vrd. Laser).

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 04, 2015 09:31 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
mark kirjutas:
CRI on puhas propaganda ja tegelikult suurt midagi ei näita sest metoodika nõrkus seisneb valgusallika värviedastuskvaliteeti võrdluses etalonvalgusallikaga, mitte ideaalse spektraalse koostise või päevavalgusega (vabalt saab lihtne hõõglamp endale 95 CRI kuigi emiteerib vaid 2800 K ning üle 5000 K lampide puhul on säärane võrdlusmetoodika vaid kohvipaksu pealt ennustamine.

Mis on Sul hõõglambi vastu? :) Kui mõtled sellele, mis õigupoolest on CRI ja mismoodi toimib hõõglamp, siis siis pole hõõglambi kõrge CRI ju mingi üllatus. Hõõglambil on väga ühtlane spekter, seal pole mingeid auke ega piike ning kõik värvid on kenasti esindatud - ehk siis ongi väga hea värviedastus. Meile ei tarvitse meeldida tema värvustemperatuur, aga see on ju teine teema. Hõõglambile heidetakse ette, et enamus tema pruugitavast elektrist läheb soojuseks. Eesti kontekstis pole see aga tegelikult kuigi tõsine probleem - suvisel ajal on meil valge aeg nii pikk, et kunstlikku valgust läheb vaja üsna vähe. Talvisel ajal aga pole täiendavad soojusallikad probleemiks.
Tõsi, CRI-il on omad puudused - ntx kasvõi see, et võrdluseks kasutatakse vaid piiratud hulka värvusi, see annab tootjatele võimaluse oma valgusallikaid timmida just selle järgi, et testis head tulemust saavutada, muus osas võib spekter olla aga väga ebaühtlane. Aga öelda, et CRI on puhas propaganda on sarnane väitele, et koolis eksameid pole mõtet teha - tulemused on ju subjektiivsed ja ei tarvitse näidata õpilase/tudengi tegelikku teadmiste taset. Paraku kui meil pole võtta ideaalset lahendust, siis on mõistlik siiski kasutada seda, mis on olemas.
mark kirjutas:
Tootjate poolt antud spektraalse koostise diagramme ma ei usaldaks,

Aga miks Sa siis neid ei usalda? Need on andmed, mida saab ju reaalselt kontrollida, miks peaks tootjad riskima valega, millega on lihtne vahele jääda? Seda enam, et enamikku ostjatest see diagramm nagunii ei huvita.
mark kirjutas:
seda enam, et valgus levib vees erinevalt st. erinevates kihtides neelduvad erinevad lainepikkused.
Akvaariumis ei levi valgus erinevalt võrreldes loodusliku veekoguga. Kui soovime saada akvaariumi vaatepilti, mis on sarnane loodusliku veekoguga, siis kus on siin probleem?
mark kirjutas:
Pakun, et heavyuserid kel oma aja ja rahaga midagi paremat peale pole hakata, peaks mõõtma valgust akvaariumi põhjast (selleks peab muidugi lisaseadmega spektrofotomeeter olema) siis peaks selge olema, milline valgus on akvaariumis ja kuidas seda muuta, et kalad oleks õiget värvi ja taimed kasvaksid.

Pole küll kuulnud, et keegi üritaks akvaariumivees värviedastust mõõta, kuid akvaariumi põhja jõudvat valgushulka mõõdetakse küll - siingi tekib mitmeid küsimusi ning akvaariumis kasutamiseks sobivad mõõteriistad on üsna kallid. Aga vähemalt minu jaoks on primaarne, et akvaarium oleks silmaga vaadates ilus - kui valgushulk on piisav ja tegu on enam-vähem täissspekter valgusega, siis ka taimekasv pole probleemiks. On ju tehtud katseid erinevate valgusallikatega - spetsiaalsed taimekasvatuse lambid on muidugi tavavalgusest tõhusamad, aga kas täisspektriga akvaariumi valgusti on visuaalselt sooja või külma valgusega, pole taimekasvu seisukohalt nii tähtis kui tihti arvatakse.
mark kirjutas:
LEDide põhiprobleem ei ole minu arvates mitte katmata alad spektris vaid suure intensiivusega praktiliselt monokromaatilised piigid, mis inimsilmale (ja vist ka kaladele) just väga tervislikud pole (vrd. Laser).

Tõsi, see on LED-ide juures probleemiks. Lisaks muidugi ka see, et spektris on ka auke, mistõttu mõne värvi taasesitusega võib olla probleeme. Küllap need probleemid lähiaastatel ka tasapisi lahenduse saavad, loodetavasti me ei jõua selle aja jooksul oma silmi liialt kahjustada - LED valgustid on sõltumata meie soovidest nii ehk naa aina rohkem kasutusel igal pool, sh. ühiskondlikes asutustes, tänavavalgustites jne. ning seal pruugitakse igasuguseid erinevaid LED-e.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 04, 2015 10:48 
Akvarist

Ma tegelikult ei tahagi vaielda, sest olen piisavalt kaua ilmas elanud, et mõista, et minu arvamus on ainult minu arvamus. Aga sellest hoolimata ei saa nõus olla, et hõõglambi valguses me näeme õigeid värvusi. Värvustemperatuurist sõltubki ju värvuste "õigsus". Hõõglambi 2800K on rämedalt punase poole kaldu ja valgepunkt on tegelikult kollane.

Attachments:
Screen Shot 2015-02-04 at 09.31.29.png
Screen Shot 2015-02-04 at 09.31.29.png [ 308.72 KB | Vaadatud 179 korda ]
Screen Shot 2015-02-04 at 09.30.53.png
Screen Shot 2015-02-04 at 09.30.53.png [ 296.76 KB | Vaadatud 179 korda ]
Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 04, 2015 11:27 
Moderator
Kasutaja avatar

mark kirjutas:
Aga sellest hoolimata ei saa nõus olla, et hõõglambi valguses me näeme õigeid värvusi. Värvustemperatuurist sõltubki ju värvuste "õigsus". Hõõglambi 2800K on rämedalt punase poole kaldu ja valgepunkt on tegelikult kollane.

No ka minu jaoks on hõõglamp liialt kollaka valgusega. Sellele vaatamata paistab ka Sinu viidatud diagrammil, et spekter on väga ühtlane ja kõik värvid on esindatud. Ega CRI ei saagi olla mingi absoluutne tõde, CRI-l on mitmeid puudusi, vt. kasvõi siit. Aga kui võrdled ntx 865 ja 965 luminofoortorusid, siis ilmselt Sa ei vaidle vastu, et värviedastuse poolest on 965 parem? Ega ilmaasjata ei kasutata parema värviedastusega valgusteid seal, kus see on tähtis - muuseumides, hambaravi kabinettides, trükitööstuses, riidepoe vaateakendel jms. Värviedastus on lihtsalt üks paljudest parameetritest. On üsna ebameeldiv üllatus, kui ntx muidu silmale meelepärase valguse juures äkki paistab, et Melanotaenia lacustris kaunis rohesinakas metalne värv miskipärast on imelik. Aga samas me jälgime lisaks, et valgus oleks meile lihtsalt subjektiivselt meelepärane - kasvõi ntx http://saurama.aqua-web.org/ abiks. Ja samuti vaatame, et valgusallikas tarbitava elektri eest võimalikult palju valgust välja annaks. Jne.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 04, 2015 11:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

mx kirjutas:
sellise lahendusega püsivad hästi paigal aga kui paigutada veele suht lähedale <10 cm siis kestab selline lahendus umbes pool aastat enne kui on oodata LED'ide kustumist ja halvimal juhul kui on hea toiteplokk siis ka riba põlemist ja kui riba juhtub paiknema "mullitaja" ligidal siis kestvus isegi väiksem

täiesti nõus sellega. Akva kaane all on õhuniiskus suur igal juhul, isegi kui on kasutusel sundventilatsioon, ikkagi kipub vähegi oksüdeeruv tehnika ikalduma. Mullitaja kasutamisel on asi päris hull. Kui eeldada, et Led riba ikkagi on mõtet kasutada, siis võiks midagi sellist lisada:

Pilt

õhuke pvc kahepoolse teibiga niiskuse kaitseks. Lihtsamalt ei ole võimalik ja ilmselt toimib.

kullar kirjutas:
tekkis küsimus, et kas on mingi põhjus, miks mitte kasutada nt RGBW power lede

otseselt mõjuvat põhjust ei ole, aga selles rgbw Ledis on tavaliselt kõik 4 kristalli sama võimsusega, näiteks 3+3+3+3w ja "valge" osa jääb väheks, visuaalselt enam-vähem pildi jaoks saab kasutada ainult väikest osa rgb võimsusest ( rgb kristallid on ilma luminofoorkatteta , annavad võimsuse välja väga kitsas spektriosas ja on visuaalselt väga "terava " valgusega.

Rein kirjutas:
Tõsi - ehkki ka ksenoonlambil on 850–900 nm kandis päris suuri ebaühtlusi, on ta CRI juba 100 kanti

Leidsin pildi ksenoonlambi spektrist:

Pilt

tõepoolest hämmastav pilt spektri nähtavas osas. Kunagi mõtlesin, et kui vanast välklambist toru välja harutada ja 100-200Hz sagedusega toiteosa sellele aretada, oleks väikese akvaariumi jaoks üks huvitav valgustus olemas. Ksenoonlambi kasutegur on väike ja võimsust piirab siis lambi temperatuur. Ei ole kuulnud, et keegi seda akvaariumi peal proovinud oleks, aga mõte on huvitav.

Sellised "ksenoonlambid", mis autode esituledes kasutatakse, on tegelikult MH (metallhaliid, kus gaaslahendus käib läbi aurustunud metallisoolade ja ksenooni kasutatakse auto MH pirnides ainult gaaslahenduse tekitamiseks süütemomendil, et temperatuur kiiresti üles saada.) Spekter ikkagi nagu tavaline MH ja akva jaoks ei ole eriti sobiv.

mark kirjutas:
LEDide põhiprobleem ei ole minu arvates mitte katmata alad spektris vaid suure intensiivusega praktiliselt monokromaatilised piigid
Monokroomse Ledi (RGB) väljund koosnebki kolmest väga kitsast piigist ja just see segabki nende kasutamist visuaalselt loomuliku valgustuse tegemisel. (spetsiifiliselt taimekasvuspektri jaoks on aga 660nm punane Led päris hädavajalik ja kitsas spektriulatus on lausa kasulik. Laia spektriulatusega Ledid (cool, neutral, warm white) kus kasutatakse luninofoorkatet sinise kristalli peal, on tehtud ju võimalikult niimoodi, et väljaulatuvaid piike ei oleks. Tegelikul ainus piik saab seal olla 450-460nm peal.

Madalama värvustemperatuuriga Ledid (warm white) on üldiselt parema CRI-ga. See tegelikult ei tähenda, et selles valguses oleks värvid parema balansiga kui Neutral White valguses. Kas kellelgi on infot, kuidas muutub summaarne CRI kahe eri Led valguse koos kasutamisel, näiteks Cool White CRI 70 + Warm White CRI 80. Praktilist tähtsust vist ei ole, niisama huvitav teada.

Tootja antud spektridiagramm midagi ikka näitab, aga laia spektriga Ledi värvus olene ka võimsusest päris palju (dimmeri kasutamisel). Samas ei ole see muutus nii suur, et millegi ehitamisel sellest midagi oleneks.

Led tundub juba tänase seisuga nii hea materjal, et midagi puudu küll ei jää valgustuse ehitamiseks. Mõtlesin, et kas kogu info ongi olemas, et midagi uut ei olegi enam lisada ? Suurem osa arupidamisest käib võimsuse ja spektri osas.
Oluline oleks mõelda ka valgusjaotuse (või kuidas seda õigem nimetada oleks ?) peale:

1.Hajutatud valgus, nagu enamasti oleme harhjunud akvas nägema luminofoortorude või Led ribade kasutamisel
2. Punktvalgus, see on väikese pinna peale suurema võimsuse koondamine. Varasemal ajal tegi seda tavaliselt MH valgusti, nüüd saab sama effekti Powerledidega teha.

Mingi kogemuse järgi saan öelda, et hea valguspilt tekib nende kahe erineva iseloomuga valgustuse koos kasutamisel. Päris valmis plaani veel ei ole, aga mõte liigub. Oma 430L on seni praktiliselt ilma valguseta just sel põhjusel, et ei taha mitu korda proovida, töö maht liiga suur selleks.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Veebr 06, 2015 12:35 
Akvarist

Pildid: 1
Nii, sain kõvasti lugeda ja mulle see offtopic sobib, hulga tarkust. Aga momendil on see liig mis liig.
Kuna ma otsustasin kaane eemaldada ja panna rippvalgusti siis ma nokkisin kohe Reinu jutust välja, et kasutusel on LED prosed? Millega on tegu? Voiks ju teha mingi rippaluse ja sinna kombineerida mingid valmistooted ehituspoe riiulilt voi on see liiga ulme? Kuna ma eelistaks naturaalset vaatepilti siis mulle mingid lillad valgused vaga ei istu. Aga akki oleks mingi mote kombineerida T5 torud ja sobilikud led prosed. Ei tea kas mu jutt just arusaadav on, aga ehk siiski.

http://gritiakvaarium.blogspot.com/

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 12:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Pole viitsinud sellest pikemalt kirjutada, aga tundub, et käesoleval hetkel ongi kõige lihtsam ja odavam lahendus akvaariumile valgustuse tegemiseks LED prozektorite kasutamine. Kusjuures minu hetkel pruugitav lahendus on on äärmiselt primitiivne, nii et selle tegemisega saaks vast hakkama igaüks.
Aga pisut lähemalt asjast. Mul on üks ilma raamita akvaarium, klaaskast, mille külgede ülaosas on seespool tugevduseks pandud klaasist ribid. Lasin Andrese Klaasistuudios lõigata kaks lihvitud äärtega klaasplaati, mis mõõtudelt sobivad parajasti nende ribide peale, nii et moodustavad akvale nagu klaaskaane. Ca 10% on klaasplaadid küljepikkusest lühemad - see jätab akva ühes otsas ruumi soojendi juhtmete, voolikute jms. jaoks, samuti saab klaasplaate nihutada nii, et akva keskel nende vahele jääb söötmiseks sobiv pilu. Otse nende klaasplaatide peal on aga LED prožektorid, 240 liitrise akva kohta panin kolm 30W prožektorit. Prožektorite juures võiks jälgida, et lm/W suhe oleks OK - alla 80 lm/W ma ei ostaks, 100 lm/W on hea, üle selle - suurepärane. 5500-6500 K (Cool White, Pure White) on minu meelest sobivaim, aga see on maitse asi. Prožektoritele kleepisin alla vildist vms. tehtud padjakesed et prožektorid klaasi ei kriibiks, müüakse ntx K-Rauas, odavad, nagu kleepsud paberilehel. Kaks klaasplaati on kaaneks parem kui üks seepärast, et esiteks on kergem ära tõsta, teiseks saab tõsta prožektorid ühele plaadile kokku, teine plaat ära võtta, pool akvat ära puhastada ja siis teha samamoodi akva teise poolega. Klaasplaate saaks ilmselt teha ka nii, et nad mitte ei läheks külgseinte vahele, vaid nende peale, kuid siis peab ilmselt mingil moel tagama, et plaat maha ei libiseks - ntx kleepides allapoole klaasribad, mis akvaariumi küljeklaaside taha haakuvad. Ja loomulikult on LED prožektoritega lihtne teha rippvalgustit, kõige lihtsam vast puidust kandmik mille külge lihtne prožektoreid kruvida, üles riputamiseks saab ehitusmaterjalide poest trossid koos kinnitustega (ntx K-Rauast, olen sealt ise ostnud).
Tulemus ei näe ehk nii hea välja kui tööstuslik akva valgusti, kuid on siiski parem kui mõnigi ise tehtud valgusti. Ilmselt mingi aja pärast siiski vahetan välja sellise LED valgusti vastu, mis toetub reguleeritavate jalgadega akvaariumi otstele - mugavuse ja ilu pärast. LED valgustite hinnad ja kättesaadavus aina paranevad.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 11:41 
Akvarist

Äitäh Rein, et viitsisid vastata. See on momendil just see, mida vaja. KA mul tuleb ilmselt mõte hiljem võtta vähe profesionaalsem lahendus kuid praegu on vaja kiiresti ja võimalikult väheste vahenditega normaalne valgus peale saada. Olemasolev 4x30W T8 toru 350+ liitri peale ei ole lihtsalt mitte mingisugust kriitikat kannatav lahendus. Akvaarium on lisaks ka sügav, kuna on tehtud mereakvaariumiks algselt.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 12:03 
Moderator
Kasutaja avatar

griti kirjutas:
Olemasolev 4x30W T8 toru 350+ liitri peale ei ole lihtsalt mitte mingisugust kriitikat kannatav lahendus.
Kui torud värsked ja mitte drosseli, vaid elektroonilise ballasti taga, siis väga hull ei tohiks olla. Muidugi kui akva sügav, siis see võib tõesti liialt mõju avaldada.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 12:17 
Akvarist

Kõige hullem see olukord vast pole, aga ma tahan perspektiivis võtta kaane ära ka niikuinii, et parem leian mingid vidinad, mida riputada ja mille varju prozektorid panna näiteks. 4tk 30W eeldusel et annavad a 100lm/W välja, peaks olema küll. Ega ma mingit päris tippsaavutust taimealal ka taga ei aja, aga tahaks, et see mis on, ikkagi kuidagi edeneks ja kena -värske välja näeks.

K-Ruata müüb poole hinnaga praegu prozesid, ainult on võimatu arvuti teel aru saada mis kelvinid seal on . Kirjas on aind külm valge.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 02:50 
Akvarist

Pildid: 20
griti, Rein... Mis mõõte teil need akvaariumid on?

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 03:21 
Akvarist

Pildid: 4
Rein kirjutas:
Lasin Andrese Klaasistuudios lõigata kaks lihvitud äärtega klaasplaati
On see tavaline klaas? Ja kui paks? Kas pole ohtu, et klaas võib prozektori kuumusest katki minna? Kui suur vahe klaasi ja veepinna vahele jääb?

Vabandan, et pärin nii palju, aga mulle hakkas Reinu lahendus oma lihtsuses kangesti meeldima :-D

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 09:04 
Akvarist

Minu oma on 370l Ligi 120cm pikk ja 53 lai ja mingi kõrgus, mida ei mäleta :)

Retk K-Rautasse ei toonud tulemust. Eriliselt mõtetu kauplus, täiesti tuhmide müüjatega. Isegi kui seal oli midagi sobilikkus, siis polenud võimalik info puudumise tõttu seda leida.

Aga ega ma nüüd jäta, enamvähem sobiliku asja nägin Ehituse ABC aga lumeneid oli watti kohta vähevõitu, vaatan vähe edasi veel.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 07, 2015 10:49 
Moderator
Kasutaja avatar

AA kirjutas:
Rein kirjutas:
Lasin Andrese Klaasistuudios lõigata kaks lihvitud äärtega klaasplaati
On see tavaline klaas? Ja kui paks? Kas pole ohtu, et klaas võib prozektori kuumusest katki minna? Kui suur vahe klaasi ja veepinna vahele jääb?

Tavaline klaas, 8 mm. Oleks saanud ilmselt hakkama ka õhema klaasiga, prožektorid kaaluvad vähe - lihtsalt selline paksus meeldis. Klaas läheb vaevalt leigeks, selles osas ohtu pole. Prožektoril on endal LED-i ja esiklaasi vahel omajagu maad, prožektori esiklaasi ja klaasplaadi vahe on ca 4 mm (need viltpadjakesed tekitavad).

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 16, 2015 03:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Teema jätkuks veel Osram-Sylvania Led kalkulaator, mis võimaldab ilma ülearuse katsetamiseta DIY Led valgustuse spektrit ette näha. Väga reaalset ja praktilist abi sellest ehk ei ole, aga annab siiski ettekujutuse erinevate Powerledide koos kasutamisest, sealhulgas CRI näit, mis tegelikult päris tähtsusetu ei olegi, võimaluse korra tasub sellega arvestada. Otsest edasiminekut see kalkulaator ei põhjusta, natuke mõtlemisainet, mis ei ole kahjuks - igal juhul. Mõtlemine ei ole kahjulik, mõtete realiseerimisega tasub olla ettevaatlik :) . Eespool oli juttu RGB monokroomsete Powerledide võimalikust proovimisest sobiva värvitasakaalu leidmisel. Kalkulaatoriga saab ligikaudselt määrata (peamiselt spektridiagrammi pealt), kui palju RGB lisamist näiteks 5W Neutral White (näiteks Cree XPG, XPG2, XTE) "välja veab", nii et värvid veel visuaalselt talutavaks jäävad. Kalkulaator on selles mõttes muidugi niru, et Ledi valikut eri tootjate järgi seal ei ole. Üldpilt on siiski palju parem, kui päris käsikaudu pimeduses sebida. Võimsuste suhe on vähemalt arusaadav.

https://www.sylvania.com/en-us/tools-and-resources/Pages/led-color-calculator.aspx

veel piiramatult ja praktilise iseloomuga informatsiooni Powerledide omadustest, arengust ja kasutamisest:

http://www.candlepowerforums.com/vb/forum.php

Powerled on tegija igal juhul, vaatamata kasutamise ebamugavusele (jahutamise vajadus ja erinevad toiteallikad, mis kasutamisel natuke arusaamist nõuavad). Vaatamata süvenevale ettekujutusele, et Led riba ei valgustuse juures hea valik, proovin vastu vaielda. Üks projekt Led riba + Powerled (Visuaalne pilt ja "Plantgrow" eraldi gruppidena) on lähemal ajal kavas ja on lootust näha, et Led riba on väga vajalik täienduseks Powerled punktvalgusele. Hajutatud valgus ja kontsentreeritud punktvalgus eraldi vaadates on kumbki oma puudustega. Praegune ettekujutus tähendaks nende kahe erineva valgusallika koos kasutamist. See tundub edasiminek valgustuse kvaliteedis (võimsus ja spekter tuleks siis kuidagi jagada kahe eri "iseloomu " vahel hea pildi saamiseks). Nägemuse põhjuseks on enda praeguse 430L MH+T5 valgustus, mis kasutatud materjali poolest on päris iseseisvalt ja paratamatult otsapidi ajaloo prügikastis ja väärtusena alles jätnud selle valguspildi, mida punktvalgus teha oskab (ei tahaks midagi öelda kunagise kulunud töö hulga kohta). Et sel ajal muud materjali kasutada ei olnud, siis ei ole ise otseselt süüdlane :) ).

Tabel, mis kusagilt leidsin, võrdleb kaht Cree Warm White valgustit. Kasutatud samad Led emitterid, erinev hulk sama võimsuse (tegelikult ikkagi sama valgushulk Lm ) saamiseks. Näha on erinev võimsustarve ja töötemperatuur, see tähendab erinev kasutegur sama materjali kasutamisel. Kokkuvõte : Powerled on tunduvalt effektiivsem, kui seda kasutada max. lubatud võimsusest madalamal.

Pilt

Üles
 [ 112 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver