foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 112 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 14, 2014 08:26 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
griti kirjutas:
Päevase valguse tugevus on
10000 - 25000lux ehk siis luumenit/1 m2 pinna kohta

Näitek valgustorud T8 tüüpi annavad välja 87lm/W kohta
ja T5 torud 92lm/W

Ehk siis 200W T5 torusid peaks 18400 luumenit välja andma.


Kas ma pean siis oma akvaariumil kah arvestama valgustust ruutmeetri kohta? Mul on hetkel JBLi reflektoritega 2x30W T8 torud, mis teeb sinu andmete järgi 5220 lumenit. Kuna kast on 100x40 põhjaga, siis paistab mul akvaariumi 13050 luxi?

See teeb tegelikult rõõmu ja uut valgustust otsida on mõõtetu, kui ma iga aasta torusid vahetan.


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 25, 2015 12:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Tsiteeri:
kuda neid Kelvineid nanomeetriteks teisendada ?


http://www.americanaquariumproducts.com/Aquarium_Lighting.html#energy
erinevad muud teisendused ja huvitavad ideed ka seal olemas.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 27, 2015 03:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Led ribadest (ebay, palju ja odavalt :) ) olen seni näpud kaugemal hoidnud, ei ole aru saanud, kas peaks lähemalt uurima. Viimasel ajal on olnud kuidagi niimoodi, et ilma väga mõjuva põhjuseta ei suuda midagi praktilist ette võtta aretamise ja katsetamise mõttes. Põhjus on tegelikult olemas oma akvaariumis, mis ilma valgustuseta ( 3-4 aastat vanad luminofoortorud ei ole taimekasvatuse seisukohalt enam toimivad ja sedasorti tehnikasse enam ei investeeri ) on äärmiselt tohletanud olekus. Ajapuudus ja muud sarnased tähtsad faktorid ei ole tegelikult hea põhjendus arengu puudumisele. Pigem ei oska kogemust ja nägemust millekski toimivaks vormida. Vahel, kui õnnestub midagi head lugeda, tundub et katsetamise ja info mõttes on kusagil juba kõik ära proovitud ja palju paremini, kui ise laua nurga peal teha oskaks. Seega on mõistlik infokillud kuidagi kokku koguda ja oma akva valgustus komplekteerida ilma ülearuse jändamiseta heas usus, et niimoodi saab aega ja vahendeid kokku hoida. Teoreetiliselt võiks see olla hea mõte. Samas ei ole huvitav midagi lihtsalt kopeerida, mingi oma kiiksuga täiendus oleks oluline lisaväärtus.
Täna hommikul leidis aset oluline sündmus: võtsin kapist välja kõik sinna kogunenud Led ribad (kunagi pidi see ilmselt juhtuma ) ja tahtsin näha, kui hull see materjal tegelikult on. Kui kogu arenenud maailm neid kasutab, ei tahaks olla valgusaasta jagu progressist maha jäänud :) . Ei tahaks uskuda, et nii lihtsa materjali juures mingid kvaliteediprobleemid võivad olla, eriti just nende parajasti laua peal olevate ribade juures. Tegemist ei ole katsega, rohkem nagu vaatlus, mille poolest üks asi teisest erineb teadaoleva info taustal. Kapis oli kokku 5 erinevat asja, ostetud hiinlaste käest, ehk läheb kunagi vaja....

1. smd 5050 cool white
2. smd 5050 warm white

3. smd 5630 cool white
4. smd 5630 neutral white
5. smd 5630 warm white

5050 vs 5630 erinevus: http://heracolights.com/2014/03/10/3528-vs-5050-vs-5630-led-smd-diodes/ tähendab nagu, et 5050 ei oleks vaja kasutada, kui tarvis saada rohkem valgust mis akva juures küllalt tõenäoline. 5050 oli ostetud aasta tagasi, ja siis ei olnud valida 5050 neutral white, mis spektri poolest oleks huvitav näha. 5050 nw ei ole praegu ka ebay valikus olemas, või ei ole lihtsalt leidnud.

Kuna teada, et 5630 vs 5050 valgustugevus võiks olla vähemalt 25% 5630 kasuks, oleks hea seda reaalselt näha. Nägemisega siin see häda, et silm seda 25% hästi ei tuvasta. Kõige odavam luksmeeter saab asjast paremini aru. Isegi kui näit ei ole täpne, kahe tundmatu asja võrdlemiseks sobib ilma probleemideta.

Alguseks 5050 cw ja 5630 cw võrdlus. Oleks vaja näha ,et 5630 on parem. Kummastki ribast võtsin 2 segmenti, see on 6 Ledi. Mõõtsin voolutarbe ja luksmeetriga otse Ledi pealt valgustugevuse. Midagi ei saanud aru. Võimsustarve täpselt sama ja valgust annab 5050 natuke rohkem, ehk 10% tugevam kui 5630. Selle teadmisega oleks nüüd vaja midagi teha. Kuhugi see tarbitav vool ju läheb ? Kummalegi ribale temp sensor peale: 5050 on 40°C 5630 42°C Asi on loodud mõttega, et valgust näitaks, aga vist ei õnnestunud... Igaks juhuks harutasin kogu 5630 5m rulli laiali ja võtsin riba teisest otsast jupi - ikka sama tulemus. Hea uudis, et teine 5630 5m rull on veel, mida proovida. Ostetud samal ajal ja samast kohast. Tulemus teise rulliga on ootuspärane: 5630 on 20% erksam sama voolutarbe juure vs 5050. Ma ei tea, kas hiinlased küpsetavad kodus neid Led ribasid või on mingi suurem kontor selleks otstarbeks.

Cool white ei ole tegelikult väga huvitav Led akvaariumile, mida proovida. Valgus on sinaka tooniga ja taimed ei ole eriti rohelised, spektri alumine ots - kollane, punane jääb väheks.

Neutral white (esineb ka Natural daylight , Pure white, nagu nagu kirjaoskus võimaldab) on oluliselt parema balansiga värvuste edastamisel, just visuaalses mõttes. Taimekasvu tarvis on cool white ehk tegelikult parem.

5050 nw ei ole proovida, vaatan mida 5630nw teeb. Üllatavalt hea valgus, ilmselt hea kvaliteediga toode. Positiivne kogemus Neutral white spektriga on tekkinud tegelikult ühest väikesest projektist (kus sellegipoolest pool päeva kulus) Cree Xpg-2 Neutral white powerlediga(5w led koos koondava läätsega rippvalgustiks ), mis andis 10L akvaariumile nii hea valguse, et midagi lisada või vähemaks võtta ei osanud). See tähendab, vaja kohe võrrelda 5630nw ja Cree Xpg-2 nw. Võimsused on väga erinevad, aga mingi ettekujutuse värvusest saab. Ei olegi midagi võrrelda - 5630 nagu külm valgus ja Xpg-2 palju soojema tooniga. See tähendab, et kui on kaks erinevad Ledi markeeringuga Neutral white või mingi sama värvustemperatuuriga K, see ei tähenda suurt midagi. Isegi kui tootja antud Pdf manualis on spektridiagrammid väga sarnased, tegelik valgus ikka erinev. Kaks põhjust võib olla: väike erinevus spektris on silmaga väga tajutav või on odavate materjalide kvaliteet ettearvamatu.
Powerledid on selles osas paremad. Cree ledidega ei ole kunagi jama olnud. Seal on see küsimus, et iga spektrigrupp jaguneb veel paljudeks alajaotusteks ja hiinlane ise ei tea ka täpselt, mida ta müüb.
Kui toote kirjelduses on aga märgitud näiteks Cree XP-G2 Neutral White Emitter LED - Up to 488lm - 14mm Round Base - R3-5B 12mm base, siis on juba võimalik saada täpselt see asi, mida on isu osta. Küsimus ongi ainult selles, mida siis tegelikult vaja on.

5050 ja 5630 warm white on väga sarnased nii spektri kui valgustugevuse poolest. 5630 natuke tugevam.

Kui kasutada Led riba akva valgustuseks, siis minu arust kõige lihtsam oleks võtta 5630 neutral white.
Sellest edasi on hea mõte kasutada Cool white + Warm white suhtega 3/1, hea oleks reguleerimise võimalusega. Selline nuppudega jubin maksab vähem kui üks 5m Led riba
Pilt

taimekasvatuse jaoks on olemas sellised moodulid ( ebay "cree 660nm" )

Pilt

•Emitter Configuration
•1* XPE 450nm royal blue
•1* XPE 470nm blue
• 4* XPE 620nm red
•1* XPE 6000K white
•3* EPILEDS 660NM red
ei peaks mingit kvaliteediprobleemi olema, Cree materjal ja hind kokkuvõttes odavam kui neid asju eraldi ostes. Normaalsete materjalide ainus puudus on see, et neid ei saa kohe vooluvõrku ühendada, heade vs lihtsate lahenduste vastuolu.

Siin tulebki küsimus, mida see akvaariumi valgustus tegelikult teeb ? Kas peab kiiresti taimi kasvatama või andma visuaalselt võimalikult head värvid, et ilus vaadata oleks ? Need on kaks nii erinevat tahtmist, täiesti erinev valgus, et saab olla kas üks või teine või siis kaks erinevat seadistust ühele süsteemile. Hea taimekasvatuse valgus on sellise spektriga, et vähemalt aasta kulub sellega enne kui oma kalad ära tunnen.

Praegused Led materjalid on head, ei ole võimalik küsimus et kas tasub või vaataks aasta pärast . Aasta pärast on natuke odavam, mitte väga palju. Kui Cree materjali järgi hinnata, aastaga on vist 20% alla tulnud, või teistpidi on asemele tulnud uus toode sama hinnaga ja 10% parem eelmisest (Cee XP-L väikese võimsuse juures kuni 200Lm/W@350mA) .

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 27, 2015 10:04 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
Ma küll ei viitsi pikka juttu kirjutada, aga üks väga oluline aspekt läheb meil meelest ära. Akvaariumis on tegelikult vaja mingit konkreetset valgusspektri osa (kasulik valgus) ja X luumenit pinnaühiku kohta konkreetsel sügavusel.

Minul käib praegu katsetus Kuuba hemianthusega 100(L)x40(P) põhjaga akvaariumis, kus on veesammast umbes 45 cm ja T8 torud koos reflektoritega on põhjast ~50cm kõrgusel. Kui selle valguse juures hakkab hemianthus kas või natukenegi kasvama, siis ostan sinna LED valgusti, mis peab andma vähemalt sama palju luumeneid ja olema sarnase spektriga nagu minu T8'd on. Kuna T8 lampe pean vahetama alles augustis-septembris, siis on mul sinna-maani aega otsustada.

LED on kindlasti võit nii valgustuse hulgas (luumenid), kui ka kvaliteedis (kasuliku valguse hulk). Võib muidugi minna ka lihtsamat teed ja jätta kasulik valgus mängust välja ning panustada luumenitesse (eeldades, et kasulik valgus on igas pure white LED'is olemas, küllastame oma akvaariumi valge valgusega üle ja loodame, et nüüd on ka kasulikku valgus piisavalt). Küsimus jääb ainult esteetikas: kas liialt valgustatud akvaariumi on antud ruumis ka ilus. Mina naudin oma akvaariumi tavaliselt õhtuti kui õues on juba pime. Kui akvaarium oleks pimestavalt valge, siis kaoks tõenäoliselt suur osa selle võlust.

Soovitus:
Eelmises postituses oli toodud välja taimekasvatus LED Cree'lt! Kindlustage oma taimede kiire kasv mõne spetsiaalse taimekasvatus LED'iga ja valgustage oma akva normaalsuse piires pure white LED'idega.


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 28, 2015 10:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
Mina vaataks ka COB lede. Miinuseks akvaariumis on 180 kraadine valgusvihk. Kodus valgustuseks on väga hea võrreldes power led prinidega, aga akvas tahaks seda valgust koondada 60-30 kraadile. Minul hetkel käsil just COB ledidega projekt.


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 28, 2015 01:28 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Targad inimesed, andke palun nõu.

Mul on vedelema jäänud peaaegu 3-meetrine tükk LED-riba, kus on 60 led/m, smd 3528 (seega oluliselt viletsam veel kui 5050), 5-6 lm/smd, 6000-6500 K, 400 mA/m, <4,8 W/m, 12 V. Ma mõtlen, et ehk kleepida mõned jupid seda riba Juwel Record 96 kaane alla lisaks standardsele 18W T8 torule? Toru on praegu JBL Solar tropic. Neli ~70 cm pikkust riba peaks mahtuma. Akva kaas on plastikust, ballasti kastis oleks küllalt ruumi ka toiteplokile. Tegemist on taimeakvaga, kus on vaid vähenõudlikud taimed.

Kas on mõtet seda teha? Mingit kapitaalset ümberehitust küll ette ei võtaks.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 29, 2015 08:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Minu katsetuste põhjal - äärmiselt viletsad. 2-poolne teip tuleb kähku lahti, LEDid põlevad mustaks. Need mis ei põle, kaotavad heleduse kähku. Tõsi, mitte kõik ei käitu nii halvasti.
Tundub, et
- oleks hea kleepida nad mingile metall-lehele et oleks parem jahutus
- kleepida korraliku liimiga.


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 29, 2015 12:17 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Felch kirjutas:
- oleks hea kleepida nad mingile metall-lehele et oleks parem jahutus
See riba eriti ei kuumene, ei lähe üle 40 kraadi isegi kinnises karbis. Vast pole sellisel juhul metall-lehte vaja?

Felch kirjutas:
- kleepida korraliku liimiga
Ma mõtlesin akvaariumi silikoniga seda riba kinnitada. Kas ei kõlba?

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 29, 2015 12:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
5630 ja kipsikarkass töötavad koos normaalselt:

Pilt

konstruktsiooni näidis :) :

Pilt

pildil vasakpoolne on Neutral white. Erinevus Cool white (kaks keskmist) ei ole nagu väga suur, tegelikult reaalne erinevus värvide kuvamisel oluliselt Nw kasuks.

Pilt



5630 4tk ühe aluse peal on 60W/m ja peaks olema natuke parem kui sama pikkusega T5 luminofoortoru. Led riba ei ole nii kõrge kasuteguriga kui powerled. Led riba on selline rahuliku iseloomuga valgusallikas, ega sealt midagi ülearu palju välja ei tule.

3528 valge led on niru. Üldvalguse tegemieks vist ei tasu tegemist. Oleks mingi 3528rgb, mis annab üht lainepikkust ühe värvi esiletoomiseks / punane, roheline , sinine / siis midagi teeb.

Omal siin ka üks küsimus tekkinud. Vaatasin Cree taimespektri Powerlede, üks millele enne juba viitasin ja teine veidi erinev tavapärasest

Pilt

Emitted Color and LED Configuration:

1x Cree XP-E 450nm Royal Blue

1x Cree XP-E 470nm Blue

4x Cree XP-E 620nm Red

1x Cree XP-E 6000K White

3x EPILEDS 660nm Red



ja teine variant sama aluse peal, kus lisatud kollane Led tundub kõige suurem erinevus:



Chip Configuration:

1x Cree XP-E Royal Blue 450nm

1x Cree XP-E Yellow 590nm

4x Cree XP-E Red 620nm

2x Cree XP-E White 6000K

2x Epileds Red 660nm

Väga huvitav, et arusaadavalt taimespektrile koostatud Led moodulit tehakse mitme eri konfiguratsiooniga.
Ei ole taimespektri Ledi juures enne eraldi kollast emitterit näinud. Roheline-kollane valgus ei ole ju taimele kasvamiseks kuigi oluline ?

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 29, 2015 12:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 17, 2012 06:19
Postitusi: 760
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn (ja ülejäänud Eesti)
AA kirjutas:
Felch kirjutas:
- oleks hea kleepida nad mingile metall-lehele et oleks parem jahutus
See riba eriti ei kuumene, ei lähe üle 40 kraadi isegi kinnises karbis. Vast pole sellisel juhul metall-lehte vaja?


Järgi proovitud ja ei toimi. Kindlalt metallriba peab olema, et kestaksid. Need ledid lähevad vabalt üle 40c seda eriti akvakaane all. Ja mina sain nii aru, et teema algatajal on torud ka kaane all, mis teeb jahutuse kindlasti vajalikuks.


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 29, 2015 08:53 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Paistab, et parem on neid nirusid led-ribasid kaane alla mitte toppida. Aitäh nõuannete eest!

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 30, 2015 12:15 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
käpik kirjutas:
Siin tulebki küsimus, mida see akvaariumi valgustus tegelikult teeb ? Kas peab kiiresti taimi kasvatama või andma visuaalselt võimalikult head värvid, et ilus vaadata oleks ? Need on kaks nii erinevat tahtmist, täiesti erinev valgus, et saab olla kas üks või teine või siis kaks erinevat seadistust ühele süsteemile. Hea taimekasvatuse valgus on sellise spektriga, et vähemalt aasta kulub sellega enne kui oma kalad ära tunnen.

See on ju lihtne küsimus. :) Lihtsustamiseks sõnastan selle ümber: aga milleks Sul üldse on akvaarium?
Kui see on selleks, et kasvatada taimi müügiks, siis on mõtet panustada spets taimekasvatuse valgustusele. Ehkki siis tekib küsimus, kas akvaariumi kasutamine on just mõistlik mõte - aga see juba teine teema.
Kui akvaarium on soetatud selleks, et ilus vaadata oleks, siis loomulikult selline valgustus, mis annab visuaalselt head värvid. Täisspekter valgusega kasvavad taimed piisavalt hästi.
Staažikamad akvaristid ilmselt mäletavad, et aegu tagasi olid akvaristide hulgas üsna levinud lillaka valgusega taimekasvatustorud. Taimekasvatusvalgusteid on praegugi saadaval, kuid mitte akvaristide, vaid just taimekasvatajate jaoks. Miks? Küllap pole enam nõudlust.
LED ribadega aga ilmselt mängida ei tasu. Küll on aga saada alumiiniumprofiili sees päris tõhusaid LED-e, lihtne pruukida. 5630, 7020 LED-idega, veekindlaid - ntx http://www.ebay.com/itm/50CM-5050-5630- ... 35df5c0cc6 Nii et ise üksikutest LED-idest kokku panna on minu meelest mõtet vaid siis, kui see endale lõbu pakub. :)

_________________
http://akvarist.eu


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 30, 2015 01:47 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
Rein kirjutas:
Staažikamad akvaristid ilmselt mäletavad, et aegu tagasi olid akvaristide hulgas üsna levinud lillaka valgusega taimekasvatustorud.

Olen akvaristikaga tegelenud alla aasta ja mul on 200L akval üks toru lillaka valgusega ja teine on 5500K UV-kattega. Reflektoritega on suunatud mõlemad T8 torud nii, et paistaksid koguakvaariumi peale ja niimoodi üksteist kataksid.

Kalad ilusad ja taimed vohavad! Nagu ennist kirjutasin: 6500k ledidele peab juurde panema mõned sinised LED'id ja umbes iga 30cm laiuse kohta üks taimekasvatuse chip. See lillakas toob veel ilusamini esile kalade punased toonid: cardinal tetra kõht, mõõksabad oranz, kribensise lillakas kõht kui tited majas, kirsikrevetid jne...


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 30, 2015 09:05 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 17, 2008 09:44
Postitusi: 208
Pildid: 3
Asukoht: Tallinn
Lihtsalt kommentaar Käpiku konstruktsiooni näidisele: sellise lahendusega püsivad hästi paigal aga kui paigutada veele suht lähedale <10 cm siis kestab selline lahendus umbes pool aastat enne kui on oodata LED'ide kustumist ja halvimal juhul kui on hea toiteplokk siis ka riba põlemist ja kui riba juhtub paiknema "mullitaja" ligidal siis kestvus isegi väiksem. Põhjus: silikooniga LED ribad mis väidetakse olema niiskuskindlad ei kannata pidevat niiskust ega võimalikku kondenseeruvat vett. Seega soovitan kasutada spets kattega ribasid või mõelda riba täiendavale kaitsmisele niiskuse eest.


Üles
 Teema pealkiri: Re: LED valgustus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 30, 2015 09:33 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Sekundeeriksin siinkohas Timofejele: ka minul on akvaarium olnud vaid 4 aastat, 325-liitrine veelgi vähem, kuid selle kaane all on kaks Groluxi taimekasvatuse toru (vastikult lillad), neile lisaks kaks 10000 K Aquastari toru (ebameeldivalt külma valgusega) - kokku aga saab päris kena ja loomulik valgus, vähemalt minu arvates. Taimed ka ei kurda :-)

Loomulikult kasvavad taimed täisspektriga suurepäraselt - ma oletan, et täisspektri all on mõeldud päikesespektrit - ja ka inimese silmale on selline loomulik valgus mõnusaim, kuid kust sellise ideaalse spektriga lampi küll saaks? Spetsiaalsed üsna kallid lambid küünitavad sinnapoole, valdav enamus tarbelampe on sellest oh kui kaugel! Tüüpiliselt on paljud lainealad puudulikult kaetud, sealhulgas ka taimedele eriti olulised 450 ja 660 nm ümbruses. Seda siis üritataksegi spetsiaalsete taimelampidega kompenseerida. No ja muidugi kasutatake neid ka ärilistel eesmärkide, kui silmailu pole oluline. Milleks raisata energiat fotosünteesi seisukohalt kasutu valguse peale.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
 [ 112 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver