foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 28 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 02:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Ja siin ma nüüd siis olen 180l akvaga nagu mingi suur mees (tegelikult keskmine) oma väikseks jäänud ülikonnaga: krae pitsitab, õlgadest on kitsas, rinna ja kõhu pealt ei lähe nööbid kinni, täielik poliit pingviin. :?

Nimelt ma (väga) sooviksin veel 6 või 8 tk parvekalu juurde võtta (seejärel aitab). Samas kui ma seda teeksin siis aqadvisor.com andmetel minu akva sisefilter ja olemasolevad kalad seda tegu pikas perspektiivis üle ei elaks.

Hetkel on minu 180l akva, Aquaball 2212 sisefiltri ja kalade suhe aqadvisor.com järgi:
---------------------------------------------------------------------------------------------
Your aquarium filtration capacity is satisfactory.
Your aquarium filtration capacity for above selected species is 101%.
Recommended water change schedule: 24% per week.
Your aquarium stocking level is 73%
---------------------------------------------------------------------------------------------

Kui nüüd lisaksin näiteks veel juurde 8 tk. parvekalu tuleb aqadvisor.com hoiatusteade:
Warning: You NEED to add more aquarium filtration capacity!!!
Your aquarium filtration capacity for above selected species is 67%.
Recommended water change schedule: 36% per week.
Your aquarium stocking level is 100%.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Kalade juurde võtul ei suudaks sisefilter enam 100% filtreerida. Seega ma peaksin muretsema enda akvale kas uue sise- või välisfiltri. Kuigi aqadvisor.com ise väidab et filtrite kalkulaatoris ei kajastata arvutuslikult tootjatehase maksimum näitajat. Ehk siis kui Eheim ütleb et aquaball 2212 sisefiltri võimsus on 650 l/h siis aqadvisor.com kalkulaator arvutab mulle sellest üldvõimsusest ainult 227 l/h ning ütleb et see arvutus ongi õige lähenemine filtreerimisele. Kui ma näiteks manuaalselt oma sisefiltri seal panen 400l/h peale siis kalkulaator väljastab teate et 8 tk. kalade juurde võtmine pole probleem sest tagab 118% filtreeringu. Millist filtri võimsuse l/h lähenemist siis nüüd õigeks pidada?

Pika jutu peale olekski siis järgnev küsimus.
Kas ma peaksin oma akvale ostma uue võimsama sise- või välisfiltri? :-k

Millist filtrit te soovitaksite, milliste akva filtritega on teil kogemusi ja kokkupuuteid olnud.
Hetkel olemasolev Eheim Aquaball 2212 sisefilter on minu meelest väga hea ja olematu vibratsiooniga. Üllatavalt vaikne, lausa kuuldamatu! Mul on ülihea kuulmine.

Olen lugenud nii siit kui teistest portaalidest välisfiltrite suhtes poolt ja vastuväiteid. Minu kartuseks välisfiltrite suhtes on eelkõige see et esiteks on mingi võimalus veelekkeks (kohutav!) ja teiseks kas need välisfiltrid ei tekita rohkem müra ja vibratsiooni kui sisefiltrid. Välisfiltrid peaksid tunduvalt kallimad olema.

Muidugi on siin veel üks paratamatu tõsiasi, uue filtri vahetusel tuleb bakterite koloonia kasvatamisega filtris uuesti nullist alustada.

Palun siis ülalmainitud teema suhtes akvaristide head nõu sest ma soovin neid kalu kohe väga endale saada, teisiti pole lihtsalt võimalik. Seda omamise kirge võiks lausa võrrelda uue auto, arvuti või akva ostuga. :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 07:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Välisfiltri lekke tõenäosus on sama suur kui akva lekke omagi. Seega täiesti võimalik aga enamasti ikkagi ei juhtu.
Välisfilter on praktiliselt hääletu kui vesi temast õigesti läbi käib. Kui hakkab lurisema, on aeg torusid puhastada.
Mitte iga firma filter ei ole hääletu, Eheimi 2222 on kindlasti (kasutanud juba >5 aastat).
Välisfiltrit on ebamugavam puhastada aga seda pole ka vaja teha iga nädal - piisab korra kuu või 2 jooksul (kui enam vesi läbi ei käi).

Kalade juurdevõtmist otsustaks mina ikkagi akva enese, tema hetke asukate ja uute kalade (omaduste nagu suurus, ujumise soovid: kes tahab pikka maad ujuda, kes tahab paigal tolgendada jne) põhjal. Kalkulaator...noh ta võib ju abiks olla.
Ilma su akva senist seisu ja uute kalade nime teadmata ei saa midagi soovitada.

PS. Uue filtri käivitamist aitab tükike švammi vanast filtrist !

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 08:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ega see aqadvisor.com mingi püha tõde pole. See kui tihedasti vett vahetada saaksid testidega selgeks. Aga välisfilter on tunduvalt efektiivsem kui sisefilter ja vajab harvem puhastamist. Kui Eheim on filtrite lipulaev siis JBL CrystalProfi on odavam aga samas suurema filtrimassiga ja ülivakne. Hiinakatest ja muust saastast soovitan kauge kaarega mööda käia.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 11:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Välisfiltrit ma kindlasti ei soovitaks samas kui oled oma eelmise filtriga väga rahul siis hädaga soovitaksin sul teine samasugune muretseda vana rinnale A-G-A Sinu kala määr on juba praegu üleigasuguse piiri ületanud seega soovitan soojalt matta maha igasugune mõte kalade lisamisest
akvaariumi ,kus on rohkem kalu ja muid elukaid kui minu kalakonservis!

Hardscape /pildid/26031/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 12:11 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mis puudutab seda, et kalkuleerimisel ei kasutata filtrite tootjatehase pakutud maksimum numbreid, siis nii ongi õige - kui neid tootjate numbreid lähemalt vaadata, siis enamasti on tegu filtris oleva pumba maksimaalse tootlikkusega, kui see pump panna filtrisse, tootlikkus langeb, ning kui filtrisse meedia ka sisse panna, langeb veelgi. Üldjuhul oleks eesmärgiks, et akvaariumi vesi tunnis vähemalt kolm korda filtrist läbi käiks. Kui filtri tootlikkus on tubli varuga, siis see on vaid abiks - ainus, mida peab suure varuga võetud filtri korral jälgima, on see, et filter ei tekitaks akvas nii tugevat veevoolu, et see sunnib kalu pidevalt pingutama.
Sise- ja välisfiltri valiku juures on täpset piiri raske tõmmata, kuid pakuks et kuskil 100-120 liitrist alates on välisfilter parem valik.
Välise kanisterfiltri kasuks räägib:
- akva kastis on vähem asju, kenam vaadata
- väline kanisterfilter suurendab summaarset veekogust - akvaarium oleks nagu kanisterfiltri mahu jagu suurem
- välisfiltris on rohkem ruumi, seal saab kasutada erinevat meediat
- välisfilter vajab vähem hooldust, kui sisefilter vajab enamasti puhastamist kord nädala-paari jooksul, siis välisfiltril sõltuvalt koormusest võib see vajadus tekkida kord kuus kuni sootuks pikema perioodini (kord poolaastas pole ka mingi ime)
- välisfiltri saab tõsta akva alla kappi, mis veelgi vähendab müra
Tõsi on ka see, et uputuse risk on välisfiltri puhul siiski suurem - kui hooletult kokku panna või mingi tihend järgi annab, võib vett põrandale saada küll. Ja kallim on välisfilter kah.
Hirm bakterikoloonia pärast on mõnevõrra ülepaisutatud - filtris on kasulikest bakteritest maksimaalselt vaid ca viiendik, ülejäänud on pinnases, klaasidel, dekoratsioonidel, taimedel, vees. Filtri vahetuse käigus võib vana filtri svammid ntx lihtsalt mõneks ajaks akvasse ujuma visata - samas piisab ka, kui kindluse mõttes teha paar nädalat pisut sagedamini ja suuremaid veevahetusi (nii kahe-kolme päeva tagant 50%), ning ei juhtu ka miskit.
aqadvisor.com kriitikast - tõsi, ega selle väljund pole lõplik tõde, akvaariumi keskkond sõltub paljudest parameetritest ning mõnda neist on üsna lootusetu täpselt kirja saada. Näiteks see, kui suur kogus toitu igapäevaselt akvaariumi jõuab, võib sama kalade hulga juures olla üsna erinev, sellest sõltub aga vägagi palju. Samas on see kalkulaator siiski väga kasulik abivahend, võimaldab läbi mängida erinevaid võimalikke kombinatsioone ning annab kohest ja emotsioonivaba tagasisidet - foorumis võib tagasiside olla vahel tarbetult emotsionaalne ja negatiivne ning mõnikord võib üldse puududa. Võrreldes selle tavapärase summaarse kalapikkuse ja akvaariumi litraaži seosega, on aqadvisor.com ikka taseme jagu asjalikum variant.
Mis puutub kalade juurdevõtmisse, siis ka minu arvates on neid kalu juba piisavalt. Loomulikult on piisava oskuse juures võimalik ka ülerahvastatud akvat edukalt majandada. Selleks pole tegelikult isegi mingeid superoskusi vaja - kui ikka iga kahe-kolme päeva tagant vahetada 50% vett samamoodi nagu sissetöötamisel kombeks, naljalt midagi untsu ei lähe. Ka Gerdionul on õigus, nitraaditestiga saab soovi korral selgeks, kui suur on minimaalne veekogus, mis vaja vahetada. See-eest on selline piiripealne kooslus omade riskidega - piisab, kui tuleb ootamatult pikem elektrikatkestus ajal, mil akvaariumiomanikku pole kohal, ning ongi häda käes. Või kui jääb mõni veevahetus vahele, siis ülerahvastamata akvas ei juhtu midagi, kalakonservi puhul võib aga olla kurbi tagajärgi. Või kasvõi lihtsalt filter läheb katki või ummistub mis iganes põhjusel ajal, mil omanik kodus pole, ning ongi õnnetus käes.
Nii et eks see ole teemaalgataja otsustada, mis tema märjas kuningriigis toimub, tema on selle kuningas, mitte meie. Mina selles olukorras aga kalu juurde ei tooks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 01:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lisan veel ühe asja, et kui siiski otsustad välisfiltri juurde muretseda, saad selle probleemideta sisse töötada, kui mõlemad filtrid käivad paar nädalat paralleelselt su akvas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 08:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänan kõiki kes vastasid ja vastavad.

Aga tõesti, mul siis hakkab akva vaikselt loksuma "kalakonservi" staadiumisse. :oops:
1. 1x Honey Gourami (Trichogaster chuna) - kasvab 4.5-5.5cm, liigub ülal ja põhjas.
2. 6x Panda kiiversäga(Coridoras panda) - 5cm, tegutseb ainult põhja.
3. 8x Tetra (Hemigrammus ocellifer) - 4.5cm, hulgub ringi keskosas.
4. 10x Rasbora (Trigonostigma heteromorpha) - 3.5-4.5cm, sebib nii siin kui seal.
5. 15x Hatchetfish (Carnegiella marthae) - 3cm, hõljub ainult ülaosas.

Tegelikult ega ma selle "konservi" üle uhkust ei tunne. Kuid teie asjalik jutt aitas mul antud teemal edasi mõtelda.

Laias pildis on minul kolm valikut: esiteks ma ei tee mitte kui midagi ja antud seis jääb pikemaks ajaks staatiliseks või teiseks ma ostan võimsama filtri (nt. väline JBL CristalProfi e901 GreenLine 900 l/h) või kolmandaks ma hõrendan oma kalade kooseisu (nt. müün sümboolse hinnaga teatud kalad, mõne annan ära), sisefilter jääks samaks ning ma saan juurde muretseda soovitud kalaliigi. Kolmanda valiku puhul "kalakonservi" staadium leevendub silmnähtavalt.

Küsiksin siin ikkagi üle järgneva filtri asja.
Kas näiteks välisfilter JBL CristalProfi e901 GreenLine 900 l/h on parem ja võimsam kui seda on sisefilter Eheim Aquaball 2212 650 l/h?

Millegipärast näitab aqadvisor.com kalkulaator pea et sama klassi JBL CristalProfi e900 võimsus on kõigest 195 l/h, seega minu sisefiltrist nõrgem. Lugesin akvarist.ee portaalist et paljud akvaristid kurtsid välisfiltri JBL CristalProfi tehnilisi probleeme (start nupp, plärin jms).

Vahest tõesti võiks mõtelda uuema korralikuma välisfiltri peale et akvas oleks kaladel rohkem ruumi ja vana filter jäeks niiütelda tagavara SOS filtriks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 09:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui kardad et 900 jääb nõrgaks siis võid ju võtta 1500se. Kuigi noh 900sest peaks 180l jaoks lõdvalt piisama. Filtrimaterjali on kordades rohkem kui su sisefiltril. Minul käib see välisfilter peaaegu hääletult ja tehnilisi probleeme pole olnud ja kõik töötab laitmatult.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 10:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mõtlesin samuti osta 180l- sesse 900. Kuna hinnavahe ei olnud üüratult suur, siis otsustasin ikkagi CristalProfi e1501 greenline kasuks, et hiljem ostu mitte kahetseda. Moderaator Rein on need numbrid filtril (pumbal) väga ilusti lahti seletanud. Keerist minu akvaariumis ei ole ja kalad ujuvad rahulikult ringi. Palju sõltub ka vee väljavoolu suunamisest. Voolikute küljest lahti ühendamine on väga mugav. Välifiltri sissetöötamise ajaks jätsin ka paariks nädalaks vana sisefiltri tööle. Müra ei ole, kuulda on, et töötab, aga ei midagi häirivat. Filter on kapis.
Võibolla oled juba vaadanud http://www.youtube.com/watch?v=3kRP0Ysd9KM

Kahjuks võrdlusmoment teiste välisfiltritega puudub, kuid CristalProfi kohta ei oska hetkel küll midagi negatiivset öelda.

Viimati muutis RK, Reede Mai 10, 2013 06:50, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 11:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Voolutugevust saab 900 reguleerida väljavoolu ehk vasemast kangikesest (kus lainetava vee märk ja kiri OPEN). Usun et sama kehtib ka 1500 kohta http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwate ... e#download (loe manualist 23 lk punkt 6). Ilmselt paljud ongi oma filtrid tuksi keeranud, kuna lasevad impelleril tühjalt töötada (ilma vett sisse pumpamata) või sulgevad veekraani paremast kangist või vasakpoolset üle poole. Ma arvan et keegi ei vaheta neid biopalle nii tihti. Eks see ole jälle filtritootjate leib ja huvi, et sa neile raha juurde tooksid. Usun et aasta aega kärab küll see micromec lõdvalt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 09, 2013 11:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
RK kirjutas:
Voolutugevust reguleerida ei saa. Korvides olevaid pallikesi soovitati vahetada nii 4-5 kuu tagant, korraga umbes pooled.

Jah, kaks kangi on olemas filtrist väljaminevate voolikute juures. Tähtis siis väljuva vooliku vooluhulka piirata, mitte sissetuleva. Muidu tekkib kavitatsioon.

Pallikesi vahetad iga 4-5 kuu tagant? Minu puhul tähendaks see filtri puhastamisega peaksin ära vahetama või isegi ennem :) Nii kiirelt ei tasu vahetada ma arvan. Ja miks sa nii tihedalt filtrit puhastad? Kas vooluhulk muutub kuu ajaga nii palju?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 10, 2013 01:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
kõik juba eelpool öeldud
ise ostsin 180L akvale kasutatud EHEIM Professionel II 2028 1050 l / h
algul oli väike keeris akvas aga peale flöödi panekut rahunes maha
puhastan kord poole aasta jooksul

igati rahul väljaminekuga

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 10, 2013 08:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tundub , et akvarism on Sulle meel mööda harrastus ja kui ma ei eksi siis on veel üks lahendus jäänud mida võiksid kaaluda kui oled lõpetanud mõttemängud suurematest filtritest või kalade vähendamisest................Muretse lihtsalt suurem akvaarium :wink: ..........................see
oleks lihtsalt loomulik jätk .......harrastusele :lol:

Hardscape /pildid/26031/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 13, 2013 02:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Meedium, see pole paha mõte. Minu roosa "akvaunelm" oleks mingi miinimum 400l. Kuid see asi jääb kahjuks kaugesse tulevikku.

Kuid kõigele vaatamata ostsin ikkagi ära välisfiltri JBL CristalProfi e1501 GreenLine. Panen selle järgmise nädala alguses käima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 13, 2013 03:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

ertserts kirjutas:
Meedium, see pole paha mõte. Minu roosa "akvaunelm" oleks mingi miinimum 400l. Kuid see asi jääb kahjuks kaugesse tulevikku.

Kuid kõigele vaatamata ostsin ikkagi ära välisfiltri JBL CristalProfi e1501 GreenLine. Panen selle järgmise nädala alguses käima.

Väga tore kuulda et ostsid välisfiltri. Sa tegid SUURE sammu enda jaoks, sest see filter peaks ka tulevikus suurema kasti vajadused rahuldama:)
Edu!

Üles
 [ 28 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver