Ja siin ma nüüd siis olen 180l akvaga nagu mingi suur mees (tegelikult keskmine) oma väikseks jäänud ülikonnaga: krae pitsitab, õlgadest on kitsas, rinna ja kõhu pealt ei lähe nööbid kinni, täielik poliit pingviin.
Nimelt ma (väga) sooviksin veel 6 või 8 tk parvekalu juurde võtta (seejärel aitab). Samas kui ma seda teeksin siis aqadvisor.com andmetel minu akva sisefilter ja olemasolevad kalad seda tegu pikas perspektiivis üle ei elaks.
Hetkel on minu 180l akva, Aquaball 2212 sisefiltri ja kalade suhe aqadvisor.com järgi:
---------------------------------------------------------------------------------------------
Your aquarium filtration capacity is satisfactory.
Your aquarium filtration capacity for above selected species is 101%.
Recommended water change schedule: 24% per week.
Your aquarium stocking level is 73%
---------------------------------------------------------------------------------------------
Kui nüüd lisaksin näiteks veel juurde 8 tk. parvekalu tuleb aqadvisor.com hoiatusteade:
Warning: You NEED to add more aquarium filtration capacity!!!
Your aquarium filtration capacity for above selected species is 67%.
Recommended water change schedule: 36% per week.
Your aquarium stocking level is 100%.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Kalade juurde võtul ei suudaks sisefilter enam 100% filtreerida. Seega ma peaksin muretsema enda akvale kas uue sise- või välisfiltri. Kuigi aqadvisor.com ise väidab et filtrite kalkulaatoris ei kajastata arvutuslikult tootjatehase maksimum näitajat. Ehk siis kui Eheim ütleb et aquaball 2212 sisefiltri võimsus on 650 l/h siis aqadvisor.com kalkulaator arvutab mulle sellest üldvõimsusest ainult 227 l/h ning ütleb et see arvutus ongi õige lähenemine filtreerimisele. Kui ma näiteks manuaalselt oma sisefiltri seal panen 400l/h peale siis kalkulaator väljastab teate et 8 tk. kalade juurde võtmine pole probleem sest tagab 118% filtreeringu. Millist filtri võimsuse l/h lähenemist siis nüüd õigeks pidada?
Pika jutu peale olekski siis järgnev küsimus.
Kas ma peaksin oma akvale ostma uue võimsama sise- või välisfiltri?
Millist filtrit te soovitaksite, milliste akva filtritega on teil kogemusi ja kokkupuuteid olnud.
Hetkel olemasolev Eheim Aquaball 2212 sisefilter on minu meelest väga hea ja olematu vibratsiooniga. Üllatavalt vaikne, lausa kuuldamatu! Mul on ülihea kuulmine.
Olen lugenud nii siit kui teistest portaalidest välisfiltrite suhtes poolt ja vastuväiteid. Minu kartuseks välisfiltrite suhtes on eelkõige see et esiteks on mingi võimalus veelekkeks (kohutav!) ja teiseks kas need välisfiltrid ei tekita rohkem müra ja vibratsiooni kui sisefiltrid. Välisfiltrid peaksid tunduvalt kallimad olema.
Muidugi on siin veel üks paratamatu tõsiasi, uue filtri vahetusel tuleb bakterite koloonia kasvatamisega filtris uuesti nullist alustada.
Palun siis ülalmainitud teema suhtes akvaristide head nõu sest ma soovin neid kalu kohe väga endale saada, teisiti pole lihtsalt võimalik. Seda omamise kirge võiks lausa võrrelda uue auto, arvuti või akva ostuga.