foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 179 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2010 02:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Juba pikemat aega maadlen erinevate vetikatega. Küll rohe, küll habe, küll teab mis. Eks muidugi nende tekkimine akvasse oli oma lohakus ja laiskus kuid nüüd ennast kätte võttes üritan asja parandada. Taimed olen jälle kasvama saanud, enam lehed ei lagune ega kolletu kuid mis ei taha akvast lahkuda on vetikad. Eks nad ole juba algusest saadik seal pesitsenud aga nüüd sai lihtsalt hing täis. Kuna keeleoskusega( inglise ja vene) väga probleeme ei ole sai tõsisemalt igalpool foorumites ja interneti lehtedel kolatud ja infot kogutud kuidas mujal vetikate vastu võideldakse. Eriti pakkusid huvi erinevad DIY segud ja mitteakvaariumisse mõeldud ained ning valmistised. Need ju alati soodsamad kui eri special super puper segud. Antud aine kasutamise kohta leidsin väga põhjaliku nn. aruande ühelt venemaa saidilt ning minu üllatuseks kasutatakse seda üsna laialdaselt nii venemaal, USAs, ukrainas ja mujal maailmas. Isegi suured uurimistööd on tehtud jne jne.

Kuid eestis ei olegi seda ainet väga lihtne leida ja ka internetist ei saa seda tellida( vist). Samuti ei ole vist keegi akvaristidest seda ka kasutanud, vähemalt ei leidnud ma küll ühtegi vihjet sellele. Kuid mul see aine ikkagi leida õnnestus ja kui esmapäeval ost õnnestub siis alustan eksperimendiga. Eks siis katsun jõudumööda ka siia tulemustest kirjutada.

Tegemist on siis Glutaaraldehüüdiga, mille 2-2,5% lahust kasutatakse meditsiinivahendite desinfetksiooniks.
Tõlke ja lühikokkuvõte ühest põhjalikumast artiklist tooksin siinkohal kohe teieni:

Suurte vetika probleemide korral soovitab ADA( Aqua Design Amano) juba ammu vist küll kõigile akvaristidele tuntud üsna radikaalset meedet – pimendamist. Selle sisu seisneb u.3 päevases täielikus akvaariumi pimendamises, CO2 lisamise peatamises ja lisa-aereerimises. See vähemalt peaks tapma vetikad, samas taimed jäävad kahjustamata. See meetod lõhub vetikate öö-päevase rütmi ja fotosünteesi ning toitainete tagavara puudumisel surevad nad ruttu. Samal ajal Caridina Multidentata ja Otocinclus sp.(pimedus neid ei sega) söövad veel elusad ja poollagunenud vetikaid laskmata neil uusi spoore laiali paisata. Sel moel kahjuks ei pääse te täielikult vetikast ja pole ka igalühel eelpool nimetatud tegelasi akvasse võtta. Pole ka paljudel võimalust või siis ka tahtmist pikemat aega inetut musta kasti nurgas vaadata. Vetika spoorid suudavad ka väga vähese valguse juures ellu jääda ja elavad ka kuni aastase pimendamise üle. Ja kui peaks akvaariumi tabama järjekordne disbalans on vetikad jälle tagasi. Pimendusmeetodi võimendamiseks kasutatakse „Seachem fluorish excel“-it ja ka vesinikperoksiidi.
Excelit lisatakse taimeakvaariumi enamasti kui süsiniku allikat.Excel sisaldab glutaaraldehüüdi vormi, mis üheaegselt süsiniku allika ja tugeva antioksüdandina on effektiivne ja ohutu vetikate hävitaja. Tänu sellele ainele saavad taimed topelteelise – vetikad surevad kiirelt välja aga taimed saavad lisa süsinikku. See võimendab omakorda taimede kasvu ja vetikatel on veelgi väiksem võimalus ellu jääda. Excel pakub taimedele lihtsat orgaanilise süsiniku molekuli, mida taimed kasutavad keerulisemate karbohüdraatide „ehituskividena“. Orgaanilise süsiniku allikana ei mõjuta ta PH-d.
Excel-is sisalduvaks aktiivaineks nimetab firma Seachem polycycloglutaracetal-i mida tegelikult ainena olemas ei ole. Sellise aine nimetuse mõtles Seachem ise välja. Õiget aine nimetust ja valemit ei taheta loomulikult avaldada. Peale mitmeid uuringuid on selge, et tegemist on clutaaraldehüüdi polümeriseeritud isomeeriga.
Glutaaraldehüüdi kasutatakse meditsiinitehnika steriliseerimiseks ja vee töötluses. Lahustub vees, piirituses, bensiinis. Ohutu mitmetele metallidele ja plastidele(välja arvatud polükarbonaat). Hävitab vetika rakke(mitte taime) mis teeb temast ühe tõhusaima ja ohutuima vetikavastase aine. Sama ainet sisaldab ka Seachem-i „Pond Healthguard“ ja Easy-Life-i „Easy Carbo“.
<20mg/l konsentratsiooni juures pole glutaaraldehüüd bakteri populatsioonile veel toksiline vaid isegi tarbitakse nende poolt. Glutaarhape muundatakse läbi keemiliste protsesside mitmeks erinevaks aineks( süsivesikud, CO2, H2O jne), mis omakorda stimuleerib koloonia paljunemist. Igasugune tingimuste paranemine( substraat ja selle kvaliteet, O2 tase, tsirkulatsioon, optimaalne PH jne) suurendab bakteri koloonia võimet glutaaraldehüüdi ümber töödelda.
Kaladele ja selgrootutele on ohtlikuks piiriks 5mg/l. See on ka maksimum, mida vetikate hävitamiseks vaja. Sellist taset soovitatakse kasutada lühiajaliselt( kuni 3 päeva) ja kindlasti aereerida.
Teaduslik andmete põhjal on vetikatele toksiline kogus glutaaraldehüüdi 1-2,5mg/l. See tähendab alla selle doseerimisel vetikaid see ei tapa. 2-3mg/l konsentratsioonil hävitab enamiku vetikaid, sealjuures ka nende spoorid.
Normaalse doseerimise juures ei ole aine ohtlikum-ohutum kui vesinikperoksiid ja kasutatakse ka suuloputusvahendites.
2,5% Glutaaraldehüüdi lahuse 5ml lisamine 160l akvasse päevas tagab ideaalse taimekasvu ilma CO2 lisamata ja kindlustab vetikate puudumise.


Vene keele oskajatele lisan ka täisversiooni lingi antud teemast: http://amania.110mb.com/Chapters/Tech/algae-blackout.html

Ootan pikisilmi vastukaja sellele teemale :wink:

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2010 03:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Kõigepealt ütleks et glutaaraldehüüd (kasutatakse ka nimetust glutaraal) on kontsentreeritult väga ohtlik, ka tema aurud! Mida sisaldab Seachemi Flourish Excel sai lahatud korra ühes teises teemas, seal on ka viide DIY katsetustele. Kui tahad just glutaaraldehüüdi siis seda saab ilmselt suuremas koguses Nord Streamilt. :twisted:
Lugedes kuidas muret teevad ka akvasse jäävad vetikaeosed jääb mulje nagu sooviksid akvas tekitada täiesti steriilse olukorra. Reaalses elus vaevalt et õnnestub vätida eoste tungimist akvaariumi, pigem tasub hoolitseda et taimed hakkaks hästi kasvama, küll siis vetikas ise taanudub. Proovi ntx Barri Estimative Index järgi väetamist, nässus taimed akvast välja ning kui piisavalt kannatust varuda sujub kõik kenasti.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2010 03:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Kindlasti ei ole plaanis tekitada akvasse steriilset keskkonda. Mõned tutid habet jätab akvast just vastupidi sellise loodusliku pildi. Vetika eoste probleemist kirjutati just seal artiklis ja mind nad küll ei sega kui nad vohama ei hakka. Glutaaraldehüüdi mürgisuse kohapealt on minuteada igasugune aine või valmistis mingis konsentratsioonis ohtlik. Ka kõige tavalisem vesi on inimesele teatud hulgal ju tappev :wink:
Sama kehtib ju ka Exceli kohta, mida siiski ju müüakse ja kasutatakse. Minu eesmärk on lihtsalt kontrollida kas antud ainega saab Excelit asendada nagu mikrosegude asendajana kasutatakse päris laialdaselt MicroProfit. Arvestades Exceli liitri hinda ja Glutaaraldehüüdi liitri hinda siis vahe on võrreldav Microprofi ja teiste segude vahega.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2010 04:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Hiinlane kirjutas:
Sama kehtib ju ka Exceli kohta, mida siiski ju müüakse ja kasutatakse.
Excelis on siiski mingi C5H8O2 isomeer mis on tiba ohutum ja kasutatakse lahja segu. Glutaaraldehüüdi on ka mõningates puhastusvahendites kuid sealgi on madala kontsentratsiooniga tegu. Aga DIY segudes on tõesti kasutatud ka glutaaraldehüüdi lahjat segu, vt. ntx siit (ffoeg postitused jäta parem vahele ;) ).
Vt. ka http://en.wikipedia.org/wiki/Glutaraldehyde :
wikipedia kirjutas:
A polymerized isomer of glutaraldehyde known as polycycloglutaracetal is a fertilizer for aquatic plants. It is claimed that it provides a bioavailable source of carbon for higher plants that is not available to algae. Though not marketed as such due to federal regulations, the biocidal effect of glutaraldehyde kills most algae at concentrations of 0.5–5.0 ppm.

Veel, Seachemi foorumist: ...Mainly, is there a difference between Glutaraldehyde and Polycycloglutaracetal?...
Tech Support JR
04-21-2005, 09:28
Sorry to take so long in answering your query... we are have just finished up a move to our new (and larger!) building this past week. To answer you question: this is an exclusive Seachem trade secret. It is based on many years of in house testing and research that shows a tremendous increase in growth similar in nature to that seen when CO2 is used. Polycycloglutaracetal is an isomeric form of glutaraldehyde... however it is less reactive and more easily utilized by plants as a carbon source. Once we have patented the product we would then be in a position to release detailed scientific studies (for trade secret reasons until then of course).


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2010 04:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Rein kirjutas:
Hiinlane kirjutas:
Sama kehtib ju ka Exceli kohta, mida siiski ju müüakse ja kasutatakse.
Excelis on siiski mingi C5H8O2 isomeer mis on tiba ohutum ja kasutatakse lahja segu. Glutaaraldehüüdi on ka mõningates puhastusvahendites kuid sealgi on madala kontsentratsiooniga tegu. Aga DIY segudes on tõesti kasutatud ka glutaaraldehüüdi lahjat segu, vt. ntx siit (ffoeg postitused jäta parem vahele ;) ).


Ega polegi plaanis kanget lahust proovida. Excelis on 1,5% C5H8O2 isomeer, mina kavatsen kasutada 2,5% C5H8O2 lahust. Niipalju kui ma olen aru saanud on see Glutaaraldehüüdi isomeeri vorm lihtsalt stabiilsem ja pikema säilivusajaga ning võimalik, et pisut ohutum( jätkas siia kindlasti küsimärgi). Minu poolt leitud valmistis säilib aktiveerimata kujul kuni 2 aastat. Aktiveerituna 28 päeva. Õnneks aktiveerimist teha vaja ei ole.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2010 09:30 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Jaan 13, 2010 04:07
Postitusi: 375
Asukoht: Tallinn,Laagri
Anna tuld ja kui loomkatsed on oma akvas hästi lõppenud,siis oleks tore nendest kogemustest lugeda ja miks ka mitte ise proovida.Enamus vist ei julge kosmoseteadust enda akvas katsetada :lol:
Jõudu ja loodan,et sujub hästi

_________________
250,2*200,175,126 liitrit kalade ja taimedega.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 27, 2010 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Esimene nädal on siis möödas. Lisasin igapäev soovitusliku miinimumkoguse 10ml 100l akva vee kohta. Kala kadusid ei ole, vesi selge. Vetikad juurde ei tekkinud kuid ära ka ei surnud, samal ajal kaladele meeldib väga kiratsevaid habevetika tuuste rappida. Taime lehtede peale enam tumerohelist/musta täpilist vetikat ei tekkinud, jäi ainult see mis oli varasemast ajast sinna tekkinud. Nopin neid lehti vaikselt akvast välja. Ka akva klaasidele tekkivat tolmvetikat jäi ikka märgatavalt vähemaks. Kui varem tekkis 3 päevaga esiklaasile juba häiriv kiht siis nüüd alles veevahetuse päevaks.
Taimedest veel niipalju et sellist meeletut kasvu ei ole ma varem näinud. Kui ka varem kasvasid taimed hästi tänu CO2 ja väetiste lisamisele siis nüüd oleks nagu suuruse hullustus neil sisse läinud. Nädalaga kasvas akvaarium põhimõtteliselt kinni.
Kuna eksperiment algas hästi siis otsustasin nädala proovida 3 kordse kogusega, mida soovitatakse just vetika hävitamiseks. Eile peale veevahetust ja täna hommikul peale tulede süttimist lisasin siis 30ml 100l kohta.
Veel niipalju, et veenäidud lisamise ajal absoluutselt ei muutunud, nagu poleks midagi lisanudki.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 04, 2010 08:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Kange laksu nädal kah siis möödas. Ikka kõik muutusteta välja arvatud vetikad. Neid võib öelda et praktiliselt pole. Täielikku puhtust ei saa küll kunagi karanteerida kuid praeguse seisuga olen rahul. Tähelepanekutest niipalju, et kui 10ml juures oli taimede kasv meeletu siis 30ml juures see aeglustus kuid mitte oluliselt. Lisaks tuli vett ka lisaks aereerida umbes 3-4 tundi peale rohu lisamist. Selle kohane hoiatus oli mitmes foorumis kirjas. Nimelt GLU seob hapniku ja kui selle konsentratisoon on ikka piirilähedane siis võib tekkida hapnikupuudus. Laupäeval lisasin veel viimast korda 30ml 100l kohta ja järgneva nädala väänan veel 10ml iga päev, et bakterid filtris järgi jõuaks. ei ole ju täpselt teada kuidas GLU bakterikolooniale mõjub. Mõni räägib, et soodustab nende arengut, mõni vastupidi. Igatahes alates pühapäevast valan nõnda veel nädalakese ja siis peaks nagu aitama. Väikest kogust valan alates laupäevast ja juba täna vaatan, et taimed kisuvad jälle segi. Fotosüntees käib täie mühinaga ja taimed on selle paari päevaga jälle mitu head sentimeetrit kasvanud. Väetisena toimib see mürk küll ülihästi.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 05, 2010 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Aga kus seda siis osta saab?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 05, 2010 01:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Täitsa huvitav eksperiment. Mis vahendit siis täpsemalt kasutasid ja kust hankisid?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 05, 2010 05:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Vahendi nimetus on Chemihyd Des ja müügil on ta Marienthali keskuse apteegis Tallinnas mustamäel.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 06, 2010 07:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Juun 06, 2008 12:24
Postitusi: 90
Asukoht: Tartu
Chemihyd Des on Tartus müügil Beauty Pro-s (Aleksandri 8 ), apteekides polnud keegi sellest kuulnudgi. :lol: Tänud Hiinlasele ideest ja infost!

1l 50kr, umbes kümmekordne hinnavahe võrreldes EasyCarbo ja Exceliga. :D Ehk mina ka hakkan katsetama enda 300l taimeakvas, mida piinavad BGA ja teised vetikad (vaatame kas glutaaraldehüüdi bakteriosiidne toime avaldub..).


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 06, 2010 08:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Apteekidest võib küsida ka lihtsalt Glutaaraldehüüdi lahust. Või kui on kellelgi tuttav või sugulane haiglas tööl siis äkki õnnestub sealt kaudu midagi saada. Samuti kasutatakse seda hambaravis ja ka kosmeetikas. Omal ei olnud viitsimist neid asutusi teenindavaid firmasid läbi helistada, kuid kindlasti keegi neist tegeleb antud aine müügiga. Kel on asja vastu huvi siis just neist firmadest võiks küsida seda lahust. Kuna see lahus, mida mina kasutasin oli ikkagi aktiveeritud, siis kahjuks on sellel kasutusaeg kaunis lühike. Peale pudeli avamist 30 päeva. Muidu säilivusaeg 1 aasta. Kui kellelgi õnnestub leida aktiveerimata lahus siis sellel on kasutusaeg juba kordades pikem ehk siis keskmiselt umbes 3 aastat. Edu proovimisel ja kordaks üle põhitõe: TEGU ON IKKAGI MÜRGIGA mis väikeses koguses mõjub taimekasvu soodustavalt ja vetikaid hävitavalt. Olge ettevaatlikud! Nuusutada seda ainet ei soovita. Lõhn on järsk ja võib tekitada peavalu.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 06, 2010 10:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Mu naine on hambaarst:D peab uurima:) google-isse sisse lüüa Chemihyd Des leiab ka online kohti kus saab nii, et pole vähemalt raske saada.

Kui Hiinlasel katse lõppeb hästi siis ise ka ilmselt samale teele minek.....


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 11, 2010 06:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Juul 01, 2008 11:31
Postitusi: 97
Asukoht: Tallinn Kopli
Nõndaks, eksperimendi viimane nädal kah möödas. Taimed puhtad, elukad kõik elusad ja terved. Taimekasv jällegi pöörane, ei tea mis neile niimoodi mõjub kuid see nädalavahetus tuli jällegi suurem kärpimine teha. Ka testid näitasid oma tavalisi näite, väljaarvatud NO3 mis kippus nulli kiskuma, kuid see arvatavasti taimede suurest kasvust tingitud. Nii et kokkuvõttes võib julgelt öelda, et Glutti võib vabalt kasutada, kui hoolikalt järgida kasutusreegleid. Kui juhtun leidma aktiveerimata Gluti siis arvatavasti jätkan vähesel määral lisamist just taimede kasvu soodustamiseks. Niikaua aga tean, et kui juhtub jällegi midagi akvas nässu minema siis vetikate vastu on odav ja tõhus rohi täitsa olemas.

_________________
325L , 2 SAE-d, 2 Ancistrust, 10 Mõõksaba, 5 neooni, 7 Daniot, 4 tiigerbootiat, 2 Skalaari, 2 Pärlguraamit


Üles
 [ 179 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver