meedium kirjutas:
Silver kirjutas:
Huvitav, kuidas kalade tervisele mõjub see alarõhuga kambris mulistamine...
Ei ole seal vaakumis akvaariumiosa ülakihtides ju mingitki pidi normaalne rõhk.
Vot selline küsimus ja mõte tekkis.
Alustuseks tuleb öelda kohe ,et vaakumpumpa kasutatakse,akvaariumis alarõhutootmiseks seega alarõhk ja vaakum on kaks eriasja. Kuna kerges alarõhus eralduv vähesel määralhapniku akva veest siis ausaltöeldes ei ole kaladel midagi viga .Imelik asi on just see, et just õhtul tulevad pea kõik kalad akva ülemisesse osasse.Samas peab ära mainima ,et isetehtud ,,Wet Dry Filter,,tootab niisuurel kogusel hapnikurikast vett( millesuhtes olin ma algul skeptiline)
Akvaariumi vee vabapinnal mõjub ~1atm õhurõhku.
1atm õhurõhule vastab ~10m veesammast.
Seega 1m sügavusel vee all mõjub rõhk 1,0+0,1=1,1atm. Eksole?
Kui nüüd tavapärasele akvaariumile selline kessoonne kamber peale installeerida ja sealt
kessoonkambrist õhku välja pumpama hakata, ehk seda kessooni sisemust vaakumisse ajama
ehk alarõhustama hakata, siis õhurõhk akvaariumi tavalise osa vabapinnale hakkab koostoimes
ühendatud anumate printsiibiga seda vaakumeeritud kessoonkambrit veega täis suruma.
Kindel on see, et kessoonkambrisse jääva õhu rõhu ja kessooni sisese väljapumbatud
õhule vastava veesamba tõusu rõhu (kessoonkambrit täitva atmosfäärsele rõhule vastavat
avatud akvaariumiosa veevabapinda ületava veesamba rõhu) summa on täpselt võrdne
avatud akvaaariumi osa veevabapinna kohal mõjuva õhurõhuga ja kogu süsteem on tasakaalus.
Aga siit edasi mõeldes...
Kui võtta rõhu nullnivooks akvaariumi avatud osa pinnal mõjuv õhurõhk ja avatud osa vabapind,
siis tõpselt sama nullnivoole vastav rõhk mõjub samal kõrgusel kessooni sisese veesamba all.
Seega kui kessooni sees on näiteks 1m veetaseme tõusu ehk kessooni sisene vee vabapind
on 1 m võrra kõrgemal, kui avatud akvaariumi osa vabapind, siis selle kessooni sisese
veetaseme 1m tõusule vastab alates meie vaadeldavast nullnivoost umbes 0,1atm rõhulangus.
Ja küsimus ongi, kuidas kalade tervisele see "rõhulangus" ja ebanormaalne rõhk mõjub?
Kessooni sees veevabapinnal oleks rõhk ju minu arvulises näites ainult ~0,9atm.
Kas kalad on sellele rõhule looduslikult kohastunud?
Merepinna lähedal elavad kalad tõenäoliselt siiski mitte, sest looduses merepinnal 0.9atm
rõhku ei esine ja selline kohastumise väljakujunemine oleks minevikus evolutsiooniliselt võimatu.
Tõenäoliselt taluvad seda olukorda paremeni kalad, kes elavad kuskil mägedes, aga ka mitte täielikult.
Kui kõrge on antud akvaariumi kessooni sisene veesamba lõpplik projekteeritud tõus?
Milline ligikaudne kõrgusnäit vastab sellele õhurõhu ja baromeetrilise valemi seisukohalt, ehk kui
kõrgel need kalad mägedes elaksid, et nende olukord oleks ekvivalentne sellele akvaariumile?
Nii et minu küsimus on, et milline on kessoonis elamise mõju kala tervisele?
Tagajärg ujupõiele, soolestiku peristaltikale, vereringele, närvisüsteemile, gaasivahetusele jne.
update: 1xtypo