foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 44 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 12:54 
Akvarist

Tere jälle!

Nüüdseks akva töös, sees on taimed ja kaks õunakat, kellest üks lilla ja teine suur kollane pea 4-5cm läbimõõduga - näeb väga uhke välja! Tänud KRA-le vahvate tigude eest :wink:

Taimedeks on Hygrophila corymbosa, Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya',cryprocorne wendtii , vallisneeria ja mingi taim veel, mille nime ma ei mäleta. Neil nüüd aega 3 nädalat ennast kõvasti kinni juurutada, enne kui kuldkalad ja ancistrused sisse toon. Panen varsti mõned pildid ka, kuigi jah, nagu varemgi kvaliteet annab soovida - silmaga vaadates on akva ikka päris kena!

Seekord pöördun uue küsimusega seoses õhupumbaga, nimelt seda viimast mul pole, on vaid originaalfilter ja selle sees asetsev pump, mis vett ringi ajab - suunasin selle küll suunaga veepinna poole, nii et vesi ringi käib, kuid ei tea kas see on piisav. Seega, kas peaksin hankima juurde õhupumba või ei?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 03:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kui veepind kenasti liigub siis õhupumpa juurde pole vaja. Õhupump toob muide hapnikku vette mitte niivõrd läbi mullide kui just seeläbi et mullid panevad veepinna liikuma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 04:05 
Akvarist

Rein kirjutas:
Kui veepind kenasti liigub siis õhupumpa juurde pole vaja. Õhupump toob muide hapnikku vette mitte niivõrd läbi mullide kui just seeläbi et mullid panevad veepinna liikuma.

Tore teada, veepind liigub väga ilusti ja nähtavalt - eks kui tulevikus kalad sees ja tundub, et neil vähe hapniku, siis paigaldan neile õhupumba lisaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 04:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

kuldkaladele on õhumullikestega pump igati teretuld. mul neid 2tk isegi akvas. 125'ses.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 04:18 
Akvarist

varivalge kirjutas:
kuldkaladele on õhumullikestega pump igati teretuld. mul neid 2tk isegi akvas. 125'ses.

Ehk oskaksid soovitada õhupumpa, mis oleks võimalikult kompaktse kompressoriga ning vaikne, kuid samas piisavalt tõhus?
Olen kuulnud sellistest pumpadest, mida on võimalik paigutada filtri sisse, nii et mullid tulevad sealt samast, kust tavapump vett ringi ajab.
Sul kindlasti kogemusi palju ja oskad midagi soovitada :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 05:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Selle kohta kui palju on õhupumbast kasu võrreldes lihtsalt vee liigutamisega on p6lts teinud ka katseid, info selle kohta koos asjakohase arutlusega on siin. Ehk siis vahe on vaieldamatult olemas ja seda õhupumba kasuks, kuid see pole sugugi nii suur nagu seda enamasti serveeritakse.
Olen selle üle veel hiljemgi juurelnud, siin on üks nüanss mis seda tekkivat vahet ehk kõige paremini seletab - õhupump võtab õhku ümbritsevast ruumist, vee liikumine aga peab leppima kaanealuses õhus oleva hapnikuga. See on aga juba minu tõlgendus, mitte kontrollitud tõsiasi. Siiski pole vahe nii suur et selle pärast tasuks enamikul kohe õhupumba järele joosta - on muidugi erijuhud, ntx õhuga kokkupuutuva veepinna piiratus (ujuvtaimed), seisev veepind, üleasustus, erivajadustega kalad jms.
Mis puutub kuldkaladesse siis kuldkalad on teatavasti külmaveekalad, külm vesi lahustab aga gaase ja sealhulgas hapnikku paremini kui soe vesi., ehk siis külm vesi on hapnikurikkam. Seepärast külmas vees elamiseks kohanenud kalad vajavad ka hapnikurohkemat vett kui troopiliste vete kalad. Samas ei tähenda see seda et õhupump on kuldkalade puhul alati kohustuslik, kõik sõltub ikkagi konkreetse akvaariumi oludest. Kui keegi väidab et on aastaid pidanud kuldkalu ja õhupump peab kindlasti olema, siis on ka kodanikke kes on aastakümneid pidanud kuldkalu ilma õhupumpa omamata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 06:49 
Akvarist

Nii palju, kui on erinevaid inimesi, on ka erinevaid arvamusi ja mind ajab see kõik kokkuvõttes suurde segadusse. Aga pole hullu, kuna kalad ise tulevad sisse peale aastavahetust, siis seni on mul aega mõelda küll.
Idee poolest, kui esialgu ei paigaldas õhupumpa, siis kuidas täpselt aru saada, et kaladel hapnikupuudus on? Ka nad ronivad siis õhku hingama vms.?

Vahetuse rubriigi alt pakutakse mulle kahte pumpa:

1)resun air-pump AC-9802
2)hydor seltz l20 ii

Kuna on mul nagunii soojapulk üle(sain akvaga kaasa, aga kuldkalale meeldib külmem vesi), siis oleks voimalik vahetus. Kas oleks mõtet?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 07:23 
Moderator
Kasutaja avatar

Kui kaladel on õhupuudus siis nad enamasti hakkavad "hingeldama", ehk siis lehvitavad tihedalt lõpustega, käivad pinnalt õhku ahmimas või hakkavad muud moodi veidralt käituma. Kui kõhkled siis pigem juba soeta õhupump, see pole niiväga kallis asi et põdeda, ka juhul kui seda ei hakka suures akvas püsivalt kasutama võib sellele mõnikord ikkagi rakendust leida. Pakun et see Hydori toode on vee-, mitte õhupump. Resuni õhupump on ilmselt üks lärmakas riist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 08:40 
Akvarist

Leidsin vist lahenduse, lappasin vanu teemasid ja Varivalge oligi maininud ühes postituses sellist "mullitajat", mis käib filtri toru otsa - deffuser.
Väga kena, kaladele järgi minnes haaran selle ka näppu poest. Senikaua olgu nii nagu on.

Teod teevad pulli, muudkui väiksem lilla tigu sõidab kollase otsas ringi ja nii juba terve päev.. huvitav miks?

Tahtsin pilte ka lisada, aga mu digikas andis otsad - vähemalt arvutiga ta ei ühendu enam :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 12, 2010 09:08 
Akvarist

selle difuuseri saab lihtsalt ise ka teha pole midagi erilist selles, väike lisa torujupp (torus väike auk kuhu käib väike voolik) mis kinnitad filtri väljavoolu otsa ja selle juppi külge lisad väikse vooliku mis ulatub veest välja , mis tõmbab ülevalt õhkukaasa ja ongi kerge mullitaja PiltPilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 13, 2010 02:10 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mul ka sõidavad teod üheteise otsas ringi. Vahest on neid isegi terve pundar koos. Mine tea, mida nad seal teevad - äkki seda va vanainimese asja. Pole nii täpselt uurinud tigude hingeelu. Aga kui Sa näed neil seda pikka toru pea juurest välja tulemas, siis see on sifoon õhu hindamiseks, mitte ... Teod on ka väga hea indikaator vee hapniku taseme määramiseks. Nimelt, kui kõik on hunnikus veepiiri lähedal ja torud väljas, siis ilmselt on vähe mida hingata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 16, 2010 01:30 
Akvarist

Teate mis, mul on mingi heledamat sorti lima tulnud akva osadesse kohtadesse?! :shock:
Eriti puujuurika külge, ja natuke põhjakruusale ka paiguti.
Puhastan selle küll kohe ära(puhastasin akvat tegelikult 4 päeva tagasi), aga mis pagan see olla võiks?
Peaksin veetesti tegema? Või mingit keemiat lisama?
Appi! :shock:
(digikas andis ka otsad, teeks muidu pilti)

Üldiselt edeneme me hästi, väiksem lilla tigu on endale kasvatamas koda ja suurem niisama elutseb. Nad sna kiired teod, peaks märkima :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 16, 2010 02:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
60L kirjutas:
Teate mis, mul on mingi heledamat sorti lima tulnud akva osadesse kohtadesse?! :shock:

Mõne teo tehtud vahest ? või kui ei, siis võta vaevaks seda lima paremini kirjeldada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 16, 2010 03:31 
Akvarist

chris kirjutas:
60L kirjutas:

Mõne teo tehtud vahest ? või kui ei, siis võta vaevaks seda lima paremini kirjeldada.

Ma nii kuri oma digika peale, tegin ilusti pildid ära, aga arvutiga ei ühenda.
Proovin siis ise kirjeldada.
See lima on selline helekollakas/pruunikas/hallikas ja paistab läbi akvaariumiklaasi nagu tatt, mis on ennast juurika külge ühtlaselt sättinud. Meenutab välimuselt natuke hallitust oma kuju ja konsistensi poolest - koostiseks siis udememoodi karvakesed, mis lähedalt näha. Nagu mainisin, siis on see ollus vallutanud osa mu juurikast(kuskil 2*2 ruutsentimeetrit) ja paiguti ka põhjakruusa pisemate laigukeste näol.
Ma tõesti vabandan, et ei oska seda paremini kirjeldada :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 17, 2010 03:13 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Kui see meenutab hallitust, siis see on suure tõenäosusega teatud sorti bakterkoloonia, mis armastab ennast sättida sinna, kus on seisev vesi. Aitab pumba väljalaske suunamine nendele kohtadele, kuhu see lima tekib ja kasulike pudelibakterite lisamine (Denitrol näiteks).

Üles
 [ 44 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver