foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 44 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 29, 2010 07:45 
Akvarist

Tere!
Peagi soetan endale Juwel Rekord 60L akvaariumi, lisadena kaasas filter, veesoojendi, valgusti, kaas, termomeeter, kruus ja soovi korral ka taimi.
Olen päris algaja akvaariumi pidaja ja see oleks päris esimene minu enda akvaarium ja seetõttu on mul päris mitu algaja küsimust, millele ootaks targematelt vastuseid. Eelkõige oleks vaja ideid oma esimese akva jaoks.

1)Tean, et 60L(61*33*30) on üsna pisike akvaarium, kuid selline mulle täpselt koju sobib. Sellega tekikski esimene küsimus kalade kohta. Nimelt oleks kindel soov endale hankida kuldkalake ja põhjakoristaja, kuid võimalusel võiks olla emba-kumba mitu või siis kedagi kolmandat sorti veel lisaks. Mida, kuidas ja kui palju oma akvaariumisse mahutada võiksin?(mis liigid, mitu tükki jne)
2)Kas oleks mõistlik võtta vastu taimed, või osta kunstlikud asemele? Mõtlen just seda, et kui palju lisajukerdamist ja hoolt päris taimed nõuavad ja kumb variant parem oleks?
3)Samuti uuriksin varustuse kohta. Kas nendest asjadest piisab, et saaksin akvaariumi ilusti üles töötada, või sellise mahu juures oleks tarvis ka mullipuhujat?
4)Elan kortermajas, kus kahtlustan, et vette on lisatud kloori. Millist vahendit soovitate, et vesi kaladele elamiskõlblikuks muuta?

Ilmselt on mul küsimusi rohkemgi, aga need on need põhilised..
Ja üldse, kui on midagi, mida ma kindlasti teadma peaks, või hüva nõu võiks olla - andke tuld! :wink:

Viimati muutis 60L, Neljapäev Dets 09, 2010 03:56, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 29, 2010 08:02 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
alusta siis sealt ja kui kuldkalad huvi pakuvad siis sirvi külmavee kalade foorumit edasi

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 29, 2010 08:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

60L on küllaltki pisike akvaarium.Kuldkala on külmavee kala ja põhjakoristaja(nii coridorased kui ancistrused) on soojavee kalad.Külmavee ja soojavee kalad ei sobi kokku.Samas on ka ilusaid soojavee kalu.Ise oskan soovitada neoone,tetraid,gupisid,mollisid,platysid.Keda iganes.Peaasi et ta sobiks akvaariumisse ja Sul on võimalikud luua talle sobivad tingimused.Kui soovid kedagi põhja siis pole eriti võimalusi.Corydorastega on nii et nad on parvekalad ja neid võiks olla alates 4-jast isendist.Ja kui võtad 4 corydorast siis kedagi rohkemat sinna eriti ei mahu.Seega sobiks sinna kuidagi ainult 1 ancistrus ja siis pisike neooniparv(võid panna sinna ka ainult neoone.
Taimedest soovitan mina võtta kindlasti elustaimed.Kunsttaimed ei paku sellist silmailu kui elustaimed.Lisaks kunsttaimedega on see asi et kui seal on ka valgustus siis võib hakata lihtsalt vohama vetikad mis tekivad massiliselt(nii et klaasid ja kõik dekoratiivid on rohelised või pruunid sõltub vetika liigist).Elustaimed tarbiksid valgust ja siis ei hakka need vetikad silmapaistvalt vohama.Igas akvaariumis on nad olemad, kuid paljudes ei paista välja.
Varustuse kohta nii palju et pisike sisefilter võiks siiski olla(kindlasti ostes vaata mis sobib sellise akvaariumi mahuga)
Võid vee lihtsalt lasta kuskile anumasse ja siis lasta tal kuskil ööpäeva või natuke kauem seista.Kui on soovi siis võid ka poest vastavat vahendit küsida.
Kaladest ka nii palju et annaks siis neoonide ja ancistruste kohta infot ka.
Paracheirodon Axelrodi
Neoontetra
Sugukond:haratsiinlased(Characidae)
Levila:Venezuela, Brasiilia ja Colombia
Pidamistase(10 palli süsteemis):1
Minimaalne litraaž:24l
Pikkus vabaduses:4,5 cm
Pikkus akvaariumis:4,5cm
Temperatuur:23-27C
Sobivus:Sobib ühisakvaariumisse,väiksematele ohutu
Kiht:Keskkihti asustav kala
Toitumine:Omnivoor(sööb nii loomset kui taimset toitu)
Kirjeldus:Saleda kehaehitusega kala, kelle seljaosa on tume rohekaspruun;selle all kulgeb piki keha ninamikust üle silma ülemise osa rasvauime aluseni elektrisinine vööt.Keha külje alumine pool on sarlakpunane, hääbudes valgeks kõhuosas.
Sootunnused:Emaskala on jässakam.
Sigimine/paljundamine:Hajuskudeja.
Erivajadused:Parvekala, kellele meeldib varjukas, kuid samas tegutsemiseks lagedate piirkondadega akvaarium,Väldi liiga tugevat veevoolu ning eredat valgustust.Kuigi talub rahuldavalt mis tahes veeomadusi, on kehavärvus erksam pehmes happelises vees.

Paracheirodon Innesi
Neoonkala
Sugukond:haratsiinlased(Characidae)
Levila:Peruu
Pikkus vabaduses:4cm
Pikkus akvaariumis:4cm
Temperatuur:21-26C
Sobivus:Sobib ühisakvaariumisse,väiksematele ohutu
Kiht:Keskkihti asustav kala
Toitumine:Omnivoor(sööb nii loomset kui taimset toitu)
Kirjeldus:Seljaosa tume rohekaspruun;selle all kulgeb piki keha ninamikust üle silma ülemise osa rasvauime aluseni elektrisinakasroheline vööt.Keha alakülje eesmine osa on hõbedane, tagumine erkpunane.
Sootunnused:Emaskala on jässakama kehaehitusega;sinakasroheline vööt on sageli pisut kõverdunud.
Sigimine/paljundamine:Seda liiki on lihtne paljundada;hajuskudeja, kes heidab marja taimede vahele
Erivajadused:Eelistab rikkaliku taimestikuga tumedapõhjalist akvaariumi.

Ancistrus Temminicki
Harjasnina
Sugukond:Rüüsägalased(Loricaridae)
Levila:Brasiilia, Guyana ning Suriname
Pikkus vabaduses:14cm
Pikkus akvaariumis:14cm
Temperatuur:21-25C
Sobivus:Ühisakvaariumisse sobiv
Kiht:Põhjakihti asustav kala
Toitumine:Herbivoor(Sööb ainult taimset toitu)
Kirjeldus:Rahuliku iseloomuga vetikatest toituv lameda voolujoonelise kehaga liik.Soomuste asemel luuplaadikesed.Pruuni kehavärvusega kontrasteeruvad heledamad täpid, mis ulatuvad ka uimedele.Ninamiku ülemisel küljel harjasjad väljakasved, huuled moodustavad kettakujulise iminapa.
Sootunnused:Emase kala ninamikul on 1, isasel aga 2 rida väljakasveid.
Sigimine/paljundamine:Paar heidab marja varjulises kohas, võimaluse kohal urgudes, kuhu isane jääb vastsete koorumiseni valvama.
Erivajadused:Vajab hulgaliselt varjepaiku, mida pakuvad juurikad, kivikogumikyd, torujupid jms.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 29, 2010 08:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul elavad 60-liitrises juba mitu aastat 2 ogasilma, üks antsistrus ja kuldkala. Nüüd panin pulli pärast paar gupit ka juurde. Muidu vahepeal oli seal ikka mitukümmend antsistrust ja neid sai siin foorumis laiali ka jagatud. Ent eit suri ära ja sarviktaat istub üksi kärgtellise kaljupraos, lapsed kõik on läinud.
Kuldkalade kohta olen kuulnud vastakaid arvamusi, ühelt poolt räägitakse, et külmaveekala ja puha, teisalt jälle, et aretamisega on ta õite hellaks tehtud ega tahagi enam niiväga külma vett. Corydoraste kohta ei oska suurt öelda, mul on neid suures kastis kolm, kaks suuremat on tavaliselt koos, väiksem ei tea, vist et ta on parvekala ja armastab eraldi olla... Üks muhe rahumeelne säga on veel ka Hoplosternum Thoracatum, keda on kaunis tihti müügil ja on minu teada kaunis rahumeelne.
Kuldkalade juures on veel tähtis moment - ei tasu võtta enne, kui taimed pole korralikult juurdunud ja tütartaimi hakanud kasvatama. Ta lihtsalt tuhnib need muidu üles.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 30, 2010 02:40 
Akvarist

Tagasi orbiidil..

olukord muutus, sest see 60L akvaarium osteti oksionil ära, aga ega ma siis sellega leppida ei saanud - nüüd silmapiiril 112L akva :lol:

Ehk siis võimalused on veidi suuremad, kui varem ja igasugused ideed ja nõuanded on oodatud :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 30, 2010 02:48 
Akvarist

mis nõuandeid ikka:D kruus põhja 5 cm umbes vistD:D, taimed deokoratsioonid(kännud, kivid) , filter, soojendi sisse. las seisab, filter töötab ja soojendi vast ka, näed kuidas toimib, valgustus ka kui taimed sees. tee igaks juhuks kasvvõi siis 5in1 teste:D kindluse mõttes kui näidud kuskil äärmuse pooles siis on vees jama:D, ja pead korda ajama:D enne kalu sisse panna ei saa:D, soovitatakse akval sissetöödata nädalake, aga vett võid igaks juhuks verem ikka kontrollida et nädalapärast vaatad et ei saagi kalu siis osta/panna.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 30, 2010 03:36 
Akvarist

Küsiksin valgustuse kohta,
nimelt akva, mida osta plaanin on ilma valgustuse ja kaaneta.
Kaanena kasutusel olnud kaheosaline klaas millel mõlemal ühes nurgas augud juhtmete jaoks.
Kuidas sellisel puhul paigaldada valgustus(kui soovin elavaid taimi, ja milline valgustus täpsemalt).Mis variandid sobiksid uue kaane ehitamiseks, kui selleks üldse vajadus on?
Jutt siis 112L akvaariumist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Nov 30, 2010 10:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Üks variant on riputada spetsiaalne valgusti laest-seinast ja jätta akvale kaas peale panemata. Saad kenad varjud ja taimedel võimalus korralikult suureks kasvada, sirutada end veidi veest välja...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 01, 2010 08:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Kaant on täiesti võimalik ise vineerist välja lõigata. Ehitusnäiteid on foorumi artiklite rubriigis. Ja oma kodukale panin ka paar pilti oma akva kaane ehitusest.
Valgustite paigutamisel tuleb arvestada, et veepritsmed (nt. "õhukivi" mullijuga tekitab päris head/kõrged pritsmed) ei pääseks valgusti elektroonika ja torude otste juurde. Mul juhtus nii ja 2 veekindlat (!) lambipesa ning ballasti toiteklemmid põlesid ära. Pikapeale, mitte kohe ja heleda leegiga!
Rippuv valgusti (osaliselt) avatud akva kohal on küll päris põnev, saad purki ka pealt vaadata.
Kui vaid kassidel pole kommet akva kaanele istuda...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 01, 2010 10:43 
Akvarist

Teate, ma siin sajandat korda otsustasin ümber - see kaaneta akvaariumi mõte tundus natuke vastuvõetamatu(kodus väike laps ja muud lemmikloomad, kelle pärast juba kindlasti on kaant vaja!) ja algajana hea lahenduseni jõudmine oleks olnud keeruline.
Seega, tegin seekord kindla diili ja tühi 125l akva kodus elanikke ootamas(ausalt, see nüüd jääbki! :lol: ).
Kaladel elu parem, mul liitrite võrra rohkem ilu ja elu on ilus :D
Ja nüüd ideid, külmaveekalade all tegin tegelikult eraldi teema kuldkalakeste peale mõeldes, aga see ei tähenda, et siia midagi soovitada ei võiks :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 07:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga kuidas sulle need kalad meeldivad (alternatiivina kuldkalale):
http://badmanstropicalfish.com/profiles/profile33.html

Tänuväärsed kalad alustajale - ilusad ja head lihtsad pidada, Eestis saadaval leekbarbuse v6i leekpuntiuse nime all. V6id kokku panna ancistrusega ja mahub veel m6ni tegelane. Vähemalt 6 kala oleks soovitav (parvekala). Saadaval ka "loorsabasid". Ja t6enäoliselt saad ka kalapoegi nägema...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 05, 2010 09:16 
Akvarist

Tänud soovitamast, aga olen juba oma otsuse teinud ja kuldkalad on siiski need, kes mu akvaariumis koha leiavad - lisaks üks harjasnina ka :P

Peale aastavahetust hakkan reaalselt kaladega tegelema, nüüd peagi saan oma akvaariumi kätte ja istutan taimi :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 09, 2010 03:53 
Akvarist

Olen orbiidil tagasi, tänane päev möödus kruusa keetes ja kardan, et seda on vähem kui peaks. Õhtul lähen lumetormi saatel endale esimesi taimejupikesi tooma ja vajadusel ka lisakruusa.
Mõtlesin, et lisan oma leiutisest pildi ka, vabandan väga olematu pildikvaliteedi eest, aga mul väga jama digikas.
Prügikoti toppisin omal algatusel taha, tundub hea taust olevat.
Mingi juurika peaks ka hankima endale, sellise suurema ja mõnusa.
(käisin eile lauteri kalapoes ja ma olen õnnelik, et mul ainult 300 krooni kaasas oli, muidi oleks nagu naistele omane, päris palju raha sinna matnud :D)
Kokkuvõttes ostsin endale 5 in 1 testi ja selle armsa vaasikese, mis pildil. Täna sihin sifooni, taimerit ja võibolla midagi veel.

Tahtsin uurida, ega keegi tea, kust taimerit leida? Saaksin nõndaviisi akva rahus tööle panna, ise jõuludeks kodust lahkudes.

See siis minu käivitamisel olev Juwel Rio 125 standartvarustusega.

Pilt

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 09, 2010 03:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
taimereid leiad ehituskaupluste elektriosakonnast

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 09, 2010 04:45 
Akvarist