foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 44 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ja, ega ma kellegi pihta ei mõelnudki...üldistavalt.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 11:46 
Akvarist

Hommikuks oli vesi peaaegu selge. Ancistrused asjatavad pesa ümber, teod on taas kuhugi peitu pugenud.
Toit oli tavaline poest ostetud "Sera" tooted. Mõlemad topsid olid suured, äsja avatud, seega sai akvasse ikka päris palju süüa valatud.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 01:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Täitsa nõus Kiviga, muuta ei tasu midagi ning mingit vetikapuhangut ma ka ei kardaks.

Tegelikult selliste erakorraliste massiliste lagunemiste puhul on kõige olulisem, et akvaarium
ei jääks hapnikupuudusse, mis tavaliselt ikka juhtuma kipub ja elukaid tapma hakkab.
Seoses sellega tuleks eelpool mainitud veevahetusi ja põhja sifoonimist kindlasti hoolikalt teha.
Filtrit tuleks puhastada rohkem kui kord päevas, sest ka selle sisene lagunemine tarbib hapniku.

Lisaks tuleb kindlasti vähendada akvaariumi temperatuuri, kuna madalam temperatuur
tähendab vähem intensiivsemaid keemilisi reaktsioone - toidu jääkide lagunemisprotsess ja
akvaariumi elukate elutegevus aeglustub, mis tähendab väiksemat hapniku vajadust ja kulu.
Väga oluline on ka puht füüsikaline seaduspärasus, et jahedamas vees lahustub rohkem hapniku.

Siit edasi mõeldes tuleks taimedega akvaariumis tõsta tehisvalgustuse intensiivsust ja kestvust.
Rohkem valgust on vaja siis selleks, et taimed produtseeriksid vette rohkem hapniku.
Kindlasti peaks töötama aereerimisseade ja vett mehaaniliselt ringi liigutav pump või filter.
Kõige parem on, kui filtrist üldse švammid välja võtta, et vesi küll ringi liiguks,
aga samas vähendada filtrisisest lagunemist ja sellega ka hapnikuvajadust.

Juhul, kui ööseks on siiski vaja valgustus välja lülitada, siis tuleb arvestada sellega, et pimedas
tarbivad ka taimed vees sisalduvaid hapnikuvarusid ja teistele elukatele jääb veel vähem hapniku,
mis tähendab, et pimedaks ööseks tuleks akvaarium pealt õhutamise eesmärgil lahti jätta.
Vetikad on ebaoluline probleem võrreldes hapnikupuuduse ohuga ja selle tagajärgedega.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 03:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Eks sama tulemuseni võib jõuda erinevaid teid pidi. Tõtt öelda eeldasin miskipärast, et filter sai kohe puhtaks tehtud - enda jaoks oleks olnud esimeste asjade hulgas, mida tsekata. Ja oleksin teinud filtri ikka korralikult puhtaks, kasvõi kraanivee all (jah, tean et filtris olevad bakterid saavad nii ka pihta), nii et seda poleks vaja jälle niipea lahti kiskuda. Silveri kirjutatu on iseenesest õige, aga selle asemel teeks lihtsalt mõnda aega suuremaid veevahetusi. Hetkel on oht selles, et pole teada, kui palju nitrifitseerivad bakterid pihta said, ehk siis ammoniaagi ja nitriti tase võib üles kerkida. Kui sodi filtrist ja akvast väljas, siis lagunemisega seonduvaid probleeme ilmselt enam pole ning isegi kui oleks, tasandaks veevahetused selle ära. Veevahetustega saab vee kvaliteedi kontrolli all hoida ning kui bakterikoloonia on taastunud, ongi kõik jälle jonksus.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 08:17 
Akvarist

Panin hommikul mullitaja tööle ja praeguseks on vesi täitsa selge. Kalad, tundub, tunnevad ennast hästi. Veeteste pole teinud, sest pole millegagi teha. Ehk homme õnnestub midagi hankida. Kui keegi siinsetest kaasalugejatest tahaks NO tilgatesti laenata, siis võtaks tänulikult vastu. Tallinna kandis tuleks ise järele. Ph testi tekitan ise.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 09:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Ma jälgin pidevalt oma lapsi ja nende külalistest sõpse kes akvale liiga lähedale satuvad. Üksvahe oli mul esiklaasil magnetiga klaasipuhastaja (eemaldasin selle). Lapsele tulid külla sõbrad, mina pöörasin suures toas akvale korraks selja ja just sellel hetkel ilmus "havi käsul" teisest toast välja väike külaline ning kangutas koheselt akva esiklaasi küljest lahti magneti. Õnneks polnud meil akva esiklaasil klaastermomeetrit ega teisi purunevaid objekte. Lapsed on muidu nunnud ja toredad, kõigepealt tegutsevad ja siis alles mõtlevad. :)

Samas imelik et muidu suht vastupidavad barbused sul hinge heitsid. Tagantjärele tarkusest võib järeldada seda et kohene kraanivees välisfiltri puhastus, 50-75% akvavee vahetus koos akvapõhja filtreermisega oleks ehk päästnud barbuste elukesed. Näiteks mina olen oma akvas teinud olude sunnil täieliku välisfiltri ja akva puhastuse koos ~90% veevahetusega (vetikatõrje aktsioon). Enamus akvaelanikest jäid ellu, ainult hiljem heitis akvas hinge üks corydoras ning kaks tetrat surid veeanumas sest ei elanud üle pikaajalist 12h anumas viibimist. Nii et kaotasin ekstreemse tegutsemisega 3 kala.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 11:00 
Akvarist

Need barbused olid ca 7 aastat vanad vist. Eks ma juba ammugi olin teadlik sellest, et pikalt neil enam pidu pole. Nüüd lihtsalt läksid viimased parveliikmed korraga. Ma ei tahtnud enne barbuste lõplikku äraminekut ühtegi uut tegelast akvasse tuua ka - minu õnn praegu tark olles.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 27, 2014 11:11 
Moderator

Pildid: 10
Ju ikka hapniku puudus oli see, miks barbused saba andsid
Antsud suudavad uskumatult hapnikuvaeses vees hakkama saada

Valgustuse tsüklit väga pikaks ei teeks, sests ee võib just ka vetikate kasvu aktiveerida.
Madalam akva temp tagab küll väiksema lisahapniku vajaduse, aga kui niigi ekstreemne situatsioon akvas, siis kas on mõtet elanikke veel ka jahedama veega "karastama" hakata - pigem mitte.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 02:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Kellelgi kallas laps lahustuva kohvi (või oli see kohvipuru) akvasse. Ikka heade mõtetega :)

Kui tahad testi teha, siis võid minu poolt läbi hüpata. Mul igasugu tilgateste. Võta purgiga vesi kaasa.
Minu andmed saad minu profiilist. Olen praktiliselt kogu aeg kodune (veel).

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 08:52 
Akvarist

Tegin NO2 testi (veelkord aitäh, KRA sooja vastuvõtu eest) ja tulemus oli paha. Tagasi kodus, vahetasin jälle ca 50% vett ning pistsin ph testi vette. See näitas ka liiga kõrget numbrit. KRA juures sai tehtud NH test ja see oleks olnud enamvähem kui ph oleks korras olnud.
Peab vist hakkama keemiat õppima, muidu ei saa üldse sotti, mida ma siin teen. Ja miks.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 09:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Tänud minu poolt meepurgi eest :) Tule teinekordki kui vaja.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 10:56 
Moderator

Pildid: 10
Mis mõttes Ph oleks korras?
Vee karedus on nagu on ja üldjuhul pole sellega mõtet mängida.
Vee vahetustega sa Ph taset ei muuda ja enamus kalu lepig ka sellise Ph-ga nagu sul on

Jälgima peab ammoniaagi ja nitrite taset.
Ega nende veevahetustega pole ka mõtet üle pingutada, mina teeks pigem iga päev 10 - 15% veest vahetusse, mitte 50% kaupa. See toit peak olema akvas juba lagunenud paar päeva tagasi. Kui antsud jäid elama, siis bakterikoloonia peaks ka elus olema ja küll nad selle massi ära töötlevad.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 11:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Kivi kirjutas:
Ega nende veevahetustega pole ka mõtet üle pingutada, mina teeks pigem iga päev 10 - 15% veest vahetusse, mitte 50% kaupa.

Kui ammoniaak või nitrit on üle normi, siis soovitan teha lihtsa kalkulatsiooni, kui palju aitab 10% veevahetus seda alandada. ;)
Iga päev 50% üldjuhul tarvis pole, üle päeva 50% pole akva sissetöötamisel aga midagi erilist. Kui selles akvas sai tehtud eile vähemalt 50% veevahetus ja täna on ammoniaak ja/või nitrit üle normi, siis pidi asi ikka väga halb olema või on kuskil veel midagi, mis laguneb.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 11:43 
Akvarist

Homme kakun igaks juhuks veel korra filtri lahti (väline filter on).
Aga minu asjatundmatu arvamus on, et NO2 kõrge tase on ju täitsa loogiline ja varsti peaks NO3 taevasse kerkima. Kui ma Reinu akvakeemia artiklist õigesti aru olen saanud. #-o Kõigepealt tohutu kogus lagunevaid aineid, siis bakteripuhang ja lagunemise staadium nr 2 ja siis staadium nr 3. Ja siis ... ma ei tea, äkki tuleb hea haldjas ja vehib korra võlukepikesega. :)

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 28, 2014 11:46 
Moderator
Kasutaja avatar

poolkuu kirjutas:
Aga minu asjatundmatu arvamus on, et NO2 kõrge tase on ju täitsa loogiline ja varsti peaks NO3 taevasse kerkima. Kui ma Reinu akvakeemia artiklist õigesti aru olen saanud. #-o Kõigepealt tohutu kogus lagunevaid aineid, siis bakteripuhang ja lagunemise staadium nr 2 ja siis staadium nr 3.
Muidu kõik õige, aga suurte veevahetustega peaks olema enamus jääke välja saanud ning need taevassekerkimised välistatud. Kui filter sai ikka korralikult puhastatud ja veevool on normaalne, siis välisfiltrit ma lahti ei kisuks.

Üles
 [ 44 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver