Insulaar kirjutas:
* Kui nitraatide (NO3) tase on akvas üldaktsepteeritavates
piirides, kas peaks ikkagi pidama kinni nö veevahetuse kuldreeglist (20% nädalas)? Või võiks lasta akval ja selle asukatel rahulikult elada ja hakata veevahetusega mõõdukalt sekkuma siis, kui mõni lihtvahenditega mõõdetav näitaja kipub kriitiliseks muutuma?
Kõrge nitraatide tase on see mis sunnib veevahetusi tegema, kui see on normis siis pole otsesst põhjust rabelemiseks. On akvasid kus pool aastat on vesi vahetamata ilma et see tekitaks probleeme. Aga olen ise kogenud sellist asja et akvas oli vesi väga pikalt vahetamata (ka vist pool aastat) ning kui tõin sinna õunateod siis neil oli probleeme koja säilitamisega, ilmselt kaltsiumi nappis vees. Need on ohud mis kaasnevad harva veevahetusega - kalatoiduga peaks teoreetiliselt kõik vajalik akvaariumi jõudma, kuid kalatoite on erinevaid ja millestki võib puudus tekkida.
Insulaar kirjutas:
* Kui mõni lihtne klooritest (näiteks Tetra 6 in 1) näitab, et Cl2 veevärgist tulevast veest puudub, kas siis võib kraanivee julgelt otse akvasse valada/lasta ja veekonditsioneeri mitte kasutada ? Kas võime kõik need 24-tunni mulli- ja muud jutud ära unustada, kui oleme veendunud, et kloori pole ?
Kui jutt on ribatestidest siis neid ma tõsiselt ei võtaks. Aga kui vesi tuleb kuskilt tsentraalsest veevärgist siis selle majandajalt saab vast kõige usaldusväärsema info, mitte ainult kloori vaid ka muude vee parameetrite kohta, minu teada peaks see neil olemas olema ning märksa täpsem kui hobitestidega võimalik saada. Kas kloori lisatakse või ei, on enamasti telefonitsi või emaili abil võimalik välja uurida, mõnikord on see ka firma veebilehel kirjas.
Kui jutt Tallinna Veest, siis mina saan nende veebilehel olevast jutust aru et kloori lisatakse vaid Ülemiste veele, Nõmme ja Pirita puurkaevuveele mitte -
http://www.tallinnavesi.ee/?op=body&id=397 Artiklis oli see täpsustamata, parandasin ära.
Insulaar kirjutas:
* Kuidas „timmida veetemperatuuri“ ? Elan eramajas, vesi on linna poolt pakutav puurkaevuvesi ja soe vesi tuleb oma boilerist. Kas boilerivee otse akvasse laskmine on ikka sobiv ?
Boiler ei tee veega minu teada midagi muud peale soojendamise, ma ei näe põhjust miks seda ei võiks kasutada.