aht0 kirjutas:
Küll aga jõuavad sellistele ammooniumisööstudele reageerida kiirekasvulised vetikad. Mul on oma akvaariumis olnud üks teatud juusvetika liik olnud heaks indikaatoriks ammooniumisööstudest, Ta ilmub ei kuskilt ja ka kaob samamoodi kui veeolud paranevad.
Kust siis tead et tegemist on just ammooniumiga seotud probleemidega?
Et nii kiire muutus, et test ei reageeri, aga vetikad jõuavad selle ajaga kasvada?
Seachemi ammoniaagi indikaator reageerib 15 minuti jooksul, et vetikad siis ilmuvad kiiremini või?
Ammoniaak/ammoonium ei ilmu minu teada eikusagilt minutite jooksul. Kui ka tekib midagi, mis hakkab akvas lagunema, siis ka lagundamisprotsessi jaoks vajalike bakterite paljunemine nõuab aega. Kui autotroofsed (nitrifitseerivad) bakterid vajavad populatsiooni kahekordistamiseks 15-24 tundi, siis heterotroofsed saavad tõesti hakkama 15 minuti kuni tunniga - no mina saan küll testid tehtud kiiremini kui 15 minutiga, ja vaevalt ka populatsiooni kahekordistamine on piisav väga äkiliseks ammoniaagi tekkeks.
Filtri üledimensioneerimine küll annab mõningaid eeliseid, aga iseenesest pole küll mingi kohustuslik asi. Oluline on tagada ühtlane veevool akvaariumis, seda saab aga isegi tsirkulatsioonipumbaga korraldada. Filtriga on see nüanss et kui ta ummistub, siis veevool sumbub ja kui akvas on palju kalu, võib juhtuda et vette ei jõua piisavalt hapnikku ja siis on muidugi probleemid. Võimsama filtri korral on see risk väiksem ja vajadus puhastamiseks tekib ka harvem.
Veel. Kui filter ummistub ja hapnikutase vees langeb siis võib ka juhtuda et heterotroofsed bakterid hakkavad hoopis nitraate konverteerima tagasi nitritiks ja ammoniaagiks. Kui suur see tõenäosus on ja kui kiirelt see toimuda võib, ei oska küll kahjuks öelda - küll on see üks väheseid variante mida ette kujutan ülemäärase ammoniaagi ootamatu tekke võimaliku põhjusena.
Ja veel - seda kujutan küll ette et kui mingi kala otsad annab ja akvaariumis vedelema jääb ööpäevaks, siis võib selle ajaga ammoniaaki tekkida küll - kuid see ei kao hetkega kuhugi ja on ka testiga mõõdetav.