Olen valgustuse osas ühel meelel Tom Barriga, kes on valgustuse kohta välja käinud järgnevad numbrid.
CO2 kasutajatele:
parim 2 w/gal ( ca 0,5 w/l)
parem, 2-3w gal (ca 0,5 - 0,8 w/l )
hea 1.5 w/gal ja 3-4 w/gal ( ca 0,4 w/l ja 0,8 -1 w/l)
ogar: 5-8w/gal ( ca 1,3 - 2 w/l)
Ilma CO2-ta:
parim 1.5-2w/gal ( ca 0,4 - 0,5 w/l)
parem 1-1.5w/gal ( ca 0,2 - 0,4 w/l)
hea: 2-2.5w/gal (ca 0,5 - 0,7 w/l)
ogar: 3w/gal (ca 0,8 w/l)
Omalt poolt lisaks et väiksemate akvade korral see loogika päris hästi ei toimi, väikesed akvad vajavad rohkem valgust. Selge on ka see et tegelikult loeb see kui palju valgust taimedeni jõuab, nii et on tähtis kas kasutatakse reflektoreid, akva kuju loeb jpms. Kahjuks on aga valgustuse mõõteriistad üsna kallid, sestap selline ligikaudne hindamine.
Kas spetstorude kasutamisel on point või mitte, on tegelikult ebaselge. Paistab et taimede kasvu jaoks polegi väga suurt vahet, nii üllatav kui see ka pole. Ma pole selles veel 100% veendunud, kuid paistab et katsed kinnitavad seda.
Küll aga sõltub kindlasti torude spektrist see, mismoodi akva välja näeb - vt. ntx
saurama lehte. Samas kui ostad spetstorud mitte kalapoest, vaid
Silmanist,
Effexist või
Megaluumenist, siis on ka spetstorude hind nii mõistlik et miks mitte neid pruukida. Enda viimase aja positiivseim kogemus on Silmanist (Megaluumenis tekkis tunne et nad väga ei viitsi jamada mingi paari toru sooviva pisikundega, aga ehk oli see minu viga või müügimehe paha päev). Silmanis piisab kui ütled et tahad akvaariumi jaoks torusid, täpsustad millise võimsusega ja kas T5 või T8 ja ongi olemas. Effexis on spetstorude valikuga viimasel ajal nagu pisut kehvasti. Võimsusest sõltub pikkus, nii et kui 18 W on sobiva pikkusega siis kõige lihtsam on võtta sama võimsusega. T5 on uuemad, peenemad, efektiivsemad kui T8. Kui torusid juurde tahad panna siis sinna on vaja juurde ka sobiv ballast leida, kui tahad ise pusimist vältida siis akvarist renxx ilmselt aitab (
tasu eest).