Kuna siin oli juttu enne ameerika netipoest taimede ostmisega, siis minu komment oli pigem suunatud selle vastu - kahel põhjusel.
* Eesti akvaristika poodides kulutatud raha aitab meie poodidel püsida, võimaldab säilitada või suurendada kaubamahtusid ning pikas perspektiivis omab see kõik mõju nende hindadele ja kaubavalikule.
* Väljastpoolt EU'd ostes langeb kaela veel hulga peidetud kulusid. (antud juhul käibemaks, tollimaks ja mingi sertifikaat, et toll neid taimi üldse eestisse sisse laseks. Lisaks transpordi kulu, kui tahad kiiremini kui kahe nädalaga taimed külmal ajal kätte saada.
Esimene on selline põhimõtteline küsimus.
welda kirjutas:
Hea Chris, mis see "eesti akvaristika" täpsemalt on? Kas meie akvaristikapoed on oma patriootliku tegevusega Sinu heakskiidu ära teeninud?
Pidasin silmas siinset eksisteerivat akvaristika kaubandust ja poode.
Need pennid mida me jätame eesti kauplustesse aitavad säilitada eesti töökohti, need pennid mida jägama Sämmile ja Sakslastele aga ei too Eestile mingit kasu. Sendid ja kroonid mida jäetakse eesti akvaristika poodidesse aitavad nendel poodidel püsida ja ka areneda. Samuti pikas perspektiivis sõltub sellest kaubamaht, kaubavalik ja hinnaskaala.
welda kirjutas:
... Selle asemel, et osta kaupa sisse eelistatult eesti kasvatajatelt, tellivad nemad ju esmajärjekorras seltsamalt onu Sämmilt või sakslastelt...
Tegelikult ostetakse enamus kalu aasiast...
Tegelikult tean eestis vaid forelli ja karpkala kasvatajaid, akvaariumi kala kasvatusi ma ei tea.
Raske on nimetada juhuslikest maimupesadest arenenud kalu eesti akvaristika kalakasvatuseks. Kala kasvatuseks või kasvatajateks nimetaks vaid neid kes sellega tegelevad sihipäraselt, mitte neid kelle kalad kogemata maimud tegi. Mul kasvab pesakond aga ei nimeta ennast kalakasvatajaks, see ei ole mu eesmärk ega sihipärane tegevus, lihtsalt juhtus üks päev nii.
Küll aga võtavad paljud poed müüki siinsetest maimupesadest koorunud kalapoegi. Ühes poes olen näinud seinal isegi hinnakirja mida nad on nõus maksma kalade eest. Edasi on ilmselt küsimus mida on mõtekas võtta müüki ja mida ei ole mõttekas võtta. Kui keegi astub poodi kilekott peos kolme guppy ja 2 molliga siis näidatakse talle ust päris kindlasti. Lisaks on juures ka raamatupidamislikud aspektid mis seda mõjutavad.
Hetkel võid Kalakeses imetleda ühe siinse akvaristi rüblikuid.
Taimi ma ei ole aru saanud, kas ja millised on eestis kasvatatud või mitte, ehki see teema just taimede ostmisest üles sai tõmmatud. Aga rõhu asetuse paneksin mina eesti akvaristika podeide eelistamisele. Eestis kasvatatud taimed oleks juba klass omaette.
Ma olen vestelnud nii mõnegi poodnikuga, ja ei julge küll väita, et eesti poed ostjatele vastu ei tule. Poed on muidugi erinevad. Samuti asjade kohta mida letis ei ole saab küsida pakkumist. Taimede kohta mida harvem näha saab rääkida ja küsida.
Kui kauplused teavad mida nende (püsi-) klient ootab, siis nad arvestavad sellega. Aga nagu ennegi ütlesin, peksid olema neil hea mainega. (mitte iga teisipäevane viriseja)
Taimi on võimalik tellida, kalu on võimalik tellida, samuti tehnikat ... samuti kes keelab küsida pakkumist... kui soovid midagi, mida letis väljas ei ole !!! Mina olen seni saanud mida olen tahtnud.
Mis aga puutub sellesse kas pood võiks promoda eesti toodet (kala ja taim) - uhkuse küsimus pigem. Ja ei saa mina enam aru, kas mina olen siis ainuke kellel poes eestis kasvatatud kalu on tutvustatud.
Ma loodan et pigem on welda selles suhtes erand, kui ta neist midagi kuulnud ei ole.