foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 36 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: eestimaised taimed ja kalad
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 17, 2009 06:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
liigutatud teemast /404.html M.

Koputaks südametunnistusele ka korra...

Et näiteks kuidas onu Sämmi toetamine ja oma raha ameerika majanduse turgutamiseks ära andmine küll Eesti majandusele kasuks tuleb ? Või siis, kuidas see aitaks suurendada eesti akvaristika käivet, suurendada kaubamahte, lõpptulemusena kaubelda koguste pealt paremaid hindu jne. kui siinne raha läheb Sämmile või Sakslaste interneti poodidele.

PS! hinnasilt on ainult illusioon odavast hinnast, eriti kui keegi kujutab ette et ta ameerikast tellides midagi odavalt ka kätte saab.
Saab Maria käest tellida taimi, saab Tallinna poodidest ka tellida (kui neil heas kirjas püsikunde oled).

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 17, 2009 09:20 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Veebr 17, 2009 12:44
Postitusi: 247
Asukoht: Harjumaa, Saue
Ehk ikka ei ole teemaks mitte väliskaubandusmahu negatiivse poole tekitamine, vaid väike surve akvapoodidele, et nad viitsiksid tsipa Euroopas ringi vaadata odavamate taimekasvatajate järgi. Nad on täitsa olemas.
Uus taimevalik oleks samuti teretulnud. :shock: Vahelduseks.
Jah, muidugi maarahvale oleks kõige õigem, kui me oma akvataimed Eesti veekogudest tooksime. Bilanss ei läheks negatiivsele poolele! Ja kalad võiks ka naaberojast püüda, mitte tellida Indoneesiast, Brasiiliast või Taist.

_________________
45l pisikalad
Vallo omad on kalad ja akvad, Vallo ema omad on taimed ja kommentaarid


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 08:35 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 28, 2009 11:32
Postitusi: 109
Asukoht: Tartu
päris isamaaliseks läheb kätte ära :)

Hea Chris, mis see "eesti akvaristika" täpsemalt on? Kas meie akvaristikapoed on oma patriootliku tegevusega Sinu heakskiidu ära teeninud? Selle asemel, et osta kaupa sisse eelistatult eesti kasvatajatelt, tellivad nemad ju esmajärjekorras seltsamalt onu Sämmilt või sakslastelt.

Mina näiteks ostaksin heameelega Eestis paljundatud kalu. Samuti paljundaksin ise kalu, see on minu meelest huvitav ja arvan, et mõni teinegi akvarist on sama meelt. Ainus häda, et kus sa neid kalu pärast realiseerid? Müügikõlbulikuks kasvatatud partii on ikka juba paarisaja raha eest kasvõi söönud, oletades, et minu aeg ja tehnika ei maksa midagi. Kasvõi seesama Betta ei taha eesti akvaristide kasvatatud kaladest üldjuhul midagi teada. Taimi siiski ostetakse kohalikelt võileivahinna eest ja müüakse ka nagu häbiasja. Võiks ju eksponeerida selliseid taimi eraldi akvaariumis sildiga "Eestis kasvatatud taimed", et ostjad saaksid valida, kartulite või tomatite puhul on ju vastav teave üsna loomulik? Sama käib kohaliku päritoluga kalade kohta, need võiksid olla eriti otsitud ja mitte ära põlatud. Kusjuures lisaks patriotismile ka kvaliteedi vahe - kohalikud kalad on meie veega sünnist saadik harjunud ja pole ka pikka reisi läbi teinud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 11:13 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
Bettas on kodumaised kalad esindatud, me ei pea vajalikuks neid eraldi märgistada aga nt. enamus Ancistruseid, k.a. pikauimelised on meie kodumaiste kasvatajate toodud. Samuti osa mõõksabadest ja guppidest. Kõikide teiste kalade puhul jääb paraku tootlus ühe kasvataja poolt selliseks, et neid ei ole otstarbekas sisse osta. Erinevatelt kasvatajatelt pärit pesakondi ei saa segada bakteriaalse keskkonna erinevuste tõttu (ja ma ei tõesti ei hakka 100. korda seletama, miks).

Eesti taimede häbiasjana müümise kohta on ilmselt targem küsida Erwini kommentaari, tema taimed enamasti meie poe akvaariumites Eesti taimedest esindatud on.

Selliseid vaidlusi on siin varemgi olnud, lõpuks ei tea inimesed ise ka enam, mida nad Eesti akvaristikapoodidelt tahavad. Ma arvan, et Betta on klientide mõistlikke soove piisavalt arvestanud ja teeb seda ka edaspidi, juhul, kui need soovid mõistlikud püsivad.

Vabandust, nüüd läheb juba väga offtopicuks. Ilmselt peaks teema tükeldama.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 02:15 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 28, 2009 11:32
Postitusi: 109
Asukoht: Tartu
Vabandust, Maria, kui tundeid riivasin. Kriitikasse pole mõtet nii sõjakalt suhtuda, vahel kuuleb ka kasulikke näpunäiteid. Kas oleks siis palju tahetud lisada eesti päritoluga toodetele vastav märge? Eesti majanduse edendamine võiks ju Teie kui kaupmehe südameasi olla. Mis selles siis halba oleks, kui teadlikud kliendid neidsamu Erwini toodud taimi teistest rohkem ostaksid? Erwin saaks oma suuremast kasumist suurema osa Teie poest ostetud kaupadesse paigutada, niiet kokkuvõttes Betta ainult võidaks.

Oleks tõesti mõistlik see teema tükeldada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 03:57 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
enda arust ei väljendanud ma ennast üldse sõjakalt. aga kui sellele ideele leidub rohkem toetajaid, siis me loomulikult kaalume võimalust eestimaiste kalade ja taimede eraldi märgistamiseks.

tahaks aga küsida, kas eestimaiste taimede märgistamise nõudmine ja samas odavama hinna pärast ameerikast taimede tellimise soov ei ole äkki vastuolus?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 04:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Apr 23, 2009 10:42
Postitusi: 807
Asukoht: Tallinn
Ma küsiks lihtsalt huvipärast seda, et kas eestis kasvatatud taimed ja kalad on ka odavamad kui kui väljamaalt tellitud?
Teoorias peaks ju transa ja maksukulud ja kõik seesugune maha minema, ehk siis peaks need ka odavamad olema...

_________________
325 liitrit vett


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 05:05 
aatomik ma millegipärast kahtlen selles. mängu tuleb mastaabisääst tänu millele hinnad soodsamad isegi transpordikulude lisamisel. a'la miks läti piim on Eestis soodsam kui kohalik piim.

Matten


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 05:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Kuna siin oli juttu enne ameerika netipoest taimede ostmisega, siis minu komment oli pigem suunatud selle vastu - kahel põhjusel.
* Eesti akvaristika poodides kulutatud raha aitab meie poodidel püsida, võimaldab säilitada või suurendada kaubamahtusid ning pikas perspektiivis omab see kõik mõju nende hindadele ja kaubavalikule.
* Väljastpoolt EU'd ostes langeb kaela veel hulga peidetud kulusid. (antud juhul käibemaks, tollimaks ja mingi sertifikaat, et toll neid taimi üldse eestisse sisse laseks. Lisaks transpordi kulu, kui tahad kiiremini kui kahe nädalaga taimed külmal ajal kätte saada.

Esimene on selline põhimõtteline küsimus.

welda kirjutas:
Hea Chris, mis see "eesti akvaristika" täpsemalt on? Kas meie akvaristikapoed on oma patriootliku tegevusega Sinu heakskiidu ära teeninud?


Pidasin silmas siinset eksisteerivat akvaristika kaubandust ja poode.
Need pennid mida me jätame eesti kauplustesse aitavad säilitada eesti töökohti, need pennid mida jägama Sämmile ja Sakslastele aga ei too Eestile mingit kasu. Sendid ja kroonid mida jäetakse eesti akvaristika poodidesse aitavad nendel poodidel püsida ja ka areneda. Samuti pikas perspektiivis sõltub sellest kaubamaht, kaubavalik ja hinnaskaala.

welda kirjutas:
... Selle asemel, et osta kaupa sisse eelistatult eesti kasvatajatelt, tellivad nemad ju esmajärjekorras seltsamalt onu Sämmilt või sakslastelt...


Tegelikult ostetakse enamus kalu aasiast...
Tegelikult tean eestis vaid forelli ja karpkala kasvatajaid, akvaariumi kala kasvatusi ma ei tea.
Raske on nimetada juhuslikest maimupesadest arenenud kalu eesti akvaristika kalakasvatuseks. Kala kasvatuseks või kasvatajateks nimetaks vaid neid kes sellega tegelevad sihipäraselt, mitte neid kelle kalad kogemata maimud tegi. Mul kasvab pesakond aga ei nimeta ennast kalakasvatajaks, see ei ole mu eesmärk ega sihipärane tegevus, lihtsalt juhtus üks päev nii.

Küll aga võtavad paljud poed müüki siinsetest maimupesadest koorunud kalapoegi. Ühes poes olen näinud seinal isegi hinnakirja mida nad on nõus maksma kalade eest. Edasi on ilmselt küsimus mida on mõtekas võtta müüki ja mida ei ole mõttekas võtta. Kui keegi astub poodi kilekott peos kolme guppy ja 2 molliga siis näidatakse talle ust päris kindlasti. Lisaks on juures ka raamatupidamislikud aspektid mis seda mõjutavad.
Hetkel võid Kalakeses imetleda ühe siinse akvaristi rüblikuid.

Taimi ma ei ole aru saanud, kas ja millised on eestis kasvatatud või mitte, ehki see teema just taimede ostmisest üles sai tõmmatud. Aga rõhu asetuse paneksin mina eesti akvaristika podeide eelistamisele. Eestis kasvatatud taimed oleks juba klass omaette.

Ma olen vestelnud nii mõnegi poodnikuga, ja ei julge küll väita, et eesti poed ostjatele vastu ei tule. Poed on muidugi erinevad. Samuti asjade kohta mida letis ei ole saab küsida pakkumist. Taimede kohta mida harvem näha saab rääkida ja küsida.
Kui kauplused teavad mida nende (püsi-) klient ootab, siis nad arvestavad sellega. Aga nagu ennegi ütlesin, peksid olema neil hea mainega. (mitte iga teisipäevane viriseja)

Taimi on võimalik tellida, kalu on võimalik tellida, samuti tehnikat ... samuti kes keelab küsida pakkumist... kui soovid midagi, mida letis väljas ei ole !!! Mina olen seni saanud mida olen tahtnud.

Mis aga puutub sellesse kas pood võiks promoda eesti toodet (kala ja taim) - uhkuse küsimus pigem. Ja ei saa mina enam aru, kas mina olen siis ainuke kellel poes eestis kasvatatud kalu on tutvustatud. :) Ma loodan et pigem on welda selles suhtes erand, kui ta neist midagi kuulnud ei ole.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 07:13 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 28, 2009 11:32
Postitusi: 109
Asukoht: Tartu
Nojah, see oli Chrisil nüüd üpris tõsiselt argumenteeritud jutt.
Andku Betta andeks, et ma tõesti pole aru saanud, millised kalad on kodumaise päritoluga. Minul on endal olnud konkreetselt sellised kogemused: Lõunakeskuse ja Veeriku poodides on müüjad kategooriliselt öelnud, et pood mingeid kalu ega kalapartiisid inimestelt vastu ei võta ja kui on võetud, siis kunagi väga ammu. Mul oli 30-40 kena suurt mollit, täielik uputus minu jaoks, ja muidu ära anda ma ka nagu ei tahtnud. Annelinna kauplus oli ainus Betta pood, kus oldi lahkelt nõus võtma, kuid polnud vaba akvaariumi. See on täiesti mõistetav põhjendus. Ma siiski ei ütleks, et pood väga huvitatud oli, kuna soovitati ise välja uurida, kunas mõni akvaarium vabaneb. Võib-olla mollid on liiga tavalised kalad ja neile pole erilist nõudlust ka. Tegelikult on Betta siiski edumeelne pood, kui ta ikkagi ostab eestlastelt kalu, ma lihtsalt ei teadnud seda. Müüsin tookord osad kalad Ruudile, osad Zoomaaniale ja osad jagasin headele inimestele.

Terminoloogiast, et sõna "kalakasvataja" kasutus on minu teada kindlalt määratlemata ehk siis igaühe oma soovi kohane. Kus on öeldud, mitu pesakonda inimene selleks peaks üles kasvatama, kas ta peab olema litsentseeritud, kas see peab olema hobi või amet vmt? Koerakasvataja on näiteks inimene, kes on ühe pesakonna üles kasvatanud. Kui elan maal, võin kasvatada kanu, köögivilja, kartulit jpm ja keegi ei nääguta, et hei, kas sa ikka oled kanakasvataja? Mina paljundasin oma mollisid küll täiesti teadlikult, aga ma ei ole kindel, et ma seda rohkem teeksin, sest nendest lahtisaamine oli ikka paras vaev.

Ma ei nõustuks Chris-i kahtlusega, nagu poleks Eestis akvaariumikalade kasvatajaid, kes tegelevad sellega professionaalsel tasemel. Tartus on pood Zoomaania, kes müüb vist pea ainult endakasvatatud kalu. Haapsalus asub kaubamaja vastas väga armas kauplus, mille nime ma täpselt ei mäleta, oli vist Amasoonia, ka seal on tagaruumis väike kalakasvatus.
Mis on vahet, kas meie raha rändab edasi onu Sämmile, Saksa või Aasiasse?

Pean tunnistama, et nii patrioot ma paraku ei ole, et kui on valida, kas osta otse või läbi vahendaja, siis puhtast soovist vahendajat rahaliselt toetada ostan tema kaudu... :oops:
Võib-olla see on nagu remondi tegemine, mõni teeb ise, teine tellib teistelt ja mis seal ikka pahandada?


Viimati muutis welda, Pühapäev Okt 18, 2009 07:49, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 07:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Mai 04, 2009 09:36
Postitusi: 148
Pildid: 4
Asukoht: kohila/tallinn
loen ja loen ja loen...
no mis siis ikka tõmbame ka vähe kiunu üles.. :oops:

minu teada äritegevust alustatakse ühe ja peamise eesmärgiga profiiti ehk kasumit teenida.kõik ülejäänud on sekundaarne. see milliseid vahendeid (toormaterjale, tarnijaid, transporti jne.) firmad selleks kasutavad on nende oma asi. ka see mis hinnaga keegi midagi müüa üritab(kes müüb odavamalt ja teenib koguse pealt või teine kes müüb vähem aga kallimalt ja teenib sellega. minu arust see kust osta ja millise hinnaga on puhtalt ostja õigus ja lugupeetud kaastarbijad kasutage oma õigust - ostke sealt kus meeldib ja kui saite hea tehingu siis kuulutage seda ka teistele.

_________________
130L
25L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 07:43 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
welda kirjutas:
Pean tunnistama, et nii patrioot ma paraku ei ole, et kui on valida, kas osta otse või läbi vahendaja, siis puhtast soovist vahendajat rahaliselt toetada ostan tema kaudu... :oops:


mis tekitab omakorda küsimuse, et kui poes oleks müügil erimärgistusega eestis kasvatatud taimed, kas sa eelistaksid neid osta või ostaksid pigem odavama raha eest välismaist?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 08:21 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 28, 2009 11:32
Postitusi: 109
Asukoht: Tartu
Et siis minu jaoks on vahendaja kasutamine või mitte kasutamine nagu iga muu valik ise tegemise ja teha laskmise vahel. Maja võib ju ka osta kas käest või maakleri kaudu ja eks too iseostmine on ka seotud suure ajakulu ja kõrge riskiga.

Kui taime, mida soovin, on müügil eestimaise sildiga ja Tropica sildiga, ostaksin eestimaist. Kui on sama ilus taim, siis võib-olla isegi natuke kallimalt.

Kui pole müügil või on tõesti minu jaoks väga kallis, hakkaksin netist otsima.

Samas ainult minu pärast ei ole muidugi mõtet taimi sildistada, sest paljud võib-olla ei eelista eestimaist kaupa. Kui sildistada, siis võib-olla tasuks paralleelselt ka müüjaid natuke koolitada, et nad oskaksid ostjatele seda eestimaist soovitada - nt et meie poes müüakse Eestis kasvatatud taimi, väga kvaliteetsed, vmt. Et asja nagu natuke üles reklaamida esialgu.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 08:35 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Mai 28, 2009 11:32
Postitusi: 109
Asukoht: Tartu
Selline mõte veel, et inimestel on väga hea kohamälu. Seega kui otsustada eestimaist esile tõsta, võiks olla hea mõte paigutada kogu kohalik kraam ekspositsiooni ühte ossa (mitte hajutada laiali). Muidugi kui see asi üldse ette võtta...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 18, 2009 08:48 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
ehk siis jõuame ringiga tagasi algusesse. igatahes, kui sul on soov osta eestimaist kala või taime, siis tasub selles osas teenindajale oma soov öelda ja sulle näidatakse ette, kas, kus ja mis parasjagu on.


Üles
 [ 36 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver