foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 44 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 01:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Lõpetaks äkki ära selle süüdistamise ja hala. Jah, kohati on poodides probleeme kaadriga - mis on siis lahenduseks? Kas kaeblejad on valmis end ise asjaga kurssi viima ning sinna müüjaks asuma? Või on eesmärgiks kõik sellised poekesed kinni panna, nii et hakkate ainult vähestes heal tasemel poodides käima?
Oluliselt paremaks edasiviivaks jõuks on minu meelest heade poodide esiletoomine, mitte kellegi maatasa materdamine. Kui on hirmus tahtmine materdada siis tuleb olla ikka päris kindel et see toimub asja eest - ehk siis kui tegu on kuritahtliku hoolimatusega, mitte kellegi teadmatusest tuleneva eksimusega (lihtne on väita et tehku õieti, ma ju rääkisin - igasugu targutajaid käib seal aga kindlasti kordades rohkem kui neid kes ka tegelikult asja jagaks). Kui materdajaks on keegi kes ise teadlikult oma kasti tekitab tugeva üleasustuse siis ma ei kiirustaks poe osas järelduste tegemisega. Pood on avalik koht ning kui seal asjad viltu lähevad siis see paistab ka rahvale välja, mis toimub kellegi koduses akvas on vaid akva omaniku südametunnistusel. Poe müüjad ei saa kuidagi näha mis toimub kellegi koduses akvas ega selle eest vastutada, see on ikkagi akva omaniku asi et seal kõik korras oleks. Kas selleks vajalik teadmine on hangitud poe müüjalt, foorumist, raamatutest või kusagilt mujalt on juba akvaomaniku enda mure, kellelgi pole kohustust teda koolitada.
Kui poes tekib konflikt siis tasub meeles pidada et reeglina on konfliktil kaks osapoolt ning vaadata peeglisse - kas mitte pole endalgi mingi süü konflikti tekkimises? Igal juhul on mõistlikum konflikti korral lihtsalt eelistada meelepärasemaid kohti, mitte käia jätkuvalt tüli norimas. Olen käinud väga erinevates poodides ja siiani pole personaliga läbisaamine probleemiks olnud.
Jutt sellest et mingi pood müüb asju liiga kallilt on pehmelt väljendudes rumal, tegemist pole heategevusega vaid eesmärgiks on omanikule tulu teenimine. Kui hind on liiga kõrge siis läheb pood pankrotti ostjate puudumise tõttu, kui hind on liiga madal siis läheb pankrotti finantsvahendite otsalõppemise tõttu - lisaks tuludele on poodidel muide ka kulud. Lõunakeskuse kalapood on eksisteerinud juba mõnda aega nii et julgeks väita et nad väga puusse ei ole hinnastamisel pannud.
Veel, kalade surmast. Kindlasti on õrnahingelistel kodanikel paha vaadata kui surnud kalad on akvas. Mõelgem aga sellele mis toimub looduses - kas seal kalad ei suregi? Kui surevad, kas seal on keegi kes käib usinalt surnud kalu ära korjamas? Surnud kala satub lihtsalt looduse ringkäiku ja süüakse ära, kas see on siis halb? Sööme ju ka ise iga päev liha, sealhulgas ka kalaliha, see on lihtsalt peenelt serveeritud kuid sisu on ju sama. Muide, Tiibetis vanasti oli komme et peale surma raiuti inimene tükkideks ja heideti raisakotkastele söögiks. Brutaalne, kuid looduslähedane ning klappis hästi nende arusaamadega kus inimene peale surma sünnib uuesti, tema materiaalsel kehal pole peale surma aga enam tähtsust, see saab osaks looduse ringkäigust ning on ju hea kui sellest saavad toidetud raisakotkad, ussikesed jne. Tänapäevases mõistes taaskäitlus. ;)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 02:50 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Veebr 04, 2008 02:01
Postitusi: 34
Asukoht: tartu
okei..olen algusega nõus et peaks käima siis seal kus meeldib ja mitte selle kallal vinguma..ning pigem esile tooma häid kalapoode.
aga kalade surma teema on jumala mööda...looduses toimub sama ja ongi normaalne kui kalapoodides on surnud kalad ????
mis sa hoiad siis oma akvaariumis ka pidevalt surnud kalu..äkki mõni teine kala sööb ta ära ja jippiii taaskasutamine..
seega kõige muuga olen nõus et loomapoed on kuidas on aga see kui akvaariumis on iga päev surnud kalad poodides siis see on loomade piinamine sest niisma ilma põhjuseta nad ära ei sure..ju neil on siis halvad tingimused ja miks on kalad vähemtähtsamad kui nt mõned muud loomad..kui kuskil on koerakutsikad või kassid surnud on asjad kohe uudistes aga kui kalad järjest poes surevad siis see on looduse loomulik käik?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 02:55 
Retsept Reinule hea postituse eest :)
Aga lõpus läks liiga surma teemaks :P


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 04:49 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
krissuu kirjutas:
olooduses toimub sama ja ongi normaalne kui kalapoodides on surnud kalad ????

See pole mustvalge lugu - on akvasid kus olevad kalad kalatoidust lugu ei pea, seal läheks see lihtsalt roiskuma. Muidugi kui akvas vedeleb pikemat aega surnud kalu mida nahka ei panda ning need roiskuvad siis see on juba hooletus ning see pole küll hea. Kuid seal kus surnud kala toiduks läheks ma selles probleemi küll ei näe. Kuulge, õilishinged, kui see teile nii väga südamesse läheb siis peate ringi käies küll väga ettevaatlikud olema - kindlasti soovitaks vältida poode kus müüakse toiduks eluskalu, vat seal on tegemist tõelise piinamisega, seal käimine ähvardab vähemalt südamerabandusega. Ja igal juhul hoiduge sellest et näha kuidas kalu püütakse ja kuidas need siis saavad surma kes võrgus, kes õhu käes piineldes lämbudes. Sellest ma üldse ei räägi et ilmselt tuleb loobuda igasugusest lihatoidust sest see mis toimub tapamajades on ikka päris kole.
Tegelikult tuleks vist hoiduda ka Discovery loodusfilmidest, võib-olla isegi looduses käimisest - igal pool pannakse aeg-ajalt kedagi nahka, nahkapandavad pole seejuures alati isegi mitte surnud.
krissuu kirjutas:
mis sa hoiad siis oma akvaariumis ka pidevalt surnud kalu..äkki mõni teine kala sööb ta ära ja jippiii taaskasutamine..

Ei hoia ma spetsiaalselt midagi. Kaladel on aga oma eluiga ning on juhtunud et mõni on ilmselt ära surnud ja ära söödud, ilmselt on see toimunud nii kiiresti et mu silmad pole seda näinud. Kuid ma ei näeks selles tõesti probleemi kui mu silme all teised kalad lahkunu nahka panevad - mis sellest et serveeritav kala pole fileeritud ja söömalised ei kasuta nuga ja kahvlit. Tundke muret elavate pärast, surnutel pole valus kui nad nahka pannakse. Kui keegi oma akvas "kalasupi" teeb toppides sinna liiga palju kalu või paneb kalad mingisse nende jaoks liiga väikesesse kasti, vat see on asi mille pärast tasuks muret tunda, siis kannatavad elus kalad.
krissuu kirjutas:
seega kõige muuga olen nõus et loomapoed on kuidas on aga see kui akvaariumis on iga päev surnud kalad poodides siis see on loomade piinamine sest niisma ilma põhjuseta nad ära ei sure..

Põhjusi miks kalad ära surevad on rohkem kui üks - neil võib olla pärilikke või omandatud haigusi, neil võib transportimisel saadud stress olla liiast, neil võib olla aklimatiseerumisega probleeme jne. Loomulikult võib olla ka probleeme hooldamisega, kuid see on vaid osa võimalikest põhjustest. Kui tahad et kalad ei kannataks siis ära osta neid - troopilisi kalu ostes tagad nende järgi nõudluse, vaeseid kalu püütakse kinni, topitakse kuhugi, transatakse kehvades oludes, eksponeeritakse akvas kus neid on koos stressitekitavalt palju - kõik vaid seepärast et mingid inimesed tahavad neid koju tassida et saaks siis neid seal vahtida.
Tegelikult ma ei mõista seda võltsmoraalitsemist - surnud kalade nahkapanemine on paha-paha, see kui vahel kodanikud nii muuseas mainivad kalade vetsupotist allalaskmist aga ei tekita kuigivõrd emotsioone. Loomade tapmine on paha-paha, aga liha on küll mõnus süüa. Jne.


Viimati muutis Rein, Teisipäev Apr 22, 2008 10:42, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 10:28 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Veebr 04, 2008 02:01
Postitusi: 34
Asukoht: tartu
jah kui aus olla siis mulle tõesti ei meeldi loomade piinamine..nt tapamajades ma ei käi jah.. ja ei meeldi ka see kui kala püütakse ja jäetakse ta õhu kätte lämbuma ..eelistan kiiret surma. ja tglt ka mulle ei meeldi kuskil maksimas näha neid vaeseid kalu seal akvaariumis.
ma pean lihtsalt silmas seda et kalade eest võiks rohkem hoolt kanda ka juba loomapoed, sest nagu sa ütlesid probleem tekib siis kui kannatavad elus kalad. kui käia uues sõbrakeskuse loomapoes ja lõunakeskuse omas on näha erinevust.
ning selles et lõunakeskuse loomapood seekord nats mööda pani sain täna ühes teises kalapoes kinnitust, kui läksin oma kaladele ravimit ostma öeldi et viimasel ajal käib 2-3 inimest iga päev sama ravimit küsimas ja kõik olid ostnud kalu lõunakast. okei olen nõus..nad ei pea selle eest vastutama, akvaristid ise peavad uued kalad algul teistest eraldama jne..aga väike vabandus ei ole palju nõutud, selle asemel saad hoopis sõimu, et haigus on tulnud veevahetamisest ja mis sellest et me eelmine kord selle vastu vale rohu andsime, meie ei hakka seda ümber vahetama.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
krissuu kirjutas:
jah kui aus olla siis mulle tõesti ei meeldi loomade piinamine..nt tapamajades ma ei käi jah..
Aga liha sööd, eks?
See on sama lähenemine mispärast jänkid arendavad sõjategevuseks roboteid - kui sõdur laseb maha teise inimese siis tuleb verd, sõdur tunneb et ta on teinud midagi koledat ja võib-olla edaspidi ei maga hästi sest näeb öösiti unes õudukaid. Videopildi alusel roboti juhtimine on nagu videomäng, istud tugitoolis, vajutad nuppu ja vaenlane on sodi. Kena ja puhas, ei mingeid süümekaid. Me ei käi jah tapamajas ja ei taha sellest midagi teada, nii on ju lihtsam ja mugavam - kaudselt aga vastutame seal toimuva eest sest meie ju maksame selle kinni, meie tekitame selle töö jaoks nõudluse. Aga OK, läheb liiga offtopicuks.
krissuu kirjutas:
ning selles et lõunakeskuse loomapood seekord nats mööda pani sain täna ühes teises kalapoes kinnitust, kui läksin oma kaladele ravimit ostma öeldi et viimasel ajal käib 2-3 inimest iga päev sama ravimit küsimas ja kõik olid ostnud kalu lõunakast. okei olen nõus..nad ei pea selle eest vastutama,

No kui see eelnev jutt on tõesti tõsi, mitte konkurendi halvustamine siis selle eest on nad küll vastutavad, haigeid kalu ei tohiks müüa ja kui tegemist on paljude juhtumitega siis ilmselt on poes midagi mäda. Kui kauplus võtab uued kalad sisse siis üldjuhul hoitakse neid mõnd aega enne müüki panemist karantiinis veendumaks et pole mingeid haigusi ning kalad on piisavalt aklimatiseerunud. Soomes oli vist lausa seadusega paigas et kalapood peab kuu aega kalu karantiinis hoidma, meil nii karme nõudeid pole. Sellised reeglid on muide üheks põhjuseks miks kalapoed ei taha inimestelt kalu osta - kui tuuakse üksik kala siis iga üksiku oleks ka vaja eraldi karantiin läbida, kust need akvaariumid ja ruum neile võtta kui rendipind on üsna kulukas ja piiratud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:04 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Veebr 04, 2008 02:01
Postitusi: 34
Asukoht: tartu
no ma eeldan et ta ikka rääkis tõtt, sest ma sain viimase selle purgi ravimit ja ma tean kolme inimest veel kelle sama mure mis mul.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 28, 2003 12:07
Postitusi: 161
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
kui ma oleksin konkureeriva poe müüja siis räägiksin sama juttu "ei taha küll midagi öelda, kuid jah paraku siin mitmed inimesed on sama ravimit küsimas käinud jne"
Krissu, minu arvates selline suhtumine on karjuvalt ülekohtune, eriti sellises kommuunis, kus üleüldiselt väga stabiilselt kedagi ei laideta. Niipalju kui mina olen LK poe inimeste ja teenustega kokku puutunud, võib küll rahul olla. Kiunuksin pigem hoopis paari pealinna poe kohta, hetkel ei viitsi, lõppeks on kõik müüjad inimesed ja paraku ei oma enamik neist otsustusõigust, et kuidas ja milliseid ravikuure läbi viia või kalu aklimatiseerida. Seega ei saa neid ka hukka mõista
Käskijaks / keelajaks on siiski omanikud, keda paraku kotib enamasti ainult see, mida tuludena arvestada võib. Pidevaid (või harvu) ettepanekuid, kuidas seisukorda parandada(parendada) kuuldes kehitavad nad ilmselt õlgu - on ju tegemist teadagi investeeringutega ning kalapoodidel mingit meeletut müügikatet küll ei ole. Muidu nad näiteks asuksid logistiliselt tunduvalt paremates asukohtades ning kaubavalik oleks limiteeritud vaid kalade müügiga seonduvaga. Selliseid poode aga minuteada vägapalju pole:))


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:38 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
Yepil on tõenäöliselt õigus. Kui tahaks viriseda siis saaks siia kirjutada veel nii mõnegi paiga kohta, kuid see poleks mõistlik. Minu ettepanek oleks et asjaosalised võtaks seda kaine mõistusega ja rahulikult, küllap ka LK inimestele on linnukesed laulnud juhtunust - ning antud teema võiks minu meelest kenasti kustutada. Me pole siin mingid kohtumõistjad, pealegi info põhineb kõik ühe osapoole ütlustel - võib-olla oli nii, võib-olla oli teisiti, me pole CSI.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Apr 22, 2008 08:44
Postitusi: 137
Asukoht: Tartu
No see N.ö konkureeriiva poe jutt ei vasta tõele, kuna mina olen ka Lõunaka "ohver" ja minnes sõbrakeskusesse õiget ravimit saama oli Tetra ContraIck neil samuti otsas, sest müük on kõva olnd.
Pikemalt siis veel huvitavam jutt: Nimelt olen ka suhteliselt algaja ja pole nende haiguste kohta niipalju uurind, mingeid tõvesi pole ka olnud siiani kõik tip-top. Avastan sisi lõpuks, et kalad haiged ja käituvad naljakalt ja ooh imede ime olin just lõunaka loomapoest sisse toonud kalu, milline kokkusattumus. Ndlv. ma ei saanud ise linna poodi minna (elan Tartust eemal) saadan ema poodi, lasen siis emal mle helistada, et ma saaks Lõunaka müüjatega ise rääkida haiguse symptomitest (valged täpid, uimasus, uimede lõhenemine jne), räägin siis kenasti kõik ära ja juba ise uurides ka teadsin et tegemist parasiidiga. Samuti ka ütlesin müüjale, et vaja oleks PARASIIDIRAVIMIT . Müüja veel ütles, et konsulteerib veel üle Tuleb siis ema koju ravim kaasas ja OH imet mulle on pandud kaasa hoopiski seenehaiguste vastane ravim, mis esiteks üldse ei sobi selle haiguse (mannatõve) ravimiseks. Lähen siis esmaspäev poodi tagasi ja tahan ravimit ümber vahetada, kolm müüjat vaatavad mind nagu totakat ja keelduvad. Seletan siis kenasti et nad ise on syydi et panid mulle täiesti vale ravimi kaasa ja siis hakkab müüja kes minuga too päev rääkis, et mina ei olnd midagi sellist mainind et on valged täpid või, et olin öelnud et vaja parasiidiravimit (seda muidugi suhteliselt ebalevalt). Müüjad läksid nii ähmi täis, et poolsõim tuli ainult nende suust. Mina ise ei tahntud sealt olla enam sest minujaoks SELLINE suhtumine ei üldse normaalne. Läks siis veel mu poiss sinna tagasi see sama prinditud leht käes, mille lausel ma teadsin mis haigusega tegemist. Kohe uksepeal oli talle öeldud, et ooo sa oled nüüd nii targaks saanud et kohe lehe võtsid kaasa. Niimoodi siis suhtutakse klienti. Pluss veel tagatipuks oli mu poiss küsinud müüjate käest ka Juhataj numbrit, sest temaga oligi müüja konsulteerind ravimi koha pealt ja müüjad vastasid lihtsalt : " ei anna sulle mingit numbrit, muidu hakkavadki Teiesugused koguaeg talle helistama" (kohe näha, et haigete kala jama veel olnud) Ja ma tean 100%-lise kindlusega, et pood PEAB andma mulle juhataja numbrit kui mul on kaebusi. Ja ma ütlen ausalt, sinna poodi ma ei astu isegi jalga ka siis kui oleks tegemist viimase loomapoega maamunal. Ja milline kokkusattumus veel, kohe peale selt ära tulekut läksin sõbrakeskuse loomapoodi uut ravimit küsima ja smal ajal tuli imelik kõne poodi, et kysiti selel haiguse kohta et mis ravim seda raviks ja kui vastus oli teada pandi kohe toru hargile (ma nimel mainisin neile Bettas sõbrakeskuse loomapoodi)...Ausalt ma ei tea, kui keegi tahab veel minuga milleski vastu vaielda, sisi ma annaks otsad, sest sellist kogemust annab otsida, ELU sees pole mind kui klienti nii halvasti koheldud....


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Apr 22, 2008 08:44
Postitusi: 137
Asukoht: Tartu
Ja esimene reaktsioon, mis Betta poe müüjatel oleks võinud olla: "Palun Vabandust, et meil rohud sassi läksid, me teeme teiel 5 %-lise allahindluse, kuid kahjuks me ei saa rohtusi ümber vahetada"..sellist reaktsiooni oleks mina oodanud....


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 28, 2003 12:07
Postitusi: 161
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Ma ei viitsigi vaielda, Reinu postituses oli ka kenasti ühe koha peal öeldud - konfliktil on 2 poolt. Kunagi olin ise ka 19 ja kujutasin ette asju, mida ei oleks pidanud kujutama :)

edit: lisan - Ja mida see 5% sulle annab? Suva, et haiged kalad ostsid? Siis oled ju samasugune nagu poeomanik teiselt poolt - "ah et kiunud sita kauba üle? - teeme alet, käid vähem raha välja, ostad ravimit odavamalt ja enam ei kiunu" :))
Lõppkokkuvõttes muheleb ikkagi see, kes raha loeb, sest 10% kattega ei ela ükski akvapood ära:)

Head ööd!


Viimati muutis yep, Teisipäev Apr 22, 2008 11:57, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Apr 22, 2008 08:44
Postitusi: 137
Asukoht: Tartu
Ja palun ütle mida ma ette kujutan?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 22, 2008 11:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Apr 22, 2008 08:44
Postitusi: 137
Asukoht: Tartu
Ma arvan et vanus siin nüüd küll rolli ei mängi...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 23, 2008 12:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Apr 22, 2008 08:44
Postitusi: 137
Asukoht: Tartu
ISSAND kas te ei saa pointile prgu pihtsa, asi ple haigetes kalades vaid selles et nad nii lollakad on et esiteks vale ravimi annavad ja prst ei VABANDA ka et nii läks, ma ei hooli sellest soodustusest ma hoolin sellest, et mu ees vabandatakse mitte ei kukuta sõimama..jeesus kyll


Üles
 [ 44 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver