krissuu kirjutas:
olooduses toimub sama ja ongi normaalne kui kalapoodides on surnud kalad ????
See pole mustvalge lugu - on akvasid kus olevad kalad kalatoidust lugu ei pea, seal läheks see lihtsalt roiskuma. Muidugi kui akvas vedeleb pikemat aega surnud kalu mida nahka ei panda ning need roiskuvad siis see on juba hooletus ning see pole küll hea. Kuid seal kus surnud kala toiduks läheks ma selles probleemi küll ei näe. Kuulge, õilishinged, kui see teile nii väga südamesse läheb siis peate ringi käies küll väga ettevaatlikud olema - kindlasti soovitaks vältida poode kus müüakse toiduks eluskalu, vat seal on tegemist tõelise piinamisega, seal käimine ähvardab vähemalt südamerabandusega. Ja igal juhul hoiduge sellest et näha kuidas kalu püütakse ja kuidas need siis saavad surma kes võrgus, kes õhu käes piineldes lämbudes. Sellest ma üldse ei räägi et ilmselt tuleb loobuda igasugusest lihatoidust sest see mis toimub tapamajades on ikka päris kole.
Tegelikult tuleks vist hoiduda ka Discovery loodusfilmidest, võib-olla isegi looduses käimisest - igal pool pannakse aeg-ajalt kedagi nahka, nahkapandavad pole seejuures alati isegi mitte surnud.
krissuu kirjutas:
mis sa hoiad siis oma akvaariumis ka pidevalt surnud kalu..äkki mõni teine kala sööb ta ära ja jippiii taaskasutamine..
Ei hoia ma spetsiaalselt midagi. Kaladel on aga oma eluiga ning on juhtunud et mõni on ilmselt ära surnud ja ära söödud, ilmselt on see toimunud nii kiiresti et mu silmad pole seda näinud. Kuid ma ei näeks selles tõesti probleemi kui mu silme all teised kalad lahkunu nahka panevad - mis sellest et serveeritav kala pole fileeritud ja söömalised ei kasuta nuga ja kahvlit. Tundke muret elavate pärast, surnutel pole valus kui nad nahka pannakse. Kui keegi oma akvas "kalasupi" teeb toppides sinna liiga palju kalu või paneb kalad mingisse nende jaoks liiga väikesesse kasti, vat see on asi mille pärast tasuks muret tunda, siis kannatavad elus kalad.
krissuu kirjutas:
seega kõige muuga olen nõus et loomapoed on kuidas on aga see kui akvaariumis on iga päev surnud kalad poodides siis see on loomade piinamine sest niisma ilma põhjuseta nad ära ei sure..
Põhjusi miks kalad ära surevad on rohkem kui üks - neil võib olla pärilikke või omandatud haigusi, neil võib transportimisel saadud stress olla liiast, neil võib olla aklimatiseerumisega probleeme jne. Loomulikult võib olla ka probleeme hooldamisega, kuid see on vaid osa võimalikest põhjustest. Kui tahad et kalad ei kannataks siis ära osta neid - troopilisi kalu ostes tagad nende järgi nõudluse, vaeseid kalu püütakse kinni, topitakse kuhugi, transatakse kehvades oludes, eksponeeritakse akvas kus neid on koos stressitekitavalt palju - kõik vaid seepärast et mingid inimesed tahavad neid koju tassida et saaks siis neid seal vahtida.
Tegelikult ma ei mõista seda võltsmoraalitsemist - surnud kalade nahkapanemine on paha-paha, see kui vahel kodanikud nii muuseas mainivad kalade vetsupotist allalaskmist aga ei tekita kuigivõrd emotsioone. Loomade tapmine on paha-paha, aga liha on küll mõnus süüa. Jne.