foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 64 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Jaan 19, 2007 11:15 
Akvarist

Tere,

mul kodus elu esimene akvaarium (325 l). Akvaariumi klaasist osa lasin ehitada, kõik muu võtsin enda peale. Ehitasin 10 cm kõrguse lakitud kase vineerist serva (13 mm paks), mille külge ehitasin vee poolt niiskuskindla elektrikasti õhuaukudega väljapoole.

Nüüd soovin aga lampe osta. Toru maksimaalne pikkus, mis elektrikastist üle jäi, on 115 cm, laius 60 cm. Kavatsen hakata kasvatama kalu ja ka ilusaid taimi. Millise valgustuse ma peaks endale sinna muretsema. Mitu toru, mis liiki, mitu vatti, palju umbes maksma läheb?

Aitäh

Viimati muutis neverstop, Laupäev Jaan 20, 2007 03:12, muudetud 3 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 12:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

neverstop kirjutas:
Tere,

mul kodus elu esimene akvaarium (325 l). Akvaariumi klaasist osa lasin ehitada, kõik muu võtsin enda peale. Ehitasin 10 cm kõrguse lakitud kase vineerist serva (13 m paks), mille külge ehitasin vee poolt niiskuskindla elektrikasti õhuaukudega väljapoole.

Nüüd soovin aga lampe osta. Toru maksimaalne pikkus, mis elektrikastist üle jäi, on 115 cm, laius 60 cm. Kavatsen hakata kasvatama kalu ja ka ilusaid taimi. Millise valgustuse ma peaks endale sinna muretsema. Mitu toru, mis liiki, mitu vatti, palju umbes maksma läheb?

Aitäh

:shock: :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 01:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
:shock: :?

ma arvan, et ta mõtles 13mm :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 09:59 
Akvarist

13 mm jah. Aga ikkagi, millised lambid? :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 10:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

neverstop kirjutas:
Toru maksimaalne pikkus, mis elektrikastist üle jäi, on 115 cm

Kas kaane sisemõõt on 115cm(pikkus) või on elektrikast ehitatud kaane otsa sisse nii et piirab pikkust ? 115cm on väga täpselt selline mõõt, et ei mahu ära T5-54w torud :( .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 11:27 
Akvarist

kast 1.30, 15 cm on elekter ja 115 puhast sisemõõtu. Kui pikad need torud siis on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 12:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
effex -i lehel on phillipsi 54W T5 toru pikkus 1163,2mm

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 01:21 
Akvarist

käisin täna effexis(Tartu). Alguses ütles üks müüja mulle, et neil ei olegi akvaariumi torusid ega niiskuskindlaid pesasid.

Lõpuks leiutasid nad mitme peale sellise asja: 90 cm toru ja 30W või siis 120 cm ja 36W. Ja ballastid kõigile erladi. Ja need siis olid akvaariumitorud ja niiskuskindlad pesad.

Siis ma ütlesin ka, et olen kuulnud, et peaks saama väheke võimsamat lampi ka sellise pikkusega ja et ballaste ei peaks igale torule eraldi paneme. Selle peale öeldi, et pole võimalik.

Endal on kodus 2 90cm toru. Üks on Reptail use only, teine sun-glo. Mõlemad 30W. Kas neid ei saaks kasutada?

Ma usun, et suudaks selle 54 W toru sinna ära mahutada küll. Aga mitu ma neid panema peaks? 3? ja kas ma saaks nad äkki ühe ballasti alla lisada? Ja kas pean ostma philipsi super või delux, hinnad on 99/150. Kas osa lampe peaks olema kollased, osa sinakad?

Olen segaduses

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 03:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sun-glo on akvaariumitoru, saab kasutada, kui on olemas. Uut sellist osta ei oleks vaja, on paremaid valikuid.

neverstop kirjutas:
peaks saama väheke võimsamat lampi ka sellise pikkusega ja et ballaste ei peaks igale torule eraldi paneme. Selle peale öeldi, et pole võimalik.

vale vastus oli.

15 cm elektrikasti laiust on liiga palju.

1.see tähendab, et akvaariumi üks ots saab vähem valgust, lambid peaksid ulatuma võimalikult kaane otsani.

2. T5 54w torud ei mahu, vähemalt 5cm jääb puudu. Koos pesadega on torul pikkust rohkem kui Effex´i antud pikkus.

kui vähegi võimalik, tee elektriasjadele mõeldud kast kitsamaks, 7cm on ka küllalt. Torudeks võiks panna siis 4*54w T5 , peaks alguseks jätkuma, võib-olla isegi natuke palju uuele kastile. Lihtsam on asi kohe alguses võimalikult hea teha.

Selliseid ballaste on saada küll, millele 2*54w külge käib (ka Effex´is).

Väga kuri lahendus oleks:
2*54w tavalise elektroonilise ballasti küljes.
2*54w dim(reguleeritava)ballastiga, saab poolte lampide heledust sujuvalt muuta.

reguleeritavat ballasti just proovisin koos erinevate torudega, väga hea mulje jäi. Saab vaadata, kuidas erineva spektriga torud kokku sobivad, mis järjastuses(kaane all eespool/tagapool) parem on. Täielik elamus.

proovimiseks olid:

1.Sylvania aquastar (väga sarnane spekter, mis Philips Aquarelle)
2.Sylvania grolux
3.Osram 965
4.JBL Solar Ultra Natur
5.kogu ürituse "nael" Osram Powerball HCI 70w (see ei ole luminofoorlamp) vaatasin, kuidas HCI ja luminofoorvalgus kokku sobivad.

See dimmerdatav ballast, mis Effex müüb, töötas normaalselt kõigi torudega, mis proovimiseks käeulatuses olid. Kõige extreemsem paar olid
korraga sama ballasti küljes T5 54w ja T5 8w, kumbki põles oma normaalse heledusega ja oli reguleeritav. Dim ballast on kallivõitu, aga effekt on hea.

Alguses võiks osta kaks erineva spektriga toru, nende järgi näed, mis edasi saab, milline valgus meeldib ja kalu/taimi kõige tõepärasemalt näitab. Päris alguses on 2*54 piisav, hiljem taimed suuremad, valgust ka juurde vaja, oleneb muidugi, kui hästi asi edeneb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 03:58 
Akvarist

mul oleks siis vaja puhast mõõtu 120 cm? äkki saan elektrikasti teha nagu keskele, et 2 toru paneks pikad 54W(äärtesse) ja siis keskele 2 36W 90 cm pikkust toru. Kas nii võiks lahendada?

2 pikka paneks akvaariumi vineerist serva külge ning 2 lühemat kaane külge nii, et nad elektrikasti ei segaks.

Elektrikasti põhimõte on mul see, et sinna tuleb ainult 1 juhe sisse ja seal hargneb: 2 pumpa, 2 lambikomplekti (mis eeldab 2 ballasti minimaalselt), ventilaator(?), soojenduspulk + äkki midagi veel. Samas soovin, et saaks neid välja lülitada, seega pean otsaservale mingid lülitid ehitama. On keegi midagi sellist leiutanud? Kuidas ma selle ära mahutan? Vot nii :D :) :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 04:35 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
neverstop kirjutas:
Samas soovin, et saaks neid välja lülitada, seega pean otsaservale mingid lülitid ehitama. On keegi midagi sellist leiutanud?

no miskit suht sarnast ehitasin.
lülitid kaane serval on, starterid ka kaane taga küljel, voolu jagamise viisin igaks juhuks kaugemale/kuivemale.
150cm kaane alla mahtusid 80W torud täpselt ära.

miskid pildid ka alles

indrek

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 04:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Elektri kast võib keskel olla, selle üks ots ulatub kaane otsani, sealt läheb soe õhk välja. Elektri kasti teise otsa panna ventilaator, see puhub kaane alt sooja õhu läbi el. kasti välja. Kaane sees peaks olema veel mõned augud (taga küljes), millest jahedam õhk kaane alla tuleb.
Pumpade ja soojenduspulga juhtmeid on ebamugav kaanega siduda, kui on vaja kaant maha tõsta?
Elektri karbiks saab kasutada umbes 5*10cm el. montaashi karbikut, 80*80mm ventilaator horisontaalis külge, 2/3 kaane pikkuses, vajalikud asjad mahuvad sinna sisse, LED öövalgus ka, kui vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 05:22 
Akvarist

kaane külge tahtsin panna ainult 2 valgustit, muidu ei jää mul ruumigi, et kalu toita ja akvat puhastada. Kui valgustid kaane küljes, on mul keskel ju vaba ruum. Ventilaatori mõtlesin ise nii teha, et ventikas nagu otsaseina küljes vastu vineeri ja väljaspoole paneks selle arvuti ventika võre ja siis läheb 80 toru elektrikarbist läbi akvani. Sellisel juhul ei tule elektriboksi liigset niiskust.

elektriboksi tahan panna ka ballastid, et oleks turvalisem. Sellisel juhul on akva kohal ainult juhtmed. Äkki olen liiga kartlik, kuid sellise plaani ma enda jaoks välja mõtlesin

ja küsimus lisaks: kuidas ventilaatori toidet saan?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 05:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma ei saanud alguses aru, et kaan ja servad on eraldi. Elektri kast võiks ju siis olla tagumise serva küljes, kaks tagumist lampi ka seal.

Kui kõrge akvaarium on ? Suures akvaariumis on käega põhjani ulatumine päris ebamugav, taimedega tegelemisel vajalik.
Kas see raami esiserv ei sega põhjani ulatumist ?
Kui raam on kogu aeg paigal, võiksid pumpade ja soojendi juhtmed muidugi karbi külge minna, vähem juhtmeid rippumas.
Ventlaatori toite saab vana mobla laadijast, hea väike. 5-7v väljundpinge sovib 12v ventilaatorile, käib vaikselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 20, 2007 07:17 
Akvarist

akvaarium 50 cm kõrge + äär 10 cm ja põhjani ulatub, vähemalt mina. Kaas toetub jah serva peale ja serva tagumisse äärde teengi elektrikasti.

Aitäh mobiililaadija eest :)

Üles
 [ 64 postitust ]  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver