foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 64 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 22, 2007 10:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma vaatan, et paljud kirjutavad mingist kondensveest mis kuhugi tekib.Tunnistan ausalt, et see nähtus on minu kaane all täiesti olematu.Kaas on nii tihedalt tehtud, et kui valgustite plaati kohale tõstan või ära võtan siis servadest surub õhku vilega välja.Mitte kõige väiksematki piisakest ei teki.Ledid põlevad ööpäevaringselt ja ledide alaldi ja valguse ballast on kaane sees.Lediribad on need mis autode põhja alla liimitakse-veekindlad ribad,kinnituvad kahepoolse teibiga ja kaks u. 40cm. riba(kokku 30 led-i) maksis 250,-.Võibolla ongi asi selles,et alaldi soojendab niipalju kaant, et kondens aurab ära?Algaja õnn või mis aga igatahes mingite imejuhuste kokkulangemise tõttu kondenssi ei teki. :oops:
http://pilt.delfi.ee/picture/170696/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 22, 2007 10:54 
Akvarist

Tsiteeri:
lampe kustutsades tuleks ikka vent sisse lülitada, mitte maha.

jah, mõtlesin üht, kirjutasin teist

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 22, 2007 02:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Muide, veel üks LED-valgusti: http://www.reefs.org/phpBB2/viewtopic.p ... c&start=20
Päris...vahva!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 22, 2007 04:37 
Akvarist

Tsiteeri:
lgaja õnn või mis aga igatahes mingite imejuhuste kokkulangemise tõttu kondenssi ei teki.

no vaata, oleneb ju vee temperatuurist. Mida suurem temp. seda suurem aurumine. Samuti on oluline roll akvaariumi mahul. Ja kuhu ta auruda saab, kui sul kaas vaakumiga peal :P, mõne augu peaks ikka kuhugi üles serva tegema. Aga Martin, räägi, mis trafo sa sinna panid? mitu W jne? Ma tahaks ka mingi trafo osta LED-ise jaoks ja siis veel mobiililaadija ventika jaoks

ja, Felch, suur tänu LED-ide koha pealt. Ma pean tõesti kuidagi pinge maha saama, aga ei tea veel, kuidas. Ruumi väga raista pole

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 23, 2007 12:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma ostsin Tevalost läpaka alaldi.Sellise variandi millel saab volte muuta 5-24 aga nagunii on kogu aeg 12 voldi peal.Wattidest pole õrna aimugi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 23, 2007 02:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Martin460 kirjutas:
Võibolla ongi asi selles,et alaldi soojendab niipalju kaant, et kondens aurab ära?

Alaldi soojenemine on üks põhjus, miks selle kaane all kondentsi ei teki.
Teine põhjus on kahekihiline kaas, mis hoiab hästi soojust peale lampide väljalülimist. Huvitav oleks teada temp. muutumist kaane all.

Kui õhk ikkagi jahtub, kuhugi peab niiskus minema, külm õhk ei seo nii palju niiskust kui soe.

Kondentsi tekkimine kaane all on vist seotud öhu jahtumise kiirusega.
Hea soojusisolatsiooniga kaas ei jahuta õhku kiiresti. Kas õhu jahtumine algab siis altpoolt, veepinnalt ?

Kas aeglasel jahtumisel veega küllastunud jahtunud õhk vajub tagasi veepinnale ja annab vee akvaariumisse tagasi ?

Seda vist seletati 5-6kl loodusõpetuse tunnis. Ei ole seni vaja olnud.
Hea seegi, kui küsimus on :) .

Martin460 kirjutas:
Sellise variandi millel saab volte muuta 5-24

Muudetav volt on on hea LED-i heleduse valimisel, ei pea eeltakisteid muutma, hea lihtne kasutada. Väikesi odavamaid adaptereid on ka muudetava pingega. LED ja ventilaatorid kasutavad väga väikest osa laptopi adapteri võimsusest. Sel asjal on vatte nii palju, et ebaõnne korral saab väiksemaid nublakaid väga kaugele tulistada. 50-70w tavaliselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 23, 2007 09:37 
Moderator
Kasutaja avatar

käpik kirjutas:
Muudetav volt on on hea LED-i heleduse valimisel, ei pea eeltakisteid muutma, hea lihtne kasutada.

Siin julgeks vastu vaielda. Põhimõtteliselt kõik õige aga nüüd jääb kogu LEDide ahela elu sõltuma toiteallika stabiilsusest. Kui pinge nati tõuseb, saabub pimedus. Loomulikult aitab selle vastu pinge juba alguses maha keeramine kuid enamasti tahetakse ju saada suurt heledust.
Takisti maksab 50 senti, LED aga 10 krooni (umbes)....tehke järeldused.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 23, 2007 07:35 
Akvarist

Tsiteeri:
Takisti maksab 50 senti, LED aga 10 krooni (umbes)....tehke järeldused.

Kuidas ma need LED-id ühendama peaks siis? mul on 230V juhtmeots, mida edasi? nt kui tahaks 4 LED-i taha panna. Kuidas takistid ühendada jne. Kas taksiti saan ka Effexist kätte?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 23, 2007 10:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Sul on esmalt vaja mingit toiteallikat, sest 220Volci nalja ei mõista ja LEDidele on liig kõrge pinge. Eespool juba soovitati kasutada vana mobla laadijat. LEDid ühendaksin mina nii, et igaühe ette tuleb takisti (mille väärtuse arvutad sõltuvalt laadija väljundpingest nt. selle http://www.metku.net/index.html?path=mo ... /index_eng kalkulaatori järgi). Läbi takisti olevad LEDid ühendad paralleelselt laadija väljundi külge. Valet pidi ühendamisel ei hakka nad lihtsalt põlema, rikki ei lähe.
Ehk siis: sul on samapalju takisteid kui LEDegi. Takistite võimsus pole oluline, küsid kõige väiksemat (tavaliselt 1/4W).
Parem on muudetava väljundpingega adapter, saad heledust sättida nagu meeldib. Tevalo müüs vahepeal Minwa adaptereid. Suht saast aga LEDidele nagu maasikas. Ilmselt on sama kaup olemas ka Oomi poes, Serigos (kõige odavam aga väike valik) ja mujal.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 23, 2007 10:52 
Akvarist

Sai selgemaks küll. Aga Oomi poodi on mul hetkel raske liikuda, aga ega nende LED-idega on aega ka.

Pinge maandamiseks võin ju osta väikse trafo ja saan asja soliidselt lahendada. Mulle meeldib selline korralik asi: klemmide all ja konstantne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 12:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

pmst ledidega on ka selline võimalus et HV foorumis toimub aeg ajalt ledide massiline tellimine www.led1.de saidilt.
seekord juba siis 6ndat tellimust lükatakse kokku.
kõige heledamad ledid on muidugi kohati kallid, kui kui võtta tsut mahedamad siis hind palju odavam.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 10:15 
Akvarist

Kuna ma ei tea LED-ide kohta eriti midagi, ei oska tellida. Ma ei kujuta ette ka, kui palju, kui võimsaid LED-e vajan 300l akva jaoks. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 11:39 
Akvarist

neverstop kirjutas:
Sai selgemaks küll. Aga Oomi poodi on mul hetkel raske liikuda, aga ega nende LED-idega on aega ka.

Oomipood on 2006. aasta sügisest Tartus ka olemas. Sepa keskuses. Otsida võib olla keeruline, kuid teistelt müüjatelt küsides leiab ilmselt üles ;-)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 11:49 
Akvarist

Tsiteeri:
Oomipood on 2006. aasta sügisest Tartus ka olemas. Sepa keskuses. Otsida võib olla keeruline, kuid teistelt müüjatelt küsides leiab ilmselt üles Wink

ja vahi, ongi :D Ma sealt oomipood.ee kontaktilehelt vaatasin küll, aga seal all ääres, ilma kaardita, ma seda kontakti ei näinud. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 06:13 
Akvarist

Käisin täna siis Tartu oomipoes. Ütleme nii, et kasu on vähe, et see siin olemas on. Müüja ei osanud MITTE MIDAGI mulle öelda. Ei LED-ide võimsusest, ühendamsiviisist, takistitest. Trafode koha pealt jäi samuti kidakeelseks. Ja veel enam, kõike mida ma küsisin, tulnuks Tallinnast tellida. Ahjaa...lülitite koha pealt ei suutnud ta mulle ka öelda, milliseid neil on: kas starter, on-off, off-on, on-on või hoopis mitme funktsiooniga, rääkimata pingetaluvusest. Soovitas mulle !!! 125 !!! krooniseid LED-e, mille ühendamsiest tal aimu polnud. Siis soovitas ta mini-LED-e, mis arvatavasti isegi kohvitassi ei suudaks valgusega täita.

Aga nüüd pointini. Äkki keegi saab näidata fotot või midagi enda tehtud LED-lambisüstemmi kohta ja äkki natuke kõrvale rääkida ka. Siis läheks sinna poodi ja laseks Tallinnast konkreetseid juppe tellida.

Tartus on tõeliselt raske leida kompetentseid müügiteenindajaid(Effex, Oomipood, zoopoed jne)

Üles
 [ 64 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver