foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 64 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 06:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Soovitan sul minna tevalo Tartu poodi, niipalju kui mul kogemust on oskavad nad ka nõu anda. http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?page=peamenyy/about.html
Nende netilehel võimalus vaadata ka kaupade kohalolekut.

http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?ec=25a1b <--- Ledide valik

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 06:29 
Akvarist

Eks proovin selle koha ka ära. Aga sellegi poolest. Siin ju inimesed konkreetselt akvaariumitele ehitanud süsteeme. Ma näiteks ei kujuta ette ka, kui palju mu 300l akvaarium öö-LEDe vajaks :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 06:47 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
neverstop kirjutas:
Ma näiteks ei kujuta ette ka, kui palju mu 300l akvaarium öö-LEDe vajaks :roll:

Veelgi hullem - ma ei kujuta ette milleks mul neid öö-LEDe üldse vaja oleks. :)
Akvaariumi asukatele on ilmselt savi kui palju neid on, ilmselt meeldiks neile hoopis et öövalgustust üldse poleks - häiriks vähem. Kui seda valgust palju saab siis võib see aga vetikatele meeldima hakata. Ehk siis öövalgustuse ainus mõte on minu meelest see et tahad ise näha mis öösel akvas toimub, muus osas on ta pigem kahjuks kui kasuks. Felchi väljakäidud lingil oli uhke LED valgustus mereakva jaoks ja vist põhivalgustuseks, seal tiba teised lood.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 08:18 
Akvarist

No LED-id (eriti puansed) vist väga kalu ei sega. Ja tõepoolest, ma tahan neid LED-e ikkagi enda pärast. Väike öölamp. Ja ei usu, et LED-id suurel määral suudaks taimede kasvu suurendada

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 09:41 
Moderator
Kasutaja avatar

On jah teooria et punane valgus eriti ei sega, sellega on filmitud ka efektsed öövõtted loomadest. Kas see kaladele laieneb on aga enam kui küsitav, kodanikud kes asjas sees kirjutavad hoopis:
You are correct that IR attenuation will probably be too great for your tank. With regards to red, it makes people think its dark, but the fish still see it. Blue has the lowest attenuation in clear water, green in coastal water (slight turbidity). Green is also the dominant wavelength at night.
Kuid see jutt on rohkem merekalade teemal, kas mageveekaladega lood samamoodi pole kindel.
Mis taimede kasvu puudutab siis ma ei väitnudki et öövalgus taimekasvu oluliselt mõjutaks - küll aga võib vetikate kasvu mõjutada. Kui akval on liiga kehv valgustus kasvatamaks taimesid võib see ometi olla piisav vetikate kasvuks, samuti kui teha vetikate tõrjeks pimendamist siis piisab üsna nõrgast valgusest et tulemusi nullida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 09:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma arvan, et pisike öövalgus ei tee paha. Eeldusel, et see on nõrk ja ei põle kogu öö otsa vaid.. noh paar tundi või nii. Nõrk valgus teeb asja ka odavamaks. Seega Luxeon'i (http://www.luxeon.com/ ) LEDid võiks siinkohal mängust välja jätta. Aga riba paarikümnest tagasihoidlikumast nii umbes 1000 lm LEDist võiks olla küll. Ehk isegi kahes värvis - sinine ja punane. Nende heledust varieerides saab ilusaid vaatepilte.
On ka rohelisi dioode, ise proovinud ei ole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 09:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Ma arvan, et pisike öövalgus ei tee paha. Eeldusel, et see on nõrk ja ei põle kogu öö otsa vaid.. noh paar tundi või nii.
Täitsa nõus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 24, 2007 11:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul on siis 30 pisikest led-i.Ööse kohta on valgust parasjagu ja kõige eredamalt paistavad õunateod välja.Ja ikka hea on vaikselt vahtida ennem kui silm looja läheb.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 25, 2007 11:53 
Akvarist

Ühesõnaga, ilusat punast öölampi ma endale ei saa lubada? Peaks siis panema ca 30 tuhandest LED-i taimeriga mõneks tunniks põlema?

Aga äkki aitab keegi siiski tehnilise koha pealt. Kuhu ma need LED-id võiks kinnitada. Oomipoes rääkisin ka oma murest, et tahaks sellised ca 10-15 cm pikkused ribad teha LED-idest ja siis ta soovitas mulle mingeid täiesti mõttetuid metallist !!!30-krooniseid LED-id pesasid, kuhu saan siis ühe LED-i sisse panna. Aga kuidas see mind rea puhul aitaks, jäigi mulle selgusetuks :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 25, 2007 12:16 
Moderator
Kasutaja avatar

neverstop kirjutas:
Ühesõnaga, ilusat punast öölampi ma endale ei saa lubada?

Ei keela Sul seda keegi, lihtsalt hea kui see lamp poleks väga võimas ning ei põleks pidevalt. Aga lõppude lõpuks oled ise oma kasti kuningas. ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 25, 2007 12:19 
Akvarist

Aga kuna see on mul esimene kast, siis sooviks kerget suunavat hoopi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 25, 2007 12:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Kinnituseks sobib vast jupp trükkplaadi riba, millele "rajad" lõikad noaga või freesid. Pole vaja mingit söövitamist. Ümbrise teed nt. plastist või palud elektroonikapoest sellise pika läbipaistva toru, milles nad juppe hoiavad. Nt. releesid G5V-12V. Hulgi ostes on paljudel vidinatel mingi pakend ümber ja vennad poes ilmselt viskavad selle ära...kui kogu krempel just kliendi kätte ei lähe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 25, 2007 10:31 
Akvarist

Täna panin lambid kaane külge ja ühendasin ära. T5 lambid. Panin ballastide külge ja elektrivõrku. Põlesid mingi 3-4 min ja siis kustusid. Mõne aja pärast panin uuesti põlema, süttisid ja kustusid mõne sekundi pärast. Milles võiks probleem olla. Kas teda häirib äkki see, et ma ei ühendanud maandust? :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 25, 2007 11:06 
Moderator
Kasutaja avatar

Elektroonne ballast oskab end kaitsta ülekoormuse eest. Ehk see on põhjuseks. Lambid on ikka ballastile sobiva võimsusega? Ühendused õigesti tehtud? Muud põhjust nagu ei kujuta ette. Maajuhet pole vidinale vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 26, 2007 12:00 
Akvarist

Tal skeemi peal on maandus ja maanduse väljund on ka olemas. Ballast on täpne 2x54 ja 2x39. nagu vastvad lambidki. Aga kui ta põlema läheb, siis ju teoreetiliselt peaks ühendus õige olema, lihtsalt talle ei meeldi selle juures midagi. Seda olen ennegi kuulnud, et ballast ei tööta kleepsu peal oleva teksti kohaselt

Üles
 [ 64 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver