foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 12, 2013 10:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Ükspäev veevahetuse aegu võtsin kätte ja puhastasin ära esimest korda JBL CristalProfi e1501 greenline. Seega käis välisfilter jutti ligikaudu 6-kuud. Vesi, švammid, sisse- ja väljavoolutorud olid välisfiltris mustad kuid mitte ropult mustad (ummistuseta). Välisfiltri sisse- ja väljavoolutorud sain ilusasti puhtaks ilma spets mehaanilise vahendita, kasutasin käepäraseid alternatiivseid võimalusi . Tegin välisfiltri puhtuse seisust järelduse et välisfiltrit tuleks puhastada ehk tihedamini kui iga 6-kuu tagant.

Nüüd tagantjärele võrdlusega võin väita sedagi et puhastamata ja puhastatud välisfiltri töömüras mingit vahet pole. Tekibki küsimus et kuidas aru saada millal välisfilter vajab puhastamist? Kas ma peaksin välisfiltri puhul visuaalselt (kergelt vetikased plastiktorud) ja kõrvadega (müra valjenemine või -muutumine jms) tajuma seda puhastamise vajadust või tuleb lihtsalt kalkuleerida nädalate ja kuudega ning siis vastavalt konkreetsele kuupäevale tegutseda.

Üht asja tuleks siin veel mainida ja seda just akvaristidele kes esmakordselt puhastavad oma akva välisfiltrit. Näiteks JBL CristalProfi puhul tuleks esmaselt välisfilter välja lülitada ja siis filtri küljes olev sisse- ja väljavoolutorudega moodul eemaldada. Mitte mingil juhul ei tohiks näppima hakata välisfiltri kanistri küljes olevaid pealiskaane kinnitusfiksaatoreid. Mina sain hakkam sellise lollusega! Ma teadsin et välisfiltri pealiskaane kinnitusfiksaatoreid akva aluses kappis puutuda ei tohi kuid automaatselt mõtlemata tegin seda ikkagi, avasin välisfiltri kanistril korraga kaks kinnitusfiksaatorit. Tulemuseks oli suur veeloik akva kappis ja põrandal. :lol:

JBL CristalProfi e1501 välisfiltri kanister on mahuga 12L. Kui akvaristil on raske ja ebamugav sellist veega täidetud välisfiltrit puhastuspaika transportida siis tuleks eelnevalt sellega arvestada ja võimalusel peaks keegi pereliikmetest või tuttavatest tõstma rasket välisfiltrit. Mõtlesin isegi sellele et teatud tervisliku seisundi või terviserikke puhul võib selline näiliselt kerge asi nagu välisfiltri puhastamine ja veevahetus osutuda tõeliselt raskeks katsumuseks. Tuleb välja et akvaristika polegi ei vaimselt ega füüsiliselt nii kerge ettevõtmine nagu seda üldsuses tavaliselt arvatakse.

Kui tihti puhastate oma akva välisfiltrit? :-k

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 12, 2013 10:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oma eheimil puhastan eelfiltrit iga paari/3 kuu tagant, et suurem mustus, mis veevoolu takistab ära saada. Filtrit ise (peamiselt biofilter) aga puhastasin umbes 1 - 1,5 aasta tagant, siis kui eelfilter ei ole enam ainuke voolutakistaja.
Ehk mina puhastan filtrit vastavalt veevoolule ja mida harvem, seda parem - miks näppida toimivat asja?

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 13, 2013 12:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 15
Ma pean enda greenLine e701 puhastama kord 2 kuu tagant, kuna voolikud lähevad umbe(vb suuremad voolikud vaatama) ja samuti kõige pealmine filtri swamm läheb umbe. Torudesse koguneb vist selline bakterikoloonia, mis puhastab vett.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 13, 2013 01:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Eks ikka veevoolu järgi. Kui flöödi joad on "lonti" vajunud ja tuleb nõrgalt vett, siis peaks puhastama. Olen omale kalendrisse siis alati märkme teinud. Akvasid on nii mõnigi ja kõike korraga läheb paljuks samal päeval kasida. Sama akva puhastamise intervallid aga pole sugugi ühepikkused.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 13, 2013 10:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

ertserts kirjutas:
Üht asja tuleks siin veel mainida ja seda just akvaristidele kes esmakordselt puhastavad oma akva välisfiltrit. Näiteks JBL CristalProfi puhul tuleks esmaselt välisfilter välja lülitada ja siis filtri küljes olev sisse- ja väljavoolutorudega moodul eemaldada. Mitte mingil juhul ei tohiks näppima hakata välisfiltri kanistri küljes olevaid pealiskaane kinnitusfiksaatoreid. Mina sain hakkam sellise lollusega! Ma teadsin et välisfiltri pealiskaane kinnitusfiksaatoreid akva aluses kappis puutuda ei tohi kuid automaatselt mõtlemata tegin seda ikkagi, avasin välisfiltri kanistril korraga kaks kinnitusfiksaatorit. Tulemuseks oli suur veeloik akva kappis ja põrandal. :lol:

Kui tihti puhastate oma akva välisfiltrit? :-k

Krt ma kujutan ette seda vaatepilti, sealt ikka tuleb seda vett päris palju :D , mul endal ka cristalprofi e1500. Aga puhastan siis kui flöödist ei tule enam piisavalt vett, et veepinda korralikult liigutada, ei olegi järge pidanud, et kui pika aja tagant, vast kuskil 2-3 kuu tagant. Voolikutest on ka näha kui need juba väga "sitaseks" lähevad (mul JBL originaal mustade voolikute asemel rohelised rohkem läbipaistvamad). Aga raske ta minu arust küll pole, kuskil 14 kg vast on. Ühendan vooluvõrgust lahti ja sisse- ja väljavoolutorude moodul lahti ning siis viin filtri sauna pesuruumi ja seal toimetan edasi.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 13, 2013 02:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud neile kes vastasid ja neile kes veel vastavad.

Kenno, ega hetkel pole veel tõesti see 12L välisfilter muutunud raskeks sangpommiks. Aga mõtle hetkeks sellele, et kui mingil tuleviku eluetapil omad suurt õlle- või söögikõhtu, kõrget vererõhku, liigese- ja seljavalusid ning muidu pudi-padi ponnistuse peapööritusi siis võib sellise välisfiltri tõstmine osutuda "mission impossible" ettevõtmiseks. Eestimaa mehe tervis pole peale 60-eluaastat eriti kiita näitaja. Paljudel hakkavad kehalised vaevused pihta tunduvalt varemgi.

Kuid see ülalmainitu oli lihtsalt mõttemõlgutus, et paljusid meeldivaid ja põnevaid asju ei saa enam elus ühel päeval teha. Vaimul ja kehal on piirid, isegi akvaristikas. :lol:

Samas välisfiltri puhastusvajaduse puhul flöödi veesurve jälgimine on igati hea mõte. Vahest on kellelgi veel välisfiltri suhtes pakkuda mingeid kogemuslikke teadmisi. Ma ise kujutaksin veel ette varianti kui võimas välisfilter hoolsalt vett filtreerib ja puhastab ning kõigele vaatamata on akvavesi ikkagi mingil viisil sogane, täis õhulist sadet. Ma näiteks enne välisfiltri puhastust võtsin klaasiga näiliselt täiesti puhast akvavett ja valasin siis klaasist akvavee välja, klaasi külge jäi udupeen täpikesterohke sade. Ma suurt ei usu et igati puhas akvavesi peaks olema selline olluse- ja saderohke. Samas veenäitajad olid korras.

Üks asi veel, nimelt välisfiltrit puhastades leidsin ja avastasin ma nii välisfiltri sisse- kui väljavoolutorudest prügitigusid. Kummaline et prügitigudele see kinnine välisfiltri keskkond sobib eluks. Prügiteod on kas väga kohanemisvõimelised olevused või sattusid nad välisfiltrisse tahtmatult.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 13, 2013 03:17 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nagu juba öeldi, ega siin muud tarkust poleg kui see, et kui läbivool nadiks jääb, tuleb puhastada. Küll aga on nipiks see, et eelfiltri kasutamisel tuleb kanisterfiltrit puhastada oluliselt harvemini ning erinevad akvaariumielanikud ei satu sinna sisse.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 13, 2013 11:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein, see eelfilter tundub asjalik asjandus olevat, sest siis ei ummistuks ju nii kiiresti välisfiltri sisse- ja väljavoolutorud ning kanister. Kuid siin oleks üks või lausa mitu küsimust. Esiteks, kas see Eheim eelfilter sobiks tehniliselt JBL välisfiltri sissevoolutoru külge ja teiseks kui sobiks kas siis see eelfilter ei takistaks JBL välisfiltril kanistris bakterikoloonia teket.

JBL välisfiltri spetsifikatsioonis on kirjas lause "Filter insets: 3 filter baskets with prefilter". JBL välisfiltril on kanistri sees esimeseks filtriks eelfilter kuid kahjuks paikneb see kanistris mitte aga moodulina sissevoolutoru küljes. :(

Teab ehk keegi ütelda kas JBL välisfiltri jaoks on üldse olemas akvasse pandavat eelfiltri moodulit?

Ma vaatasin Internetis ringi kuid esmapilgul ei leidnud mitte midagi informatiivset.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 14, 2013 06:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
ertserts kirjutas:
Kuid siin oleks üks või lausa mitu küsimust. Esiteks, kas see Eheim eelfilter sobiks tehniliselt JBL välisfiltri sissevoolutoru külge ja teiseks kui sobiks kas siis see eelfilter ei takistaks JBL välisfiltril kanistris bakterikoloonia teket.

1. Tegu lihtsalt vooliku otsa käiva kopsikuga, nii et sõltub vooliku läbimõõdust, kas istub nagu valatult, või on vaja mingit vahejuppi.
2. Ei. Muide, isegi kui takistaks, poleks sel tähtsust, sest sissetöötatud akvas on kanisterfiltris bakterikoloonia juba olemas. Sel põhjusel ei soovitata ntx UV filtrit sissetöötamata akvas esimestel nädalatel kasutada, et muidu bakterid ei jõuagi filtrisse - hiljem aga pole enam oluline.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 14, 2013 01:20 
Moderator

Pildid: 10
Kõige lihtsama eelfiltri saad endale tekitada kui võtad sissevõtu toru otsast selle sõela ära ja paned asemele mingi tiigifiltri svammi. Enamus akvaristika poode müüvad neid ilma korpusetta svammfiltreid (silindri või siis risttahuka kujulised).

Ise kasutan sellist lahendust ja seda svammi loputan iga kord kui vett vahetan ja Eheim välisfiltrit puhastan umbestäpselt 3 korda aastas, siis kui indikaator näitab juba paar nädalat, et veevool takistatud

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 15, 2013 09:48 
Akvarist

Pildid: 2
:idea: Tänud, hea mõte.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 15, 2013 10:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul 2x JBL 1500e. Algselt puhastasin ikka korra kuus, nüüd kahe kuu tagant. "Eelfiltriks" sai paigaldatud svamm veevõtu toru otsas asuva "sõela" sisse,
enne seda läks ikka väga palju taimset sodi sinna filtrisse. Mul muidugi ka üks oscari nimeline "aednik" akvas kes pidevalt pügab taimi.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 16, 2013 04:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuna kõik juba räägivad siis oma akvaariumite välisfiltritest siis pistan ka siia oma 420 liitrise akvaariumi sumpi hooldusväli, mis on naljaks või mitte täpselt 1 aasta :wink: ( Muretu lahendus ,mis laseb akvaristil tegeleda tähtsmate asjadega või siis lolljustega :lol: )

Hardscape /pildid/26031/index.html

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 18, 2013 01:08 
Akvarist

Mingi aeg pidin oma CrystalProfi 700 seerria välisfiltrit pea iga kahe kuu tagant puhastama, aga peale prügitigude peletamiseks teosööjatigude ostmist ning vetikate vastu võitlemiseks valgustusaja vähendamist pole vähemalt pool aastat pidanud midagi tegema. Ok, mul pole kalasupp ka akvas. Aga enne uuendusi tegin filtripuhastust siis kui see lärmama hakkas - enamasti oli mingi prügitigu kuhugi propellerisse roninud. Voolikuid siiamaani puhastama pole pidanud, on sellised hallid, poolläbipaistvad ning peale välise tolmu aastate jooksul erilist saastet nende peal ega sees pole täheldanud. Kui flööt vett enam veepinda korralikult ringi ei keeruta, siis tähendab see minu jaoks, et on aeg pisut lähemalt akva ellu sekkuda ja asju lahti kakkuma hakata. Aga veelkord - vähem kalu, vähem ööpäevast valgust ning no prügitigudele tähendab no filtripuhastusele.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 20, 2013 11:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Minuarust on esmaseks (bioloogilise) välisfiltri eesmärgiks töötada NH4 >NO2 ümber NO3ks seega, et filtri hooldusvälp peaks olema nii tihe, et tagada akvaariumi vee kvaliteedi püsimine :roll:
teisejärguliseks filtri ülesandeks on akvad vee tsirkulatsiooni tagamine ja mehhaaniline filtreerimine

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver