muri kirjutas:
Tänan kõiki, kes püüdsid
aidata. Siinkohal nüüd akva mõõdetud, pildid tehtud.
Akva siis mõõtudega 100 x 50x 58 kõrgus. Veepiir jääb siiski sinna 50 sm kõrgusele. Niisiis liitreid kusagil ligikaudu 200 l.
Mina saan küll liitreid kokku hoopis 290?
muri kirjutas:
Kaks 8,5 cm lahtist ärakäivat paneeli. Lambi jaoks jääks maksimum ruumiks 7,5 cm arvan.
Saan aru, et neile paneelidele saab kinnitada uued lambid aga kõik see muu, mis vajalik, sellega jään hättä.
Kõige lihtsam oleks ilmselt valmis valgustus võtta. Ma pole senini aru saanud, on see akva Juwel või ei (vist siiski ei), kuid 100x50 on Juwel kaane standard mõõt. Kui õnnestub kindlaks teha, et Juwel kaas kenasti peale läheb, oleks see kõige lihtsam moodus, tulemus oleks igati korrektne ja toimiv ning näeks kena välja. Kohapeal saaks ilmselt selles osas nõu ja abi kas Lauterist või siis Kalakesest Katrinilt - kui oma silma ei usalda, võib kas siis kellegi usina siit foorumist appi paluda (endal kahjuks pole lähiajal aega) või siis kasvõi olemasoleva valgustuse kotti toppida ja sellega poodi minna ning kõrvuti panna. Muidu Aquaristicshop pakub sellises mõõdus Juwel
kaant 2x45 W torudega 115€ eest. Kui õieti aru saan, siis kui teine selline komplekt lisaks soetada, saab kombineerida kokku 4x45W, mida oleks ka 290 liitri jaoks uhkelt palju - vaata et liigagi palju. Diskus.ee pakub enam-vähem sama hinna eest T5 2x39 W
torudega armatuuri, torud tuleb vist veel lisaks soetada. Ehk siis kallim ja lahjem, samas ilmselt hea tahtmise juures saaks panna lisaks olemasolevale. Need armatuurid kipuvadki suht kallid olema.
Ebay teema on pikem teema, seda saan õhtul pikemalt uurida.
muri kirjutas:
Veel küsimus? Vanemas väikses akvas on lambid ilma mingi kaitseta, kui panen mullid hüppama, siis pritsib kogu aeg kõik täis. Olen lahendanud probleemi nii, et pannud kaane vahele väikese klotsi, siis õhk käib läbi ja lambid ei ole märjad ja kuidagi ohutum tunne on kodu üksi jättä selle vee+elekter mänguga.
Aga miks Sa paned mullid hüppama?
Kui pole mingeid erivajadustega asukaid, siis veepinna liikumine on üldjuhul piisav. Nende mullidega ongi lõputu probleem. See, et lambid märjaks saavad, on vaid üks osa probleemist. Torud on soojad, vesi aurustub ning torudele jääb katlakivi kiht - seda peaks siis aeg-ajalt äädikaga maha võtma. Mõni paneb lambi alla kaitseks klaasi või pleksiklaasi - siis tõesti see lampide märgamise mure langeb ära, kuid see klaas vajab sagedast puhastamist, kuna sinna koguneb ka katlakivi, lisaks väheneb akvasse jõudva valguse hulk.
muri kirjutas:
Nagu saite aru, on mul lampe ainult 2x 30 W. Kui juba vahetamiseks läheks, siis ehk mõtleksin ka uuematele variantidele, et mitte mitu korda teha. Millised oleks variandid led ribadele ja kas need jaksavad anda valgust kõrgusega 58 akvale kuni põhjani.
LED ribadega on see teema, et nad on üsna odavad ja lihtsad paigaldada, aga reeglina pole nende puhul kirjas, palju nad valgust välja annavad - ehk siis ilmselt pole need numbrid kiita. Spets akva taimekasvatuslambid on ka müügil, aga selliste mille juures juletakse kirjutada, palju valgust välja tuleb, hinnad kipuvad olema krõbedad. Aga üritan õhtul vaadata.