foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 31, 2012 12:22 
Akvarist

Pildid: 2
Tere, olen nüüd siin foorumis surfanud pea kaks aastat. Nii mõnigi öötund on läinud siinseid "põnevus ja ulmeromaane" lugedes. Vihjan siin sellele, et blondi ja mitte enam nii noorena siin meestejuttudest kõigist aru ei saa.
Alustasin 75 l akvaga, kuid sõltuvusse langenuna, on nüüd kodus kasutatud 225 l akvaarium. Asi käima pandud, aga selgelt oleks vaja kaanealla võimsamat valgust. Tegu siis minu andmetel Juwel akvaga, kaan on selline liikuvate paneelidega. Seal all kaks lampi.
Kusagil siin lugesin analoogsest variandist ja ilmselgelt seelle kaane alla pole kerge lampe lisada.
Jutt pikk ja segane , aga nüüd küsimus. Kas keegi meistrimees näeks väljakutset mulle uue valgustuse projekti tegemises ja teostamises. Muidugi tasu eest kui mu rahakott vastu peab:)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 31, 2012 12:26 
Akvarist

Unustasin lisada, et siis tegu troopiliste kalade akvaariumiga ja taimi on ka juba kasvamas. Esimestena kolivad suuremasse uude skalaarilapsed ja põhjapinda valitsevad rahvakeeli antsud. Seni veel noorekesed.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 31, 2012 07:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nooo kui juba kaks lampi on siis teised kaks pole enam raske lisada. Loomulikult valikuid on nii ,et mustab aga tead mis! Pista paar pilti ja vaatame mida vteha saame . :wink:

Hardscape /pildid/26031/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 31, 2012 07:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Alustaks sellest, et üritaks selgust saada, millega tegu. Oled ikka kindel, et Juwel akva? Võin eksida, aga minu teada Juwel-il 225 liitrine on vaid panoraamakva. Juwelil muidu 180, 200 ja 240 liitrit akvad, aga ega ma vanu mudeleid tea. Huvitavam on aga see, millised torud seal akvas on - seal peaks kirjad peal olema. Kui said akva kasutatuna, on need torud tõenäoliselt juba vanad, Sinu käes on ka olnud juba üle aasta - ainuüksi torude väljavahetamine võib juba anda pisut efekti. Kui Sul on ntx RIO 180 2x45 W T5 torudega, siis see on värskete torudega juba täitsa kobe. Rio 240 2x54W T5 torudega oleks pisut lahjem, aga saaks sellegagi enamust taimi kasvatada (punaste taimedega oleks raskusi).
Kui aga valgust juurde vaja, siis hetkel on valgustuse uuendamisel tekkinud igasugu huvitavaid variante. Veekindlad LED ribad ei maksa teabmis palju, ja on ilmselt lihtsalt paigaldatavad mis iganes akvasse. On ka spetsiaalseid taimeakvade jaoks mõeldud LED valgusteid, vaja lihtsalt ebays veidi surfata ja rahakotiga nõu pidada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 31, 2012 07:49 
Akvarist

Tänud Meedium ja Rein. Lõpetan oma 3x 12 tunnise tööspurdi, siis magan terve aasta ja Uuel aastal tulevad: Pildid-mõõdud-ja täpsem kirjeldus.
Siin on väga sõbralik rahvas. Kõigile vaffatele akvaristidele Õnne uuel aastal ! Tervist Teile ja kalakestele.

8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 02, 2013 12:07 
Akvarist

Omaarust olen kuskil netipoes juweli valgusmooduleid müügil näinud,siis pole vaja midagi ümber ehitada.Äkki oli Happy discus-es.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 02, 2013 12:38 
Akvarist

vana saga kirjutas:
Omaarust olen kuskil netipoes juweli valgusmooduleid müügil näinud,siis pole vaja midagi ümber ehitada.Äkki oli Happy discus-es.

Juwel Rio 180 sai kunagi ostetud samasugune moodul lisaks Lauteri poest.

Lampidele tuleks ka reflektorid lisada. (kui ei ole )

Üles
 Teema pealkiri: Pildid ja selgitus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 04, 2013 02:02 
Akvarist

Tänan kõiki, kes püüdsid :) aidata. Siinkohal nüüd akva mõõdetud, pildid tehtud.
Akva siis mõõtudega 100 x 50x 58 kõrgus. Veepiir jääb siiski sinna 50 sm kõrgusele. Niisiis liitreid kusagil ligikaudu 200 l.

Kuna kõrgus on veitsa teistsugune, siis ilmselgelt peab ikka lampe lisama kui tahan taimi kasvatada.
Lambid kaks tükki kõrvuti ühel laiemal paneelil- philips TL-D 30W Aqua Relle ja teine Solar JBL LT30W Natur 9000K

Kaks 8,5 cm lahtist ärakäivat paneeli. Lambi jaoks jääks maksimum ruumiks 7,5 cm arvan.
Saan aru, et neile paneelidele saab kinnitada uued lambid aga kõik see muu, mis vajalik, sellega jään hättä.

Veel küsimus? Vanemas väikses akvas on lambid ilma mingi kaitseta, kui panen mullid hüppama, siis pritsib kogu aeg kõik täis. Olen lahendanud probleemi nii, et pannud kaane vahele väikese klotsi, siis õhk käib läbi ja lambid ei ole märjad ja kuidagi ohutum tunne on kodu üksi jättä selle vee+elekter mänguga.
Reinule, see akva on olnud minu käes 20.12.2012. Hetkel on vesi poole peal, sest tugev ja interjööriga sobiv aluskapp on töös ja loodan selle sünnipäevaks saada, siis täidan tervenisti.
Nagu saite aru, on mul lampe ainult 2x 30 W. Kui juba vahetamiseks läheks, siis ehk mõtleksin ka uuematele variantidele, et mitte mitu korda teha. Millised oleks variandid led ribadele ja kas need jaksavad anda valgust kõrgusega 58 akvale kuni põhjani. Blondid juba oskavad küsida:):):)
E Bays surfata võibolla oskaksin, kuid seal neist arusaamine on iseasi. Kui tahaks parimat, siis millise summaga ma peaksin arvestanma nii suurusjärk oleks tore teada.

Pildid minu akvast ja lampidest on aadressil :

http://fotoalbum.ee/photos/medeia/sets/1341865
Loodetavasti link toimib ja on abiks headele vastajatele.
tänud juba ette

Üles
 Teema pealkiri: Re: Pildid ja selgitus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 04, 2013 11:10 
Moderator
Kasutaja avatar

muri kirjutas:
Tänan kõiki, kes püüdsid :) aidata. Siinkohal nüüd akva mõõdetud, pildid tehtud.
Akva siis mõõtudega 100 x 50x 58 kõrgus. Veepiir jääb siiski sinna 50 sm kõrgusele. Niisiis liitreid kusagil ligikaudu 200 l.

Mina saan küll liitreid kokku hoopis 290?
muri kirjutas:
Kaks 8,5 cm lahtist ärakäivat paneeli. Lambi jaoks jääks maksimum ruumiks 7,5 cm arvan.
Saan aru, et neile paneelidele saab kinnitada uued lambid aga kõik see muu, mis vajalik, sellega jään hättä.

Kõige lihtsam oleks ilmselt valmis valgustus võtta. Ma pole senini aru saanud, on see akva Juwel või ei (vist siiski ei), kuid 100x50 on Juwel kaane standard mõõt. Kui õnnestub kindlaks teha, et Juwel kaas kenasti peale läheb, oleks see kõige lihtsam moodus, tulemus oleks igati korrektne ja toimiv ning näeks kena välja. Kohapeal saaks ilmselt selles osas nõu ja abi kas Lauterist või siis Kalakesest Katrinilt - kui oma silma ei usalda, võib kas siis kellegi usina siit foorumist appi paluda (endal kahjuks pole lähiajal aega) või siis kasvõi olemasoleva valgustuse kotti toppida ja sellega poodi minna ning kõrvuti panna. Muidu Aquaristicshop pakub sellises mõõdus Juwel kaant 2x45 W torudega 115€ eest. Kui õieti aru saan, siis kui teine selline komplekt lisaks soetada, saab kombineerida kokku 4x45W, mida oleks ka 290 liitri jaoks uhkelt palju - vaata et liigagi palju. Diskus.ee pakub enam-vähem sama hinna eest T5 2x39 Wtorudega armatuuri, torud tuleb vist veel lisaks soetada. Ehk siis kallim ja lahjem, samas ilmselt hea tahtmise juures saaks panna lisaks olemasolevale. Need armatuurid kipuvadki suht kallid olema.
Ebay teema on pikem teema, seda saan õhtul pikemalt uurida.

muri kirjutas:
Veel küsimus? Vanemas väikses akvas on lambid ilma mingi kaitseta, kui panen mullid hüppama, siis pritsib kogu aeg kõik täis. Olen lahendanud probleemi nii, et pannud kaane vahele väikese klotsi, siis õhk käib läbi ja lambid ei ole märjad ja kuidagi ohutum tunne on kodu üksi jättä selle vee+elekter mänguga.

Aga miks Sa paned mullid hüppama? :) Kui pole mingeid erivajadustega asukaid, siis veepinna liikumine on üldjuhul piisav. Nende mullidega ongi lõputu probleem. See, et lambid märjaks saavad, on vaid üks osa probleemist. Torud on soojad, vesi aurustub ning torudele jääb katlakivi kiht - seda peaks siis aeg-ajalt äädikaga maha võtma. Mõni paneb lambi alla kaitseks klaasi või pleksiklaasi - siis tõesti see lampide märgamise mure langeb ära, kuid see klaas vajab sagedast puhastamist, kuna sinna koguneb ka katlakivi, lisaks väheneb akvasse jõudva valguse hulk.
muri kirjutas:
Nagu saite aru, on mul lampe ainult 2x 30 W. Kui juba vahetamiseks läheks, siis ehk mõtleksin ka uuematele variantidele, et mitte mitu korda teha. Millised oleks variandid led ribadele ja kas need jaksavad anda valgust kõrgusega 58 akvale kuni põhjani.

LED ribadega on see teema, et nad on üsna odavad ja lihtsad paigaldada, aga reeglina pole nende puhul kirjas, palju nad valgust välja annavad - ehk siis ilmselt pole need numbrid kiita. Spets akva taimekasvatuslambid on ka müügil, aga selliste mille juures juletakse kirjutada, palju valgust välja tuleb, hinnad kipuvad olema krõbedad. Aga üritan õhtul vaadata.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 04, 2013 11:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
[quote="Rein"][quote="muri"]Tänan kõiki, kes püüdsid :) aidata. Siinkohal nüüd akva mõõdetud, pildid tehtud.
Akva siis mõõtudega 100 x 50x 58 kõrgus. Veepiir jääb siiski sinna 50 sm kõrgusele. Niisiis liitreid kusagil ligikaudu 200 l. [/quote]
Mina saan küll liitreid kokku hoopis 290?
[/quote]

100X50X50(vee kõrgus) =250l - põhjakiht=u.200l

edu

Üles
PostitusPostitatud: Reede Jaan 04, 2013 01:54 
Moderator
Kasutaja avatar

yeekim kirjutas:
100X50X50(vee kõrgus) =250l - põhjakiht=u.200l

Loomulikult saab soovi korral veel maha võtta juurikad, taimed, kalad, dekoratsioonid jm. Aga akvaariumi mahust rääkides peetakse üldjuhul siiski silmas klaaskasti arvestuslikku mahtu - see on see, mis on ka ntx müügil aluseks, sisu võib ju alati varieeruda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 04, 2013 08:56 
Akvarist

Suured tänud. Ka lingid asja ette, nüüd vähemalt tean, kust otsida. Nüüd on mõtlemisainet. :)

No nüüd julgen end näidata ka veidi "lollina". Olen nii mõneski kohas lugenud, et pärast mingi kemikaali lisamist, peab korralikult vett aereerima. Noh, ma siis mõtlen, et kui mullitaja käib, on kõik "happy". :oops: ja see tähendabki aereerimist :lol:
No ilmselt see ikkagi tähendab midagi muud. Ja mul on palju õppida, õnneks.
Selles 75 l akvas on filtriks Cristal Profi e 700 ja see paneb küll piisavalt veepinna liikuma:)

Uude suuremasse sai ostetud Juwel Profi 900 kuid kuna vesi on akvas poole peal, siis hetkel ei ulatu see "flööt" veepinnale . Alguses suunasin lihtsalt veevoo klaasi mööda alla, tundus, et pole piisav liikumine. Nüüd soristabb lihtsalt otsast vett kosena akvasse, esmapilgul parem:)

Niisiis esmaspäevani saab ainult varastada tööaega mõtlemisega akvale. Siis peab vabal päeval otsima hakkama.
Tänud kõigile kulutatud aja eest. Kui kellelgi veel mingi hea mõte, kuulan huviga. Tänud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 05, 2013 01:16 
Moderator
Kasutaja avatar

muri kirjutas:
No nüüd julgen end näidata ka veidi "lollina". Olen nii mõneski kohas lugenud, et pärast mingi kemikaali lisamist, peab korralikult vett aereerima. Noh, ma siis mõtlen, et kui mullitaja käib, on kõik "happy". :oops: ja see tähendabki aereerimist :lol:
No ilmselt see ikkagi tähendab midagi muud.

No eks see ikka tähendabki aereerimist. Enamasti juhtudel, kus vette on vaja rohkem hapnikku, pruugitaksegi lisaks õhupumpa. Kuid kui akvas pole kõrgendatud hapnikuvajadusea kalu ega muud põhjust hapnikutaseme tõstmiseks, peaks siiski ilma õhupumbata hakkama saama.
muri kirjutas:
Ja mul on palju õppida, õnneks.

Nagu meil kõigil.
LED valgustusega on paraku nii, et ehkki valikut on kõvasti, Sinu akvasse sobivat varianti ei leidnudki. On edevaid LED prožektoreid, mis sobivad suuremale akvale. On rippuvaid ja äärele kinnituvaid kobedaid LED valgusteid. Aga sellist, mis oleks mõistliku hinnaga, annaks välja piisaval hulgal sobivat valgust ning saaks lihtsalt sinna kaane alla monteerida, ma paraku ei leidnud. Need LED ribad on ilmselt siiski üsna lahja valgusega - ntx selline. Midagi kindlasti annab juurde, aga mitte palju.
Ehk siis T5 torud on ilmselt kindla peale minek, Juwel kaas oleks ehk kõige lihtsam - kui muidugi ikka sobib sinna.
LED torud, mis on mõeldud asendama T8 luminofoortorusid (mis praeguse valgustuse juures on kasutuses), on ka huvitavad - kuid üsna kallid (ntx sellised) ja neid ei saa lihtsalt luminofoortoru asemel lampi keerata.
Update. Leidsin, et on LED torusid, mida oleks üsna lihtne sinna kaane alla lisada - kui hind pole probleemiks, siis päris kihvtid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 05, 2013 02:14 
Akvarist

Update. Leidsin, et on LED torusid, mida oleks üsna lihtne sinna kaane alla lisada - kui hind pole probleemiks, siis päris kihvtid.[/quote]

Tänud, põnevad variandid. Noh hind on krõbe, kuid armastan väljakutseid.... loodetavasti mõni projekt toob ka raha sisse varsti.
Samas kui võtta kasutusele need led-torud, kas siis selline "ühendatud" valgus -luminofoor+led, kuidas see tegelikult ka silmale vaadata on.
Kunagi ei ole ma midagi neti kaudu tellinud, kuidas sellelt saidilt tellida on, kas keegi on tellinud. Kas on ka risk suurele saatekulule?
Nagu arvata võite, selle akva kolmanda omanikuna, selle akva klaasid ei ole kõige säravamad, kas led valgutus toob esile rohkem klaasi "vigu".
Nagu aru saan peaksin ostma lisaks kaks toru, neil kaasas ka niinimetet ballast, mille saab kinnitada plaadi külge. Lisandub ainult taas kaks juhet:) pistikuni. Kas sain õigesti aru, et neil pole vaja lambipesasid, sealt läheb kohe juhe ja pistikusse. Samas kas tasub vanale klaaskastile nii uhket valgustust tellida.:) Mõtlen...mõtlen...susiseb...aju:)
No nii, minu küsimustel praegu lõppu ei ole näha. Aga vastutasuks, kui keegi peaks kunagi vajama nõu seoses koerandusega, prooviks samuti aidata. Küsida võib kõike, püüan vastuseid leida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 05, 2013 03:01 
Moderator
Kasutaja avatar

muri kirjutas:
Samas kui võtta kasutusele need led-torud, kas siis selline "ühendatud" valgus -luminofoor+led, kuidas see tegelikult ka silmale vaadata on.

Seda ei oska Sulle ilmselt keegi vastata, kuna ei usu et siinmail keegi neid omaks. Kui seda juttu uskuda, mida kirjutatakse, siis peaks LED toru valgus väga efektne olema ja ruumilist pilti paremini välja joonistama kui luminofoortorud.
muri kirjutas:
Kunagi ei ole ma midagi neti kaudu tellinud, kuidas sellelt saidilt tellida on, kas keegi on tellinud. Kas on ka risk suurele saatekulule?

Ma ei usu et see sait tellimiseks parim koht on, lihtsalt jäi näppu kui huvitava lahenduse pakkuja. Hinna suurusjärk ilmselt ka on enam - vähem. Aga kui selline vidin huvi pakub, siis vaatame netis ringi, kust selliseid asju kõige mõistlikum on tellida. Saatekulud kardetavasti on tuntavad.
muri kirjutas:
Nagu arvata võite, selle akva kolmanda omanikuna, selle akva klaasid ei ole kõige säravamad, kas led valgutus toob esile rohkem klaasi "vigu".
Nagu aru saan peaksin ostma lisaks kaks toru, neil kaasas ka niinimetet ballast, mille saab kinnitada plaadi külge. Lisandub ainult taas kaks juhet:) pistikuni. Kas sain õigesti aru, et neil pole vaja lambipesasid, sealt läheb kohe juhe ja pistikusse. Samas kas tasub vanale klaaskastile nii uhket valgustust tellida.:) Mõtlen...mõtlen...susiseb...aju:)

Kui olemasoleva valgustuse alles jätad, siis ilmselt piisab ühest lisatorust. See toiteplokk mis tal kaasas võiks vast jääda väljapoole akvat - niiskus ei tee elektroonikale reeglina head ning pildilt paistab, et see toiteplokk on midagi sarnast sülearvuti toiteplokile, millele on peale pandud lüliti. Tootja lehelt vaadates paistab, et kinnituseks on kaasas vastavad plastmassklambrid, mis tuleks siis omakorda kaane külge kinnitada. Sellel pildil on veel pareminigi näha.

Üles
 [ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver