Tere!
Kunagi, kui laiskus võimust võtma kippus, ehitasin oma 100l akvaariumile hästi lihtsa kontrolleri. Ta lülitab vaid valgustust sisse/välja etteantud aegadel, hoiab temperatuuri ja lülitab automaatsöötjat - kuni 3 aega päevas. Kui keegi pe3aks tahtma just sellist ehitada, lasku käia, kogu info on siin:
http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store. ... &oe=1&oo=1Nüüd aga tekkis mõte teha midagi paremat. Ja kui juba teha, siis selline, mis sobiks ka mereakvaariumi.
Progemisega ja rauaga saan hakkama kuid mida üks hea akva kontroller ikkagi tegema peaks? Siin ootaks gurude nõuandeid.
Oma rumala peaga tahaks teha järgmised funktsioonid:
- valgustuse sisse/välja lülitamine (võiks olla sujuv lülitus - säästab hõõglampe, kui sellised on. Kui lum. torud, siis vähemalt ei ehmata kalasid);
- öövalgustuse seaded. Lülitamine jällegi sujuvalt, allikas - valgusdioodid (LED). Mõni valgusti võiks olla pidevalt sisse lülitatav - nt. Scalarede kudemisperioodil valgustab "pesa";
- (liigne vidin?) valguse juhtimine võiks arvestada ajavööndit aga mitte hüppeliselt vaid sujuvalt, nt. mingi väiksem nihe päevas üleminekuperioodi läheduses;
- kas on kalu, kes tahaksid kuuvalgust? Sel juhul saab prosele kuukalendri selgeks teha;
- mõistagi temperatuuri reguleerimine. Kas peaks kasutama mitut andurit ja arvutama keskmise?
- õhupump(-ade) regull. Mageveeakvas pole mul seni vaja läinud kuid mereakvas vist vajalik (wavemaker)?
- veetaseme kontroll. Mida teha kui langeb järsku alla kriitilise - teade üle GSMi omanikule?
- ilmselt peaks Ph-d mõõtma. kuigi olen akvaariume omanud juba lapsepõlvest saati, ei ole seni veel CO2 muutmise ja Ph mõõtmise vajalikusest aru saanud. Peaks siin midagi tegema ja mis algritmi alusel?
- automatiseerimine: kaane tõstmisel soojendus välja et ei kärssaks, samuti veetaseme langemisel alla lubatu
- mida veel?
- mida veel?
Hetkel rohkem pähe ei tule. Ehk on kellelgi veel mingeid mõtteid? Pisikese PIC (või mõne muu) kontrolleri kasutamisel on ka utoopilisena tunduvad funktsioonid tegelikult mõne koodirea kaugusel...
Valmis skeemi, koodi ja ehitusjuhendeid jagaks modede loal siinsamas foorumis.
/Felch
PS. Kas kellegi on head automaatsöötja konstruktsiooni? Asi selles, et minu oma kogub sooja akvakatte all kenasti kondensvett ja hommikul söötmisajal on kogu helvestoit läbi ligunenud ning söötjasese ta jääbki
Puhuda õhku peale? Soojendada?
Katte peale ma seda panna ei saa, sest siis söövad kassid ta tühjaks!