foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 185 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 10:00 
Akvarist

Pildid: 0
Säästupirnile ei saa reostaati panna - laelambis katsetatud variant... Hakkas lihtsalt värelema, mui maha keerata. Kahtlustan, et luminofooriga sama asi, et ühest hetkest toimub süttimine ja seda täiega, süttimise hetkeni ei juhtu ilmselt midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 10:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen oma silmaga näinud , et on olemas selline vigur mis sujuvalt paneb põlema lum. toru (spets süüteseade), kuid see on manuaalne , vaja , et asi toimiks automaatselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 10:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mannu kirjutas:
päevavalgustus lambile ei saa,halogeenile saab,aga reostaat peab olema enne traffot,saab ka tavalisele lambile,ka säästupirni kasutades

'Päevavalguslambile' saab.
Halogeenile kah saab.
Isegi säästupirnile saab, aga liiga kulukas tuleb.

Kuna hõõglamp ja luminofoortoru on olemuselt veidi erinevad, siis tuleks ka kasutada erinevaid juhtseadmeid - luminofoortoru valgustugevust ei reguleerita minuteada pinge vaid sageduse muutmisega.
Siiski - kui olete soetanud reguleerimist võimaldavad toite/süüte seadme toimub nendega lampide valgustugevuse reguleerimine minu andmete kohaselt (kindlasti leidub ka erandeid) alalispingega 1 - 10 V juhtahelas.
Et juhtahela mittekasutamisel lamp siiski põlema läheks, annab seade ise sisendisse vaikimisi veidi üle 10V pinge, mida saab 1 V -ni kahandada kasvõi mainitud reostaadiga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 10:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

ecolog kirjutas:
Olen oma silmaga näinud , et on olemas selline vigur mis sujuvalt paneb põlema lum. toru (spets süüteseade), kuid see on manuaalne , vaja , et asi toimiks automaatselt.

Näpuga keeratavaid lüliteid on jah iga nurga peal müügil, automaatne on kindlasti kah kusagil olemas, kuid valmiskujul pole siiani kohanud.
Ise seda teha pole raske - kes elektronide käitumist veidi uurinud, see saaks hakkama.
Samas oleks muidugi tore, kui keegi mingi elegantse lahenduse välja pakuks - ei peaks enam enda pead vaevama :oops:

:!: Aga teemasse tagasi pöördudes - kas tuleb välja, et see on kontrolleri kõige populaarsem funktsioon :?:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 10:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu arvamust mööda on see akvale üks olulisemaid asju, mida kontroller võiks juhtida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 11:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

ecolog kirjutas:

Elektroonilisel HFC ballastil on selline võimalus olemas!
Ise viskasin vanast ksatist magnet pallasti välja ja asemele elektroonilise HFC ballasti prasegu vahe on selline , et magnetiga vilkus paar korda ja siis läks põlema. Elektroonilisel seda ei ole kohe läheb põlema! Oleks vaja veel lisada reguleetimis võimalus. Aga jah pole veel uurinud kas elektrooniliselt juhitavaid on ja palju maksab.

170l 14,01,05 saab varsti uue ilme

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 11:38 
Akvarist

lum. torudele on olemas spets. elektronne ballast ja
tavaliselt siis ka tähistuses kirjas "dim.."
valguse reguleerimiseks eraldi sisend 1-10V

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 21, 2005 12:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kert kirjutas:
lum. torudele on olemas spets. elektronne ballast ja
tavaliselt siis ka tähistuses kirjas "dim.."
valguse reguleerimiseks eraldi sisend 1-10V

Seda ma silmas pidasingi.
Nüüd veel vaja lisavidin mis peale taimerit "dim"ballasti sujuvalt sisse lülitaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 21, 2005 09:19 
Moderator
Kasutaja avatar

See susjuva pinge tekitamine on prosele lihtne ülesanne. Lum. toru dimmeri tegemine on keerukam - lihtsalt pinget muutes tõesti ei saa (nt. trafoga vms) sest, nagu siin juba öeldi, juhitakse toru teisiti. Tavaliselt muudetakse talle peale antava pinge sagedust. Selleks on IRF-il isegi spets kivi olemas : IRF2159. Nende peal ehitataksegi elektroonseid ballaste. Mul ei õnnestunud teda tööle saada aga eks või alati uuesti proovida.

Väga hea - kontrolleri funktsioonid hakkavad juba kujunema! Varsti saab vist progema hakata.

Üles
 Teema pealkiri: Hea link!
PostitusPostitatud: Reede Jaan 21, 2005 02:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Alati jõuab keegi meist ette, aga siin on hea link, millisest tasub vähemalt ideid ja miks ka mitte enamat (asised nivooandurid, kuigi ka TEVALO'st saaks ühte-teist) ammutada. Iga tehnokraadi unistus!
http://www.aquacontrol.biz/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 01, 2005 09:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuidas projekt edeneb kah? Tahaks hea meelega ka nagu nati šnitti võtta :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 02, 2005 03:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Hetkel pole jõudnud teha :cry: Ehk varsti...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 08, 2005 09:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Nii, nüüd olen tiba kaugemale jõudnud. Kella ja termomeetri näit on LCD-l, muu juhtimisega tegelen. See ei ole väga keeruline.
Küsimus tekkis õhupumpade juhtimise vallast. Nimelt kasutavad "meremehed" neid laine tekitamiseks (oli vist nii?). Kas sellist režiimi on tarvis (minu mageveekastis kindlasti mitte aga kui juba teha siis teha) ?
Teine asi: kas on olemas odavaid tööstuslikke veetaseme andureid, või tuleb ise leiutama hakata (tahaks sujuva väljundiga)?
Ja kui kellelgi on hea loogikataju, võiks aidata seadme menüüsüsteemi koostamisel - et mis ja kuhu.
Püüan teha kontrollerit nii,et igaüks saaks moodulied lisada vastavalt vajadusele (vee taseme andur, häire saatjs üle TLF. või GSMi jne). Aga siin saab ka liiale minna. Nt. mul oleks väga lihtne kasutada 4*20 märki LCD ekraani (mis hetkel skeemis). Paraku on see kallivõitu. Odavamad on 2*16 või..hoopiski Nokia 3310 ekraanid. On võimalik kirjutada koodi nii, et ka ekraani "mõõdud" on vahetatavad kuid palju seda vaja oleks?
Ph ja muud analoogmõõtmised lisan hiljem. CO2 mullide lugeja vist ka...kui olen asja olemusest aru saanud. Minu akvas on seni ilma CO2-ta hakkama saadud ja see tundub üldse veidi kunstlikuna...nagu patsiendi hingamisaparaadi all hoidmine: on ta nüüd elus või mitte

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 08, 2005 10:31 
Meremees
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Minu akvas on seni ilma CO2-ta hakkama saadud ja see tundub üldse veidi kunstlikuna...nagu patsiendi hingamisaparaadi all hoidmine: on ta nüüd elus või mitte

:mrgreen: #-o :mrgreen:
Mulle tundus ka see alguses kummalisena, et inimesed püüavad mängida jumalat ja loodust üle kavaldada. Mereakvaariumis püütakse meeleheitlikult luua võimalikult looduslähedast olukorda ja CO2 on seal üks suuremaid vaenlasi, mille vastu võideldakse kõigi mõeldavate vahenditega. Mul on isegi õhk toodud väljast, kuna toas on CO2 kontsentratsioon (arvatavasti) liiga suur.

Aga see selleks. Ilmselt on taimed, mis kasvavad akvaariumis paremini kui looduses seda väärt ja on oma hooldajale tänulikud. :wink:

Muide, kuidas sa neid mulle loendad, kas fotoelemendiga?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 08, 2005 11:02 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Jõudu.
Ootan huviga mingi konkreetse etapi valmimist, et ka ise käsi tinaseks teha...

Samas oleks kindlasti vajadus väga suur ka sellise kontrolleri järgi, mis oleks suuteline väikest signaali ka arvutisse tagastama.
Olgu see siis lpt või com pordi kaudu.

Eriti vahva oleks see just sellisena, et saaks andmeid regulaarselt koguda ja vajadusel (komandeering vms) ka online näidata.

Lihtsam lahendus oleks muidugi webcami kasutamine :P

Igatahes - edu veelkord.

Üles
 [ 185 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver