kpl Kalake kirjutas:
Siiski on väga kahtlane, et sellises akvaariumis (ilma valguse, CO2 ja väetiseta) on võimalik igasuguseid taimi kasvatada. Sellisel juhul jääb taimede valik siiski piiratuks. CO2 (nagu ka korraliku valguse) vajalikkus taimedele on üldine reegel, mis ei tähenda, et leidub taimi, kes on suutelised hakkama saama ka kesisemates tingimustes.
Loomulikult on see nii, nõudlikumad taimed vajavad enamat. Kuid esialgne sõnum oli siiski
kpl Kalake kirjutas:
Taimede kasvuks on CO2 vajalik, niiet CO2 lisamisest taimeakvaariumis loobuda ei saa
ning see oli ilmne liialdus. Samamoodi pole ka pelgalt CO2 lisamine piisav et
igasuguseid taimi kasvatada, eri taimede nõuded keskkonnale on erinevad.
kpl Kalake kirjutas:
Konkreetsel juhul ei olnud aga tegu kindlasti üleasustusega. Küll oli pisut ebasoodne akvaariumi kuju (üsna kitsas ja seega väike veepind).
No ma ei saa aru kust sellised väited - räägime ju ikka selle teema juhtumist, või siis mitte?
AzA kirjutas:
Mul oli ca 50L vett
Filter seisis natuke üle 24h, tagajärg, mitte keegi ei jäänud elama, üleasustus oli ka natuke, ausalt ...siiski tublisti rohkem, kui oleks pidanud.
Mis puudutab õhupumpa siis see et iga akvaarium vajab õhupumpa on üks levinud müütidest. On erijuhud kus õhupump on tõesti vajalik kuna vajatakse tugevat vee tsirkulatsiooni akvas, kuid üldiselt on filtri väljavooluga veepinna liigutamine täiesti piisav. Kui üritame taimeakvas hoida vees CO2 lisamisega kõrget CO2 kontsentratsiooni siis tugev vee tsirkuleerimine töötab selle vastu kandes CO2 akvast välja. Oluline on õhu kokkupuutepind veega, õhumullidel pole see sugugi nii suur kui tundub nii et väide et õhupumba efekt on suures osas seotud õhupumbaga tekitatud mullide poolt veepinna liikuma panemisega võib olla tõsi - kuid seda pole minu teada praktikas keegi kontrollinud. Igal juhul kui üritada visuaalselt ette kujutada veepinna liikumist kui pidevalt edasikeritavat vaipa ning siis kujutada ette kui suure osa veepinnast moodustaks sinna laialipressitud mullid siis mulle tundub et veepind omab suuremat kokkupuudet õhuga. Õhupump on pealegi üsna tüütu riist, valdav osa kui mitte kõik neist tekitavad vastikut lörinat mida õnnestub küll pisut summutada, kuid mitte kaotada.
kpl Kalake kirjutas:
P.S.Nt. JBL-i hapnikutesti mõõtmisjuhendis on kirjas, et mõõtmist tuleks taimedega akvaariumis võimalusel teostada alati hommikuti, kui hapnikutase on madalaim. Tõenäoliselt teatav mõju taimede öisel hapnikutarbimisel keskkonnale siiski on. Võiks kohe huvi pärast järgi mõõta
.
Enamasti on taimedega akvas ka kalad ja sel juhul on tõesti hommikul kõige madalam hapniku tase - kalad ju pruugivad hapnikku ööpäevaringselt, taimed toodavad hapnikku aga vaid valgel ajal. Kui kellelgi on hapniku test ja taimedega akva kus pole kalu siis võiks tõesti mõõta hapniku taset õhtul valguse kustutamise ajal ning hommikul, siis saaks hinnata kuivõrd taimed tegelikult öö jooksul hapnikku tarbivad, kui üldse.