foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 59 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 14, 2008 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, eks ma hakkan siis oma pika jutuga peale.

Algul mõtlesin, et jätan co2 oma akvast kõrvale, mis tegelikult oligi nii... Akva käima minemisest on möödas nädal vähem kui kaks kuud. Juba ammu olen hädas taimede kasvuga. Kuna elan paraku sellises kohas, kus akvapoode pole (väljaarvatud üks, milles elustaimi ei müüda üldse) ja mujale liikumine lähiajal pea võimatu, siis on mul akvas hetkel ainult vallisneriat, mis sai kaladega samal ajal toodud. Vallisnerial on aga kasv täiesti kinni jäänud, ajab küll tütartaimi päris korralikult, aga nendeks nad ka jäävad, edasi ei kasva tee mis tahad. Nii pea kui poodi satun ostan taimi juurde, aga kunas see juhtub on hetkel küll võimatu ennustada, sellepärast mõtlesingi küsida hetkel järgnevat:

Kas üldse ja kui palju aitaks co2 lisamine minu taimede kasvamisele kaasa? Jutt siis ühest suurest põõsast ja kahest väiksemast kogust vallisneriast terve akva peale. Pildi võin ka vajadusel lisada.
Taimi on küll vähe, aga kuna rääkisin pärmimeetodil co2 lisamisest, siis saaks co2 hulka lahjema seguga reguleerida või aereerimisega co2 hulka vähendada. Kaotada pole mul ju peale co2 ja õhu ju midagi. Või olen ma milleski väga valesti aru saanud?

Ootan igasuguseid arvamusi ja vastuseid! :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 12:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

co2 on taimedele hea kindlasti. aga kuna sul taimi vähe (sinu jutu järgi), siis võib juhtuda, et gaasitamise käigus kipub seda üle jääma (co2 tase tõuseb liiga kõrgeks). Selle ennetamiseks on vaja teada co2 sisaldust vees Ph ja Kh testi kaudu. Nende näitudega saad arvutada co2 taseme vees selle kalkulaatoriga
Alguses pane õhukivi veepinnale lähemale ja lase vette lisahapnikku, siis tõuseb co2 sisaldus alglaselt ja ph ei lange järsult (kiire ph muutus võib kaladele saatuslikuks saada). Tee ph ja kh teste aegajalt, kontrollimaks, et co2 tase ei tõuseks üle 25 ppm (selle lehe andmetel, mille sulle kalkulaatorina saatsin).
Üldiselt on pärmitamise miinuseks see, et kogu kaadervärk on ebastabiilne (pudel võib käimise päevapealt lõpetada, ja uuesti mitte käivituda jne.)

NB! peamine on soetada täpsed testid. hoidu SERA testidest, eriti sera ph testist, sellega pole mitte midagi teha

seda ka veel, et gaasitamisega muutub vee keemia päris kiiresti (jutt on tundidest)

Üles
 Teema pealkiri: taimekasv
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 02:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Mina annaksin sulle nõu lihtsalt oodata. Akva alles vähe käinud (kuigi sulle tundub kindlasti juba ilmatu-aeg). Pinnases pole veel taimedele piisavalt toitaineid(igasugu laguproduktid ja kalade väljaheited). Uues akvas läheb peaaegu pool aastat selleks, et taimed korralikult kasvama hakkaksid. Vallisneeriaga pole küll harilikult kasvuprobleeme, kui vesi korralikult küpse. Ise viskasin peale aastast akvapidamist ta hoopis välja, sest ta kasvas liiga tihedaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 05:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Just see panebki imestama, et isegi vallisneeria ei kasva :roll: . Ei ole teda ju nüüd väga suures koguses ka.

Hetkel just väga täpseid teste pole. JBL 5in1 pabertestid. Mõtlesingi algul, et kuna taimi vähe ja kui üldse hakata laskma gaasi, siis esialgu väga väheses koguses, lahjema pärmiseguga ja aereerimisega. Näeks mis taimedega toimub. Kui mõeldav selline teguviis on sellise jbl testiga? Nagu ennist mainisin, pole ju kaotada peale co2 midagi. Või on?

Nüüd ka albumis pilt hetk tagasi tehtud akvaariumist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 06:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

5in1 testiga võid kaotada oma kalad. pärmisegu on ettearvamatu, näiteks temperatuuri tõustes võib intensiivsemalt tööle hakata jne. Kindlasti korralikud testid on gaasitamisel vajalikud!

kui teed väiksema pärmikogusega, ja gaasitamise ajal aereerid vett, siis co2 sisaldus vees jääb madalaks, ning taimedel on sellest suhteliselt suva (10-25 ppm on optimaalne co2 sisaldus vees)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 06:33 
Akvarist

Pildid: 20
Kuna sa asud Paides, siis kalade ära tapmine on vähe tõenäoline. Ma asun ka Paides ja pärm on järel juba kolmandat kuud. Tõsi akva on 180 ja taimi on rohkem. Paide vesi on suht kare ja see puhverdab. Tee kindlasti zelatiiniga pudel, siis käib ühtlaselt ja ei gaasita üle. Võta algu väiksem (kitsam) pudel nt. 1L Borjomi. Sellega on pärimi ja zelatiini-suhkru kokkupuutepind väiksem ja jällegi maandad riske. Kindlasti kasuta vahepudelit veega. Kui pärmipudelist vahtu üle hakkab ajama, siis ei satu akvasse, filtreerib veidi ka gaasi. Ära täida pärmipudelit päris ülesse välja 1/4 kõrgusest on hea tühjaks jätta. Protsessis tekib algul vahtu.
Soovitan JBL testreid: ph 6,0-7,6 (NB! mitte 3-10), KH ja GH ei teeks ka paha, co2 tester on ka täitsa ok, saab akva seina külge panna ja näitab kogu aeg. Iga testripakk on veits üle 100EEK-u ja Tallinnas Roccas Kalakeses nt. saadaval. ph testri peaksid kindlasti muretsema.
Pane kompressor ka järele kui co2-e paned ja co2-e kivi kõrgusega saad ka asja reguleerida.
Minul on co2 ilusti järel ja mingit ohtu kaladele pole tekkinud.
Nats vaev on korgid õhutihedaks saada. Mina olen ostnud Kalakesest kraanid (vist 6kr/tk) need ära lõhkunud ja super attakiga korkide külge liiminud. Kui täpsemat infot vajad, siis küsi.
Muide taimedele on lisaks co2-le ka toitaineid vaja kas neid ikka on piisavalt. Äkki tuleks ka veits väetist anda.
Head katsetamist

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 06:45 
Akvarist

Panin oma pärmika pildi ka albumisse. Nii täis ei tohi tegelikult pudelit panna, hakkab algul vahtu välja ajama. 1/4 kõrgusest tuleks tühjaks jätta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 07:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kuna hetkel usaldusväärsed KH ja pH testid puuduvad, on väga riskantne kogu asja ette võtta?!
Kui suur tõenäosus on, et pärmupudel trikke tegema hakkab? Kas temperatuur peab oluliselt selleks muutuma, et intensiivsemalt käima hakkaks või piisab juba paari kraadisest kõikumisest? Mis teisteks ohtudeks on?

Kui nüüd täpsustada, siis elan tegelikult Paidest mõned kilomeetrid eemal, kuid siiski on ka siin kare vesi. Kas kare vesi on eeliseks pärmiga mängimisel või kuidas võtta öeldut, et Paides vähe tõenäoline kalu ära tappa? Mida täpsemalt tähendab, et vesi puhverdab?

Toitainetest ausaltöeldes pole hetkel aimugi, kuna vastavad testid puuduvad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 09:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

kalakesest saab ka postiga tellida.

Aga üldiselt, kui sul pole veel teste ja asjast mingit aimu, siis jäta asi hetkel katki. Soeta kõigepealt testid, uuri siit foorumist co2 seonduvaid teemasid ( /tehnika/3872/index.html ). Ühesõnaga ära kiirusta ja tee asi endale kenasti selgeks. Kui vallisneria peaksgi vahepeal ära surema, pole hullu, sellel taimel erilist väärtust pole, rohkem nagu umbrohi :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 15, 2008 10:38 
Akvarist

Karlil igati õigus. Kõigepealt pühenda tunnike teooria lugemisele ja siis katseta.
Karedus aitab jah ph kõikumisi ära hoida.
Üldiselt ei tee pärmipudel mingeid trikke. Eriti kui teha zelatiiniga suhkrutarretis. Reageeriv pind on siis pidevalt konstantne ja kogu suhkur ei hakka kohe reageerima.
Kui gaas ikka pudelist välja saab tulla, siis ei juhtu midagi paha.
Temperatuuri tõustes muutub protsess aktiivsemaks. Zelatiinitarretise puhul ei ole vahe märkimisväärne kui sa seda pudelit spetsiaalselt soojendama ei hakka. Tavaliselt toas temperatuur üle paari kraadi ei kõigu ja see ei tee midagi.
Kui esimest korda co2-e järgi panin, siis testisin küll ph-d iga päev, nädala jooksul, aga nüüd korra kuus testin ja püsib ilusti 7,0-7,2 vahel.
Seega tee omale teooria selgeks, muretse paar korralikku testi ja siis tee pärmikas valmis. Kui vaja küsi nõu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 16, 2008 09:35 
Akvarist

110L puhul on väga kahtlane, et see pärm sul mingeid trikke teeb. Kõige tõenäolisemalt ei tee ta midagi (st. et taimekasvule pole sest erilist efekti). Pealegi saab Vallisneria kareda vee taimena ka ilma CO2-ta hakkama. Õhukivi IMO pole kõige parem lahendus, stabiilsema CO2-e taseme saab ehk CO2 "kellaga". Mina tegin oma 54L selle 1,5L värksa pudeli põhjast, mis hoiab CO2-e taseme parajasti ~15ppm peal. Ei näe küll väga hea välja, aga kuniks ma esteetilisema väljnanägemisega topsiku leian, ajab ta asja suurepäraelt ära. Et sul on 2x suurem akvaarium, siis mina paigutaks neid "kellasid" kaks tükki. Täpsest doseerimisest ei ole mõtet pärmipudeli ja jbl-i 5 in 1 testide puhul mõtet rääkikda. Ka korralike testide korral on määramatus kusagil 30%. Suurema stabiilsuse saamiseks pane tööle kaks ühe vooliku otsa ühendatud pudelit, mida täida erinevatel aegadel. Ka mullilugeja on kasulik vahele panna, sest ühest küljest on siis näha, millal võiks pudeli uuesti täita ja teisalt filtreerib see välja väheke saasta, mis muidu võiks pudelitest akvaariumi jõuda.Toitainetest rääkides, NO3-me taset see test siiski näitab.

Lisaks, sul paistab põhjas mingi kivikliubu olema, mis taimedele väga ei sobi. Läheb aega, enne kui taimedele sinna toitaineid koguneb. Mina asendaks põhja vähemalt ehituskruusaga suuruses 2 - 6 mm (müüakse ehituskauplustes kuivliiva nime all). Ka sellega läheb muidugi aega, enne kui taimed kasvama hakkavad. Kui sa rohkem katsetada julged ja on võimalus ajutiselt (paariks päevaks) kalad kuhugi mujale tõsta (ntx. pange koos filtriga) ja suurem kogus kiiresti kasvavaid taimi hankida (mõnelt kaas-akvaristilt näiteks), siis mina katsetaks hoopis mullaga 'Low-tech' akvaariumi. Kui põhja ülesse kakkumine ei tundu ahvatlev, siis võid taimed panna mullaga (harilik aiamuld + 3 cm kruusa peal, et mulda kinni hoida) lillepotti ja siis akvaariumi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 16, 2008 09:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Co2 kohta olen lugenud juba enne akvaariumi soetamist. Mõned asjad vajasid lihtsalt täpsustamist :) Tahaks muidugi hankida mõne korraliku ballooniga süsteemi, aga läheb vist kole palju maksma.

Pinnase kohta nii palju, et sai ostetud akvaariumipoest spets kruusa ja hiljem juurde veidi tumedamat (mis küll rikkus veidi ka väljanägemist..). Suurus jääb küll 2-6mm juurde ja arvan, et sobib vägagi hästi, vallisneria kasv kuskil mujal kinni. Kas asi võib olla väheses kruusa koguses? Praegu kuskil 2-3 cm kiht, olen lugenud et 5 cm ja rohkem oleks hea taimedele?

Co2 proovin ikkagi järgi. Hetkel jätan küll asja pooleli, kuni vastavad testid saan ja siis proovin küll asja järgi. Küllap vist muidu teada ei saa, kas on tolku või mitte :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 16, 2008 10:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

tolku on co2 kindlasti.

vallisneeriaga on mul selline kogemus, et alguses oli jube visa, kuid üheltmaalt hakkas vohama, olin siis veel akvaristikateemaliste teadmistega suhteliselt algstaadiumis, ning vohamine kestis niikaua, kui toitained olid otsas, toitainete lisamisest ma ei teadnud sel hetkel midagi.
ma arvan, et üheltmaalt hakkab sinu vallisneeria ka kasvama ja paljunema (kui on pinnasesse tekkinud paras huumus)

teadagi on vallisneeria selline taim, mida akvaristid kutsuvad umbrohuks (kasvab ja paljuneb kiiresti). minul toimub hetkel kastis selline huvitav asi, et vallisneeria paljuneb jube visalt, kuid seeeest kasvab mõnusalt. Nimelt on lehed paksud ja lihakad, mõne lehe laius on isegi 2cm, samas lehed pole eriti pikad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 19, 2008 05:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Täna siis avanes võimalus akvapoodi sattuda, ostsin rohelist juurde. Taimede nimesid ma nüüd täpselt ei teagi, kuna tõesti võtsin ainult neid, mis meeldisid. Pidavat minu akvas kasvama küll. Soovitas võimalusel ka miskit taimetoru ka, kuid selle jätsin praegu ostmata. Taimed hetkel suht lambist akvasse pandud, kuna kruusa võimalik tuua alles esmaspäeval, hetkel seda liiga vähe, ei saa kõiki taimi piisavalt kruusa allagi. Pilt ka TÄNASE seisuga akvast albumis olemas. Aidake ka taimi tuvastada.

Veel küsin, et kas iganädalasest põhja sifooniminisest võib tuleneda taimede mitte kasvamine? Sodi väga palju ei tule sifoonides. Äkki peaks hakkama harvemini sifoonima?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 20, 2008 08:39 
Akvarist

Kas sa ikka teste ka ostsid, sealt kalapoest :)

Üles
 [ 59 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver