foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 51 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 08:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Noh....mõtlen, et mul see praegune valgus on küll väga nadi. Üks toru ja see ka 15w. Ise arvan, et võiks vähemalt 30w pirn olla.... :wink: Nüüd aga tekkis küsimus, et kui akva kaan on plastikust, kas siis võin ikka tugevama võimsusega pirni selle praeguse asemele panna ilma, et see plastik ülesse sulama hakkaks.? Hetkel siis meisterdasin sinna alla fooliumist nn. peegli. :)

Mõne pildi tegin kah, albumist on võimalik näha.

Akvaarium siis 85l. seda tahakski veidi valgemaks muuta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 09:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

eeee...ma ikkagi päris ummamuudu tehnikas :oops: :oops: See toru, millest rääkisid-rahvakeeli oleks ta mis??No see lumiinofoortoru... :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 09:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Harrastaja kirjutas:
eeee...ma ikkagi päris ummamuudu tehnikas :oops: :oops: See toru, millest rääkisid-rahvakeeli oleks ta mis??No see lumiinofoortoru... :oops:

Kui Sa lähed Effexisse, ja seal räägid, mis sul on ja mida Sul vaja- siis need noormehed panevad ise sulle kogu kupatuse kokku ja ühendavad otsad ka.
Mina sain oma uued akva lambid just sealt ja palusin nad seal ka kohe ühendada. Nii, et koju minnes jäi mul üle vaid klambrid kaanele kruvida, lambid sisse panna ja juhe seina pista.
(mis sest, et ma kohe ühe ballasti "õhku " lasin- läksin järgmine päev tagasi ja sain uue)

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 09:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Toru on jah luminofoortoru või päevavalgustoru. Neid on erineva pikkusega (sõltub võimsusest) ja samuti erineva diameetriga. Sinul on vist T5 torud.
Torudele on vaja süüteseadet ehk ballasti. Neid on elektroonseid (ei kuumene niivõrd, valgus ei vilgu 100Hz sagedusega jne) kuid ka vanu elektromagnetilisi (koos nimetet puudusetega) on kasutusel. Sõltuvalt ballastist saab tema kõle ühendada 1 või mitu toru. Tõenäoliselt saab Sinu ballasti külge kruvida vaid ühe "pirni".
Seega peaksid ostma ballasti niimitemele torule, kui vajalikuks peab (0,5W/liiter!) ning iga toru jaoks 2 veekindlat pesa. Neid saab päris mitmest poest, nt. Megaluumensit ja Effeksist (viimane võib tavakliendile ka mitte müüa, küsi enne). Ballastid leiad samadest poodidest või ka foorumikaaslastelt.
Suht tavalised ballastid juhivad 1, 2 või 4 toru korraga. On ka dimmitavaid (ainult elektroonsed) ballaste, milledel saad lampide heledust sujuvalt muuta, varieerides juhtpinget vahemisku 0..10V (NB! vajalik eraldi juhtpinge allikas).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 09:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

IvoOnu kirjutas:
http://www.effex.ee/pildid/toodes/724.jpg
Pildil on küll ainult pool toru aga asi seegi. Päevavalguslamp teise sõnaga, mitte hõõgpirn.

edit. Leidsin veel ühe pildi /404.html

No needsamad valgustorud, mis väga suurel enamusel kaane all on.

:D :D :D See on arusaadavam tõesti, aga ülejäänud mootsad sõnad nagu näiteks ballast ja magnetballast...ikka tühi maa... :oops: Ise kujutan ette, et need on need samad asjandused, mille sisse need päevavalgus lambid pannakse. Ets siis nagu pesad.... :?: Aga noh....mul on väga piiratud kujutlusvõime :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas ma nüüd sain õieti aru, et igast elektritarvete poest seda ballasti osta ei saagi?? No ma mõtlesin, et lähen homme lõuna ajal kohaliku elektritarvete poodi ja küsin 2 kohalist ballasti, mis oleks niiskuse ja vee kindel. Kokku peaks siis 2 tk selliseid 2 kohalisi ostma.Üks ühele, teine teisele poole....olen õigesti aru saanud?? Siis mul oleks vaja vist mingit juhet ja lülitit kah eksju?? No asi selles, et pean ta ise miskit moodi valmis ehitama :? :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 09:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

IvoOnu kirjutas:
Teeme nii, et ma teen homme mõned pildid ja kirjutan igale asjale juurde, millega on tegu.

Väga hea mõte :D Pimedale ikka puust ja punaseks 8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 10:06 
Moderator
Kasutaja avatar

Noh,jah. Ballastid kui elektroonikaseadmed ei ole tõesti niiskuskindlad. Kuid arvestades nende kuumenemist (ka elektroonsed soojenevad veidi) ja kui kaane all on ventilaatorid (nagunii kasulik), ei juhtu nendega midagi erilist. Algajale ja mitte-elektroonikule seda lahendust siiski ei soovitaks. Kaane alt väljas on kuiv ja märksa turvalisem ses mõttes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 10:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Harrastaja kirjutas:
Kas ma nüüd sain õieti aru, et igast elektritarvete poest seda ballasti osta ei saagi?? No ma mõtlesin, et lähen homme lõuna ajal kohaliku elektritarvete poodi ja küsin 2 kohalist ballasti, mis oleks niiskuse ja vee kindel. Kokku peaks siis 2 tk selliseid 2 kohalisi ostma.Üks ühele, teine teisele poole....olen õigesti aru saanud?? Siis mul oleks vaja vist mingit juhet ja lülitit kah eksju?? No asi selles, et pean ta ise miskit moodi valmis ehitama :? :?

Seal kus Sina elad- käisin kahes poes starterit otsimas oma vanadele lampidele- ja EI SAANUD! Ei saanud ka torusid. See pood, mis seal bussijaama taga on, on paremini varustatud muidu, kui see teine. (mingi angaari moodi kauplus oli)

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 10:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

ümeramees kirjutas:
Harrastaja kirjutas:

Seal kus Sina elad- käisin kahes poes starterit otsimas oma vanadele lampidele- ja EI SAANUD! Ei saanud ka torusid. See pood, mis seal bussijaama taga on, on paremini varustatud muidu, kui see teine. (mingi angaari moodi kauplus oli)

No see on see ESVIKA elektritarvete pood...ma arvan, et siit kolkast ei saa ma üldse midagi...ikka kas tartu või pealinn...No äärmisel juhul Viljandi kah

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 14, 2007 10:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Harrastaja kirjutas:
ümeramees kirjutas:
Harrastaja kirjutas:

No see on see ESVIKA elektritarvete pood...ma arvan, et siit kolkast ei saa ma üldse midagi...ikka kas tartu või pealinn...No äärmisel juhul Viljandi kah

No IvoOnu teeb sulle joonise- siis sul lihtsam :) \:D/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 15, 2007 05:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

IvoOnu kirjutas:
http://piret.planet.ee/akva/valgus/
Joonist ei hakanud tegema, kasutasin digisajandi eeliseid. Küsimuste korral vastan meeleldi.

On sulle öeldud, et sul au paiste peakohal helendamas??? OK....küsimusi ka ikka tekkis. See valge kolakas, mis sul seal tagant vaates pildil on, mis selle asja nimi on?? Kas see see ballast?? Ja mis nende nimed on, mille sisse sul need "pirnid" pandud on?? Kuida sul sealt tagant ainult 1 juhe välja lõpuks tulema hakkas?? Ma kaesin, et iseenesest peaks ju 8 juhet olema :roll: Noh, et 4 ühetl ja 4 teiselt poolt......ee...umbes sain aru, mis teinud oled ja kujutlusvõime hakkas kah tööle. Aga kuidas sa nad sinna plastiku külge kinnitasid? Kipsi kruvid, või kuumaliimi püssiga?? PÖÖÖÖ.....jeerum, kui häbi, et nii turakas ikka võin olla... :oops: :oops:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 15, 2007 08:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

No kui ma nüüd õieti asjadekäigust aru saan, siis peaksin poest küsima sellist ballasti, millele oleks võimalik taha ühendada vähemalt 3 30w pirni. ja 6 niiskuskindlat pesa.(kas seal on mingid sisend ja väljund avad kah nende juhtmete tarbeks??Et siis selle järgi ostangi, kui mitu juhet saab taha ühendada?? Kui nüüd lähtuda sellest, et 0,5w on 1l. Seega siis oleks minul vaja kokku saada 170w... :?: No aga ei mahu ju mulle sinna nõnna palju....heal juhul 3 pressin sinna... Ja see akva kaan ei ole mul kah selline, nagu Ivol....mul ta ovaalne kuidagi....ei kujuta ette, kuida ma teda pooleks hakkan saagima/lõikama.....seega jälle mure-kuhu kinnitan...

Äkki peaks üldse ära mõõtma ja laskma kellelgi asjalikul uue kaane meisterdada koos siis vajaliku valgustusega.

Kuigi...tahaks ikka ise nökerdada ja mässata :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 15, 2007 08:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sul vist arvutamine pisut untsu läinud :P Kui suur see akva Sul oligi, 85 l? Sellisel juhul on hädpärane ~45w. Minul on 110l akva ja kaane all 3x18w ehk siis üks toru sai kaane alla juurde aretatud, hetkel ei kurda, isegi punasematel taimedel punast värvi näha!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 15, 2007 08:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
akva oli sul ju 85 liitrit ehk siis keskmine valgustus võiks olla vähemalt
45W.Mis su akva mõõdud on ? pikkus ja laius ? sest alles siis saab hakata selle järgi sobivaid torusi sinna sisse valima ,
sest torudel on oma standardpikkused ja otsikud(lambipesad) lisavad ka sinna paar cm juurde.
Need effexi niiskuskindlad lambipesad on kohe koos juhtmetega
vaja läheks lisaks toruklambreid .Ühes teises teemas just sai nn "näidised effexi veebilehelt välja toodud:

enamus akvariste on kasutanud selliseid pesi T8(G13) lampide (millede hulka kuulub ka aquarelle )tarbeks :
http://www.effex.ee/?pg=1&pgr=19&sgr=36&id=436
Torude kinnitamiseks kaane külge sobivad järgmised klambrid :
http://www.effex.ee/?pg=1&pgr=19&sgr=36&cat=78&id=132
Starterit pole vaja kui kasutad elektroonset ballasti ,1 näide :
http://www.effex.ee/?pg=1&pgr=19&sgr=35&id=297
Kaane ehituse a torude arvu kohta näiteid igasuguseid sõltuvalt konkreetse omaniku nägemusest...
Jõudu ja jaksu

Üles
 [ 51 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver