foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 43 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 01:12 
Akvarist

Kaks nädalat tagasi ostsime akvaariumi ja tegime nii nagu poes kästi: kivikesed põhjas ja mõned suured kivid ka lisaks, üks puuront (Amazonasest) pealkasvava taimega pluss veel neli-viis taime nurkades. Akvaariumis on vett 108 liitrit.

Alguses oli kõik kena, aga siis kattus ront millimallikat ja siidisukka meenutava valkja kattega... Pesin ära, aga tuli tagasi. Ja akvaariumi seinad on kõik täis pidevalt taastuvat pruunikat vetikalist (vist). Ja taimed - need on muutunud pruuniks või kattunud pruunide laikudega. Taimed on tegelikult suremas, mulle tundub... Kuigi kasvatavad juurde lehti, lähevad ka need uued peatselt pruuniks. Olen siin foorumis ringi uidates lugenud küll, et taimed võivadki paar nädalat pärast elukohavahetust "mädaneda" ja siis võtavad jälle "jalad alla"?

Kalu veel sees ei ole, pidime teisipäeal tooma... Kas sellisesse probleemi võib üldse kalu lasta või vastupidi - nende puudumine ongi akvaariumi selliseks teinud? Mulla tn. kauplusest öeldi, et esiteks polegi hea kohe kalu sisse lasta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 03:24 
Akvarist

Tundub sedamoodi,et valgustus võib veits nigel olla,muidu oleksid tõenäolisemalt tulnud rohelised vetikad.Ja kuidas on lood filtri ja õhustamisega?Ära praegu kalu küll sisse pane.Kas pinnase ostsid poest ja pesid läbi ka?Jakas rondi ostsid poest ja kas see oli ostes korralik.Valge sametine katt viitab mingile seenele nagu hallitus.Üldiselt ära väga muretse uues akvaariumis võib kõiksugu asju juhtuda,selleks ei soovitatagi kalu enne kuud aega sisse panna.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 04:03 
Akvarist

Tänan väga nõu andmast!
Rondi ostsin poest tundus väga kena olevat, ja kõik muu ka... Põhjakillustiku ja suured kivid ka ja pesin läbi. Rondil olev valge jamps on tõesti nagu mingi seene moodi. Kas peaksin rondi läbi keetma või kuuma veega üle valama? Need vetikad... on sellised rohekaspruunid, aga taimed lähevad pruuniks silme all.

Valgustus on tugev, kaks suurt lampi. Akvaariumil on kaas peal, puhastuspulk möllab kenasti (vesi ei ole sogane) ja vahepeal panen veel mullitajat ka lisaks.

Kogu see filtrilugu on akvaariumi taga eraldi reservuaarides. See oli kohe sees, kui poest ostsime, sest selles akvaariumis olid olnud kalad paar nädalat (ilma taimede ja killustikuta). Kui akvaariumi välja valisime, võeti kalad välja ja saime juba koos nn heade bakteritega selle puhastusjaama.
Oli ainueksemplar poes ja näen, et pole akvaariumi parameetrite kohta mingit paberit kaasa antud. Tuleb vist minna seda küsima.

Näen juba uneski neid pruuniks tõmbuvaid taimi. Teisipäeval (lapse
sünnipäevaks) veel kalu sisse siis ei saa... :cry:
Aga - mida edasi teha? Kas tõesti akvaarium tühjaks teha ja otsast peale hakata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 06:53 
Akvarist

Ära otsast peale küll hakka,siis läheb jälle täpselt sama palju aega veel lisaks!Äkki peaksid selle rondi väga kanges soolvees mitu tundi läbi keetma ja siis paar päeva vahetatavas vees leotama,see võib aidata.Akvaariumi kohta on ainsaks parameetriks mõõt,kuid filter vajab regulaarset hooldust,selle kohta võiksid müüjalt küll pisut infi küsida.Eeldan et kaks suurt lampi on umes 60 cm pikkused torud mis põlevad u 12 tundi päevas.Tegelikult on vetikad alustavas akvas sage jama tõenäoliselt läheb vesi mõneks päevaks häguseks ka,nii et ära ehmata.Kõigest sellest saab lugeda mõnest akvaristika käsiraamatust nt gina sandford akvaariumi omaniku käsiraamat,mis ei ole liiga keeruline.Imelik on see et taimede uued lehed kohe pruuniks lähevad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 07:30 
Akvarist

Tänud! Väga teadlik ja asjalik abi! Tabasid ära sellegi, et olen siin pabinas ja jälgin võib-olla üle - iga muutus ehmatab! :oops:
Vaatasin, et raamat on poes saadaval, ostan kindlasti.
Ja lampide osas... tegelikult olen pidevalt sees hoidnud (väljaarvatud öösel) üht lampi, siin foorumis uurides-lugedes lülitasin eile teise ka ikka sisse. Ehk see ühelambielu pole taimedele ka meeldinud?
Filtrite osas müüja ütles, et kuus üks kord puhastada.
Rondi osas - sellest võin vabalt loobuda ka. See hallitusjama on ühe otsa küljes just. Rondi küljes on paraku taim. No ma natuke ehmatan ronti ägedamalt kui veel all lodistamine.

Tahaks juba väga paar kalakestki sisse lasta... Teisip. lapsel sünnipäev, tema jaoks tegelikult kogu see trall ette on võetudki, kuigi olen ka ise väga huviline! 8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 08:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Ära kalu tõesti veel sisse too. Pigem veidi kannatust, siis saate nutmise asemel rõõmu tunda. Vee teste võiksid ka igaks juhuks teha, enne kui kalad sisse paned.

Kännuga on mul ka samasugust jama olnud. Keetma päris ei hakanud, aga üsna mitu korda mõnigaste vaheaegadega, kui see ollus taas nähtavale tuli, küürisin harjaga tulise vee all. Lõpuks hallitus taandus.

Filtri pesemine käib vast vajaduse järgi. Sul on vist sisefilter? Ei saanud jutust päris täpselt aru. Kui ikka švammid mustad tuleks sama akva vees puhtaks loputada. Filtri pesutsükkel sõltub mitmest asjaolust - kui palju kalu, kuidas söödad... Välisfiltri puhastamisel saab pikemat pausi pidada. Ma ühes akvas puhastan lausa kolme kuu tagant. Pesemise vajadust peaks näitama veevool filtrist. Kui ei tule nii suure trukiga kui puhtast peast, siis ikka vaja pesta, kas või iga nädal. See viimane kehtib eriti sisefiltri puhul.

Vetikaprobleemid alustavas akvas tavaline asi.

Aga jõudu ja kannatust Sulle. Küll kõik ilusasti laabub.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

KRA kirjutas:
Ära kalu tõesti veel sisse too. Pigem veidi kannatust, siis saate nutmise asemel rõõmu tunda. Vee teste võiksid ka igaks juhuks teha, enne kui kalad sisse paned.

Kännuga on mul ka samasugust jama olnud. Keetma päris ei hakanud, aga üsna mitu korda mõnigaste vaheaegadega, kui see ollus taas nähtavale tuli, küürisin harjaga tulise vee all. Lõpuks hallitus taandus.

Filtri pesemine käib vast vajaduse järgi. Sul on vist sisefilter? Ei saanud jutust päris täpselt aru. Kui ikka švammid mustad tuleks sama akva vees puhtaks loputada. Filtri pesutsükkel sõltub mitmest asjaolust - kui palju kalu, kuidas söödad... Välisfiltri puhastamisel saab pikemat pausi pidada. Ma ühes akvas puhastan lausa kolme kuu tagant. Pesemise vajadust peaks näitama veevool filtrist. Kui ei tule nii suure trukiga kui puhtast peast, siis ikka vaja pesta, kas või iga nädal. See viimane kehtib eriti sisefiltri puhul.

Vetikaprobleemid alustavas akvas tavaline asi.

Aga jõudu ja kannatust Sulle. Küll kõik ilusasti laabub.

Kaua see vetikajama kestab alustavas akvas üldse?
Mul ka suht algus,vist sellepärast see vetikas end ilmutabki :cry:

Akvaarium 28L - käivitatud 12.juuni 2010
Vähibeebid,temp.23+,sisefilter,veevahetus 1x nädalas- 5l

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Tont seda teab. Kõik vast suhteline. Ma seda taimeteemat eriti hästi ei mõika. Eks see sõltu tervest "kompotist" vast - valgus, söötmine, vee kvaliteet, väetised, akva suurus... Siin keegi ütles mulle just, et näe, aasta on möödas ja alles nüüd hakkavad taimed korralikult kasvama. Tal on suht suur akva. Vist 600-700-liitrine. Mina oma 900-se kohta veel seda ütelda ei saa. Ja veel olen märganud, et eri akvades, kus eri liiki elukad sees kasvavad ka taimed erinevalt. Konna ja triitonite juures näiteks vohab kõik suurepäraselt. Akvad ka juba mitu aastat käigus. Kuldkalade juures pole ka viga. Veidi midagi karvast taimede servades on. Suuremad mured on mul 240-sega (see, muide, kõige vanem akva - ehk ka sellest probleemid.) Taimede teemas sai üht-teist arutatud. Oli vist Sinu enda algatatud teema, mille ma sujuvalt metsa kiskusin. Algteemaks olid madalakasvulised taimed. Sealt peaksid ka infot saama. Rein kirjutas väga põhjalikult.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:42 
Akvarist

Tänan soovituste eest! Ja hea sõna eest. Meeleolu on kõikuv... Kord tunnen, et kalad sisse, siis jälle, et ei julge. :roll: Ja kas see, mida mina nimetan vetikajamaks ongi tegelikult üldse mdiagi eriti hullu?

Loen, et sarnane probleem teistelgi... Ja akvaarium tegelikult juba mitu kuud tegutseb!
Ometi... poes vaatan - millised puhtad akvaariumid kõik!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:48 
Akvarist

Tsiteeri:
Ja lampide osas... tegelikult olen pidevalt sees hoidnud (väljaarvatud öösel) üht lampi, siin foorumis uurides-lugedes lülitasin eile teise ka ikka sisse. Ehk see ühelambielu pole taimedele ka meeldinud?

Oot-oot. Kaua need lambid siis nüüd põlevad. Üldiselt on minu teada mõistlik aeg 8-10 tundi ööpäevas. Üle selle on juba peaasjalikult küllakutse vetikatele. Lampe oleks soovitatav automaatse taimeriga sisse-välja lülitada. Pruunvetikas on alustavas akvas üsna tavaline kui ta aga väga möllab siis on valgus ilmselt liiga pikalt sees. Kasulikud lisandid alustavas akvas vetikate vastu on kiire kasvuga taimed.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:52 
Moderator
Kasutaja avatar

Vetikas ei tohiks kaladele midagi hullu teha (v.a sinivetikas, oli vist). Kõige tähtsam, et veenäidud korras oleks (NO3, NO2, pH, vee karedus, NH).

Poe akvades pole enamalt jaolt taimi. Ja kui mingi taim juurikal ongi, siis see müüakse ennem maha, kui vetikas külge ronib. Aga kas oled ka vaadanud poodides näiteks neid akvasid, kus taimi müügiks hoitakse? Mõnes kohas näevad ikka päris hullud välja - rääbakaks läinud ja vetikased.

Veel minu kogemustest. Kui ostsin suurema akva ja tõstsin sinna kalad ringi jäi väiksemasse mõni üksik kala. Jäi ka paar taime, mis üsna koledasti servadest tumedalt karvased. Ilmselt mingi habevetikas. Arvasin, et neist ei saagi asja, rändavad prügikasti. Kuid ei tahtnud ka kohe minema visata. Mõne aja möödudes taimed kosusid ja läksid kohe päris ilusaks. Sellest tegin ma järelduse - kalu vähe ja sööki vähe. Nii et - söötmisest sõltub ka midagi.

Sul hetkel kalu pole ja kedagi ei sööda. Eks taimed pea ennem korralikult juurduma, siis peaks hakkama ka asi paremuse poole minema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:56 
Akvarist

Nii, ilmselt on lambid liiga kaua sees olnud... Parim on mõlemad lambid täie võimsusega ja kuni 10 tundi, saan nüüd aru.
Vesi on tegelikult selge, aga taimed teevad muret, et on pruunid ja mädanevad. Ja siis veel see, et sein kipub kiiresti vetikatest tunedaks minema.

Ja kõnealuse akvaariumi kohta veel, et puhastusjaam on sellel seina taga, eraldi basseinikestes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 10:59 
Akvarist

Aitäh, KRA! Vee kontrollimiseks tuleb vist mingid testrid osta, eks? Ja... mu sisetunne ütleb, et võiksin ikkagi kalad sisse tuua, et nad hakkavad ise ka seda vetikat vähendama ja taimi puhastama. 8)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 11:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Puhastusjaam! Huvitav nimi! Aga ma ikkagi ei mõista, millest täpselt jutt. Kas välisfiltrist või n.-ö sisefiltrist, mis ripub akva klaasi küljes? Sul oli 108-liitrine, siis vast on see viimane variant ja toda loetakse ikka sisefiltriks. On sellised, mida riputatakse akvast väljaspoole. Mul on üks analoogne ka müügis üleval.

Kalad võid minu arust küll põhimõtteliselt sisse tuua. Aga ennem hangi mõni elementaarne test, et vee kvaliteet kindlaks teha. Kui need korras, siis mina küll mingit probleemi ei näe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 23, 2011 11:21 
Akvarist

Teen testi ära ja siis kalad sisse. Sain juba hää soovituse võtta guraamid esiteks, et oleks ka suhtlemist. :)

Aga see 108-liitrine on selline... kapp on all ja akvaarium on nagu televiisor, kumer, külgi pole, suur kuup. Kaladega "ühes ruumis" pole muud kui paremal üleval puhastustoru, otse veepiiril. Akvaariumist osa on lõigatud ära seinaga ja selle taga on see puhastusjaam. :wink: Aga vesi muidugi liigub siia-sinna ja müüja ütles, et kalade jaoks on see akvaarium 108 liitrine, kuigi esimeses osas, kus nad elama hakkavad on vähem vett. Et kalade jaoks on ka see tagumine osa nagu nende kodu.
Kui sest jutust nüüd mingit kasu oli.

Aga saan aru, et oled ise kusagil zoopoes tegev? :idea:

Üles
 [ 43 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver