foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 32 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 04:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ajuvabalt on minu akvaariumi rünnanud BBA vetikas, mustad tutsakad.

http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm - täpselt nagu siin lingil esimene vetikas BBA.

See elajas on paljunenud metsikul kiirusel, kui algusel arvasin et sinivetikas on tüütu (BGA - selline roheline lima taimede peal), siis eksisin...nüüd on alles majas tõsine tegija... võimatu on teda ära nokkida, kuna ta kinnitub ennast tugevalt taimedele ning taustale. Terve tagataust on ühtlase kihiga kaetud nende kuradi tupsudega.... proovisin täna neid nokkida sealt - asjatu vaev. Teste mul kahjuks võtta pole, peale 5in1 JBL... See näitab, et asjad on justkui normis. Kalad küll nokivad seda vetikat, aga sellest pole abi... kuna vetikat on PALJU.

Tõsiselt oleks vaja abi asjateadjatelt, kes oskaks soovitada midagi, mis sellele neetud vetikale halvasti võiks mõjuda, kuna terve akvaariumi pilt on lõppude lõpuks rikutud, kuna valitsevad mustad tupsud. Neetud ma ütlen, kõik algas ometi toredalt, minu suur akvaariumi karjäär ja nüüd on juba tahtmine asjale käega lüüa, kuna minu ideed on otsas. CO2 süsteem oleks tore, aga miskisuguse pärmihakatisega ei tahaks oma tuba õhku lasta ja ballooniga korralik süsteem maksab 2x rohkem, kui mu akvaarium kokku läks, pole päris odav lõbu. Aga tõesti, keegi ehk oskab midagi soovitada ? ...Väetisi ega mingeid asju ma sinna valanud pole, CO2 pole lisanud, õhupumpa kah pole. Toitu annan 1x päevas,vett vahetan 20% nädalas 1 korraga.

Kas Flourish Exceli kasutamine võiks ennast õigustada? Googeldades nagu sain aru, et üsna paljud on selle abil vetikast lahti saanud.

Kalad: 2 discust, neoonid, 2 corydorast,2 antsu

Üles
 Teema pealkiri: Vetikas ründab!
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 05:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina soovitaksin mõnd vetikasööjat kala :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 08:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu akva tegi sellest vetikast praktiliselt puhtaks SAE, soovitan Sul endale üks või paar isendit hankida. Kuigi - ma ei tea, kas SAE talub sama kõrget temperatuuri, kui discustel tarvis? Ehk teadjamad aitavad?

Muidu ei meeldi sellele vetikale ka keetmine. Mina keetsin oma laavakivi näiteks, pärast olid sellel blondid tutid peal :lol: tagatausta aga ilmselt potti ei pista naljalt... Mõned tugevamad taimed - näiteks anubiase, pistsin väheseks ajaks ACE lahusesse, aitas kah. See ACE meetod ei sobi siiski enamikule taimedele kahjuks, sest lisaks vetikale võtab ka taimel elunatukese välja. Siin foorumis oli sellest ACE värgist juttu ka kusagil, täpselt enam ei mäleta lahuse vahekorda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 09:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

ACE,ga ei taha väga solberdada neid taimi. Ning rohkem huvitaks kuidas tagataustalt vetika kätte saaks... ja loomulikult kõige rohkem tahaks luua ebameeldivad parameetrid vetika jaoks ...mis jälle vastupidiselt oleksid meeldivad taimede enda kasvuks... Ei meeldi iganädal ennast lolliks kakkuda ja nokkida, kuna koguaeg tekib uus vetikas peale. Eilsest hakkas veel välifilter ka undama... nüüd veel see jama, pole aimu kah mis tal häda on ...koguaeg töötas normaalselt ja nüüd ühtäkki võttis tuju unnata. Muidu oli maru vaikne filter ja polnud midagi kuulda, kui ta töötas, nüüd undab ja ragiseb mis kole kapis... öösel pea ei saa und kah, kuna maru valjult vuriseb. Täna võtsin ta välja ja ning tegin lahti, aga kõik tundus normaalne, panin korra niisama mootori käima ja oli täiesti vagane ja normaalne, nagu kopsiku kokku panin taas ja vooluvõrku lükkasin nii, et vett hakkas läbi ajama hakkas jälle undamine pihta.... Ta ei saa ju umbes ka olla, kui vesi läbi voolab ja ülevalt kenasti peale tuleb. Müstika... töötab normaalselt terve aja ...ja nüüd undab. Ideid?

Üles
 Teema pealkiri: Undavad filtrid...
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 09:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul kah välisfilter undas ja tõmbas endale kuskilt õhku sisse. :roll: Võtsin lahti aga filter oli paksult väikseid tigusid täis. :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 10:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Homme uus päev, vaatan asja korralikumalt üle...täna vaatasin, et guppy mamma oli maime visanud, vähemalt 3 uut selli ujusid ringi ja kes muu ikka neid sinna genereeris.

Kui keegi on huvitatud kahest täiskasvanud Corydoras Paleatusest, siis andke ka teada... soov nende asemele siis panna elutsema 2 SAE-d. Kuna corydoras erilist huvi ei tunne vetikate ega taimede vastu, vaid sobrab põhjas ringi, siis on hetkel nad mulle mõttetud kangelased. Niigi 2 antsu põhjas ja nendest küll. Kellel kaks SAE.d üle, andke teada..võin ka osta! Päris suuri isendeid ei taha, meeldib kui kalad veel kasvavad ja seda protsessi pealt vaadata. Kui siit ei leia, lähen vaatan poest mõned.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 30, 2009 10:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Mina sain eelmine nädal Tallinnast Tartu mnt poest omale SAE :wink:

Aga üldiselt on SAE võitlus tagajärgedega,põhjuse peaks kah ikka välja selgitama... :wink:
Mulle jäänud selline mulje,et kui taimed nõrgad,siis võtab vetikas võimust,endal oli nii,hakkasin neid väetama +siis veel muidugi SAE ja voilaa...mõned mustad nutsakad on filtri küljes väikesed,aga neid kraabin regulaarselt maha ja väheke rohelist kividel...aga see ei häiri ja ka SAE-dele see ei istu,roheline veel,aga mustast jummala poogen :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 03:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Karta on et mingite vetikasööjatega sellist probleemi ei kõrvalda, ei need jõua seda nii palju mugida ning vetika tekkepõhjused jäävad ju ka alles. Huvitav, mis see NO3 näit võiks olla? Flourish Excel - jah, see võib aidata. CO2 lisamine ilmselt aitaks, Erwini kogemuste põhjal tundub et kui ballooniga süsteemi ei raatsi osta siis ka zelatiiniseguga on asi täitsa kasutatav: /tehnika/17566/index.html Vetikast vabanemine on üsna aega ja kannatust nõudev protsess.

Viimati muutis Rein, Esmaspäev Aug 31, 2009 03:37, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 03:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud, ma arvan et selle tarretise mõllu ma veel võtan ette. :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 03:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Enne tee testid ära,kui gaasitama hakkad :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 04:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mis oleks põhitestid, mida oleks vaja hankida? Ning ehk kelelgil pakkuda. Bettas on enamus kaup suht kirve-hinnaga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 07:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

seda BBA'd minuteada ei söö keegi, kui siis vähe...piisavalt vähe ,et sööjast mingit abi pole. Minu kogemused on sellised, et ei söönud teda keegi. Ecxel toimis nirult, vähemalt võrreldes rohelise niitvetikaga (too kadus 4-5 päevaga). minul oli BBA'd vähe...mõne anubiase lehe peal...sellise kogusega oli lahtisaamine juba tülikas. Kui too vetik on kõvasti vohama hakanud, siis oioioi, tõsiselt jama värk :?

Kindlasti aitab tema aktiivsust vähendada Co2. See asi orgunni kindlasti oma kasti, aga enne kindlasti hari end põhjalikult selle koha pealt....pole see gaasitamine teps mitte ohutu värk :wink:

Co2 taseme jälgimiseks tuleb sul soetada Ph ja Kh testid. Veel võiksid olla No3, Po4 (need testid kuuluvad testimise põhivarustusse, minul vähemalt). ja osta tasub ikka iga test eraldi, väldi neid 1000in1 jamasid.

Ja noh see maksumuse asi....kallis lõbu see akvaarium eks :wink: aga rahusta end sellega, et ei piisa ainult klaaskastist, valgustusest, filtrist, veest ja kaladest....nagu autogi kes tahab aegajalt uut õli ja rehve, kulutustest ei saa hoiduda....eks selle "maaliliselt ilusa" kasti ülalpidamine vajab üsna palju "pappi" ja aega (ok võib ka väga odavalt hakkama saada, aga siis peab teadmiste ja kogemuste pagas kah üsna suur olema..):wink: ning rabistamine ja kiirustamine akvaristikas head ei tõota..

relax! :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 08:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Söövad küll kalad BBA.d ... isegi mu discused närivad ajaviiteks seda :) ...Enamused on Guppyd, kes seda koguaeg järavad, aga nad on väikesed ja teevad ebatõhusat tööd... Seega tuleb ise aretada midagi, et sellest vetikast lahti saada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 08:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Rein kirjutas:
Karta on et mingite vetikasööjatega sellist probleemi ei kõrvalda,

Kui vetikat on palju,tuleks selle likvideerimiseks kasutada erinevaid meetodeid. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 08:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

kindlasti nad degusteerivad, aga üldiselt see neile eriti ei maitse....on paremaid vetikaid :wink: noh aretada pole eriti siin midagi, ratast vist leiutama ei hakka....esialgu pane co2 järgi, enne seda muidugi soeta testid (Ph ja Kh). Sellega võtab vetika aktiivsuse mingilmääral maha, lisaks võid ka pudeli excelit osta...et siis kahel rindel co2 ja excel...ja sealjuures on põhiline muidugi füüsiline noomitamine (loe lihtsalt välja korjamine). sööjate peale erilist rõhku panna pole mõtet...(minuarvates pole vetikaga võitlusel vetikasööjate kalade sissetoomine eriti efektiivne plaan...nende efektiivsus peitub "vetikavabas" kastis vetika kontrolli all hoidmises)

Umbes sellise masterplan'i järgi olen mina toimetanud...aga arvestama pead sellega et see võitlus ei ole nii kerge ühti...kannaust ja aega :wink:

Üles
 [ 32 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver