Minu lugu selle tüütusega on selline, et korjasin habevetika oma akvasse poest, kust sai ostetud kalu ja kilekotti sattus, vaid üks tutt seda samust. Siinkohal ütleksingi, et kui kalu ostate siis veenduge, et teie akvaariumisse ei satuks koos kaladega muud sodi.
Niisiis olin valla päästnud Pandora laeka, umbes kuuga oli vetikas end mõnusalt tundma hakanud ja paljunes hästi. Algul oli isegi seda natuke ilus vaadata, kuna mu akvas oli vähe taimi ja lohakusest ei viitsinud ka asjaga tegeleda aga varsti oli põhi, taimed, suuremad kivid, termomeeter ühesõnaga kõik pruuni vetikaga üsnagi korralikult kaetud. Üks vetika kiire arengu põhjus oli ka see, et CO tase oli madal.
Ühel ilusal päeval võtsin nõuks akvaariumis kord majja lüüa ja tegutsesin järgmiselt. Hävitasin kõik, mis akvast koos vetikaga kätte sain, taimed, kivid, termomeetri ning osa põhjakruusast.
Akva tühjaks tehtud, seadsin sammud Tartu mnt. poodi, kindla kavatsusega osta SAE-d kes on teada-tuntud vetikaõgijad aga läks nii, et kui olin müüjale oma loo ära rääkinud soovitas ta hoopis sellist preparaati nagu Azoo „Brush algea killer” (
http://www.aquariumproducts.com.au/cata ... 4&catID=39).
Kuna mina ei ole varem keemiaga akvas toimetanud siis natuke kartsin seda kasutada aga müüja sõnul olle see ohutu nii taimedele kui kaladele, väljaarvatud põjakoristajad ja krabilised kellele peaks leidma ajutise kodu. Müüja suutis mind edukalt veenda ja ostingi selle väikse punase korgiga pudelikese.
Edasi toimisin sedapsi, et vahetasin nitraadi filtri, viisin põhjakoristaja sõbra juurde kuuks ajaks puhkama ja asusin mürgitama. Kolme nädala jooksul, 2 tilka päevas, 100 liitri vee kohta. Mürgitamise ajal peab vett vahetama tihemini kui muidu, iga 3-4 päeva järel 25% vett on täitsa piisav. Iga veevahetuse ajal vahetasin loomulikult ka filtivatti. Kahe nädala jooksul hakkas see pruun tüütus pehmemaks ja heledamaks muutuma ning 4-5 nädalaga saingi akva habemest priiks. Päris unarusse ei tasuks jätta ka käsitsi väljakorjamist, sifoonimise käigus põhja üles keerutades tuleb üksikuid habeme tutte seniajani välja ja selle peab lihtsalt kiiresti käsitsi välja korjama.
Viis nädalat hiljem tõin tagasi põhjakoristaja, kes elab kenasti siiani. Sai ostetud ka uued taimed sisse, mis püsivad kenasti puhtad. Taimega ostsin kaasa pudeli Excelit, mis tundub ka igavesti vinge vedelik olema. Profülaktika mõttes lisangi nüüd pool korgi täit „Excelit” päevas ja 1 tilk „Brush Algea Killerit” 100 liitri vee kohta korra nädalas. Siiani on kõik toiminud hästi.