Tundub, et kaltsiumi puudujääk on ikkagi võimalik, isegi kui ei ole väga pehme vesi näiteks Gh 2-3. Tegin oma kastis pikema veevahetuse (25% akva mahust ööpäevas, automaatne veevahetus) Vahetusvee Gh jätsin sama, mis enne kastis oli, Gh6.
Trassis on Gh 2,5 korda kõrgem. Veevahetus läheb läbi RO filtri + otse trassist.
Õiget eesmärki tegevusel ei olnud. PO4 tase oli kuidagi väga kõrge, mõtlesin selle kiiresti alla tuua ja veekeskkonnale väike reset teha, samal ajal EI arvestusega vee koostis normis hoida. Nädala päras taastasin tavalise veevahetuse 5% ööpäevas ehk 20L/24h 400L peale. Kastis oli veel üks vetikas, midagi BGA taolist, aga see ei reageerinud seni ühegi mõistliku pöördumise peale.
Tahtsin näha mis vetikaga juhtub ja kas midagi huvitavat veel välja koorub. Erinevaid keerdus lehti ja kasvus takerdunud taimi tekkis palju. Alguses ei olnudki head ideed. Gh6 on niisugune karedus, kus ei Ca ega Mg ei peaks vajaka jääma. Mõtlesin määrata Ca / Mg suhte, mis arvatakse optimaalse olevat 4/1 .
AS Pärnu Vesi andmete järgi on trassis Ca 52mg/L ja Mg 28mg/L Gh 14 Ilmselt on siis akvaariumis sama Ca/Mg 1,8/1 suhe. Kas küsimus lehtede deformeerumisest tuleb Ca vähesusest mingi teadmata faktori suhtes või on Ca/Mg suhe ise oluline ? Ma ei usu väga, et Ca/Mg suhe 4/1 vs 2/1 midagi erinevat põhjustab. Et seda suhet on võimalik lihtsalt mõõta ja õigeks ajada, proovisin, mis juhtub.
Üldiselt Gh = Ca + Mg Mõõtühikutega on natuke tegemist, sest sobiv Ca test (kasutasin Salifert Ca testi, mis töötab nii mere- kui magevees) mõõdab mg/L , Gh tilgatest aga CaCO3 ühikutes. Sellest aitab üle Ca/Mg kalkulaator :
http://linago.hotmail.ru/text/16m.htm Tegin kaks Ca mõõtmist, üks trassivees, teine akvaariumis. Igaks juhuks, et tulemus väga vale ei saaks olla. Ca tase akvas oli 20mg/L ja Trassis 50mg/L. Gh erinevus kinnitab seda vahet, tähendab test töötab õigesti. Mõõtmiseks võtsin testis 4 korda suurema veekoguse ja tulemuse jagasin maha, muidu ei tule 20mg/L juures piisavat täpsust.
Ühesõnaga Salifert Ca test laseb normaalselt määrata 20mg/L Ca piisava täpsusega, see oli siis Gh 6 juures. Edasi võiks selle tulemuse toksida eespool viidatud kalkulatorisse ja näha Ca/Mg suhet oma akvas.
Ma ei julge öelda, kas sellest tulu tõuseb, aga kui 4/1 asemel on näiteks 2/1, võiks proovida seda muuta. Võib-olla mõjutab Ca/Mg suhe protsesse just madala Gh juures.
Ca või Mg lisamiseks ja mõõtühikutest arusaamiseks on siin head seletused:
http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... mgso4.htmlÜks vee kareduse kalkulaator veel:
http://www.lenntech.com/ro/water-hardness.htmMis edasi ? Sain teada, et Ca võiks vees rohkem olla. Ajasin Ca/Mg suhte nädala jooksul kuni 4/1(CaCl2 lisamine) ja taimed hakkasid normaalselt kasvama, lehtede deformatsioon kadus. Mingit järeldust on raske teha, sest kogu senine elu akvas on käinud trassivee mineraalide proportsioonis, lihtsalt RO vee lisamisega karedus 2,5 korda vähendatud. See võib tähendada, et Ca/Mg suhe mõjutab elu koos muude asjaoludega kokku sattudes.
Ma olen teadmata asjaolude koostoimet vaadelnud sel viisil, et kui on üldise teadmatuse hulgas mõned väärtused või proportsioonid, mille kohta ei ole otseselt midagi kahtlast märgitud, võiks neid järgida. See Ca/Mg on üks selline uus moment. Ilma põhjuseta ei oleks torkima hakanud. Vahel peab asju ringi pöörama ilma selge eesmärgita. Suur veevahetus tõi mingid seni nägemata asjaolud välja ja Ca lisamine aitas edasi.
Ma tegelikult ei saa aru, mispärast sama Ca tase enne suurt veevahetust piisav oli. Vee karedus Gh 6 on kastis kogu aeg sama olnud. Kaaliumi tase võis enne veevahetust kõrgem olla, aga mitte rohkem kui 20mg/L.
Vetikast sain ka lahti, aga mis seda põhjustas, ei oska öeda. Nagu alati, liiga palju sebimist väikese aja jooksul.