foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 38 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 12:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
puruvana kirjutas:
... kaltsiumipuudust (ilmselt tegu siis kaltsiumi kättesaadavusega) võib esineda kaaliumiga üleväetamise korral. Taimede põõsasjaks muutumist, keerdumist ja muid viperusi võib põhjustada ka mõningate mikroelementide puudus (või selle omastamise raskus), nt. vask, tsink, boor....Nende viimaste kättesaadavust pärisib aga liigselt aluseline keskkond. Kui ma nüüd midagi sassi ei ajanud :roll:


Kaaliumit juurde ei ole pannud seniajani. esimest korda sai juurde lisatud esmaspäeval, saanud ainult selle osa mis Ferropoli sees, ehk K üleväätamist ei usu.
Samas Kaaliumi puudus peaks ilmema rohkem vanadel lehtedel mitte uuel kasvul.
CO2 lisan balloonist juba 1,5 kuud ja PH on 6,9 ja 7 kandis juba pikemat aega, ehk ka aluselist keskona ei ole.

Kahtlus on jäänud veel P ja N tasakaal, kui see peaks mõjutama midagi. No3 on olnud 10-20 vahel vahel harva 25. Samas PO4 testi (sera oma) olen harva saanud midagi üldse näitama, st et P on olnud enamasti vaeguses.
P puudus peaks aga pärsima kasvu, aegajalt põhjustama tumedat värvi, või sarnane N puudusele... nagu ka päris selliseid sümptomeid pole.

indrek kirjutas:
Fe 0,5 on jah palju. minu kogemuste järgi raua näit ei püsinud kunagi vaid kahanes alati peaaegu olematuks. 0,5 oleksin näiduks saanud ehk kohe peale väetamist teste tehes.

Kõigub jah. 0,5 lugesin testi pealt, kus oli kirjelduses kirjas et ideaalne taimedele. 0,1 peal oli kirjas et hakka kohe väetama. Hiljem uurinud siis 0,1-0,5+ on see mida erinevad soovitavad. mul sageli keskmine näit 0,25 kandis, väetist saab kolm korda nädalas.

indrek kirjutas:
P puudusega tegu ei tohiks nagu olla - uued lehed võiks siis hoopis tumerohelised tulla.
kui sa fosforit pidevalt lisad ja see kuhugi kaob, siis see nagu viitaks ka mingile probleemile.

Fosforit hakkasin lisama kaks nädalat tagasi, samas kogus ei ole olnud ka selline et see peaks seda näiteks 1,5mg/l peale tõstma. eeldada võib ka et kui on selle puuduseg tegemist olnud siis taimed esimesed 2 nädalat koguvad seda varuks ja siis peale seda peaks selle omistamine tunduvalt vähenema.

TV kirjutas:
Pakuks omalt poolt kah et esmalt võiks proovida kaaliumi lisada. Kui tõesti ka see ei aita siis kahtlustaks sama mis tv, ehk siis mingit komponenti on saanud liiga palju ning see takistab teiste omastamist.

Kaalimit hakkan panema eraldi, seni pole saanud. Kui aga midagi üle on siis sel juhul peab olema kraani vesi selline, mis sisaldab mingeid aineid liigselt.

TV kirjutas:
JBL soovitab oma testis jälgida reaktsioon toimumise kiirust
Mul on küll Sera test, aga toimib aeglaselt. võtab tükk aega kui roosaks läheb ja näitu loen 10min pärast nagu seal õpetatud.


Ühesõnaga strateegia teinud sellise.
* Katsun saada NO3 madalamaks.
* Lisan Kaaliumit, keskmise soovitusliku annuse paki pealt lugedes.
* Lisan Fosforit, et saada PO4 paremasse tasakaalu N suhtes.
* Seachem Flourish (koos tracega) Ferropoli asemel
Vaatame mida nädala pärast toimunud on.

Või, kui arvate et midagi on küllast siis järsku on probleem nendes Trace elementides Ferropol24, (iga päev 2 tilkka)

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 12:57 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Mär 22, 2004 08:05
Postitusi: 585
Asukoht: Tartu
Joogivesi (kraanivesi) võib vabalt sisaldada vaske, tsinki jms mikro-lisandeid koguses, mis on veetaimedele ja -loomadele tõsiselt ohtlik. Nende lubatud kogused joogivees on küll piiratud aga see piir ültetab kaugelt seda, mille juures nad vee-elukatele ohlikuks muutuvad. Tsink- ja vasktorud on veevärgis väga tavalised.

_________________
54L kollaseid tigusid roheluses


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 01:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
tv kirjutas:
Joogivesi (kraanivesi) võib vabalt sisaldada vaske, tsinki jms mikro-lisandeid koguses, mis on veetaimedele ja -loomadele tõsiselt ohtlik. Nende lubatud kogused joogivees on küll piiratud aga see piir ültetab kaugelt seda, mille juures nad vee-elukatele ohlikuks muutuvad. Tsink- ja vasktorud on veevärgis väga tavalised.

Meil vahetati ära magistraal torustik umbes 5 aastat tagasi, ja ka majas on plast torud (henco), ehk sealt lisandeid ei saa juurde.
Mine või laborisse proove tegema, aga tervisekaitse labori hindasid vaadates, jääb ilmselt ära.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 08, 2009 08:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
siin ka infot, millest võib abi olla:

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/33571-plant-leaves-curling-lack-specific-ferts.html

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/51310-why-sometimes-higher-k-causes-problems.html

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/16377-my-plants-still-grow-deformed.html

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/46275-once-more-about-soft-vs-hard.html

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/fertilizing/41779-how-balance-npk-ca-mg-micros.html

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 24, 2010 05:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Sept 13, 2010 12:34
Postitusi: 72
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Chris, kas sellele probleemile said ka mingi konkreetsemat selgust?
Mul paistab hetkel olema ilmselt suht sama teema, u. 5 kuud vanas akvas kus siiani taimed päris jõudsalt edenesid on viimane kuu toimunud osadel taimedel täielik kidurdumine ning osad on jäänud lihtsalt suht paigale, ei sure ega kasva. Alternatera on samuti kõik uuemad lehed suht puntras ja krussi keeranud, vanemad lehed on pea kõik juba auguliseks läinud ning üldse mahavisatud (siin on kindlasti ka aidanud kaasa omajagu ka antsud aga ma ei usu, et see ainuke probleem on olnud). Echinodorus bleheri on ka just vanemad lehed suht kollaseks ning auguliseks läinud.
Mikrosid olen Fe testi järgi suht pidevalt doseerinud aga vähemalt viimase kuu jooksul see ei paista mingit silmnähtavat mõju avaldama. Kuna NO3 on koguaeg olnud suht nullis siis olin kindel, et asi selles ning viimased 2 nädalat olen ettevaatlikult Easylife NO3 lisanud aga samuti ei paista midagi eriti muutuma. Ka PO on nullis aga seda pole kahjuks käepärast olnud. Aga erinevaid allikaid lugedes tundub visuaalselt taimede järgi, et oleks nagu K puudus aga samas Easylife NO3 mida olen nüüd lisanud peaks kirjade järgi sisaldama ka K. Seega, ei oska ise hektle muud midagi väljamõelda kui, et hankida lisaks PO4'd ning proovida samuti koos NO3ga lisada.
Samas näitude järgi NO3 ning PO4 olid suht nullis ka enne kui taimed ilusti kasvasid, ainuke sisuline muutus mida vahetult enne ikalduse perioodi tegin oli see, et võtsin filtrist turba välja...
Muud näitajad on:
~450 L vett
PH ~7,5 - 7,2 (kõigub seal vahemikus kuna lisan 2 pärmipudeliga CO2);
KH 7-8
GH 21 (kas sellise GH juures saab üldse Kaaliumi puudus olla?)
NO3 - 0 - 20 (kaob suht kiiresti peale lisamist)
PO4 - ~0


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 29, 2010 12:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
Ah see mul oli nii ammu...
tookord oli mul tõesti puuduseks kaltsiumi puudus, kui mitte sellepärast, et kaltsiumi ei oleks olemas vaid mingid microd mis aitavad kaltsiumi omistada. Tookord vahetasin välja väetise Ferropoli Seachemi vastu (fluorish & trace) ja asi laabus.
Nendest käpiku viidetest on ka palju head lugemist.

AHA, kui sa turba välja võtsid, siis mis sul olid vee näitajad enne seda, siis kui turvas sees veel oli. Turbal on mõju teha vett pehmemaks ja happelisemaks. Praegu on sul vesi neutraalsest natuke aluselise poole.
pehmes, happelises (Ph<7) vees on taimedel toitainete omistamine palju kergem, ja toitained on kättesaadavamad ka palju väiksemas koguses.

Sul ilmselt on näljadieedile üle mindud ja lagunemise ja krussis olemise põhjuseks makrode puudus, Kui sa lisad Nitrot siis testidega saad tulemust kontrollida. 10 ppm kanti võiks tulemus jääda. Praktiliselt olematu näit ei ole piisav taimedele ja taimed hakkavad selle üle kurtma.

Kui palju doseerid EsyLife Nitrot ? Kaaliumi sellest saab aga kas ikka piisavalt.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 03, 2011 03:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Sept 13, 2010 12:34
Postitusi: 72
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Tänud info eest, tundub, et asi oligi siiski lihtsalt makrode (just PO) ikalduses. Hankisin Easylife PO4 väetise ning peale paari päeva selle ettevaatlikult lisamist on toimunud silmnähtavad muutused ning taimed näevad juba palju kobedamad välja. (tõstsin PO'd 0,1 võrra ja paari päeva pärast teist korda kuna oli tagasi nulli läinud). Isegi Alternatera on lehed sirgeks tagasi ajanud.
Ainuke asi mida ma aru ei saa aru, et mis pagana testidega te seda NO3 ja PO4 suhet nii täpselt dimmite? Mul JBL PO4 test ning selle värvikaardil nende värvide vahe alumises otsas on minu silma jaoks küll suht eristamatu, et võin enamvähem samahästi proovida PO4 ka maitse või lõhna järgi testida :)

PS. Turvas mul PH'd nagu testi järgi väga ei muutnudki või siis ei oska testid turba põhjustatud muutusi tuvastada. Turvast panin filtrisse ka poole kuni kolmandiku võrra vähem kui juhise järgi minu vee kogus oleks ettenäinud, kartsin, et teeb muidu vee liiga pruuniks. Ühesõnaga PH muutus minu taimede probleemiks ilmselt ei olnud. Turba juures kahtlustasin pigem, et äkki see orgaanika mis turvas vette eraldab meeldis taimedele aga ilmselt oli siiski kogu probleem PO4 pudumine.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 03, 2011 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
AHA kirjutas:
Ainuke asi mida ma aru ei saa aru, et mis pagana testidega te seda NO3 ja PO4 suhet nii täpselt dimmite? Mul JBL PO4 test ning selle värvikaardil nende värvide vahe alumises otsas on minu silma jaoks küll suht eristamatu, et võin enamvähem samahästi proovida PO4 ka maitse või lõhna järgi testida :)


Siis on hea kui PO4 lisamine sulle aitas.
Seda suhet ei ajagi nii täpselt paikka... täitsa piisab kui mõlemad ainaed on olemas. Nende suhe on aga kõrgem teadus ning see kuidagi maagiliselt mõjutab osade vetikate arengut. Ehk pigem kuisee paigas ei ole mõjub soodsamalt osadele vetikatele.
Mitte ainult no3/po4. Osadele vetikatele mõjub ka veel Mg/PO4/Fe omavaheline õige suhe jne jne...
Mul on PO4 tundlik test (kuni 1,8 skaalas) ja enamasti on näit skaala kõrgemas otsas ehk sinna 2 ppm kanti. 0,1ppm olen oma akvas pidanud olematuks koguseks.

Seda makrode suhet on lihtsam pidada siis kui akva hoolduseks EI meetodit kasutada ja iganädalaselt 50% veevahetust teha.

Ma olen oma akva väetise tarbimiset teinekord jälginud lihtsalt nii, et doseerin mingi kindla näidu akvasse näiteks po4 2ppmi ja siis olen jälginud kui kiiresti see alla läheb, tehes nii kaks nädalat jutti.
Nii saad teada kui palju ja kui tihti vaja sul korraga doeerida et tase püsiks. Selle juures tasub ka arvestada vahepealsete veevahetustega.

PO4 ära doseeri koos microdega, tee seda võimalusel erinevatel päevadel. Raud ja fosfaat regeerivad omavahel.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 06:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Sept 13, 2010 12:34
Postitusi: 72
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Njah 2,0 tundub minu akva juures päris suure koguse PO konsentraadi juurdekallamisena; juhiste järgi soovitavad kalade heaolu nimel seda alla 1 hoida. Aga see selleks, ma siin 0,1 -0,2 piirides sellega mänginud siiani aga jama see, et kaob jube kiiresti - järgmine päev jälle 0. Ilmselt pean ka siis ikkagi suuremaid näita üritama hoida aga proovin seda igaks juhuks tõsta järk-järgult.

Huvitav, kas see teooria peab paika, et korraliku taimekasvu puhul peaks hoopis äkki filtris bioloogilise substraadi mahtu vähendama - kui akvas põhiliste jääkainete puudus pidevalt siis mis neist filtribakteritest kalli kraamiga toita? Praegu jookseb mul ~450 l (Juwel Rio 400) kasti peal Eheim'i 2028 Proffessional II välisfilter kus mäletamist mööda vist 4L biomeediat sees millest pool mingid Aqual'i bioloogilised torud ja pool on JBL MicroMec mis peaks kirjade järgi ka NO3 sööma... Huvitav kas see on tark mõte vähendada bioloogilist filtratsiooni kui probleemiks pidevalt hoopis makrode nappus?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 07:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Sept 11, 2010 02:40
Postitusi: 340
Pildid: 8
Asukoht: Tallinn
Sellele küsimusele tahaks ka ise vastust leida :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 04, 2011 11:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Aug 29, 2008 08:57
Postitusi: 673
Pildid: 2
Asukoht: Tallinn, Pirita-Kose
AHA kirjutas:
Huvitav kas see on tark mõte vähendada bioloogilist filtratsiooni kui probleemiks pidevalt hoopis makrode nappus?


Mina olen igasugu micromecid ja muud säärased filtrist välja visanud, just selle sama asja pärast mida ütlesid... alles on ainult jäme svamm mis sodi siiski kinni hoiab.
Pärast seda NO3 suurt juurde panna pole olnud vaja... kui siis harva.
välja tasub siiski visata natuke korraga... ja samas tasub akvat jälgida...

On üks selline kuldreegel et tee üks muutus korraga ja siis jälgi akvaariumit kolm nädalat enne kui järgmise muutuse teed.


PO4 koha pealt oli JBLi toodete hulgas miski Fern, näeb välja nagu mingi kuivatatud kiud ja kui filtris on siis mõne aja prast näeb välja nagu lehma s...t ja haiseb samamoodi. Effekt on aga lisaks muule ka PO4 tekitamine, kui ma õieti mäletan... Proovisin seda kunagi aga selle s_ta haisu pärast jäi pooleli.

Selle PO4 koha pealt veel... kui taimed on defitsiiti pidanud kannatama siis toidu saamisel nag alguses hakkavad seda koguma... igaks juhuks...
EHk sama mis enne ütlesin.. ära tee järeldusi paari päeva pealt tee ühtmodi kolm nädalat ja siis muuda oma reziimi kui see vajalikuks osutub. Sulle ei puugi sobida kõrgemad näidud... ja ega nad tõesti väga head ei ole, kuid tõsta seda kui see on vajalik ja taimed ka kolme ndäala pärast veel defitsiidi tundemärke ilmutavad.

_________________
125L vett ja väike troopika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 06, 2011 03:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Sept 13, 2010 12:34
Postitusi: 72
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Samas olen arusaanud, et selle bioloogilise filtri peamine roll on siiski Ammooniumi ning Nitriitide ümbertöötlemine NO3'ks. Kas sa ei täheldanud peale biomeedia eemaldamist filtrist NH3/4 ning NO2 taseme tõusu?
Aga eks seda vist olegi suht raske lõpuni teada saada kui suur osa sellest lämmastiku ringlusest toimub ära akvaariumis sees ning kui suurt roll mängib filter. Lihtsalt mõtlen,et kui ma kogu selle biomeedia filtrist väljavõtan siis mida paganat ma sinna suurde filtrikasti asemele panen, kokku 6 liitrit shvammi või? :)

Seda JBL Ferm'i sai kunagi üks pakk ka läbiaetud kui akvaariumit käivitades vetikaga hädas olin. Ei oskagi öelda kas oli sellest abi või saabus bioloogiline tasakaal lihtsalt ajaga, igatahes suuremast vetika probleemist sain mõne ajaga siis lahti. Minul ta haisema ei hakanud aga peale 3 kuud filtrist väljavõttes oli see küll täitsa mudaks mädanenud. JBL kirjade järgi mina küll ei saanud aru, et see Fern PO4 juurde tekitama peaks (kuigi kõdunemise protsessis see ju nii võiks olla). Samas kui PO4 rohkus on paljudel just teatud vetikaprobleemide põhjuseks siis selle juurdetekitamine filtrimeedia poolt tundub natuke kahtlane. Toote juhisest sain aru, et see eraldab mingit orgaanikat mis kuidagi müstilisel moel seob või hävitab vetika.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 06, 2011 08:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
chris kirjutas:
Mina olen igasugu micromecid ja muud säärased filtrist välja visanud, just selle sama asja pärast mida ütlesid... alles on ainult jäme svamm mis sodi siiski kinni hoiab.

Just, jõudsin ammu kanisterfiltriga sama kaugele. :) Ja 100 liitrises akvas on mul algusest peale vaid pump vett ringi keerutamas. Paljud taimeakvade omanikud on visanud kanisterfiltri seest päris tühjaks - nagunii on suurem osa bakteritest akvas, mitte filtris. Kui filter tühjaks visata siis boonusena ei pea niiväga muretsema elektrikatkestuste pärast.
chris kirjutas:
PO4 koha pealt oli JBLi toodete hulgas miski Fern, näeb välja nagu mingi kuivatatud kiud ja kui filtris on siis mõne aja prast näeb välja nagu lehma s...t ja haiseb samamoodi. Effekt on aga lisaks muule ka PO4 tekitamine, kui ma õieti mäletan... Proovisin seda kunagi aga selle s_ta haisu pärast jäi pooleli.

JBL Bioferm on selle nimi, aga muidu on jah nii lõhna kui värvi järgi tulemus selline nagu oleks virtsavesi tekkinud. :)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 06, 2011 08:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
AHA kirjutas:
Samas olen arusaanud, et selle bioloogilise filtri peamine roll on siiski Ammooniumi ning Nitriitide ümbertöötlemine NO3'ks. Kas sa ei täheldanud peale biomeedia eemaldamist filtrist NH3/4 ning NO2 taseme tõusu?

No Micromeci promotakse just selle pärast et erinevalt muudest materjalidest sellega suudavad filtris elutseda mikroorganismid mis lagundavad NO3. Korraliku taimeakva puhul pigem kahjulik omadus.
Mis puutub NH3/4 ning NO2 siis kui akvas on mingi pinnas ka põhjas ning pole suurt üleasustust siis saab hakkama isegi üldse filtrita. Hea oleks aga kui mingi asi vett ringi liigutaks - tõsi, saab ka ilma selleta. Enamus kodanikke tahab aga oma akva pilgeni kalu täis toppida, siis on muidugi teised lood.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 06, 2011 11:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Sept 19, 2008 10:57
Postitusi: 712
Asukoht: Tallinn
Biofermist niipalju, et mingil põhjusel on praeguseks JBL selle tootmise lõpetanud.

_________________
kpl " Kalake"
Rocca al Mare Kaubanduskeskus
http://kalake.ee
Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee


Üles
 [ 38 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver