foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 57 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 40l kodu Red Crystalitele
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 02, 2015 11:28 
Akvarist

Pildid: 6
Mõtlesin oma aastaid muutumatult 192l neoonidega kasti kõrvale tuua silmailu krevettide näol. Umbes 40l kast sisse lasta töötada ja veeparameetreid sättida just Crystal Red Shrimp(edaspidi CRS) kasvatamiseks parajaks tundus hea mõttena.

Plaan oli soetada kasutatult taskukohane akvaarium enam-vähem sobilike mõõtudega ja kindlasti valgustusega. Nii saigi teisest Eesti otsast endale esimene pakkumisel olev kast cargoga tellitud. Akvaarium mõõtudega 470*280*330(mm) koos kaane ja valgustusega.

Kätte saades oli klaaskast kohati nurkadest ajaga räsida saanud aga klaasid ise olid täiesti okei. Kui nüüd välja jätta seintele kogunenud katlakivi.
Katlakivi eemaldamine oligi esimene protsess - see sai kenasti keraamilise pliidi puhastuse jaoks mõeldud kaabitsaga eemaldatud. Väga efektiivne meetod peaks mainima. Lähtutud sai põhimõttest et kui keraamilise pliidi pind on klaas siis peab see sobima ju ka akvaariumile. Žiletiga on ju ometi tegu lõppkokkuvõttes ja nii on neid akvaariumeid aegade algusest puhastatud.

Nüüd kui kast on puhas tuleb ilmselt hakata otsima pinnast ja koguma rõdul vihmavett. Pöördosmoos veefiltrit mul pole et kasti õige vesi saaks. Siinkohal on kindlasti tunduvalt kogenumaid akvariste, kes oskaks õige pinnase valiku osas nõu anda.

Pean tunnistama et olenemata sellest, et 20a akvaristikaga vähesel-rohkemal määral kokku puutunud olen ei ole ma CRS pidamiseks eraldi akvaariumit teinud. Nüüd on see päevakorral ja selleks et mitte põruda on soovitused igati oodatud.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 10:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Kas sa seda lehekülge oled juba lugenud?
https://sites.google.com/site/andryakvaarium/
Seal on kirjas ka pinnasest ja veest lühidalt.
Ise mõtisklen lihtsamat varianti ehk siis Neocaridina krevettide pidamist (RCS) näiteks red sakura, blood mary, orange sakura jne.
Huvi pakuvad väga ka Caridina sp. Cardinal krevetid.
http://www.planetinverts.com/Cardinal_Shrimp.html

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 10:59 
Akvarist

Kasutaja Andryk on ülesse pannud tõsiselt heal hulgal väga kasulikku materjali CRS pidamisest. See tekst on läbi loetud. Tänud, et lisasid selle lingi siia. Viimastel andmetel on Andryk ka oma CRS'idel järglasi saanud ja see on igati positiivne.

Varasemalt mäletan et ka kasutajal lem oli aukartust äratav kogus CRS'e. Soovijaile oli ta nõus ka oma CRS'e müüma. Paraku ei ole temast kaua midagi kuulnud.

Mind ennast paelub väga mõte CRS'ide pidamisest, sest olgugi et erinevaid ilusaid krevetiliike on palju siis tundub just CRS olema kõige kontrastsema värviga. Seda muidugi eeldusel, et kvaliteediklass madal ei ole.

Viimati muutis matten, Neljapäev Dets 03, 2015 11:48, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 11:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mina olen just mõelnud sellele, et Tartu kandis on vesi umbes ph 7,5 ning pigem lihtsam saavutada karedamat vett või saab ka lihtsamini hoida vee ph 7 juures. Eks kindlasti on veel veel palju erinevaid parameetreid. :)
Aga spetsiaalse pinnasega ja uurimistööga veekareduse suhtes võiks isegi proovida ka kunagi CRS pidamist :)

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 12:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
matten kirjutas:
kes oskaks õige pinnase valiku osas nõu anda.

Pinnas, mis spetsiaalselt krevettidele välja töötatud, on müügil näiteks siin:

http://aquadisain.ee/load/aqua_art_akva ... 65-1-0-121

Endal on akvas CRS-d ja ka CBS-d (Crystal Black Shrimp). Pinnaseks JBL Aquabasis Plus (väetatud pinnas taimede jaoks), selle peal JBL Manado. Minul CRS-d elavad ja paljunevad, kuid Internetist võib lugeda arvamusi, et JBL Manado pole pehme vee krevettidele eriti hea, kuna tõstab vee GH taset. Seega ei julge seda pinnast krevettidele soovitada.

Trigonostigma heteromorpha
Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 12:33 
Akvarist

siksu, kas kasutad RO-seadet või on sul akvaariumis tavaline kraanivesi? Millised vee parameetrid?

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 01:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kasutan oma tavalist kraanivett. Elan maal, meil oma salvkaevu vesi. Kraanivee parameetrid viimaste mõõtmiste järel olid: ph=6.0, kh=1, gh=2, TDS 60. Akvas seis ööpäevaga muutub, seal ph=6.6, kh=2, gh=3, tds viimati 94. Kui veevahetuste vahele jääb pikem paus, siis ph tõuseb veelgi, 7.4 peale, samuti kh ja gh paar ühikut. Kui jätsin pikaks ajaks (aastaks) vee vahetamata ning ph oli 7.4, kh 4 ja gh 5-6 ning tds 126, siis paljunesid krevetid eriti hoogsalt. Hiljem lugesin, et krevettide pidamise ja paljundamise edu valemid seisnevad esiteks puhtas vees ning teiseks - akva vee parameetrid peavad olema võimalikult stabiilsed. Seetõttu ei ole korraga suured veevahetused krevetiakvale head. Jaapanlased näiteks, kes on ühed kangemad krevetiaretajad, soovitavad nende edukaks kasvatamiseks ja pidamiseks vahetada krevetiakval vaid 5-10% vett kuus. See eeldab loomulikult juba korralikult sissetöötanud ning hea bioloogilise tasakaaluga akvat, kus tähtsal kohal ka paksult taimi, kes mõjuvad bioloogilise filtrina ning vee kvaliteedi eest suuresti hoolt kannavad.

Kuid kuna vesi on meil tanniinide ja humiinide rikas (st kergelt pruunikas), mis kraanist tuleb, siis joogiveeks oleme pannud RO seadme. Sealt aeg-ajalt võtan ka akva jaoks vett.

Kasutan regulaarselt ka Tormec Active graanuleid, mis ph ja gh ning kh taset alandavad, kuna need ajapikku kipuvad ikka veidi kõrgemaks minema. See turbalisand krevettidele meeldib. Kasulik ka. Miinus vaid see, et tuleb regulaarselt uuendada (turvast, ma mõtlen), kaotab oma pehmendava toime õige ruttu.

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 03:04 
Akvarist

Aitäh põhjaliku ülevaate eest, siksu.

Sain akvaariumi sellesse staadiumisse, kus ta oma kohale katsetamiseks paika panna. Plaan lisada veel alusmatt, lihtne 3d tagataust. Siis aga tuua Kalakesest filter ja siksu poolt soovitatud pinnasele tegin juba päringu.

Pilt

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 04:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui kaua need Tormec Active graanulid vastu peavad?

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 07:08 
Akvarist

Sai toodud Juwel STR600 taust(hiirehammustuse pärast -30%) ja Kalakesest ka pinnast(musta värvi), mis madaldab ph ja vähendab vee karedust. Lisaks kirjas et puhastab vett aga sellega on nagu on. Taimede kasvu pidi ka soodustama(high nutrience).

Pilt

Viimati muutis matten, Neljapäev Dets 03, 2015 11:18, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 10:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

berta kirjutas:
Kui kaua need Tormec Active graanulid vastu peavad?

Nende koduleht väidab, et 3-6 kuud on hooleta, sõltuvalt kui tugevat toimet tahad. Mina pean kahjuks oma kogemusest ütlema, et esimene nädal on okei, seejärel aga hakkab ph ikka vaikselt tõusma. Kahtlustan väga, et mitte graanulid pole süüdi, vaid mu pinnas on see, mis tasakesi ph taset tõstab (kivid olen kõik üle testinud), peaks testima seda, pole jõudnud seni. Siit foorumist olen kuskilt lugenud ka, et normaalses akvas toimivad need turbagraanulid ligi kuu aega.

P.S. Matten, see Aquanova Black Plant Soil, mille ostsid, ei ole spets.krevetiakva pinnas, vaid väetatud taimepinnas. Meil Eestis müüdav minu teada ainus spets.krevetipinnas nime all Aqua-Art Shrimp Soil, mida Eestis müüb vaid Aquadisain. Aga kui plaanid ka taimedele rõhku panna, siis Aquanova hea ost. Odavam ka kõvasti. Lisaks - kirjade järgi on toime mõlemal sarnane, vee ph taset 7.0 (Aquanova) või alla selle hoida (Aquanova lubab kergelt alla 7.0, Aqua-Art lubab puhverdada ph taseme 6.5 peale). Aqua-Art pinnast lihtsalt ei pea enne lisamist pesema juhendi järgi, Aquanova oma tuleb enne lisamist läbi loputada.

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 11:08 
Akvarist

siksu täpselt - hind ja pea samaväärne toime lõppkokkuvõttes otsustavaks saidki. Minul oli Kalakeses konkreetselt kaalukausil Aquanova Black Plant Soil vs Oliver Knott Nature Soil. Andmed olid pea üks ühele ja viimane on üks neist, mida kasutaja Andryk just soovitab (ka pakil kirjad specially for shrimps). Kuna andmed samad siis ei osanud nagu midagi muud vaadata kui värvus mille eelistasin jätta mustaks. //ps. võtsin esialgses postituses ka eksitava viite ära justkui oleks tegu spetsiaalse krevetiakva pinnasega.

Eks homme saan teada, kas pean pinnast juurde võtma - hetkel 3*1.5kg. Akvaarium hetkel raamatukuhja all. Tagataust sai paika ja püsib pressi all hommikuni.

Viimati muutis matten, Neljapäev Dets 03, 2015 11:49, muudetud 1 kord kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 03, 2015 11:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Anna siis oma edusammudest teada ning pilte ka ikka paluks, kui asi looma hakkab :wink:

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 04, 2015 01:21 
Akvarist

Mul tekkis tunne, et ma jäängi seda pinnast loputama. Iga korraga tekkis aina suurem hulk mullast vett juurde. Seega üle kolme korra ma seda ei loputanud ja panin akvaariumisse. Siit minu küsimus - kas on OK jättagi see peamiseks pinnaseks või oleks õigem katta see peeneteralise kruusaga?

Mul meenub, et oma 192 liitrist akvaariumi alustasin 4a tagasi teadlikult mullapõhjaga ilma CO2 ja siis sai küll muld kaetud võrgu ja akvaariumikruusaga. See mis kalakesest ostetud sai tundub aga midagi mulla ja kruusa vahepealset olema.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Dets 04, 2015 10:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

See on mõeldudki peamiseks pinnaseks. Kui katad ta mingei teise pinnasega, siis tema vett pehmendavad ja puhastavad omadused ei pääse mõjule.

Krevetid

Üles
 [ 57 postitust ]  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver