foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 39 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2015 09:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
jeff01 kirjutas:
Valdav osa rohelisest kasvab :)
NO2 ja NO3 tunduvad paigas.
Nüüd tuleb mõelda kellest loobuda sest ostsin eile 2 nugakala sinna kasti kus niigi kitsas :)

Kuidas Su elanikel läheb? kuidas omavahel läbi saavad?

Nugakala (Apteronotus albifons) kasvab, nagu ilmselt kursis oled, suureks (40 cm heades akvaoludes pole haruldus) ja kuigi üldiselt rahumeelne ja arg kala, on sageli liigikaaslaste (ning ka teiste endasarnaste liikide) vastu riiakas. Passi peale! Ilmselt Sul pole elanike arvukuse vähendamisest pääsu.

Suurte põhjakoristajatega see lugu, et nad saastavad vett sama palju kui söövad, nii et nende tõeline kasu akva puhastajatena on küsimärgiga. Pigem pakuvad rohkem visuaalset efekti (kuigi valdavalt ööloomadena pole ka seda väga märgata).

Trigonostigma heteromorpha
Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2015 03:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

jeff01 kirjutas:
Teine asi mis tuli üllatusena oli raamatu alguses olev "rusikareegel" kalade maksimumhulga kohta akvaariumis. Magevee troopilises akvaariumis oli see nimelt 2,5cm iga 75 ruutsentimeetri pindala kohta....ehk siis üle pooleteist meetri minu 300sesse

See kalade arvu määramine akvaariumis on veidi keerulisem. Väikestele kaladele võib soovitada 1-2 liitrit vett 1 täiskasvanud kala cm kohta. Suuremate kaladega, sh kirevahvenlased (sh skalaarid), põhjakoristajad, kuldkalad, nugakala, on teisiti - nemad vajavad oluliselt rohkem vett 1 kala kohta. Sõltuvalt liigist 50 -150 liitrit ühe täiskasvanud isendi kohta. Nugakala, kes võib kasvada 30-40 cm pikaks, ei pane Sa ju 40 liitrisse ega isegi 80 liitrisse anumasse, mis oleks väikeste kalade paigutamise aluseks...

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2015 07:20 
Akvarist

Pildid: 4
Tänan huvi tundmast :) (Kahjuks on see osa foorumis üsna vaikne)
Ütleme nii, et ma pole vist kuigi osav akvarist sest mul on harjumus alati uude akvaariumisse marupalju rahvast võtta, siis ära anda kraaklejad ja siis kahjuks leppida sellega, et miski hulk kalu lihtsalt sureb :(

Hetkel ongi akvaarium minumeelest suht lage sest olen osa ära andnud ja 1 kala suri ära :( Suri 1 kõige äbarikum skalaar....tegelikult oli ta poes kõige viimane valge....ainus ja üsna närb, kuna ideaalis lootsin musta ja valge paari siis sai ta tookord siiski ostetud kuid kasvama ta ei hakanudki. Teised on umbes 3 korda suuremaks sirgunud kuid tema ei kasvanud üldse.

Hetekl siis sees
2 noort nugakala
2 väikest "kohversäga" (See nimi pole kindlasti päris õige)
2 leopardi (Ma kahjuks ei tea nende nime)
2 väikest valget + 1 suurem tume ants
3 skalaari kellest 2 musta on väga kiire kasvuga ja 1 hõbedane veidi tagasihoidlikum
2 üsna vana ja üli paksu guraami mis olid mitu aastat mu väikse õe 25 liitrises akvaariumis
2 väikest clariust (Jah tean milliseks ta kasvab kuid kuna neile meeldib kivide taga "kaka" sees olla siis varasematest kogemustest kardan, et kaks ei pea vastu sest olen neid kokku 15 aasta jooksul mõned pidanud ja kui akvad on "mustemaid" kohti kuhu nad end peidavad siis minumeelest jäävad nad tihti ka haigeks :(

Kokku siis 15 hinge + paar õuntigu kes käivad mul õe akvaariumis söömas sest see on väga roheline :D

Kuidas tundub? Tean, et need clariused ja nugakalad tahavad suuremat kodu kui neid peaks niipalju jääma kui neid on kuid ma väga kahtlen selles, et :(

Tegelikult on mu suurim mure selles, et ma tahan kindlasti suureks kasvatada vähemalt 2 skalaari kuid ma kardan, et kui mul neid vaid 3 on siis ei suuda ma seda nii teha :roll: Mul pole neid varem olnud ja mõni akvarist on öelnud, et nad pigem nõrgemad kalad.

Vahepeal mõtlesin, et mul võiks olla rohkem skalaare ja guraame kuid pole julgenud võtta....ei tea nagu kellest ka loobuda.....kõige vähem fännan muidu neid kohversägasid.

Kuna mul on ka kandiline 300ne kast siis miskit saan tõsta ka sinna kui see sobib mu oscarite, concictide ja firefishiga

Taimed pole väga ilusad kuid vähemalt paistab, et asi liigub vaid paremuse suunas (Taimi pole ma mitte kunagi suutnud kasvatada ja praegu on minu mõistes juba hea tulemus :D )
Vasakule jääva vallisneria laadse asja kakun veel välja või paigutan ümber sest kole on see hunnik seal. Üsna mitmest taimest olen juba loobunud (Muru ja sammal)

Kuna juhtus 1 õnnetus siis liigutan kiiremini ka valgustuse kasti kallal. Nimelt oli 1 leopard akvaariumist välja hüpanud....oli teine juba päris kuiv ja vaevu maigutas suud kui ta leidsin....silmad kõik hallid...ujuda ei suutnud, kuid taastus vaid paari päevaga nii, et isegi silmad on korras ja ujub nüüd rõõmsalt koos teistega.

Tehnikast niipalju, et kuna märkasin ükspäev, et taimede lehtedest tõuseb mulle otsustasin proovida sellest lärmist vabaneda mida filter tekitab kui õhku vette puhub ja eemaldasin selle vooliku.....hoolikalt jälgides tundub, et mitte keegi veepealt õhku ei ahmi. Kas võin sellega rahulduda või pean siiski hapniku testi ostma?

Pilt
Pilt

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2015 09:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ütleks, et natuke liiga palju kalu alla 300 litraazhi kohta - valdavalt kõik need kalad kasvavad suureks. Kogu selle kamba ülalpidamine vajaks vähemalt kaks korda suurema litraazhiga anumat.

Selle teise kasti asukad, keda mainisid (Oscarid jmt) ei ole just tuntud oma suurima sõbralikkuse poolest teiste asukate suhtes, nii et kui mõned sinna ümber paigutad, võib asi mõne tegelase jaoks väga halvasti lõppeda. Liiati pole ka see 300-ne just hõreda asustusega Sul - see tegelikult paras 2 Oskarile.

Sage veevahetus (vähemalt iganädalane ca 50%) oleks tungivalt soovitav sellise karja ülalpidamiseks.

Hapnikupuuduse koha pealt - jälgi kalu (eriti hommikul) ja kui veepinna läheda hingeldamist ei toimu, peaks asi olema ok.

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2015 10:38 
Akvarist

Oskarite vägivaldsus on minu mõne aastase kogemuse juures tegelikult üks ülimalt üle reageeritud teema. (Eelmises 650neses pidasin aastaid oscareid koos igasugu eri tsikliididega)
Mitte ainsatki korda pole ma näinud oscareid kedagi kiusamas või kellegagi kaklemas peale nendek omavaheliste kismade mis seisneb üksteise lõugadest tirimises nii, et halvemal juhul eraldub ka mõni soomus. Kui aga sinna akvaariumisse green terrori lisasin siis olid oscarid hirmunult nurgas ja stressis, kuni 1 ossu suri. Seepeale saii tookord akvaariumist loobutud ja ca 5 aastat eemal oldud sest asjast.

clariustel, ancistrustel ja neil kohversägadel pole kindlasti oscaritega probleeme, kui need veidi suuremaks kasvavad tõstan sealt midagi oscarite juurde (olen kuulnud, et clariust toiduks pidades võib oscar teda pea ees asuda alla kugistama ja see ajab oma uimed laiali ja jääb teravate luude tõttu oscari suhu kinni kuid minul pole seda õnneks juhtunud.

Kas ma No3 testide järgi ei saaks vajalikku vahetatavat veekogust paika panna? Püüdsin seda veidi jälgida ja tundub, et see püsib ~25% nädalas vahetustega mõlemas akvaariumis 25 kandis seni. 50 oleks testi tootja vihjele tuginedes ohu märk ja 100 juba väga halb. Olen kahjuks paar korda ka üle söötnud JBLi toidutopsi tõttu.

No2 läks kolmnurkses väga kiiresti nulli (ca 2 nädalaga) ja püsib nüüd nullis oscarite akvaariumis kulus selleks kuu...ainus mis oli erinev oli see, et seal polnud taimi ja see, et seal ei kasutanud pudelis müüdavat "starterit"

Püüan targemate soovitusi järgida ja võidelda endas tundega, et akva on liiga lage ning mitte sinna kalu lisada vaid ehk mõnest loobuda. :wink:

Kalu jälgisini just hommikuti kuna niipalju on fotosünteesist kuidagi meelde jäänud kooliajast :D

Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2015 10:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oscarite agressiivsuse koha pealt olen nõus - nad võivad, kuid ei pruugi olla agressiivsed ning tegelikult peetakse neid nn keskmiselt agressiivseteks, kuid neil peab olema piisavalt ruumi. Sestap nad ka Su vanas, üle 600 liitrises rahumeelselt koos eksisteerisid teistega. Vähese ruumi korral (300 liitrit on siiski pigem vähe kõikidenende kirevahvenlaste pidamiseks) muutuvad enamasti kurjaks. Tõsi, nendest vihasemaid kirevahvenlasi on küll. Näiteks seesama Convict (on vist see ahven Sul ka seal akvas?) on päris kuri sell. Ja see teine - firefish? Kas mõtled Firemouth Cichlidi? Kui jah, siis tema on reeglina suht rahumeelne, kuid ainult siis, kui tal on piisavalt ruumi. Ülerahvastatuse korral läheb tigedaks. Firefish-nimeline kala peaks olema merekala (parandage mind, kui eksin). Kui veel nende ägedasse punti, kus ruumipuuduse piiril asi, kedagi lisad, võib löömaks minna. Ennustaksin, et kui soetaksid taas 600 liitrise, siis saaks neist kõigist normaalselt eksisteeriv kamp.

NO3 testiga saad ka, jah, testida veevahetuse vajalikkust. Alla 50 ühiku peaks kindlasti hoidma taset, kalade tervisele ja elueale parem, kui see jääks alla 20.

See akva lageduse tunne läheb Sul varsti üle, kui kalad suuremaks kasvavad, usu ;)

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2015 07:35 
Akvarist

"aulonocara firefish" on see üksik isane kes teises akvas koos kolme convicti ja kahe oscariga elab. (pluss convictide maimud ca 10tk mis lähevad millalgi jagamisele või jäävad omale ja anna hoopis suured ära)
Enne oscareid oli firefish kahe convicti poolt tagakiusatav, kuid oscarite lisamisega hakkas firefish oscarite lähedusse hoidma ja convictide kiusamine lõppes momentaalselt sest olgugi, et oscarid ei ole neile isegi mitte kurja nägu teinud ei soovi nad oscarite läheduses väga olla.
Alul märkasin, et firefish koguni magas oscarite vahel kuid nüüd on convictid ta rahule jätnud ka siis kui ta pole just oscaritega samal akvaariumipoolel.

Ma tavaliselt ei räägi plaanidest kui need pole veel kaugemal kui mõttestaadiumis kuid tuli 1 rumal mõte mida ma peas keerutan....ehk 2-5 aasta pärast võib see muutuda aktuaalsemaks.
Nimel võiks nendest kahest akvast millalgi loobuda.....kui ma ükskord sauna väljas valmis ehitan ja toast välja lõhun....sest siis oleks võimalik magamistoa ja vannitoa vahelt väga paks sein eemaldada ja kogu magamistoa laiune akvaarium seina sisse ehitada. 3,5m pikk
Siis saaks muretult otse kanalisatsiooni sifoonida, või kouni automaatne veevahetus tekitada
Ausaltöelda pole tore ämbritega 600 liitri tarbeks vett vedada nii, et põrandad kuivaks jääks jne.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 25, 2015 03:42 
Akvarist

Väikesed muudatused:
Poole vähem kive sest kuna lisaõhku ei vajata sain filtri põhja lasta ja selle peitmiseks pole enam niipalju kive tarvis.
Rohkem pehmemat sodi (Kännud ja taimed)
eemaldatud kalad: 1 clarius, 1 suur ants, 2 kohversäga
lisatud kalad: 3 vähem ruumi vajavat skalaari

Plaanis eemaldada veel 1 suur ants (Kui kuidagi vaid kätte saaks) ja kui nugakala kiusamist ei lõpeta siis läheb ka 1 labeo bicolor. Kui suuremaks kasvavad või kui keegi osta soovib siis läheb kindlasti ka 1 kahest nugakalast.

NO2 - null
NO3 - olenemata veevahetuse intervallist ja kogusest stabiilselt sama...10 ja 20 vahel vast

Pilt

Küsimus tigude kohta. vahepeal tekitavad nad klaasile miskid plärakad...millega tegu...pildil on vasakpoolse kännu kohal 1 näha.... Ja teine küsimus tigude kohta: Oscarite akvaariumis sõid oscarid mu uued ostetud teod 10 minutiga ära ja nähes, et need on söödavad asusid õuntigude kallale....2tk suutsin eemaldada veel sellises seisus, et neilt on ära kistud koja sulgemise kilbid....aga nad on elus...panin nad skalaarikasti kuid kojast välja nad enam ei tule....surnud pole ja veidi liigutavad kuid välja ei julge tulla....hukata ei tahtnud, lootuses et taastuvad.

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 25, 2015 11:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

jeff01 kirjutas:
Küsimus tigude kohta. vahepeal tekitavad nad klaasile miskid plärakad...millega tegu...pildil on vasakpoolse kännu kohal 1 näha.... Ja teine küsimus tigude kohta: Oscarite akvaariumis sõid oscarid mu uued ostetud teod 10 minutiga ära ja nähes, et need on söödavad asusid õuntigude kallale....2tk suutsin eemaldada veel sellises seisus, et neilt on ära kistud koja sulgemise kilbid....aga nad on elus...panin nad skalaarikasti kuid kojast välja nad enam ei tule....surnud pole ja veidi liigutavad kuid välja ei julge tulla....hukata ei tahtnud, lootuses et taastuvad.

Need plärakad klaasil on teo eritis (lima), mida valdavalt eritatakse juhul, kui
a)vees on mingi ärritaja, st kui vee kvaliteet või koostis (NH, No2, NO3, Gh, KH, Ph, kloor, kloramiin, mingid raskemetallid) pole neile päris sobiv.
b) püütakse meelitada juurde liigikaaslast soojätkamise eesmärgil
c) püütakse eemale peletada vaenlasi.

Koja sulgur ei ole teole eluliselt vajalik. Elab ka ilma "ukseta". Juhul kui kalad neid muudmoodi tõsisemalt ei haavanud, saavad nad hakkama. Kuid hoia silm peal skalaaridel - nad võivad hakata huvi ilmutama Su tigude vastu ja neid näksama. See muudab teod veelgi ebakindlamaks ning nad ei julgegi enam kojast välja tulla (kuigi skalaar on reeglina üsna rahumeelne kirevahven, võivad halvemal juhul skalaarid neid ka kojast kätte proovida saada). Tigudele oleks parim, kui eraldaksid neile omaette anuma, ilma suurte kaladeta.

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 26, 2015 09:41 
Akvarist

koja sulgurita teod liigutavad end üha rohkem kuigi piisab vaid korraks ancistruse puhastamisest ja jälle on nad päev otsa tardunud....ilmselt on tegu suuresti hirmuga, et keegi jälle kiusab neid.

Olen vahepeal näinud kuidas 1 tiu püüab teisele "kraevahele" pugeda kuid skalaarid mul põhjas ei käi....kui väga vähe süüa panen siis lähevad põhjast lisa otsima, muidu mitte.

Skalaaride osas on 1 väga kiiresti kasvav paar teistest mööda kasvanud ja 1 on endiselt mitte kasvav. Hetkel kõik olenemata nende asustustihedusest väga rahulik.

Piilun vaikselt ringi, et kui kusagil miski odavam 100L kast müüa kingiks selle õele ja annaks sinna mõned oma kalad.
Miks ma neid nii palju sinna sisse toppisin tulenes sellest, et ma olen varem pmt vaid täiskasvanud kalu pidanud ja mulle on jäänud mulje, et nad kasvavad väga aeglaselt. Praegu on aga osa skalaare end vist 3 kuuga 3 korda suuremaks visanud ja 1 ants kasvab kah peaaegu et silmnähtavalt. Enam pole nii igav akvaariumit vaadata kui kalad juba miskeid mõõtmeid hakkavad võtma ja pole neid pisikesi nii palju vaja.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 29, 2015 10:56 
Akvarist

umbes nädalapärast saab akva käivitamisest juba kolm kuud kuid ma pole ikka veel suutnud kaant lõpetada. Häbi mulle. Küsimus on aga selles, et milline võiks olla normaalne valgustsükkel kui valgust on veidi vähem kui vaja....või noh....2 korda vähem vist. (4x18w)

Hetkel ärkavad kalad koos minuga ja uinuvad samuti koos minuga....ehk et ca 14 tundi mida on kindlasti liiga palju. Ostsin ära taimeri ja sooviks, et kalad ärkaksid nüüd veidi hiljem kuid mis võiks olla normaalne aeg? 10 tundi? Kas see 4 tundi võiks pärssida veidi vetika kasvu? Tegelikult pole mul mingit vetikamuret kuid vallisneria on hakanud veidi "karvaseks" muutuma ja kuna seda oleks lihtsam ära hoida kui eemaldada siis on ilmselt viimane aeg nõu küsida.

Kuna taimed ei kasva just kõige paremini nii karedas vees, nii väikse valgusvõimsusega ja nii kõrges akvaariumis siis nende kasvamist pärssida ei sooviks....niigi nirud teised :D

Ahjaa, ostsin õele 120nese ja sain ka guraamid siit kastist ära ja läks ka väiksem leopard ning 1 äbarik skalaar läks nö garantiinikasti kuna teda hakata juba nokkima.

Ettetänades :)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 30, 2015 03:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui vetikas hakkab pead vaikselt tôstma, siis jah môistlik valguspàeva lühendada. Valdavalt soovitatakse taimeakvades 10-12 h valguspàeva pikkuseks. Reegel ütleb, et mida viletsam valgus, seda pikem võib valguspäev olla. Proovi järk-järgult (0,5 h kaupa paari päeva tagant) valgust lühendades 10-tunnist päeva ja vaata, mis juhtub. Mul oli esimesed pool aastat valguspäev 6 h, siis tõstsin 7 h peale, mida hoian siiani. Kuid mul ka tiba tugevam valgustus ning lisaks reflektorid.

Krevetid

Üles
PostitusPostitatud: Reede Okt 30, 2015 04:01 
Akvarist

siksu kirjutas:
Kui vetikas hakkab pead vaikselt tôstma, siis jah môistlik valguspàeva lühendada. Valdavalt soovitatakse taimeakvades 10-12 h valguspàeva pikkuseks. Reegel ütleb, et mida viletsam valgus, seda pikem võib valguspäev olla. Proovi järk-järgult (0,5 h kaupa paari päeva tagant) valgust lühendades 10-tunnist päeva ja vaata, mis juhtub. Mul oli esimesed pool aastat valguspäev 6 h, siis tõstsin 7 h peale, mida hoian siiani. Kuid mul ka tiba tugevam valgustus ning lisaks reflektorid.

Tänud....tegutsen siis nii.

Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 19, 2015 10:37 
Akvarist

ei hakanud valguspäeva lühendama, kuna tundus, et taimed on muutunud kehvemaks kui nad olid.
On kellelgi aimu milles võib põhjus olla?
Justkui vahepeal ajasid uusi ilusaid rohelisi lehti, nüüd on kõik koledad pruunid, augulised. Ehk on taimed "väetisepallid" ära tarbinud ja nüüd ei jätku enam toitaineid? Tootjat ei mäleta kuid käivitamisel panin pinnasesse niipalju kui oli pakil soovitatud....sifoonides on nad ilmselt kõike muu jamaga koos ämbrisse rännanud.

Vesi pole enam kah kristallselge.

Toidan poole vähem sest kalu on oluliselt vähem ja skalaarid on nii laisad, et lasevad kõik põhja kukkuda ja vahivad näljaste nägudega.

Asi muutuski halvemaks siis kui kalu vähendasin. Sama oli teises akvas....asendasin 4 suurt tsikliidi ühe plecoga ja akvaarium on kohe hägusem ja üleni mustust täis. Põhjast toidusööjaid pole sest pleco vedeleb....näljas ta pole sest akvaariumist võib pidevalt ca pool meetrit väljaheidet kokku lugeda.

Veetestid korras ja vett vahetan samapalju kui varem (kord nädalas 20-30%)

Üles
PostitusPostitatud: Reede Nov 20, 2015 02:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Pakuks, et tegemist siiski ületoitmisega. Minu skalaarid vaatavad mind isegi siis veel näljaste nägudega kui on just süüa antud ja kõhud ilusti ümaraks söödud neil, siis lähevad ka veel põhajatablettidega jalgpalli mängima. Neoonid pugivad ka välkkiirusel omal kõhud kolmnurkseks. Toidan korra päevas, vahel jääb mõni päev vahele kuna jõuan koju liiga hilja. Teen nädalas korra veevahetust 20% umbes.
240 liitrises akvaariumsi on praegu 6 skalaari, 13 neooni, 6 corydorast, 2 ancistrust ja 5 imisuusäga veel. Ah jaa 1 kukk ja 1 pärguraami ka. Kalu oma jagu ka. Taimedest kasvavad kõige paremini vallisneeria, see ikka vohab võimsalt. Sai ka kunagi pandud mingit toitepinnast alla nats ja vedelväetist lisan ka nats, kuid mitte iga nädal. Minu akvaariumis tunneb siiski vallisneeria ennast kõige paremini, nats ka teisi taimi nagu Java fern ja cryptocoryne`d.

Üles
 [ 39 postitust ]  Eelmine  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver