foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 39 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Jeffi 300ne nurgaakvaarium
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 08, 2015 03:02 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
tere Foorumlased....peale mõningaid aastaid pausi püüan tasapisi taas alustada akvaariumi pidamisega :)
Tellisin kasutajalt "tram1981" kolmnurkse põhjaga kasti. Välismõõtudelt 300L Seest siis vast 200 kopikatega liitrit vett :D Hind oli hea :)
Mõned tunnid lõikamist ja peitsimist ja sai akvale ka alus tehtud....esikülge kannavad ehituspoest saadud trepi detailid. taganurk on lihtsalt tumedaks peitsitud plangul....nende 3 jala peal on 3x16mm lamineeritud saepuru plaadid, kruvidega omavahel kokku lastud ja veidi ka seina külge seotud. Kasti põhja sai vist 7 kotti musta kruusa (3L kott) ja 40kg kerisekive.....osadest ladusin "võlvi" ja kinnitasin need kivid omavahel akvaariumi silikooniga. Filtriks miski sisene.....750L tunnis. (tagantjärele tarkusena oleks muidugi pidanud põhjaklaasile välisfiltri tarbeks avad puurima)
valgustust veel pole.....olen alles ideede otsinguil.
kaladeks valisin siis seekord miskit sellist mida KÕIK teised on pidanud kuid mida mina pole oma neljas akvaariumis pmt pidanud. Ehk siis Soovin Skalaare, Guraame, Barbuseid ja kui taimed kasvama saan peidaks nende taha ka gupisid ja mõõksaba paar. Selline valik siis sellest, et proovin taimi kasvama saada. Chikliididega pole see õnnestnud.

Akva on töös olnud vaid 3 päeva.....vesi omajagu hägune veel.
Veetestidest ostsin esialgu kõige labasema 6 in 1 variandi ja esimese mõõtmise tulemus:
NO3 10 ja 25 vahel - see vist ok
NO2 on 0,5 - see vist kah ok
GH - väga kõrge...... Enam kui 25 :(
KH - väga kõrge.....umbes 20
PH üsna kõrge 7,6 j 8 vahel
CL2 on null OK

Kui kellelgi on ideid mida muuta vee teemal siis olen 1 suur kõrv...tahan väga taimi kasvama saada.
Saan tuua ka Tartu linna trassist vett.....hetkel kaevuvesi tartu lähistelt

Mõni udukogu kah:
Pilt Pilt Pilt Pilt


Viimati muutis jeff01, Pühapäev Aug 09, 2015 01:44, muudetud 2 korda kokku.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 08, 2015 04:36 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 05, 2008 11:44
Postitusi: 1359
Pildid: 20
Asukoht: Keila
kui tahad taimi kasvama saada loe nende istutamise kohta ka - nimelt on taimed istutatud liiga sygavale pinnasessse, juurekael kust lehed lähtuvad peaks ikka pinnasest välja jääma :idea: - muidu võivad lihtsalt mädanema minna
#-o huvitav mis otstarvel ladusid akvasse 40kg kive...see võtab ju ruumi ära...olen tavaliselt näinud et ahvenalistele ehitatakse selliseid kivist-võlve-seinu.....aga skalaaridele ja barbustele...aga noh maitse asi muidugi
Kas kasutasid akvaristide ,,vana vett,, et kalad 3-päeval juba sisse lasid....
(akvaristil KARMO oli siin kah nurga akva projekt
viewtopic.php?f=22&t=30857&start=255
aga no see hoopis puidust valmistatud-lõppresultaat väga ilus aga mässamist tohutult.)

_________________
400L akva/CP-suurim,valgus4x39w,sooj-200w +30L nano


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 08, 2015 04:58 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Taimed on pildil nii sügaval kuna kartsin, et seal mässates liigutan nad uuesti lahti või kui vett sisse valan tõusevad nad ehk üles.... Niipea kui suuremad muudatused on tehtud saputan nad ka veidi kõrgemale. Põhja surumise harjumus on aafrikalaste ajast kui nii oli ainus lootus, et saaks kuidagigi juured alla.....küll kalad nad ripakile korrigeerisid. Mädanema ei jõudnud midagi hakata.
40kg kive on tegelikult vähem kui 20L mida pole kuigi palju. Kuna tahtsin, et oleks paarsada liitrit vett lisasin 100L sisustuse jaoks ja tellisin akva 300se. Need said pigem filtri varjamiseks ja peidukohta otsivate kalade jaoks. Mõned pisikesed catfishid ja ancistrused naudivad neid koopaid väga. ehk et kolmandik kaladest otsustab olla peidus. Suure võlvialuse on omistanud barbuste parv.
Start on veidi "laenates" tehtud küll.

Skalaar ja roikad vs ahven ja kivid akvaariumeid on tõesti mustmiljon, kuna ma selle aga omale kokku panen siis teen nii kuidas mulle omale meeldib :wink: Ei usu, et see kalale kehvem variant on kui tühjad kastid poes.


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 08, 2015 05:31 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Enne kui Tartu linna trassist vett tassima hakkad, kontrolli üle, kas see üldse kõlbab. Erinevates linnaosades on vesi väga erineva kvaliteediga, mul tuleb kraanist GH>25 (selle elaks veel üle) ja NO3 kõigub 15 ja 50 ppm vahel, mis on muide vastavuses euronormidega :-( Kui tahad vett pehmemaks ja hapumaks, siis pigem muretse RO filter.


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 08, 2015 07:23 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Jah ikka testin :) Kunagi aastaid tagasi oli mõttes annelinnast vedada ja siis oli seal KH 16 ehk ca 10 ühikut madalam. Praegu oleks mugav tuua tööjuurest....tähe ärikvartalist. Eks uurin nende filtrite teemat......5-6a tagasi olid nad vastuvõetamatu hinnaga....ehk on euro asja parandanud :)

EDIT: Kui keegi tahab mind oma osmoosifiltri kogemustega rikastada siis olen väga vastuvõtlik :) Vaatasin, et hind suureneb suhtes tootlikkusega kuid veevahetusteks vajan ju suht väikest kogust....ehk 30L korraga....et kas on miski mõte osta suurem või kallim või mitte.
Eks loen ja uurin.....ja leian lõpuks omad vastused :)


Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 08, 2015 08:07 
Akvarist

Liitunud: Laupäev Nov 05, 2011 12:45
Postitusi: 270
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Ma sain mullu märtsis Bauhofist inimestele mõeldud RO filtri täishinnaga 200 eur, soodukas oli 50%, s.t. kätte sain 100 euroga. Veel 50 maksin meistrile ülespanemise eest. Tootlikkus on umbes 3 liitrit tunnis. Töötab ilusti, peaks vist membraani uue vastu välja vahetama, kuna tungivalt soovitati seda kord aastas teha.

_________________
325l skalaarid,pärlguraamid,tähn.kiiversägad,imisägad L411,harjasnina
96l neoonid,panda sägad


Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Aug 09, 2015 10:50 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
asendasin 1x35w tavalise päevavalguslambi 4x18w akvaariumile mõeldud lampidega (vaid nii kauaks kuni kaane valmis ehitan (eeldan, et paari nädala pärast tekib mul selleks ka aega)
Kas oleks mõistlik värskel akvaariumil valgustsüklit pikemaks ajada, et taimed seni veidi paremini püsiksid kui korralik valgus valmis saab? Päiksevalgus kuidagi ligi ei pääse....päeval tuba suht hämar.
Täna ka 30L vett vahetatud ja kraanivett testitud. Eeldasin, et läbi boileri käinud vesi on veidi pehmem kuid pole see siiski nii....
Kas liigne hapniku lahustumine vees muudab ka vee kuidagi ohtlikumaks? Ma pole nimelt suutnud seda filtrit panna veel nii mulle puhuma nagu sooviksin....mida sügavamale selle filtri paigaldad seda keerulisem see näib....mullid lähevad peenemaks ja tihedamaks ning täidavad kogu akvaariumi....see muudab aga vee vähem läbipaistvaks.


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2015 08:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
valgust ikka alguses vähem sest taimed ümberistuamisest sokis ja ei kasva samas hakkab vetikas kohe jõudsalt kasvama.

samuti sul nati vähe valgust korralikuma taimeakva jaoks pead valima mis taimi kasvatada
soovitaks sihtida sinna 0,5W/l kohta

kui veepind liigub siis pole mingeid mullitajaid vaja

jõudu

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 12, 2015 09:42 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
jaantat kirjutas:
valgust ikka alguses vähem sest taimed ümberistuamisest sokis ja ei kasva samas hakkab vetikas kohe jõudsalt kasvama.

samuti sul nati vähe valgust korralikuma taimeakva jaoks pead valima mis taimi kasvatada
soovitaks sihtida sinna 0,5W/l kohta

kui veepind liigub siis pole mingeid mullitajaid vaja

jõudu


Selge...vähendan veidi tsüklit....ilmselt hommiku arvelt...õhtul meeldib, et põleb pikalt. Nii on ehk ka valguse tulek veidi sujuvam kui päike juba paistab. Valgust tuleb kindlasti juurde. Mõttes oli ka Co2 kuid viimaseid teste vaadates on vesi akvaariumis muutunud veidi happelisemaks kui kraanist tulles....tundub kusagil 7.5est allpool olevat Muud veenäidud pole märgatavalt muutunud. Korra olen ~10-15% vett vahetanud ja ilmselt teen ka homme sama.

Headest uudistest niipalju, et eile õhtul oli vesi juba märgatavalt selgem ja täna on juba lause lust kalu jälgida.
taimede värv pole kahjuks paranenud vaid veidi halvenenud kuid taimed ajavad uusi võrseid ja kasvavad järjest pikemaks.
Paar kala kes alul justkui oma värvi kaotasid on taas endised :)

Veepind mul kahjuks ei liigu....sest tahtsin filtri kivide taha peita ja paigutasin selle suht põhja....mõtlen nüüd kas tõsta see pinna lähedale või teha toru mis väljatuleva vee tooks pinnale. :roll:

Lugesin täna üht akvaristika raamatut ja avastasin enda jaoks midagi uut Nimelt on mu raamatus kirjas, et skalaarid on kirevahvenalised ja amazonasest....ehk tsikliidid..(Sain sellele ka foorumist kinnitust)... On tõesti miski võimalus neid ka mõne teise tsikliidide esindajaga koos pidada? Mulle üllatusena on guraamid aga hoopis teisest sugukonnast kuigi pidasin neid väga sarnaseks skalaaridega.

Teine asi mis tuli üllatusena oli raamatu alguses olev "rusikareegel" kalade maksimumhulga kohta akvaariumis. Magevee troopilises akvaariumis oli see nimelt 2,5cm iga 75 ruutsentimeetri pindala kohta....ehk siis üle pooleteist meetri minu 300sesse :roll:

Veidi muigasin ka selle üle kui lugesin, et oscarid kasvavad akvaariumis kuni 28cm pikkuseks.....kui minu elukad olid 31cm pikad ja Türgis nägin ühes akvaariumis veel liialdamata 5-6cm suuremaid :) Oi kuidas kipitab oscarite järgi :) Liimin vist oma teise kolmesajase kokku sest tolle raamatu järgi võiks kuni 4tk sinna vist panna :roll:

Kaane osas pole materjali veel välja mõelnud....ilmselt külastan proplastikut ja otsin miskit tööstusplasti....ehk saab sellest ja vinklitest miskit kokku kleepida :roll:


Üles
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 13, 2015 10:46 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Mõni telefoniga tehtud udukogu....
Pilt
Pilt
Pilt
Pilt


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2015 11:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Juun 06, 2012 03:09
Postitusi: 124
Pildid: 15
Asukoht: Kohila
Väga kena akva :) kas kinnitasid kivid omavahel millegiga või seisavad omal raskusel?

_________________
MaxMart - akvaariumid ideest teostuseni - leia meid facebook-ist


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2015 06:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Juun 18, 2011 04:46
Postitusi: 1058
Pildid: 0
Asukoht: Saue
pindala ja kalade suhte kohta pole kuulnud
tavaliselt arvestatakse ikka 1cm "täiskasvanud kala" suurust 1 l vee kohta ehk teoreetiliselt võiks sulle sinna panna max 2,5m kalu
aga see selline rusikareegel mida lihtne järgida
kasuta http://www.aqadvisor.com/
pane oma andmed sinna sisse saad vastuse sobivuse jne

kuna su akva hetkel üpris lage siis ära sinna max kalu pane paljud kalad territoriaalsed ning stress ja kokkupõrked elanike vahel kerged tulema.

taimed kasvavad pikaks kuna sul vähe valgust ja akva piisavalt kõrge, et vajalik kogus valgus sinna alla jõuaks, enamus põhja pinnakatte taimed vajavad vähemalt 0,5w/L kohta
ühe võimalusena võid kasutada veel terassi meetodit ehk paned osad taimed nn terassile mis on akva keskjoone ligidal.

mis taim see esiplaanil vasakul pool kive on? ega mitte anubias? kui on siis võta risoom pinnasest välja lähev muidu mädanema

kuna sul selline ebaproportsionaalne akva siis pead vaatama kuidas seda kaant teha, et piisavalt valgust sisse mahutada, nt mina tegin kaane veekindlast (selline roheline) vineerist.

_________________
180L https://sites.google.com/site/akva2011/
aqadvisor


Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 17, 2015 11:30 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Juun 24, 2014 07:35
Postitusi: 225
Pildid: 20
Asukoht: Kiili vald
jaantat kirjutas:
pindala ja kalade suhte kohta pole kuulnud
tavaliselt arvestatakse ikka 1cm "täiskasvanud kala" suurust 1 l vee kohta ehk teoreetiliselt võiks sulle sinna panna max 2,5m kalu
aga see selline rusikareegel mida lihtne järgida


Kalad vajavad ruumi ujumiseks. Igal Kala oma eelkõige oma pindala vajadus ja Isis tuleb alleys eve hulk mängu. Nurga akvaarium on sells mattes väga pasha, et nurgad annavad palju mahtu, Aga näiteks suuremad kalad käivad seal harva. Mina mõõdaks ära akvaariumis kohad, kus lühim külg oleks 30cm ja arvuraks eve hulk seal ning nurgad arvestaks "kadudeks", kun elanike hulk arvestama hakkad.


Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2015 09:11 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Kividest on kokku liimitud vaid see võlvi osa....panin maha ühe prussijupi, selle peale jupi vihmaveerenni ja ladusin kahelt poolt kive kuni nende ühinemiseni. Hiljem mõtlesin, et kuidas ma selle 10kg vorsti nüüd akvasse saan ja liimisin selle veel omakorda keraamilise plaadi peale.....nii ei vajunud see enam laiali. Kõik muu on niisama laotud....ümber filtri ja soojenduspulga.
Kaladega läksin liiale...eeldasin, et ma ei saa skalaaridega hakkama ja kipuvad kaklema ning võtsin 5tk ideega, et annan 2-3 agressiivsemat ära kuid mitte keegi kedagi ei terroriseeri ega kiusa kedagi. Guraame on 3 sest pidin päästma õe tillukeses (20l vast) paksuks söödetud paari ja kolmas kingiti juurde (saavad samuti kõik 3 kenasti läbi. Barbuseid on 6 kellest 1 on valge....valge hoiab eraldi kuid kiusatud seisus pole.
Peenikesed vuntsidega sägad ja ancistrused on pmt kogu aeg kivide vahel. Uskumatu kuidas nad suudavad igast avast sisse ja välja käia.....arvasin, et kivide vahel pole niipalju ruumi kuna seda spetsiaalselt ma just ei jätnud. Vahel piiluvad niisama....iga kala ise avast. Viimasena said omale uue kodu 2 miskit leopardi mustriga kala. Visuaalselt üli effektsed kuid eelistavad samuti varjuda. Kusjuures suurem kala on isegi rohkem arg. Uskumatu kuid kellegi kiusamist pole ja kõik tunduvad kenasti kokku sobivat.
Kedagi juurde ilmselt ei hangi ja kui skalaarid suuremad annan ehk mõne äragi sest kalu ikka üsnapalju. Kusjuures nurgad on pmt kõigi poolest asustatud ja keegi nurkasid ei väldi....valge barbus on seal isegi hea meelega.

Pilt Pilt Pilt


Üles
PostitusPostitatud: Reede Sept 11, 2015 10:10 
Akvarist

Liitunud: Reede Mär 12, 2004 02:06
Postitusi: 377
Pildid: 4
Asukoht: Tartu
Valdav osa rohelisest kasvab :)
NO2 ja NO3 tunduvad paigas.
Nüüd tuleb mõelda kellest loobuda sest ostsin eile 2 nugakala sinna kasti kus niigi kitsas :)
Kas oleks mõistlik loobuda kahest väikseks jäänud skalaarist ja loota, et 3 teistest hooga mööda kasvanud isendit on terved ja tugevad ning saavad omavahel edaspidi läbi? (Nad on veidi agressiivsemad) Suured on minu juures oldud lühikese ajaga kasvanud 2x suuremaks kuid teised pole justkui üldse kasvanud ja hoiavad veidi eraldi. Mida teha kahe ÜLI paksu guraamiga? Nad näevad lausa koledalt paksud välja kuid on kõige ahnemad kui süüa panen. Kas põhjakalade arvukus võiks olla veidi vähem oluline lootes, et hoiavad põhja siis puhtmana või on see rumalus?

Pilt Pilt


Üles
 [ 39 postitust ]  1, 2, 3  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver