foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Andy 507L
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2009 10:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Esimene kokkupuude siis oli mul pisikese u.10L mulliga. Sealt tundus, et asi huvitavam ja hakkasin uurima foorumit akvarist.ee. Selgus, et kui tahad midagi huvitavamat teha siis akva peaks olema mingi 200L tuligi siis peale SAS. Algselt uurisin palju maksab 200L akva kuna ühtegi head pakkumist ei saanud siis otsustasin, et teen selle ise... Alusatsingi siis suuruse arvutamisest. Plaani järgi pidi tulema 400L aga kuna elukaaslane ei olnud nõus siis taandasin mõõtmed 250L. Kuid olles välja arvutanud kõik läksin Käpiku juurde ja rääkisin oma plaanist: vastus (valgus torude mõttes oleks hea kui oleks umbes 130cm pikkus, Kui tahad 3d tausta peaks olema vähemalt 60 cm sügav ja kõrgust ei mäleta igatahes sai see 65 cm. Seega tehes väikesed kalkulatsioonid sain juba 507L:D WOW:) Mõnipäev mõtlemist ja asi selge, võtame ette. Plaanist elukaaslasele ei rääkinud vaid ütlesin ainult, et tellisin klaasid ära. Siis esimene asi akva aluskapp. Kapi idee sain googleist pilte sirvides. /404.html. See tundus huvitav ja samas saab riiulina kasutada. Seega arvutasin materjali. /404.html. Raam 2*2cm nelinurk raud (Elme metall- kahjuks ülbe teenindus, sinna minnes pead olema nagu proffesionaal:S) ümbris kase liimpuit kilbid (echobrick- hea teendindus kiirelt kaup käes). Keevitasin ise:) Laenasin keevituse töö juurest kuna isa kuldsete kätega mees siis proovis ka ja meeldis nii väga, et ma ise ei saanudki rohkem keevitada. Pole hullu mõõtmine ja lõikamine minu tööks siis:) nii mõni pilt ka. /404.html /404.html Aluseks ostsin köögi töö pinna. koha nimi ei tule meelde, täpselt oli saada 1300*600*30(Väga meeldiv teenindus). värv Bauhofist. Alusmatt peter spordist. Sellega siis kapp valmis.
Järgmiseks jõudsid kohale klaasid ja järgmine etapp oligi minu jaoks kõige keerulisem aga siin tuli appi Käpik. üks laupäev ja akva koos. /404.html /404.html /404.html /404.html /404.html

Klaasiks siis 10mm seinad optiwhite ja põhi 10mm tavaline. Liistude panemisega sain ise hakkama aga esimene vee proov läks halvasti. öösel käis raksakas ja hommikul märkasin ühes ribas pragu, wow kuidas akva oli kummis selle külje pealt. seega vesi välja ja liistud ära. Esimesed liistud olid ka 10mm paksud, et kindla peale välja minna tellisin 12mm. Arvatavasti oli defektiga riba. Sain uued ribad kätte paigaldasin ja tuli uus vee katse ja siiani ok. Akva korras hakkasin tegema 3D tausta. Alguses oli plaan teha penoplastist aga siis arutasime käpikuga et see tuleb kerge (tükib pinnale tõusma) ja ei tea kunagi mida kalad sellega teevad. samuti puhastamine natuke ebamugav: Järeldus: Tausta peaks tegema plastikust. Foorumist küsides kust saab vaiku ja klaasriiet. tuli vastus kiirelt. ja juba järgmine päev olin (vist aide tänaval) addressi peast ei tea, paadi tehases. Üks saksa ja eesti onu ehitasid parasjagu paati, sain häid nõuandeid ja vajaliku koguse kraami. Ega siis muud midagi poodi penot ostma.
3d taust: peno liimisin kokku et saaks paremaid reljeefe teha. Märkisin umbmäärased kohad kus peaks mügarik olema markeriga peale. Kuumutasin lohud sisse kuuma puhuriga kuni soovitud kuju käes. /404.html
See järel katsin toidu kilega (vaik sööb peno ära) Ja alguses ei uskunud aga katsetasin ühel tükil ja tõesti natukese ajaga läks läbi peno. Kile peal hakkasin klaas riiet kandma tükkidena vormile. Vaiku ja kõvendit tuleb teha pisemas koguses muidu kuivab ära enne kui ära kasutad. 1 kiht peal tuli oodata, et teist panna. Kuivas umbes 24h(võibolla kõvendi ja vaik ei olnud õiges normis). kordasin seda kokku kolm korda ja 4 korra panin äärtele neljanda kihi. Seega oli nagu taust valmis. Ostisn Punakas pruuni, musta ja halli ning ka laki- kõik aerosool värvid. ja asusuin värvima kui värv kuivand. kattsin kõik lakiga. Siin siis tulemus /404.html
Ja siis viimane etapp kaan ja alusring. Idee siis Käpiku kaudu kes nägi Markol PVC kaant ja küsisin järgi ning läksin siis proplastikusse (teenindus täits ok). Küsisid milleks seda vaja on ütlesin et akva kaaneks. kohe teati et jah seda nad selleks kasutavad. Ilmselt on veel inimesi kes on juba teind omale kaane sellest. Igatahes see on siis projekt millega tegelen ja kui saan selle ka valmis annan kindlasti teada. Loodan, et jutt ei olnud väga igav.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 24, 2009 11:04 
Moderator

Liitunud: Kolmapäev Jaan 25, 2006 01:18
Postitusi: 705
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Väga ilus asi paistab tulema, jõudu!

Kas ma saan õigesti aru, et paned 2 filtrit, kummagi ühte kappi?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2009 08:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Jah. hetkel on eheim 2026. käpikul pidi mingi vanem versioon olema võibolla soetan selle. siis kaks. Lõpp soov oleks ahvena akva praegu aint guppyd


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2009 09:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Jaan 16, 2005 05:53
Postitusi: 1146
Pildid: 8
Asukoht: Harju/Tallinn
Kena ,ainus mis silma esialgu kriipima hakkas on töötasapinna töötlemata äär.

_________________
kodune 200 liitrit (led 24x3W)


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 25, 2009 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Sinna tuleb PVC 12CM ring. See juba olemas pole veel pilti. tuleb koos kaane pildiga


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 26, 2009 01:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Jaan 27, 2009 11:03
Postitusi: 552
Asukoht: Finland,Honkajoki
Edu sulle .

_________________
363L-- /pildid/17867/index.html
Umbes 160L /pildid/16737/index.html
U.420L /pildid/18455/index.html
Hardscape /pildid/26031/index.html


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 09, 2009 12:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Siin nüüd pildid Andy kasti valgustuse tegemisest. Kaan ise must PVC, sees alumiiniumraam. Kogu asi ühes tükis ja hingede peal tõstetav. On kuuldusi, et süsteemi juurde tulevad ka toetuseks-tõstmiseks amordid (seda tahaks näha). Kaane saamisloost ilmselt Andy ise jagab seletusi. Alumiiniumi keevitamisega oli probleeme, aga valmis ta selle sai.

Üldpilt hommikul laua peal, mille üle tegija harva rõõmustada oskab...

Pilt

Kaane tagumine pool sellel pildil vasakul. See kaablikarbist U kujuline moodustis on mõeldud ventilatsioonikanaliks, mille sees on ka kaks 70W MH valgustit ja kõik ballastid ja ühendused. Luminofoortorud on T5 2*54w + 2*39w. Tundub väga hea lahendus selliste pirnide kaane all kasutamiseks. Oma eelmisel suurel akval oli mul sama skeem kaks aastat ilma probleemideta.

MH pirnid koos RX7 sokliga lähemalt. Vasakpoolne on kohandatud madalama reflektori jaoks, kinnitus 90 kraadi pööratud.

Pilt

Enne T5 torude reflektorite paigaldamist läks PVC peale peegelfoolium, ainult reflektorite alla jäävale pinnale. Kuigipalju peaks see plastikut soojuse eest hoidma :

Pilt

reflektori kinnitus:

Pilt

reflektori ja toru klambri kinnitamiseks sama kruvi, pildil ei ole küll näha :

Pilt

MH pirnide ees 2mm tavaline klaas. Klaasi kinnitamises 2+2 väikest plekist kõrva vasakul-paremal (samade kruvidega kinnitub veel reflektor). Pealtpoolt fikseerivad klaasi 4 laia peaga plekikruvi :

Pilt

Õhu liikumine, mis samal ajal kaane alt niiskuse ära viib. Ventilaator käib 24/7 väga väikese kiirusega (12v ventilaator @5,5v). See on täiesti ok soojuse äraviimiseks:

Pilt

Õhk peab liikuma MH peal ja all ka. Reflektori otsad on jäetud madalad, et reflektori ja klaasi vahelt soojus ära saada.

Kogu juhtmemajandus kaane ja aluse vahel on ühes kaablis, mida saab lihtsalt fikseerida termokahaneva isolatsiooniga (termoliimiga tugevam variant). Saba läheb õiges suunas ja ei tule teravat murdekohta.

Pilt

Selle pildi keskel eriti tähtis asjandus:

Pilt

Ventilaatori pöörlemise kontrolli moodul võiks see olla. Äärmiselt pidulik nimetus paari sabapidi kokkujoodetud jubina kohta. Sama hästi võiks see olla "mingi pusa, mis loodetavasti ei lase kaant päris ära sulada" :) . Oluline asi tegelikult. Siin on kasutatud pöörlemisanduriga ventilaatorit (3 juhet taga sellel). Kui vent ei pöörle või jääb mistahes põhjusel seisma, katkeb MH lampide vooluahel ja midagi suuremat ei saa juhtuda. Kogu kaane jahutamiseks ongi see üks 120mm ventilaator.

Ma ei ole eriline turvafriik, aga MH annab päris terava soojuspunkti ja ilma kaitselülituseta ei või seda sellises keskkonnas omapead tööle jätta. Teine täiendav võimalus oleks veel reflektorite tagumisele küljele kinnitada termokaitse, mis siis samamoodi pirni välja lülib, kui jahutusega midagi valesti läheb. Kui see valgustus akva peale saab, mõõdame ära reflektori temperatuuri, saab teada, millise lävega kaitse tuleks valida.


Piltidel ei ole praegu veel kaane tagumise poole katet. Seda näeme edaspidi.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 12, 2009 12:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 02:27
Postitusi: 475
Asukoht: Pärnu
Valgustus nüüd valmis, saba seinas:

Pilt

Vasakult: JBL Solar Ultra Natur, Aqua Medic Plant Grow, MH BLV Nepturion 2tk, Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux.

Plant Grow ja Grolux täpselt sama asi värvuse poolest.

MH värvustemp 10 000K väga valge aga mitte sinine, tegelikult vist ikkagi ülearu "kõrge" spektriga. Need MH pirnid on pandud praegu niisama asja kontrollimiseks, hiljem saab muud proovida. Roosa värvusega taimetorud veidi tasakaalustavad MH punase osa puudumist, aga kogu süsteemi valgusjõud ulatub mõistlikust piirist üle. Ehk servani täiskasvanud taimeakvaariumis oleks sobiv.

Selline kosutav pilt näidiku ülemisel real:

Pilt

Et kas ma tahaksin sellest pikemalt rääkida...?
No ei. Juba selle valguse nägemine võtab natukeseks ajaks olemise isu ära, nägemisest endast rääkimata 8) .

Et millest selline koguvõimsus ? Üldiselt raskel ajal on luminofoortorude ballastideks kasutatud T8 2*58w karpe (tänud heixer´le) ja nii nagu kirjas on, nii see 58w toru peale saadetakse. Ballasti ei huvita praegusel juhul üldse, mis asi juhtme teises otsas on. Nii nüüd käibki, et T5 38w särab tegelikult 58w välja. Omamoodi owerclock torudega.

Mõned pildid ka sellest 507L gupiakvast. Rohkem, rohkem peaks olema neid nii suures kastis... :) Aja taga nagu segane, ime kui mõni aparaadi ette juhtub. Roosa toru 3D tausta kohal ja MH joonistavad täiesti kosmilist pilti.

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt

Andy, ma arvan kunagi edaspidi Sa võiksidki mõned guppyd kuhugi pikemale orbiidile saata, Hubble teleskoop võiks neist ka mõne pildi teha. Oleks hea võrrelda :) .
Üldises segaduses kasti üldpilti ei saanudki.

_________________
430L


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Dets 12, 2009 02:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Veebr 28, 2004 11:31
Postitusi: 165
Asukoht: Tartu
käpik kirjutas:
Andy, ma arvan kunagi edaspidi Sa võiksidki mõned guppyd kuhugi pikemale orbiidile saata, Hubble teleskoop võiks neist ka mõne pildi teha.
Oleks hea võrrelda :) .


See üskiku isase gupi pilt jätab tõesti mulje, et Kala on Marsi orbiidile saadetud. :)

_________________
200l, 128l, 54l
http://posija.wordpress.com


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 13, 2009 07:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Nu karp lahti lihtsalt valgustusega akva mega lahedam. aga jah oma moodi nurga alt raudselt kuu:D Tänud käpik selline kaas on on kergeim mis saab olla. proovin ülejärgmine nädal amordid ka saada.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 10, 2010 07:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
Amordid olemas juba pikemat aega aga ei ole jõudnud pilte teha... siin siis pildid: http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(89).jpg,
http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(92).jpg,
http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(93).jpg,
http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(90).jpg

http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(89).jpg
Tegemist siis mööbli amordiga 120N natuke lahjaks jäi, võiks olla tiba vingem. Kaant hoiab üleaval aga üles pead ise lükkama.


paar pilti siis ka veel akvast: http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(105).jpg
http://winnipuhh.homeip.net/Pildid/Akva/Akva%20(88).JPG


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 10, 2010 09:36 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Okt 02, 2008 03:09
Postitusi: 250
Asukoht: Tallinn
Andy sul klaasid ümber põhja eks?
Kust reflektor pärit on?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 11, 2010 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Nov 18, 2008 09:49
Postitusi: 53
Asukoht: Pärnu
jah klaasid on ümber põhja. Ja reflektor on tava lambid mis on kontorites laes. oli romu hunnikus paar saadaval.


Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver