foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 12:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!
Mulle on hakanud kangesti meeldima kuldkalad, ja küsiks siis targematelt nende kohta mõned küsimused.
1. Kas 100l akvaariumisse saaks 2 tk võtta, et neil ikka kitsaks ei läheks?
2. Mis saab suvel, kui ilmad lähevad soojaks, ja akvas temperatuur liiga suureks tõuseb?
3. Mis temperatuurivahemikus neil hea olla on?
4. Kas kuldkaladega saaks õunatigu pidada, või pole see hea mõte? Jagage kogemusi!

Aitähh vastuste eest! Võite ka anda häid nippe ja õpetusi kuldkalade pidamiseks, et neil ikka võimalikult hea oleks!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kullake, võta kasvõi minu kasutaja tehtud postitused ja loe need kõik läbi - ma olen siin meeletult kuldkaladest rääkinud :) ( /search.php?se ... =varivalge - hakka aga lugema ükshaaval, seal näitab iga postituse esimest paari rida, seega ava need uues aknas ja loe).

Sinu küsimused / minu vastused:

1. Kas 100l akvaariumisse saaks 2 tk võtta, et neil ikka kitsaks ei läheks?
Jah, 100 liitrisesse mahub ilusti 2 kuldkala elama. Rohkem mitte. Alguses on nad pisikesed aga kasvavad ikka väga suureks. Ilma naljata, minu vanemad kalad on peopesa suurused ja ca 30cm pikad, piltidel ei paista väljagi aga päriselus vaadates on nad ikka hiiglased küll.

2. Mis saab suvel, kui ilmad lähevad soojaks, ja akvas temperatuur liiga suureks tõuseb?
Tegelikult ei tõuse. Kuldkalad on külmavee kalad, nad ei taha soojendust vette. Toatemperatuuril vesi ongi neile parim, mida meie pakkuda saame, sest kahjuks ei ole võimalik meil päris tiigi temperatuure (18-22'C) neile tubastes tingimustes pakkuda. Toatemperatuuril vesi on enamasti umbes 23'C. Talvel köetakse tuba ju ka (olgu siis korter või oma maja), suvel kütab tuba päike. Akvaariumit ei panda kunagi akna ligidale, kus võiks päike peale paista. Väga palavatel ilmadel saab vett muidugi natukene keskpäeval jahutada näiteks jääkuubikutega, kuid iseasi kas sellel on mõtet. Tekitab liiga suurt temperatuuri kõikumist (algul soe, siis jää sisse, jahe, siis mingihetk kütab tuba jälle vett soojemaks jne). Pigem las ta olla nii nagu on. Ka tiigis kütab suvel päike vee ikka väga soojaks. See on paratamatus. Kui sa just spetsiaalset tehnikat osta ei kavatse, mis vett jahutaks ja korralikult ringluses hoiaks siis ei saa sa midagi teha.

3. Mis temperatuurivahemikus neil hea olla on?
Wiki ja muud allikad ütlevad, et ideaalne oleks 18-22'C kuldkalale. Mina ütlen, et toatemperatuuril vesi (ca 23'C) on ka elamiskõlbulik, olgugi et mõned foorumikasutajad mulle siin vastu vaidlevad, et see on liiga soe. Ei tea - 9 aastat on mu kalad toatemperatuuril elanud, elavad ka edaspidi. Keegi kuumarabandusse veel minu käes surnud ei ole 8)

4. Kas kuldkaladega saaks õunatigu pidada, või pole see hea mõte? Jagage kogemusi!
Õunatigu ongi AINUKE keda sa kuldkalaga pidada saad. Kuldkalu peetakse koos vaid teiste kuldkaladega ( ei mingeid põhjakaid või ancistruseid) ning neile võib lisada õunatigusid seltsiks (kes siis vetikat söövad). Õunateod peavad olema aga ostes nii suured, et enam kuldkalale suhu ei mahu - muidu süüakse õunakad lõunaooteks ära. Kui teod suuremad on, siis kalad neid ei puutu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Suured tänud! ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 02:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lihtsalt lisaks soovitan sul panna akvasse korralik filter... Nimelt kuldkalad roojavad kõvasti... ;) Korralikuma filtriga on asja hooldamine mugavam ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 02:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud, filtri ostan kindlalt :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 02:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

aatomik kirjutas:
Lihtsalt lisaks soovitan sul panna akvasse korralik filter... Nimelt kuldkalad roojavad kõvasti... ;) Korralikuma filtriga on asja hooldamine mugavam ;)

Aitäh aatomik talle seda meelde tuletamast :)
Ma oletasin alguses, et selles 100 liitrises on korralik filter olemas aga mõtlema hakates - jep, sinna on tõesti KORRALIKKU filtrit vaja, niisama väike plönn ei puhasta suurt midagi. Alguses ehk kõlbaba aga kui kalad suured on siis .....
Ma võin öelda, et minu 125-liitrises on sisefilter, juweli enda oma, väga suur ja suht võimas, ja kuldkalad, kes seal hetkel elavad suudavad selle filtri nädalaga suht rokaseks ajada :lol: Olen mõelnud, et peaks võimsama välifiltri sinna ostma, jõuludeks vanematele kingitus, sest emal on juba hetkel võrdlemisi kopp ees sellest, et 125-liitrise peale iga nädal tund aega minimaalselt kulub, et see puhtaks saada :P

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 02:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pisi-Gupi kirjutas:
Tänud, filtri ostan kindlalt :D

Ma soovitaks osta sul korralik välifilter sellisel juhul. Ära mingit väikest asja osta, mille paned akvaariumi seina külge nagu väikese karbina ja sees on ainult 1 väike vatike. See ei puhasta suurt midagi ja on mõne päevaga tumepruun - ma olen kunagi üritanud sellist lollust :lol: . Korralik välifilter pole küll odav aga on palju effektiivsem (palju parem).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 10:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Suured tänud kõigile, 5-6.novembril saan ma 120l akvaariumi :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 12:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildi järgi tundub et seal juba on välisfilter :). On välisfiltrit ka palju raskem käsitleda kui tavalist?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 12:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vot see on juba õige jutt, et saad suurema akva :D
Head kalapidamist minupoolt :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 12:04 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jaa, nüüd see aeg õnneks varsti-varsti tulemas :D.
Tänud, sullegi ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 03:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
varivalge kirjutas:

Õunatigu ongi AINUKE keda sa kuldkalaga pidada saad. Kuldkalu peetakse koos vaid teiste kuldkaladega ( ei mingeid põhjakaid või ancistruseid) ning neile võib lisada õunatigusid seltsiks (kes siis vetikat söövad). Õunateod peavad olema aga ostes nii suured, et enam kuldkalale suhu ei mahu - muidu süüakse õunakad lõunaooteks ära. Kui teod suuremad on, siis kalad neid ei puutu.

ei saa mina nüüd enam aru selle tabeli järgi /kalad/14147/index.html sobivad ikka mõne sägad ja imisuuga kalad kah kuldkaladega kokku...

või olen ma millestki valesti aru saanud :?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 05:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma olen rääkinud sellest siin varasemalt korda kümme vähemalt, et jah sa võid toppida need koos kuldkaladega ühte kasti aga kui pärast probleemid on, siis ärge jumala eest tulge foorumisse nutma sellel teemal...

Igast kiiversägade all mõeldakse vast a la corydoras jne. Peab peast nikastand olema, et kuldkaladega põhjakalu pidada. Milleks soovitada lapsele, et pane aga palju kalu kokku ja vaata mis saab. Küsiti kas õunatigusid saab pidada - mina ütlen, et jah, õunateod ongi suht ainuke mida nendega koos tasub pidada. Ancud võivad tidegaks minna - olen ise näinud mitu korda seda ja oma ance aga järjest ära jaganud, põhjakalad jäävad tihti nälga jne. MILLEKS seda vaja on? Milleks???

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 05:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kiiversäga ongi Corydoras, vaevalt et nende kuldkaladega koos pidamine teabmis probleeme põhjustab - no ehk tiba soojemat vett eelistaksid Corydorased kui kuldkaladele hea oleks. Kuldkaladega sobivatest akvaariumiasukatest on ammune teema /kylmaveekalad/5936/index.html .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Okt 28, 2009 06:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
MILLEKS sedasi ärrituda!?!?
jääb mulje nagu ma oleks sundinud relva ähvardusel väikest last tegema asju mida sinu arust tegema ei peaks..

enne ei avaldanud ma oma arvamust vaid lihtsalt tahtsin öelda, et on kalu kes sobivad kokku kuldkaladega mis ei tähenda, et seda peab tegema...

Üles
 [ 26 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver