Kullake, võta kasvõi minu kasutaja tehtud postitused ja loe need kõik läbi - ma olen siin meeletult kuldkaladest rääkinud
(
/search.php?se ... =varivalge - hakka aga lugema ükshaaval, seal näitab iga postituse esimest paari rida, seega ava need uues aknas ja loe).
Sinu küsimused / minu vastused:
1. Kas 100l akvaariumisse saaks 2 tk võtta, et neil ikka kitsaks ei läheks?Jah, 100 liitrisesse mahub ilusti 2 kuldkala elama. Rohkem mitte. Alguses on nad pisikesed aga kasvavad ikka väga suureks. Ilma naljata, minu vanemad kalad on peopesa suurused ja ca 30cm pikad, piltidel ei paista väljagi aga päriselus vaadates on nad ikka hiiglased küll.
2. Mis saab suvel, kui ilmad lähevad soojaks, ja akvas temperatuur liiga suureks tõuseb?Tegelikult ei tõuse. Kuldkalad on külmavee kalad, nad ei taha soojendust vette. Toatemperatuuril vesi ongi neile parim, mida meie pakkuda saame, sest kahjuks ei ole võimalik meil päris tiigi temperatuure (18-22'C) neile tubastes tingimustes pakkuda. Toatemperatuuril vesi on enamasti umbes 23'C. Talvel köetakse tuba ju ka (olgu siis korter või oma maja), suvel kütab tuba päike. Akvaariumit ei panda kunagi akna ligidale, kus võiks päike peale paista. Väga palavatel ilmadel saab vett muidugi natukene keskpäeval jahutada näiteks jääkuubikutega, kuid iseasi kas sellel on mõtet. Tekitab liiga suurt temperatuuri kõikumist (algul soe, siis jää sisse, jahe, siis mingihetk kütab tuba jälle vett soojemaks jne). Pigem las ta olla nii nagu on. Ka tiigis kütab suvel päike vee ikka väga soojaks. See on paratamatus. Kui sa just spetsiaalset tehnikat osta ei kavatse, mis vett jahutaks ja korralikult ringluses hoiaks siis ei saa sa midagi teha.
3. Mis temperatuurivahemikus neil hea olla on?Wiki ja muud allikad ütlevad, et ideaalne oleks 18-22'C kuldkalale. Mina ütlen, et toatemperatuuril vesi (ca 23'C) on ka elamiskõlbulik, olgugi et mõned foorumikasutajad mulle siin vastu vaidlevad, et see on liiga soe. Ei tea - 9 aastat on mu kalad toatemperatuuril elanud, elavad ka edaspidi. Keegi kuumarabandusse veel minu käes surnud ei ole
4. Kas kuldkaladega saaks õunatigu pidada, või pole see hea mõte? Jagage kogemusi! Õunatigu ongi AINUKE keda sa kuldkalaga pidada saad. Kuldkalu peetakse koos vaid teiste kuldkaladega ( ei mingeid põhjakaid või ancistruseid) ning neile võib lisada õunatigusid seltsiks (kes siis vetikat söövad). Õunateod peavad olema aga ostes nii suured, et enam kuldkalale suhu ei mahu - muidu süüakse õunakad lõunaooteks ära. Kui teod suuremad on, siis kalad neid ei puutu.